Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009

9. LIBURNIA JAZZ FESTIVAL
03. - 05.07.2009. - Opatija, Hrvatska

9. Liburnia Jazz Festival
03. - 05.07.2009. - Opatija, Hrvatska

U vrijeme kada se smanjuju državni i lokalni proračuni, vrlo smo sretni da možemo najaviti da Liburnia Jazz ide dalje. Trenutna svjetska ekonomska kriza često se uspoređuje s Velikom krizom 1929. godine. Osim što postoje sličnosti i u brojkama (29 i 2009), koliko god to naizgled bilo čudno - to je i doba procvata jazz glazbe. Naime, upravo su godine velike ekonomske krize bile, a mi se nadamo da će i biti - izuzetno plodne za jazz. To je doba Luis Armstronga, Duke Ellingtona, Django Reinhardta i Billy Holiday. Kontradiktorna je činjenica da kada se tržište smanjuje, kultura je u ekspanziji. Naravno, ne financijski, već kreativno. Što se nas tiče, možemo samo reći - ponovilo se!

Unatoč rebalansima budžeta, mi smo i ove godine pomno birali program i nastavili s principom najbolje od domaćeg i najbolje iz svjetskog jazza. Prvi vikend u srpnju, od 03. do 07. srpnja 2009. godine u Opatiji će se održati 22 koncerta na 8 pozornica u 3 dana. Osim što je Festival od početka prepoznat od strane Grada, Ministarstva kulture i PGŽ kao važan kulturni proizvod, ne samo ovoga kraja, već i cijele države, dobili smo i službeno mišljenje turističke branše budući da je u Strateškom marketinškom planu turizma Kvarnera, Liburnia Jazz Festival naveden kao "razvijen proizvod... (čija) privlačna moć... nadmašuje regionalne okvire... te ga posjećuje 'oko 67% posjetitelja destinacije'".

Kao i prethodnih godina, izgleda da je Liburnia Jazz Festival uspio ujediniti cijeli grad, budući da su naši pokrovitelji: sve najveće gradske hotelske kuće, nekoliko turističkih zajednica, ugostitelji i touroperateri.

Ovom prilikom želimo najaviti i umjetnike koji će otvoriti ovogodišnji Liburnia Jazz Festival: MEDESKI, MARTIN & WOOD - kultnu američku jazz skupinu i vjerojatno najinventivnije glazbenike suvremenog jazza.

Zvijezde ovogodišnjeg Liburnia Jazz Festivala, Medeski Martin and Wood, trio je koji s lakoćom premošćuje jaz između avangardne improvizacije i groove-jazza. Osim što su neumorni inovatori i izvanredni umjetnici, istovremeno su i iznimno popularan sastav s tisućama vrlo vjernih fanova. Kao što je to već postalo gotovo redovito, europsko predstavljanje projekta - albuma "Zaebos" - počinju upravo u Opatiji. Izrastao iz njujorške Downtown scene početkom 90-tih, ovaj trio neprestano propituje i probija okvire jazz glazbe, stvarajući iz albuma u album glazbu koja reflektira ono što oni jesu pojedinačno i kolektivno, eksperimentirajući suvremenim glazbenim ritmovima poput hip-hopa, funka i soula. Predstavljajući svoju glazbu na dugotrajnim turnejama, svirajući često pred mladom rock orijentiranom publikom, MMW je stekao status jazz-jam superzvijezda iako "službeno" pripadaju jazz alternativi.

John Medeski, pijanist klasične naobrazbe koji je prema vlastitim riječima prebirao po klaviru i prije no što je prohodao i basist Chris Wood upoznali su se za studija na prestižnom "New England Consevatory of Music". Nakon što su odlučili akademske krugove zamjeniti kasnonoćnim podzemnim svijetom njujorške scene te uz pomoć "katalizatora" - poznatog jazz bubnjara Bob Mosesa, koji ih upoznaje sa Billy Martinom, inventivnim mladim udaraljkašem, 1991 godine nastaje trio čija će popularnost slijedećih nekoliko godina rapidno rasti uporedo s njihovim neupitnim doprinosom suvremenoj glazbi.

Tijekom godina članovi su surađivali i s brojnim drugim glazbenicima iz jazz i rock svijeta kao što su John Scofield, John Zorn, The Dirty Dozen Brass Band , Mashal Allen, Maceo Parker, Marc Ribot, Susana Bacca, Blind Boys of Alabama, Iggy Pop i mnogi drugi.

"Masada Songbook 2, The Book of Angels vol. 11, Zaebos" kako glasi puni naziv njihovog prošlogodišnjeg albuma, čija će europska premjera biti na Liburnia Jazz Festivalu, dio je knjige pjesama "Masada 2", John Zorna - također kultnog njujorškog skladatelja i saksofonista. Zornov ogromni skladateljski opus dotiče se gotovo svega relevantnog u suvremenoj glazbi, osiguravajući mu tako status jednog od najznačajnijih skladatelja današnjice.

Knjiga pjesama "Masada" zbir je djela baziranih na fuziji suvremenog jazza i tradicionalne židovske klezmer glazbe. Nakon izuzetnog uspjeha postignutog tijekom 90-tih sa svojim Electric Masada (u čijim su ranim postavama svirali upravo Medeski, Martin i Wood) i Acoustic Masada ansamblima, John Zorn je 2004. odlučio izvođenje druge knjige Masada pjesama prepustiti svojim dugogodišnjim suradnicima, iznimnim glazbenicima poput Marc Ribota, Jamiea Safta, Uri Cainea i mnogih drugih. Medeski Martin & Wood bili su također logičan izbor za interpretaciju Zornove glazbe koja propuštena kroz njihov "filter" dobija potpuno novu dimenziju.

Prema riječima John Medeskog, smisao stvaranja glazbe jest "predstaviti nešto što osjećaš duboko u sebi. A ako to zaista osjećaš, osjetit će i drugi ljudi". Jedinstvenost umjetničkog izričaja, virtuoznog orguljaša i pijanista i inventivne ritam sekcije, originalni glazbeni materijal John Zorna garancija su vrhunskog jazz-fusion iskustva.

51415 Lovran, Konjsko 92 c
tel/fax 051 292 466 / 091 20 11 531
www.liburniajazz.hr / info@liburniajazz.hr

New Barikada logo made by Thomas Oliver

New Barikada logo made by Thomas Oliver


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -