Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jeans generacija
 Radio Tuzla - Jeans generacija (197)

Slijedi kratki pregled sadrzaja 197. (zadnjeg) izdanja 90 minutne muzicko-informativne radijske emisije Jeans generacija koja se emituje iz studija Radio Tuzla uz direktan Internet prenos, u utorak, 25.03.2008. godine, od 20:30 do 22:00 sati (repriza: u srijedu, 26.03.2008. godine od 02:30 do 04:00 sati). Jeans generacija (197.) obradjuje slijedece teme: 01:15 - Shocking Blue (NL), 04:40 - Kern (HR), 08:30 - Manofon (HR), 13:40 - Hardware (H), 22:25 - Jamie Mallender (UK), 31:00 - Michael Lee Jackson (USA), 40:50 - Susana Lang-Lenton (E / UK), 49:45 - Sergej Cetkovic (CG), 59:10 - Boris Novkovic (HR), 68:40 - Nina Van Horn (F / USA). Sve emisije serijala Jeans generacija mogu se pratiti putem talasa Radio Tuzle (na frekvencijama 94.00, 96.50, 103.80, 105.10 MHz) ili direktnim (WinAmp streaming audio) Internet prenosom . Muzicki urednik, voditelj i producent emisije je: Dragutin Matosevic.
Muzickih emisija serijala Jeans generacije vise nece biti, bar ne iz studija Radio Tuzle. Dok sam ih pripremao, ja sam uzivao, nadam se i oni koji su slusali moje emisije. Sve u svemu - u tih 197 emisija serijala Jeans generacija predstavio sam vise od 2,000 raznih solista / bendova iz cijelog svijeta. Hvala njima za muziku, a mojim slusateljima na paznji. Hvala Radio Tuzli na programskom prostoru. Hvala mojoj porodici na razumijevanju. Hvala svima.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Mercury, UK - Queen Tribute Band

Mercury is Queen Tribute Band from United Kingdom. This band is consisted of these members: Joseph Lee Jackson as... Freddie Mercury (vocal), Glenn Scrimshaw as... Brian May (guitars and vocal), Pat Coleman as... Roger Taylor (drums and vocal), Steve Humphreys as... John Deacon (bass guitar and vocal) and Lee Harvey as... Spike Edney (keyboards and vocal). Their current album is called "Mercury On Tour". For more information feel free to go here: www.mercury-queentribute.co.uk (...JG 122).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
 Tribute artists / bands (16) - Jeans generacija br. 105 - 06.06.2006.

Tribute bands / artists je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima / muzicarima koji u mnogo cemu dostizu kvalitete svojih uzora kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. U emisiji Jeans generacija (br. 105) bila je predstavljena ekipa pod imenom Space Oddity iz USA - David Bowie Tribute Artist / Band. Na celu te ekipe je David Brighton (na slici). U toj domeni djelovanja proglasen je najboljim na svijetu. Imao je priliku i cast da na istom stageu pjeva uz svog idola - David Bowiea. Nastupao je kao "opening act" za jos mnoga velika imena sa svjetske muzicke scene kao sto su: Stevie Wonder, Kenny Loggins, Three Dog Night, Little Richard, Barry Manilow...

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute artists / bands (15) - Jeans generacija br. 89 - 14.02.2006.

Tribute bands / artists je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima / muzicarima koji u mnogo cemu dostizu kvalitete svojih uzora kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. U emisiji Jeans generacija (br. 89) bili su predstavljeni: Firefly iz Njemacke - Uriah Heep Tribute Band, The Rämouns iz Njemacke - The Ramones Tribute Band i The Iron Maidens (na slici) iz USA - The Iron Maiden Tribute Band.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute artists / bands (14) - Jeans generacija br. 87 - 31.01.2006.

Tribute bands / artists je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima / muzicarima koji u mnogo cemu dostizu kvalitete svojih uzora kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. U emisiji Jeans generacija (br. 87) bili su predstavljeni: Memphis King - the Voice of Elvis iz USA - Elvis Presley Tribute Artist (sa pjesmama: "Baby I Don't Care", "Gentle On My Mind" i "In The Ghetto), Toxic Twins iz UK - Aerosmith Tribute Band (sa pjesmama: "Ragdoll", "Song And Dance" i "Train") i SteelWheels - (na slici je cover njihovog albuma) iz CAN - (The Rolling Stones Tribute Band (sa pjesmama: "Sympathy For The Devil", "Honky Tonk Woman" i "I Can't Get No (Satisfaction)").

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute bands (13) - Jeans generacija br. 83 - 03.01.2006.

Tribute bands / artists je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima / muzicarima koji u mnogo cemu dostizu kvalitete svojih uzora kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. U emisiji Jeans generacija (br. 83) bili su predstavljeni: Are You Experienced? iz UK - Jimi Hendrix Experience Tribute Band (sa pjesmom "Voodoo Chile") i 1964 The Tribute iz USA - The Beatles Tribute Band - na slici (sa pjesmama: "It Won't Be Long", "And I Love Her", "Yesterday" i "And Your Bird Can Sing").

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute bands (12) - Jeans generacija br. 82 - 27.12.2005.

Tribute bands / artists je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima / muzicarima koji u mnogo cemu dostizu kvalitete svojih uzora kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. Po prvi puta ce u emisiji Jeans generacija biti predstavljen jedan Creedence Clearwater Revival Tribute Band. Taj bend se zove Cajun Creedence Clearwateri dolazi iz daleke Australije. Slusatelji emisije Jeans generacija culi su slijedece pjesme: "Moon Rising", "Down On The Corner" i "Hey Tonight". Vise info o ovom bendu ima na njegovoj web stranici: http://www.ccrlive.com .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute artists (11) - Jeans generacija br. 80 - 13.12.2005.

Tribute bands / artists je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima / muzicarima koji u mnogo cemu dostizu kvalitete svojih uzora kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. Po prvi puta ce u emisiji Jeans generacija biti predstavljen jedan Elvis Presley Tribute Artist. Taj umjetnik se zove Freddy B. (pravim imenom Freddy Baggett). On potice iz Tennesseeja, USA i ovim poslom se bavi od avgusta 2001. godine. Slusatelji emisije Jeans generacija culi su slijedece pjesme: "Always On My Mind", "She Think I Still Care" i "Your Cheatin' Heart". Vise info o ovom umjetniku ima na njegovoj official web stranici: http://www.elvisforhire.com/bio.html .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute bands (10) - Jeans generacija br. 79 - 06.12.2005.

Tribute bands / artists je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima / muzicarima koji u mnogo cemu dostizu kvalitete svojih uzora kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. Nije prvi puta da u emisiji Jeans generacija bude predstavljen jedan The Beatles Tribute Band. Ovaj puta to je bend sa Floride, USA, koji se zove Hello Goodbye, kojeg cine: John Tillman (lead guitars & vocals), Bryan Hinton (guitars, keyboards, vocals & harmonica), Jack Maravell (bass, guitars, piano & vocals) i Blair bOmb King (drums, percussion & vocals). Hello Goodbay su se predstavili pjesmama: "From me to you" i "Please please me". Vise info o ovom bendu ima na njegovoj official web stranici .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute artists (9) - Jeans generacija br. 78 - 29.11.2005.

Tribute bands / artists je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima / muzicarima koji u mnogo cemu dostizu kvalitete svojih uzora kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. Po prvi puta u emisiji Jeans generacija bio je predstavljen jedan Elton John Tribute Artist. To je muzicar sa imenom Marcus Andrew. On je iz regije West Midlands, Velika Britanija. U emisiji su emitovane tri pjesme Elton Johna u interpretaciji Marcus Andrewa (od 20-tak koliko ih Marcus Andrew ima na repertoaru) - "Guess why they call it the Blues", "Your Song" i "Crocodile Rock ". Vise info o ovom umjetniku ima na web adresi: www.marcusandrew.co.uk/tribute.htm .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute bands (8) - Jeans generacija br. 76 - 15.11.2005.

Tribute bands je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima koji u mnogo cemu dostizu kvalitete svojih uzora kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. Po prvi puta u emisiji Jeans generacija bio je predstavljen jedan Jimi Hendrix Tribute Band. To je bend zvan Jimi's Image i dolazi iz Las Vegasa, USA. U emisiji su emitovane dvije pjesme Jimi Hendrixa u interpretaciji Jimi Taylora i njegovih kompanjona - "Manic Depression" i "Purple Haze".

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute artists (7) - Jeans generacija br. 72 - 18.10.2005.

Tribute bands / artists je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima / muzicarima koji u mnogo cemu dostizu uzore kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. Pored tribute bendova postoje i tribute artists. U muzicko-informativnoj radijskoj emisiji Radio Tuzle - Jeans generacija (br. 72), predstavljen je jedan od njih, Ian Scott iz Velike Britanije, koji se pojavljuje u dvostrukoj, podjednako uspjesnoj ulozi - kao Tom Jones Tribute Artist i kao Neil Diamond Tribute Artist.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute bands (6) - Jeans generacija br. 71 - 11.10.2005.

Tribute bands je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima koji u mnogo cemu dostizu uzore kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. U muzicko-informativnoj radijskoj emisiji Radio Tuzle - Jeans generacija (br. 71), predstavljeni su bili slijedeci "tribute bandovi": Rattle Rattle (Italy - Van Halen Tribute) i Restless Heart (Italy - Whitesnake Tribute).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute bands (5) - Jeans generacija br. 70 - 04.10.2005.

Tribute bands je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima koji u mnogo cemu dostizu uzore kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. U muzicko-informativnoj radijskoj emisiji Radio Tuzle - Jeans generacija (br. 70), predstavljen je bio slijedeci "tribute band": The Beatles Revival Band (Germany - The Beatles Tribute).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute bands (4) - Jeans generacija br. 68 - 20.09.2005.

Tribute bands je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima koji u mnogo cemu dostizu uzore kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. U muzicko-informativnoj radijskoj emisiji Radio Tuzle - Jeans generacija (br. 68), predstavljeni su bili slijedeci "tribute bands": Hot For Teacher (USA - Van Halen Tribute) i Spanish Fly (Argentina - Van Halen Tribute).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute bands (3) - Jeans generacija br. 64 - 23.08.2005.

Tribute bands je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima koji u mnogo cemu dostizu uzore kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. U ovoj muzicko-informativnoj emisiji Radio Tuzle - Jeans generacija, predstavljeni su bili slijedeci "tribute bands": Deepest Purple (UK - The Deep Purple Tribute), Ga Ga (UK - The Queen Tribute), - Pink Voyd (USA - The Pink Floyd Tribute - na slici) i The Rollin' Stoned (UK - The Rolling Stones Tribute).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute bands (2) - Jeans generacija br. 59 - 19.07.2005.

Tribute bands je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima koji u mnogo cemu dostizu uzore kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. U ovoj muzicko-informativnoj emisiji Radio Tuzle - Jeans generacija, predstavljeni su bili slijedeci "tribute bands": Beyond the Darkside (United Kingdom - The Pink Floyd Tribute - logo na slici) i Whole Lotta Led (United Kingdom - The Led Zeppelin Tribute).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tribute bands (1) - Jeans generacija br. 57 - 05.07.2005.

Tribute bands je normalna i uobicajena pojava na svjetskoj muzickoj sceni. Radi se o kvalitetnim i paznje vrijednim bendovima koji u mnogo cemu dostizu uzore kojima su posvetili svoju muzicku karijeru. U ovoj muzicko-informativnoj emisiji Radio Tuzle - Jeans generacija, predstavljeni su bili slijedeci "tribute bands": The Beatles Revival (Czech Republic - The Beatles Tribute), The Fab Beatles (United Kingdom - The Beatles Tribute - gear na slici), We Are The Champions (Australia - The Queen Tribute) i Demon's Eye (Germany - The Deep Purple Tribute).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Matt Dorman - Kako predstaviti / prodati svoju kompoziciju

Matt Dorman je kompozitor (country muzike) iz Las Vegasa, Nevada, USA. Matt Dorman je bio veoma ljubazan i na molbu urednika web stranice Barikada obrazlozio kako se neka kompozicija (iz pozicije njenog autora) moze predstaviti / prodati na muzickom trzistu. Naravno, u recenom tekstu je rijec i o nekim "malim tajnama velikih majstora". Tekst je na engleskom jeziku i vjerujem da ce biti razumljiv svim onima koji se bave music businessom, a njima je prvenstveno i namjenjen. Poruka cijelog teksta glasi - ne treba izmisljati toplu vodu. Niko nam ne brani da u nasu praksu inkorporiramo ono sto cijeli svijet vec odavno koristi i sto se pokazalo veoma uspjesnim. Neke od kompozicija koje je komponovao Matt Dorman (po nekim korjenima - Slovenac) bit ce predstavljene u narednoj emisiji Jeans generacija (28.06.2005. godine).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Don Wise - Interview

Don Wise je saksofonista iz Amerike. Vise od 20 godina je clan Delbert McClinton Banda. Upravo je izdao svoj cetvrti solo album, Swingin' Up a Storm, za kojeg kriticari kazu da je "ispunjen urbanim bluesom, dobrim R & B-om i divnom soul muzikom". U periodu od 70-tih do 80-tih, Don Wise je svirao u raznim bendovima sirom West Texasa sto mu je dalo poduku iz mnogih oblasti muzike koju je tada definitivno i zavolio. Do sada je snimio slijedece solo albume: In Wise Hands, On the Verge of Survival, Genuine Snake i Swingin' Up a Storm. Ti albumi ne isticu samo njegove vrijednosti nego i vrijednosti njegovih saradnika ukljucenih u njihovo nastajanje. Poslusate li te pjesme jednom - zavoljet cete ih zauvijek. Neke od pjesama sa aktuelnog albuma Don Wisea, Swingin' Up a Storm, slusatelji emisije Jeans generacija moci ce poslusati 28.06.2005. godine.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH
 Tom Riepl - Interview

Interview za posjetitelje web stranice Barikada dao je Tom Riepl (1961.), gitarista i kolumnista iz Njemacke. Prve uzore imao je u velikanima sa blues scene. Gitaru je studirao na MGI (Munich Guitar Institute) koji je zavrsio kao najbolji student godine. Radi kao ucitelj gitare, studijski muzicar, a do sada je snimio 5 instrumentalnih solo albuma. 1994. godine pobijedio je na prestiznom takmicenju gitarista - Charvel / Jackson Competition. Pocastvovan je od strane japanskog proizvodjaca gitara - Ibanez sa RG-PB-TOM, gitarom sa potpisom, napravljenoj prema njegovim specifikacijama. Tom je muzicar koji je oficijelni prezentator Ibanez gitara. Tom pise kolumne za muzicki magazin Gitarre Und Bass. Tomov aktuelni album, Hollymood, proglasen je najboljim instrumentalnim albumom izdanim u Njemackoj i bit ce predstavljen slusateljima emisije Jeans generacija (28.06.2005. godine).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH

Arhiva svih novosti
Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -