Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - CG Traditional
 CG Traditional - Cicvaric Ksenija

Francuzi su u nebo dizali svoju Edit Pjaf, Rusi hrpom odlikovanja obasuli Alu Pugacovu, slavu malenih (ali slobodnih) Zelenortskih ostrva i danas sirom svijeta pronosi Sezaria Ivora, a mi smo imali Kseniju Cicvaric. No, i pored svega poznatog, stice se utisak da se Crna Gora nije valjano oduzila svojoj legendi - nase je nebo dobrano popunjeno, o odlikovanjima da i ne govorimo, cak se, u opstoj pomami novih imena ulica u glavnom gradu, niko od zvanicnika nije sjetio dame koja je pjevala kako joj je "stara varos mila bila". A doticna dama nije bila najbolja, kako mnogi tvrde. Bila je jedina.

 Autor: Zeljko Milovic, Bar, CG Vise...
 CG Traditional - Ivanisevic Bozidar

Ima ona sentenca po kojoj je za kompozitora najveca nagrada da mu siroke mase prihvate pjesmu, pa ona vremenom postane narodna, a identitet pravog autora postane nepoznat. Bilo je takvih slucajeva u crnogorskoj novijoj istoriji. Uostalom, nas genetski sklop je takav da lako prihvatamo pjesme koje su muzicki bliske nasem epskom poimanju stvari - pravi je primjer Ljubo Sevaljevic i numera "Kralj Nikola na umoru" - medjutim, izgleda da je najveca nepravda u vidu zaborava nanijeta upravo najvecem. Njegovo ime je Bozidar Ivanisevic i decenijama je pronosio slavu tzv. nove crnogorske pjesme od Vardara pa do Triglava, od Moskve do Toronta.

 Autor: Zeljko Milovic, Bar, CG Vise...
 CG Traditional - Krcic Ismet / Djurovic Ljubomir

Posljednja dva tjemena u cetvorouglu "Antologija" crnogorskog etno zvuka koje je publikovao podgoricki "Goraton" pripadaju dvjema velicinama ovdaąnjeg muzickog senzibiliteta - Ismetu Krcicu i Ljubomiru Djurovicu. CD Ismeta Krcica nudi 16 kompozicija koje su proslavile ovog plavskog Ulcinjanina. Velika vecina su tradicionali, dobro poznati crnogorskoj publici, jer se na programu radio stanica u specijalizovanim emisijama nijesu povlacile iz etra decenijama, sto samo govori o trajanju izvanrednog vokalnog soliste. Za razliku od svih do sada opisanih u seriji "Antologija", Ljubomir Djurovic nije preferirao izvodjenje izvorne muzike. Svojim radom na crnogorskoj estradi zadobio je gotovo kultni status stvarajuci potpuno osobit pravac - tzv. novu crnogorsku narodnu muziku, istina ne uvijek zadrzavajuci se u arealu od gora i mora.

 Autor: Zeljko Milovic, Bar, CG Vise...
 CG Traditional - Podgoricki biseri

Jos od sredine proslog vijeka, publikovane su kompozicije situirane u glavni grad Crne Gore, a siroki dijapazon licnosti koji su se u pjesmama dohvatili Podgorice nesvakidasnje je sirok. Pravo objasnjenje ovog fenomena treba traziti u cinjenici da je glavni grad odvajkada njegovao dobru gradsku pjesmu, te da je vremenom nastao pravi set izvornih kompozicija, cak poseban specifikum popularno nazvan "Pjesme iz stare Podgorice". Sesnaest najboljih iz ovog asortimana, po misljenju strucnog tima izdavacke kuce "Goraton" publikovano je pod nazivom "Podgoricki biseri".

 Autor: Zeljko Milovic, Bar, CG Vise...
 Pljevaljski tamburasi / Orkestar Podgorica i ...

Posljednja dva kamena u sarenom mozaiku serijala prezentovanja crnogorskog nasljedja, pripadaju nosacima zvuka nesto starijeg datuma, no, po kakvoci izraza i umjetnickoj interpretaciji uvijek svjezim i zanimljivim. Rijec je o najcuvenijim od orkestara koji u Crnoj Gori izvode tradicionalnu muziku - "Pljevaljski tamburasi" i "Orkestar Podgorica". Tragicni kuriozitet je cinjenica da su ovo prvi nosaci zvuka ovih renomiranih sastava, cije se trajanje na nasem muzickom nebu mjeri decenijama. Kako je moglo doci do toga da, tek nakon toliko godina, ovi orkestri dobiju sansu i izdaju prvi album, ostaje da utvrdi neko obimnije sociolosko ispitivanje kolektivne patologije, mada je prica dobro poznata - uvijek nam je tudje bilo ljepse, i od vjecnog kompleksa nize vrijednosti nijesmo pobjegli ni u jednoj sferi ljudskog bitisanja. Kad se tako gleda, muzika tu ispada najmanji problem.

 Autor: Zeljko Milovic, Bar, CG Vise...Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -