Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 158

  Dino Dvornik (HR) - The Ultimate Collection (2CD)

"The Ultimate Collection", Dine Dvornika, glazbena je oda nasem (hrvatskom) "Kralju funka" koji nas je prerano napustio. Na dvostrukom CD-u nalazi se 36 pjesama koje nas vode kroz briljantnu karijeru ovog velikog umjetnika - od njegovih pocetaka, pa sve do posljednjih glazbenih uradaka. U svojoj karijeri, Dino Dvornik izdao je 7 studijskih albuma, a "The Ultimate Collection" (Croatia Records) sadrzi ponajvece hitove sa svakog od njih. To su redom albumi: "Dino Dvornik" (Croatia Records, 1989.) ; "Kreativni nered" (Croatia Records, 1990.) ; "Priroda i drustvo" (Croatia Records, 1993.) ; "Enfant Terrible" (Croatia Records, 1997.) ; "Big Mamma" (Croatia Records, 1999.) ; "Svicky" (Orfej, 2002.) ; "Pandorina kutija" (Dancing Bear, 2008.). Jos mnoge generacije ce uzivati slusajuci velike hitove poput "Zasto pravis slona od mene", "Ti si mi u mislima", "Ljubav se zove imenom tvojim", "Jace manijace", "Ella e", "Rusila sam mostove od sna", "Africa", "Peti element", pa sve do posljednjeg velikog hita, "Hipnotiziran". Na kompilaciji se, naravno, nasla i neizostavna, "Nista kontra Splita", koja je odavno postala i nova himna Dinovog rodnog grada. Zeleci naci neki ljepsi povod izdavanju ove neizostavne kolekcije, odabrali smo tjedan u susret Porinu na kojem ce Dino dobiti najvrijednije zasluzeno priznanje svojih kolega i glazbene struke - Porin za zivotno djelo. Uzivajte u ovoj kolekciji nesputanih plesnih ritmova na koje nas je naucio nas omiljeni Enfant terrible.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  D Strings Trio (HR) - Demo CD, 2009.

D Strings Trio, uz Doris Karamatic, cini ritam sekcija iz snova - razigrani kontrabasist Sasa Spoljar, clan kultnog banda King Ubu, zavrsio Akademiju u Njemackoj, svirac snazna tona, poput Raya Browna, cvrstog riffa, ali istodobno liricnog i emotivnog dok svira gudalom... Kao i Doris, clan je glazbene postave Kazalista Komedija. Bubnjar je Stanislav Muskinja, rodjen u Bjelovaru, koji po defaultu daje odlicne glazbenike na hrvatskoj sceni. Nedavno me je iznimno dojmio na koncertu u studiju Bajsic HRT-a, s Markom Feldmanom i HGM Jazz Orkestrom, gdje se "igrao" timpanima dajuci cijelom Feldmanovom nastupu dodatnu ritmicku boju i snagu. Odlican je bio i svirajuci s Chuck Berryjem na njegovu zagrebackom koncertu. Dakle, troje akademskih glazbenika cine D Strings Trio, D kao drums i Doris, strings kao zice harfe i kontrabasa... a glazba? E, tu pocinje prava prica! Trio svira glazbu bandova koji su ostavili neizbrisiv pecat u glazbi poznatoj pod imenom heavy metal (?!)... ne, nije tiskarska pogreska, heavy metal i harfa, udaraljke i jazzisticki kontrabas. Black Sabath, Metalica, AC/DC, Nirvana... To su instrumentalne obrade nekih od antologijskih pjesama. Doris to cini tako sto harfu pretvara u vokal i melodijske linije... gotovo da prati tekstove pjesama, uz zaraznu ritam sekciju kontrabasa i udaraljki...

 Autor: Prof. Dinko Husadžic Sansky, Zagreb, Hrvatska.
  Matko Jelavic (HR) - Zlatna kolekcija (2CD)

Glazbenu karijeru Matko Jelavic zapoceo je kao bubnjar u nekoliko splitskih skupinama od kojih je najznacajnija bila grupa Metak. Nakon razlaza te grupe, pocinje skladati za druge pjevace i to uglavnom za Splitski festival. Nekoliko nagrada ohrabrilo ga je da se i sam okusa u ulozi pjevaca. Svoj pjevacki debi imao je na Splitskom festivalu 1988. godine s pjesmom "Majko stara", koja je do danas ostala jedan od njegovih najupecatljivijh hitova. Dosljedan svom glazbenom izricaju, Matko Jelavic snimio je 17 albuma medju kojima je i nekoliko kompilacija. Za vas smo pripremili "Zlatnu kolekciju" koja obuhvaca 44 hita. Obuhvaca 44 hita u razdoblju od 1988. gdosine do 2005. godine, medju kojima su, osim navedene, "Majko stara" i "Vitar sumi", "Ljube, ljubavi", "Dobra vecer, prijatelji", "Sto sam ti skrivio", "Ti samo ti", "Rodija se sin", te "O, lipi Splite moj", izvedene 2005. godine na Splitskom festivalu.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  Corbansick (BiH) - Nastup u Novom Travniku (16.05.2009.)

Sarajevski crossover band, Corbansick, po prvi put ce odrzati koncert u "Omladinskom centru", Novi Travnik, 16. maja 2009. godine, u sklopu svoje ljetne mini turneje po Bosni i Hercegovini. Corbansick su BH publici poznati jos od 2003. godine, te se smatraju pionirima BH muzicke scene, kada je u pitanju rapcore muzika. Njihove pjesme odlikuje kombinacija rocka, rapa, funka i nu metala, popracene sa energicnim live nastupima. Svi posjetioci ce imati priliku premijerno cuti materijal koji ce se naci na njihovom prvom albumu. Organizacija koncerta je podrzana od strane Udruzenja gradjana "Galerija" iz Novog Travnika. Koncert sa pocetkom u 20:30 sati otvoriti ce band Pleme iz Novog Travnika. Web linkovi: www.myspace.com/corbansick i www.reverbnation.com/pleme .

 Autor: Goran Valka, Sarajevo, BiH.
  Ratko Zjaca (HR / NL) - Continental Talk (CD)

Foto: Davor HrvojSvestrani hrvatski jazz i world music gitarist i skladatelj, Ratko Zjaca, objavio je novi album - "Continental Talk". Uz njega i Mitrovica na snimanju su sudjelovali Patitucci, te bubnjar Steve Gadd i u nekoliko izvedbi i trubac Randy Brecker. Glazba na ovom albumu odaje Zjacinu interpretativnu i skladateljsku zrelost. Ne osjeca se ego niti jedne od zvijezda, u prvom planu nije niti gitara nego nepretenciozne zajednicke izvedbe skupine glazbenika koji sviraju glazbu koju vole sto je rezultiralo spontanom i iskrenom svirkom. Od dvanaest skladbi koliko ih je uvrsteno na album devet ih je napisao Zjaca, a tri Mitrovic. O svom pristupu skladanju, posebice o djelima sto ih je stvarao za ovaj album Zjaca je rekao: "Pripreme za snimanje ovog CD-a trajale su osam mjeseci. Kad sam pisao glazbu mislio sam na glazbenike koji ce svirati na snimanju. Ne zelim raditi album kao vodja koji koristi glazbenike kao jazz robove vec nastojim postici glazbu ansambla..."

 Autor: Davor Hrvoj, Zagreb, Hrvatska.
  Grc (HR) - Najava koncerta u Zadru (16.05.2009.)

Rijecka brut-art skupina Grc (Zoran Stajdohar Zoff - vokal ; Orijen Modrusan Ori - gitara ; Zoran Kovac Kiss - bubnjevi ; Zoran Zmiric Kizo aka Gand - bas gitara), poznata po samovoljnoj demo fazi dugoj 26 godina koju je 2008. godine prekinuo zagrebacki Dallas Records (album "Jos ima krvi", na slici), obznanila je kako je konacno odabrala mjesto odrzavanja svog ovogodisnjeg koncerta. Bend koji njeguje tradiciju minimalnog broja zivih nastupa, svoj ce ovogodisnji samostalni koncert odrzati u Zadru. Najkontroverznija grupa bivse drzave, obznanila je kako ce kvotu samostalnih nastupa za 2009. godinu ispuniti u subotu, 16. svibnja 2009. godine, u zadarskom Kinu "Pobjeda", po obicaju, ne objasnjavajuci zasto je izbor pao upravo na taj grad. Od ranije je znano kako ce Grc u rodnoj Rijeci 29.11.2009. godine odrzati koncert, gdje ce tradicionalno, uprizoriti punokrvnu vizualno scensko glazbenu izvedbu rezerviranu iskljucivo za svoje rodjendanske nastupe, pa je zadarski koncert, osim onog rijeckog, u studenome 2009. godine, jedina prigoda da se skupima Grc vidi u svoj svojoj snazi. Web link za vise informacija: www.myspace.com/grupagrc .

 Autor: Zoran Zmiric, Rijeka, Hrvatska.
  Dusko Jaramaz (HR) - Zlatna kolekcija

Prije 35 godina jedan od vodecih sibenskih pjevaca bio je i Dusko Jaramaz. Svoju je karijeru zapoceo na nagovor Djordja Novkovica, autora vecine njegovih pjesama i vec je s prvom pjesmom "Idi sad bez pozdrava" osvojio publiku. I drugi singl "Momak i djevojka" postaje hit sto je Jaramazu vrlo brzo osiguralo uspjeh. Nakon pojavljivanja u brojnim televizijskim emisijama, uslijedili su koncerti i turneje s Duskom Lokinom, Dzo Maracic Makijem, ali i ostalim najvecim imenima zabavne glazbe. Njegova popularnost bila je na vrhuncu 70-ih godina, a objavio je 17 singlica. Usprkos uspjehu, krajem 70-ih Dusko Jaramaz odlucio se povuci s glazbene scene, posvetiti se mirnijem zivotu, pa tako danas radi kao fotoreporter u sibenskom "Novom tjedniku". Prosle (2008.) godine festival u Opuzenu bio je njegov svojevrsni "comeback" s pjesmom "Caca moj", nosecoj pjesmi koja se nalazi na "Zlatnoj kolekciji" (Croatia Records). Nedavno objavljena "Zlatna kolekcija" je kompilacija 25 Jaramazovih uspjesnica za koje se Croatia Records pobrinula da ne padnu u zaborav, a sigurno ce razveseliti publiku koja ga je cijelo jedno destljece uzivala slusati.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  SMF, Beograd (SRB) - Nastupi u Tuzli i Sarajevu (14. i 15.05.2009.)

Niposto, nemojte propustiti koncert beogradske skupine SMF, koja nam po drugi put dolazi u BiH napravit kaos! Svi koji se sjecate giga od prosle (2008.) godine znate o cemu govorim :) U Tuzli, "Klub 65", 14.05.2009. godine, pregrupa ce im biti kultna sarajevska hardcore skupina Kontra i tuzlanski punk hc bend Treca Smjena. Upad - 5 km. Nastup u Sarajevu, Klub "AG", zakazan je za 15.05.2009. godine. Web linkovi za vise informacija o ovdje pomenutim bendovima: www.myspace.com/smfspace / www.myspace.com/kontrahc / www.myspace.com/trecasmjenatz .

 Autor: Slaven Kopcic, Sarajevo, BiH.
  Tina & Niksa (HR) - Zlatna kolekcija

Zanimljiv duet kojeg cine Valentina Krtanjek - Tina i Niksa Jurinovic. Tina je rodjena u Zagrebu gdje zavrsava osnovnu i srednju skolu za primjenjenu umjetnost. Od najranije mladosti pjeva u mnogim zagrebackim, djecjim zborovima s kojima kao solist ostvaruje zapazene rezultate, kako u domovini tako i na medjunarodnim natjecanjima. Niksa Jurinovic rodjen je u Novoj Gradiski, a nakon zavrsene osnovne glazbene skole za klavir i gimnazije, dolazi u Zagreb gdje upisuje Fakultet prometnih znanosti i ozbiljnije se pocinje baviti pop glazbom. Kao mlad i zanimljiv dvojac prvi puta su se predstavili hrvatskoj glazbenoj sceni 1998. godine i to nastupom na Dori sa pjesmom "Ako me ikad pozelis". Nakon dvije godine predstavljaju nam pjesmu Fedora Boica "Mala plaza" koja vrlo brzo osvaja publiku i postaje pravi hit. Prvi album sa nazivom "Digni me do neba", izlazi 2001. godine pod okriljem izdavacke kuce Croatia Records. Sa tog albuma mozemo se prisjetiti nekoliko odlicnih pjesama medju kojima su: "Da je bilo sve po mom", "E da mi je", "Ljetna noc"... 2003. godine izdaju svoj drugi album, ali pocinju suradjivati i sa slovackim diskografima gdje je objavljena pjesma "Stotistic svetov" ("Idi i ostavi me"), u interpretaciji popularne slovacke pjevacice Elke Vydinske. "Zlatna kolekcija" koja sadrzi 17 pjesama ("Moje najdraze", "Da je bilo sve po mom", "Kazna", "Digni me do neba", "Mala plaza", "E, da mi je"...) kojima su nam se Tina i Niksa tijekom godina predstavljali i osvajali kako srca publike tako i top liste radio postaja.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  DKSG, Beograd (SRB) - Vokalizmi (12. - 14.05.2009.)

Mini festival savremene umetnicke vokalne muzike, Vokalizmi, posvecen promociji dela domacih i stranih kompozitora, u kojima glas ima istaknutu ulogu, odrzava se u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad, Beograd, od 12. do 14. maja 2009. godine, od 20 casova. Tom prilikom ce u Beogradu biti izveden veliki broj kompozicija, a neke od njih tek po drugi ili po treci put. Ulaz je slobodan. Program festivala Vokalizmi je bogat i raznovrstan, a uredila ga je urednica muzickog programa DKSG, Branka Popovic. Web link: www.dksg.co.yu .

 Autor: Tamara Mitrovic, Novi Beograd, Srbija.
  Boris & Tony (HR) - Nek' se raduje

Bilo je pitanje vremena kad ce dva najpopularnija pop pjevaca Hrvatske - Boris Novkovic i Tony Cetinski - ujediniti svoje glasove. "Nek' se raduje" prvi je njihov duet za koji su glazbu napisali Boris Novkovic i Franjo Valentic, tekst Boris i Fayo, a aranzman Niksa Bratos. Iako je u pocetku Boris ovu pjesmu htio poslati na Doru, od toga je odustao, ali je u medjuvremenu izmjenio tekst i glazbu, te je prilagodio pravom muskom duetu. Borisu je ovo treci takav duet, a obzirom na prethodna dva - "Daleko" s Kemalom Montenom i "Malo nas al' nas ima" s Dinom Dvornikom - koji su postali hitovi, ne sumnjamo da ce i pjesma "Nek' se raduje" uskoro zavladati radijskim eterom. Pjesmu poslusajte na Croatia Records MySpaceu: www.myspace.com/croatiarecords .

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
  9. Liburnia Jazz Festival (HR) - Opatija (03. - 05.07.2009.)

Prvi vikend u srpnju, od 03. do 07. srpnja 2009. godine u Opatiji ce se u 3 dana odrzati 22 koncerta na 8 pozornica. Osim sto je Festival od pocetka prepoznat od strane Grada, Ministarstva kulture i PGZ kao vazan kulturni proizvod, ne samo ovoga kraja, vec i cijele drzave, dobili smo i sluzbeno misljenje turisticke branse buduci da je u Strateskom marketinskom planu turizma Kvarnera, Liburnia Jazz Festival naveden kao "razvijen proizvod...(cija) privlacna moc... nadmasuje regionalne okvire... te ga posjecuje oko 67% posjetitelja destinacije". Kao i prethodnih godina, izgleda da je Liburnia Jazz Festival uspio ujediniti cijeli grad, buduci da su nasi pokrovitelji: sve najvece gradske hotelske kuce, nekoliko turistickih zajednica, ugostitelji i touroperateri. Ovom prilikom zelimo najaviti i umjetnike koji ce otvoriti ovogodisnji Liburnia Jazz Festival: Medeski, Martin & Wood - kultnu americku jazz skupinu i vjerojatno najinventivnije glazbenike suvremenog jazza.

 Autor: Elvis Stanic, Lovran, Hrvatska.
  GO Fest 2009 (SRB) - Konkurs za nastup na festivalu

Usled velikog interesovanja bendova da svoje prijave za konkurs za nastup na GO Festu 2009 posalju putem Interneta, tim GO Festa 2009 je odlucio da bendovima omoguci i ovaj nacin prijave. Bendova se mogu prijaviti za nastup na GO Fest 2009, od 01. maja 2009. do 01. juna 2009. godine na mail adresu: gofestodzaci@yahoo.com . Prijava treba da sadrzi najmanje 3 pesme, biografiju i fotografiju benda. Konkurs je otvoren do 01. juna 2009. godine, nakon cega ce tim GO Festa 2009 izabrati 20 bendova od kojih ce publika izabrati 10 bendova i oni ce nastupiti na GO Festu 2009. Web link za vise informacija: www.myspace.com/go_fest_odzaci .

 Autor: Mladen Marjanovic, Odzaci, Srbija.
  Denis Razumovic Razz (HR) - In Umbra (Recenzija CD-a)

Denis Razumovic Razz Quartet: In Umbra (Dallas Records) 2007. Na zavrsnoj veceri ovogodisnje (2009.) Proljetne revije jazza, u Zagrebu, nastupio je i kvartet Denisa Razumovica Razza, rijeckog glazbenika i alto saksofonista koji spada u sam vrh hrvatske jazz glazbe (2003. i 2008. nagrada "Status" za najboljeg alto saksofonista u Hrvatskoj!). Denis Razumovic Razz bastinik je americkog razumijevanja jazz glazbe, ne krijuci upliv koji su na njegovu umjetnost imali velikani poput Charlia Parkera, Dextera Gordona, Sonija Rollinsa i Colemana Howkinsa, od kojih se doista imalo sto cuti i nauciti. Njihov glazbeni koncept Razz je ugradio u svoje poimanje be-bopa, gradeci stil prepoznatljiva zvuka, brzog tempa, ali isto tako vise nego lirskog ugodjaja pri interpretaciji balada, bilo kao obrada velikih majstora, ili onih autorskih, poput skladbe iznimnog ugodjaja, "In Umbra", koja se nalazi i na istoimenom CD-u. Na albumu se nalazi 5 Denisovih skladbi ("Birdissimo", "Razz Rhythm", "My First Blues", "In Umbra" i "Hard Worker"), te nekoliko obrada jazz standarda ("I'll Remember April", "Confirmation", "Soul Eyes" i "Lover"). Album je to za koji i sam autor kaze da bi bio jos bolji da ga sad snima, jer osjeca svoj osobni stvaralacki, ali i tehnicki napredak. Album je to cije je i snimanje zanimljivo - naime, vise je tu rijec o sessionu gdje su vrsni glazbenici svirali kao na koncertu, sve je snimljeno u par dana. Drzim da je glavna vrijednost albuma to sto se takvim nacinom postigla uvjerljivost zivog nastupa, bez friziranja, poliranja - cista energija, emocija i glazbeni ugodjaj. Preslusavajuci ga ovih dana, dvije godine od objave, moram priznati da album nije izgubio nista od svjezine, kreativnosti i one cvrste vjere u ispravnost puta kojim glazbenici idu s onim "nesto" sto se nosi u sebi, sto nikakve skole ili pravci nisu u mogucnosti dati, a to je taj autorski pecat i osobnost kakvu Denis nedvojbeno ima, kao i glazbenici koji su suradjivali na albumu.

 Autor: Prof. Dinko Husadzic Sansky, Zagreb, Hrvatska.
  Urban & 4 (HR) - Hello (CD)

Foto : Milica Cherny Urban Titulu najocekivanijeg albuma sasvim opravdano nosi Urbanov novi studijski album koji ce se na trzistu pojaviti krajem mjeseca maja 2009. godine. Naime, petogodisnju diskografsku pauzu koja je uslijedila nakon odlicnog albuma "Retro", na kojem se nalaze hitovi "Spelujem ti ispriku" i "Mjesto za mene", karizmaticni Urban prekinuo je singlom "Limun", a glazbenu pozornicu 2008. godine nakratko je zamijenio kazalisnom. U predstavi "Dama s kamelijama", Urban je utjelovio cak tri lika: Lijecnika, Sudbinu i Smrt. Iako hvaljen za svoju debitantsku ulogu, Urban se ipak posvetio dovrsavanju pjesama koje ce se naci na novom albumu "Hello" (Croatia Records). Album "Hello" sadrzi 11 pjesama, a najavni singl moci cete uskoro cuti na Otvorenom radiju, medijskom pokrovitelju albuma.

 Autor: Ivana Curman, Zagreb, Hrvatska.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -