Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 110

  Dubioza Kolektiv (BiH) - Aktivnosti

Novi album grupe Dubioza kolektiv, "Firma ilegal", u Bosni i Hercegovini izasao je 20. marta 2008. godine i za malo vise od mjesec dana premasio sva ocekivanja u prodaji. Cijeli pocetni tiraz je rasprodat, a ovih dana dostampana je nova kolicina diskova koji ce se na policama ducana naci krajem sedmice. Takodjer, zbog velikog interesovanja odstampan je i novi tiraz albuma sa samoljepljivim slicicama "Firma ilegal 2006 - 2010" s likovima vladajucih politicara koji ce biti distribuirani uz CD. Nakon bosanskohercegovackog izdanja albuma "Firma ilegal", slijedi njegovo izdavanje u Srbiji, 19. maja 2008. godine, a potom u Hrvatskoj i Sloveniji. Izdavanje albuma bit ce popraceno press konferencijama, a potom slijede i promotivni koncerti, 23. maja 2008. godine u Velikoj dvorani SKC-a u Beogradu, 30. maja 2008. godine u Zrenjaninu i 31. maja 2008. godine u Kragujevcu, u sklopu ovogodisnjeg "Refract" festivala. Dubioza kolektiv ce 17. maja 2008. godine nastupiti na 10. izdanju Festivala vizuelnih komunikacija Magdalena u Mariboru.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Lord of the Dance - Tuzla (23.05.2008.)

Fenomen irskoga plesa i muzike vec je odavno zavladao svjetskim pozornicama, a Lord of the Dance predstavljaju najvecu planetarnu atrakciju takve vrste. Utemeljitelj Lord of the Dance proslavljeni je plesac i koreograf Michael Flatley, zabiljezen u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najbrzi irski step dancer svih vremena. Prvi veliki uspjeh skupina je ostvarila 1997. nastupajuci na dodjeli Oskara, a odmah potom uprilicena je svjetska turneja koja je te godine oborila sve rekorde posjecenosti. Danas postoje cetiri trupe Lord of the Dance. Prva nastupa na evropskim pozornicama, druga obilazi SAD-e, treca posjeduje stalni angazman u Las Vegasu, a cetvrta odrzava predstave u Disney Worldu na Floridi. Razglas i cjelokupna scenografija s kojim ce Lord of the Dance nastupiti u BIH bit ce dovezeni u velikim sleperima. Za svaki nastup potrebno je preko 100 kilometara kablova, kao i 20 tona opreme koja se mora objesiti na strop dvorane. Valja napomenuti kako je prosjecna dob plesacica i plesaca 22 godine, te da se svi oni nalaze pod budnim okom Michaela Flatleya, sto znaci najveci moguci profesionalizam, kao i potpuno, strastveno predavanja plesu i muzici!!! Nakon uspjesnih nastupa u Banja Luci (21.05.2008.) i Sarajevu (22.05.2008.), ova trupa nastupa i u Tuzli (23.05.2008.), dvorana Mejdan. Organizatori ovog fenomenalnog spektakla su Art Zone iz Sarajeva, Front Page iz Banja Luke, uz svesrdnu podrsku FIMA banke!

 Autor: Alma Telibecirevic, Sarajevo, BiH.
  Festival demo bendova BiH 2008 - Pobjednici, Human, Tuzla, BiH

Foto: Dragutin MatosevicProjekat Festival demo bendova BiH 2008, takmicarskog karaktera, zavrsio je koncertom odzanim u tuzlanskom Klubu Palma, u srijedu 14.05.2008. godine uz nastup tri od najboljih bendova iz BiH koji su se prijavili za ovaj festival. Ispred tuzlanske publike nastupili su bendovi: Motherfunky iz Prijedora, Fetus iz Tuzle i Human iz Tuzle. Svaki bend je dobio po 30-tak minuta da se predstavi i pokaze sto zna. Publika je zdusno pozdravila nastupe sva tri benda. Glasanjem strucnog zirija (4 osobe) i publike (peti glas), sveukupni pobjednik je tuzlanska grupa Human (na slici). Pobjednicki bend, Human, pored laskave titule Pobjednika ovog festivala, dobiva i specijalnu nagradu - nastup na glavnom stageu druge veceri najveceg slovenackog festivala - Rock Otocec 2008. Motherfunky iz Prijedora su svojim kvalitetnim nastupom bili prijatno iznenadjenje veceri. Fetus su, prema glasanju publike, osvojili najvise glasova i pokazali da imaju potencijala za dalje napredovanje. Human su imali najbolje ocjenjen scenski i muzicki nastup. Organizacija koncertne veceri je bila besprijekorna. Nepravedno bi bilo ne pomenuti one koji su sve ovo omogucili, a to su: Fondacija tuzlanske zajednice, Tuzla - financijskom donacijom; JU Dom mladih, Tuzla - tehnickom i prostornom infrastrukturom za pripremu i odrzavanje festivala; Klub Palma, Tuzla - tehnickom i prostornom infrastrukturom za pripremu i odrzavanje festivala; Omladinski pokret Revolt, Tuzla - volonterskim radom tokom pripreme i odrzavanja festivala; Festival Rock Otocec, Novo mesto, Slovenija - obezbijedjenjem ucesca pobjednickom bendu u demo veceri festivala Rock Otocec 2008 i muzicka web stranica www.old.barikada.com - organizacijom i medijskim pracenjem. Hvala i svima ostalima koji su medijski ispratili ovaj festival.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Damir Imamovic Trio (BiH) - Koncert u BKC-u Sarajevo (23.05.2008.)

Fondacija Ekipa, Sarajevo, najavljuje koncertnu promociju novog albuma Damir Imamovic Tria - "Abrasevic Live!", u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, u petak 23.05.2008. godine sa pocetkom u 21 sat! Damir Imamovic Trio i njihova jedinstvena interpretacija sevdalinke predstavljaju jedinstvenu pojavu na BiH muzickoj sceni i jedan su od najtrazenijih BiH muzickih brendova na medjunarodnoj sceni. Nakon nastupa na festivalima u Italiji, Francuskoj, Turskoj, Njemackoj, Svicarskoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji, Damir Imamovic Trio po prvi put nastupa u velikoj sali BKC-a u Sarajevu. Ulaznice za koncert su od 19.05.2008. godine u prodaji na blagajni BKC-a po cijeni od 10 KM.

 Autor: Damir Imamovic, Sarajevo, BiH.
  Ana Babic (BiH) - Najeuropskiji kulturni djelatnik BiH u 2008.

U povodu obiljezavanja Dana Europe, a u organizaciji Europskog pokreta u BiH, u Zenici je upriliceno niz kulturno - sportskih manifestacija. Najreprezentativija je bila Svecana akademija u Bosanskom narodnom pozoristu, "Bosna i Hercegovina za Europu". Pocela je nastupom sopranistice Ane Babic (na slici), operne umjetnice iz Sarajeva, kojoj je tom prigodom uruceno prestizno priznanje za "Najeuropskijeg kulturnog djelatnika BiH u 2008.". Ovo priznanje je Ani Babic stiglo u trenutku kada se, nakon uspjesnog nastupa sa svjetskim sampionima na ledu, u Sarajevu i Ljubljani, s Artman Produkcijom iz Slovenije dogovara nastavak suradnje u predstojecoj turneji svjetskih sampiona u 2008. - 2009. godini. Osim Ani Babic, specijalna priznanja urucena su i zasluznim predstavnicima opcina, veleposlanicima zemalja EU u BiH i drugima koji su dali svoj doprinos razvoju europskih integracija, pozitivnom imidzu i prezentaciji BiH u svijetu. Na ovoj manifestaciji proglaseni su 'najeuropljanka' i 'najeuropljanin', 'europski grad' i 'europski nacelnik' u BIH za 2008. godinu, te internacionalni 'Europski prijatelji BiH' za 2008. Dodjeli nagrada, medju ostalima, prisustvovali su i veleposlanici zemalja EU akreditirani u BiH, te posebni gosti - Svetlana Broz, Lamija Tanovic i Igor Davidovic. Na platou ispred zenicke robne kuce "Bosna", u kasnim vecernjim satima odrzan je i koncert na kojem su sudjelovale domace rock grupe.

 Autor: Ilija Jovanovic, Koper, Slovenija.
  Drugi medjunarodni festival poezije "Dusko Trifunovic" (SRB) - Konkurs

Drugi medjunarodni festival poezije za decu, srednjoskolsku, studentsku i omladinu do 30 godina, "Dusko Trifunovic", objavljuje konkurs za literalne radove u kategoriji pesme i price. Prema ideji i inicijativi Stojana Simica Krpice, uz podrsku Mr Jovana Mihajila, festival organizuje Decije selo iz Sremske Kamenice. Pozivaju se zainteresovana deca, srednjoskolska, studentska i omladina do 30 godina da svoje radove salju na adresu: Drugi medjunarodni festival poezije "Dusko Trifunovic" (za konkurs), Stojan Simic Krpica, Marka Miljanova 18 / 39, Novi Sad, Republika Srbija. Pravo ucesca imaju sva deca, srednjoskolska, studentska i omladina do 30 godina iz zemlje i sveta. Radove (do tri pesme, odnosno do tri price) slati na srpskom, hrvatskom, bosanskom, odnosno na engleskom jeziku do 15. juna 2008. godine, u tri primerka i pod sifrom, a u drugoj koverti resenje sifre sa punim imenom i prezimenom ucenika / ucenice, sa imenom skole, nastavnika, odnosno profesora i adresom, telefonom, e-mail adresom... Za studentsku i omladinu do 30 godina ime i prezime, adresa, telefon ili email. Dodela diploma i plaketa obavit ce se 13.09.2008. godine na dan rodjenja Duska Trifunovica (rodjen, Sijekovac kod Bosanskog Broda, 13.09.1933. - umro, Novi Sad, 28.01.2006.), u Decijem selu u Sremskoj Kamenici.

 Autor: Stojan Simic Krpica, Novi Sad, Srbija.
  Lord of the Dance - Mini BiH tour

Fenomen irskoga plesa i muzike vec je odavno zavladao svjetskim pozornicama, a Lord of the Dance predstavljaju najvecu planetarnu atrakciju takve vrste. Utemeljitelj Lord of the Dance proslavljeni je plesac i koreograf Michael Flatley, zabiljezen u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najbrzi irski step dancer svih vremena. Prvi veliki uspjeh skupina je ostvarila 1997. nastupajuci na dodjeli Oskara, a odmah potom uprilicena je svjetska turneja koja je te godine oborila sve rekorde posjecenosti. Danas postoje cetiri trupe Lord of the Dance. Prva nastupa na evropskim pozornicama, druga obilazi SAD-e, treca posjeduje stalni angazman u Las Vegasu, a cetvrta odrzava predstave u Disney Worldu na Floridi. Razglas i cjelokupna scenografija s kojim ce Lord of the Dance nastupiti u BIH bit ce dovezeni u velikim sleperima. Za svaki nastup potrebno je preko 100 kilometara kablova, kao i 20 tona opreme koja se mora objesiti na strop dvorane. Valja napomenuti kako je prosjecna dob plesacica i plesaca 22 godine, te da se svi oni nalaze pod budnim okom Michaela Flatleya, sto znaci najveci moguci profesionalizam, kao i potpuno, strastveno predavanja plesu i muzici!!! Po prvi put u historiji bosanskohercegovacka publika ce imati fenomenalnu priliku da prisustvuje ovakvom spektaklu, jedinstvenom u svijetu i to: 21.05.2008. - Banja Luka, dvorana Borik; 22.05.2008. - Sarajevo, dvorana Zetra; 23.05.2008. - Tuzla, dvorana Mejdan. Organizatori ovog fenomenalnog spektakla su Art Zone iz Sarajeva, Front Page iz Banja Luke, uz svesrdnu podrsku FIMA banke! Cijene ulaznica su: 30, 40, 50 i 60 km. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na +387 33 573 290 / +387 33 573 291, ili putem stranice www.art-zone.ba .

 Autor: Alma Telibecirevic, Sarajevo, BiH.
  www.balkanrock.com - Predstavljanje

Web portal www.balkanrock.com nastao je 2007. godine kada su rock entuzijasta Dejan Dinic i student novinarstva Milos Najdanovic odlucili da ono sto je nekad bio fan forum beogradske grupe Karizma pretvore u nesto vise i daju veci akcenat promociji rock kulture, za pocetak, grada Nisa. Dejan je odabrao ime Balkanrock i sa prefiksom Balkan ostavio mogucnost da web portal preraste granice lokalnog web sitea. Pocelo se tako da je web portal povremeno objavljivao najave koncerata, kao i izvestaje sa koncerata koje su posecivali clanovi foruma. Tada je mnogo veci znacaj imao sam forum nego web portal, da bi vremenom web portal dobio na ozbiljnosti. Danas se svakodnevno objavljuju najave, izvestaji, intervjui i druge vesti sto web portalu Balkanrock daje odlike pravog medija. Tu su i stalni dopisnici iz Beograda, Banja Luke, Crne Gore, uskoro i iz Hrvatske, a vesti koje se objavljuju su iz vecine drzava sa Balkana - Srbija, Crna Gora, Hrvatska, BiH, Slovenija, Makedonija, Bugarska i povremeno Madjarska. U planu je i prevod web portala na engleski jezik. Dejan je aktivno reklamirao forum i danas skoro svaki slusalac rock i metal muzike zna za www.balkanrock.com i redovno prati njegove vesti. Ostvarena je saradnja sa SKC-om, Long Play Beogradom, Domom omladine Beograd, beogradskom Arenom, Legacy Festivalom, pomazu se organizacije svirki u Centru za rock kulturu u Niskoj Banji, Friday Night Rock Party, a Balkanrock je i medijski partner Adria Rock festivala koji se krajem maja 2008. odrzava u Nisu. Pored samih koncerata i promocije rock kulture, na stranicama web portala i foruma moze se videti lista mladih i demo bendova koji su se predstavili na forumu, mogu se procitati njihove biografije, poslusati njihove demo snimke i informisati se o njihovim predstojecim svirkama. A koliko je Balkanrock ozbiljno ime i van virtuelnog sveta govori cinjenica da je odnedavno pokrenuto i Udruzenje gradjana Balkanrock.

 Autor: Milos Najdanovic, Nis, Srbija.
  Opatija - Koncert u ljetno predvecerje (06.06.2008.)

"Koncert u ljetno predvecerje" naziv je projekta koji je pokrenula Udruga "Serenada Opatiji", a rijec je o gala koncertu posvecenom Ivi Robicu. Koncert ce se odrzati 6. lipnja 2008. godine, u parku Vile Arstion, Opatija - Icici. Autori projekta su David Dezs÷ (otprije poznat javnosti i kao autor web stranice posvecene Ivi Robicu) i Maria Marinovic, klaviristica i zborovodja. Veliku pomoc u ovom projektu pruzio im je i veteran hrvatske glazbene scene, gospodin Ljubo Kuntaric koji ih podrzava od samog pocetka. Prema rijecima inicijatora predstojeceg opatijskog glazbenog zbivanja, svoj dolazak vec su potvrdili Zdenka Kovacicek, Anica Zubovic, Lidija Percan, Visnja Korbar, Vanja Lisak, Beti Jurkovic, Grupa Bonaca, Zoran Tomaic, Slavko Sekulic, Pesekani, Tasha, Bruno Krajcar, Zbor Maestral, Klapa Mirakul, Mateo Granic, te pijanistica Natalia Mariceva. Koncert ce snimati i naknadno emitirati RiTV. Glavni sponzor ovog projekta je Grad Opatija, a obzirom da im nedostaje jos jedan mali dio sredstva kako bi zaokruzili financijsku konstrukciju, organizatori se nadaju da ce poduzetnici, hotelijeri, privatnici i druge osobe prepoznati svoj interes i da ce putem sponzorstva podrzati ovaj projekt - prvi takve vrste u Opatiji nakon sto je proslo osam godina od smrti gospodina Ive Robica - legende hrvatske glazbene scene. Za sve dodatne informacije o koncertu, kako za sponzore, tako i za medije, posjetite web stranicu http://koncert.ivorobic.com .

 Autor: David Dezs÷, Opatija, Hrvatska.
  Alfapop (SRB) - Aktivnosti

Beogradski bend Alfapop, nakon snimanja spota za pesmu "Sati", nastavlja sa koncertnim aktivnostima. U petak 16. maja 2008. godine, bend je nastupio u klubu "Crna kuca 13" u Novom Sadu, dok ce naredni nastup imati u subotu 17. maja 2008. godine u klubu "Atom" u Beogradu, sa pocetkom u 22 casa. Na koncertima ce se osim autorskih pesama, moci cuti i obrade svetskih hitova u vec prepoznatljivom Alfapop aranzmanu. Bend Alfapop trenutno radi na svom prvom albumu u studiju "Alpha" u Novom Sadu. Vise informacija o ovom bendu ima na: www.myspace.com/alfapop .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Markovski (HR) - Diskonekted LP

Rijecki glazbenik, Sasa Markovski, inace clan Urbanove cetvorke gdje svira klavijature, pod okriljem zagrebacke diskografske kuce Dancing Bear, objavio je svoj prvi samostalni album - "Diskonekted LP". Kao svoje glazbene korijene navodi grupe Yazoo, Ultravox, Eurythmics, Human League, Depeche Mode, Propaganda, Simple Minds, Tears for Fears, Kraftwerk. "Diskonekted LP" zanimljiva je cjelina na vrlo pitkoj elektronskoj bazi, a kod nekih pjesama i sa etno elementima (npr. "Voyager" sa Putokazima). Veliki doprinos su dali i gosti Sase Markovskog kao sto su Damir Urban, Putokazi, E.N.I., Vava, Leo Rumora i drugi. "Voyager" je prvi sluzbeni single, a uskoro ce slijediti i video spot! "Diskonekted LP" donosi 14 pjesama: 1. "Welcome", 2. "The morning after / Jutro poslije...", 3. "Blade Runners", 4. "Home", 5. "Diskonekted", 6. "Voyager / Putnik", 7. "Gea", 8. "Flower / Cvijet", 9. "Jos jedan dan / Another day", 10. "A word of a forgotten language / Rijec zaboravljenog jezika", 11. "Alkoholism" i Bonus tracks: 12. "Mjesto za mene" RMX, 13. "Oci su ti ocean" RMX, 14. "Voyager / Putnik" - original mix. Album potrazite u prodajnoj mrezi Dancing Beara!

 Autor: Ana Skarica - Lesic, Zagreb, Hrvatska.
  Thomas Oliver (USA) - Portrait

Thomas Oliver is blues / rock / classic rock musician from Phoenix, Arizona, United States of America. Q. How did you get started in music? A. Somebody loaned me a beat up silver trombone when I was 11 years old. I was addicted to a transistor radio and my favorite song was "Stranger On The Shore". Then I started singing gospel music in a Pentecostal church and playing a friend's ukulele. My dad gave me a $15 Silvertone guitar from Sears and I started making up songs. The first one was a spiritual called "Through To The End". Q. Did anyone in particular influence your playing style? A. Merle Travis, Segovia, Chuck Berry, B. B. King, Muddy Waters, Wes Montgomery, George Benson, Joe Pass, Nokie Edwards and Carol Kay. Q. How about your singing style? A. Too many to catalog! Harry Nilsson more than anybody. Thomas Oliver created new animated logo for Barikada (see bellow). Thanks you for your generosity, Thomas. Web link: www.thomasoliver.net .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Festival demo bendova BiH 2008 - Koncert (Klub Palma, Tuzla, 14.05.2008.)

Projekat Festival demo bendova BiH 2008 privodi se kraju. Javna kampanja u raznim medijima izvjestavanja trajala je od januara 2008. godine. Pozivani su bendovi iz BiH da se prijave, a odabrani od strane zirija i da se predstave na koncertu ispred tuzlanske publike. Ziri je za predstavljanje koje je zakazano za srijedu, 14.05.2008. godine u prestiznom tuzlanskom Klubu Palma odabrao slijedeca tri benda: Motherfunky iz Prijedora, Fetus iz Tuzle i Human iz Tuzle. Pobjednicki bend, pored laskave titule Pobjednika festivala dobiva i specijalnu nagradu - nastup na demo veceri najveceg slovenackog festivala - Rock Otocec 2008. Pozivaju se ljubitelji dobre svirke da uz strucni ziri festivala odaberu bend koji ce na najbolji nacin predstaviti muzicku scenu Bosne i Hercegovine na festivalu Rock Otocec 2008. Nepravedno bi bilo ne pomenuti one koji su sve ovo omogucili, a to su: Fondacija tuzlanske zajednice, Tuzla - financijskom donacijom; JU Dom mladih, Tuzla - tehnickom i prostornom infrastrukturom za pripremu i odrzavanje festivala; Klub Palma, Tuzla - tehnickom i prostornom infrastrukturom za pripremu i odrzavanje festivala; Omladinski pokret Revolt, Tuzla - volonterskim radom tokom pripreme i odrzavanja festivala; Festival Rock Otocec, Novo mesto, Slovenija - obezbijedjenjem ucesca pobjednickom bendu u demo veceri festivala Rock Otocec 2008 i muzicka web stranica www.old.barikada.com - organizacijom i medijskim pracenjem. Hvala i svima ostalima koji su medijski ispratili ovaj festival.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
World Of Music
| 111 - |
| 81 - 90 | 91 - 100 | 101 - 110 |
| 41 - 50 | 51 - 60 | 61 - 70 | 71 - 80 |
| 01 - 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 - 40 |
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -