Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Interviews

DAVID DEZSŐ
Interviewer: Dragutin Matošević

Foto: Dragutin Matošević
Foto: Dragutin Matošević
David Dezső
Razgovarao: Dragutin Matošević

P: Razgovaram ovaj puta sa mladim, devetnaestogodišnjim mladićem iz Opatije. Molim te, predstavi nam se sam.
O: Ja sam David Dezső i za sebe mogu reći da sam entuzijasta u otkrivanju stare glazbe. Presnimavanje gramofonskih ploča mi je hobby. Moj primarni interes je muzička scena ex Jugoslavije iz 50-tih i 60-tih godina prošlog vijeka. Što se tiče mog glazbenog obrazovanja završio sam osnovnu glazbenu školu za klavir, ali klavirom se danas bavim više "rekreativno". Dakle, sviram ga samo za sebe, a ne za druge.

P: Što to jednog devetnaestogodišnjeg mladića odvede u muzičke vode iz 50-tih i 60-tih prošlog vijeka?
O: Ta muzika me prati od moje rane mladosti. Kako mi je mama Njemica, slušali smo razne njemačke radijske stanice i gledao sam MTV. Tim putem sam dobivao informacije o starijoj muzici i ona mi se već tada svidjela. Nešto kasnije sam "otkrio" gospodina Ivu Robića, a uz njega sam upoznao i cijelu njegovu generaciju pjevača. Ubrzo sam shvatio da je ta glazba bila mnogo kvalitetnija nego ona koju je slušala moja generacija. Sva ona muzika, svi oni festivali, bili su na nekom višem nivou i vidjelo se da tim izvođačima nije trebao neki poseban scenski nastup - bila je dovoljna samo njihova glazba. Glas, pjesma i to je bilo to.

P: Što smatraš svojim prvim javnim uratkom na polju glazbe?
O: Prvo što sam uradio bila je web stranica gospođe Radojke Šverko. Paralelno sam radio i na web stranici gospodina Ive Robića - http://www.ivorobic.com . Do ovog drugog angažmana došlo je sasvim slučajno. U Ičićima, u bivšem domu Ive Robića, došao sam do njegovih ploča i ostalih predmeta i javila mi se želja da sve te ploče presnimim, a da razne dokumente skeniram i sačuvam od zaborava. Čuvši za moj rad na web stranici gospodina Ive Robića javio mi se i gospodin Damir Tomić iz Zagreba - on je na ovim prostorima najveći kolekcionar gramofonskih ploča, plakata, razglednica i ostalog materijala vezanog za gospodina Ivu Robića. Gospodin Tomić mi je poslao mnogo tog materijala iz svoje kolekcije kako bih i to objavio na toj web stranici i da nije bilo njega, ta web stranica ne bi ni blizu bila tako informativna kakva je sada. Kada je ta web stranica bila urađena, u opatijskoj Vili Angiolina upriličena je 29.11.2006. godine njena javna prezentacija. Cijeli taj događaj pomogla je i Općina Opatija, na čelu sa gradonačelnikom Amirom Muzurom. Tu manifestaciju je svojim pjevanjem uveličala Radojka Šverko.

P: Kada već pominjemo gospođu Radojku Šverko, reci nam što ona trenutno radi?
O: Ona živi u Rijeci, ali je često na putu. Oni koji ne prate njen rad rekli bi da je neaktivna, međutim ona stalno nastupa. Dovoljno je na njenoj službenoj web stranici, http://www.radojkasverko.com/, u rubrici Novosti, vidjeti o kojem broju i o kojim nastupima se radi. Gospođa Radojka Šverko nastupa sa svojim velikim bendom ili sama uz klavir kada nastupa na sakralnim koncertima. Njeni koncerti su zaista pravi doživljaj i njih ne treba propustiti. Prije dvije godine izašao joj je CD "Men Are My Best Friends" izdat u Skandinaviji. Radi se o njenim obradama pjesama koje su izvodili muški izvođači. Gospođa Radojka Šverko trenutno priprema novi album namjenjen za hrvatsko tržište. I jednu i drugu web stranicu posječuje mnogo posjetitelja što je dokaz da ovi umjetnici nisu zaboravljeni.

P: I za gospodina Damira Tomića si napravio prezentaciju na web adresi http://www.damir.ivorobic.com . Reci nam nešto i o tome.
O: Obzirom da je gospodin Damir Tomić najveći kolekcionar glazbe i najveći ekspert o životu i radu gospodina Ive Robića, on je svakako zaslužio da se i o njemu zna nešto više. Iako taj gospodin nije ni muzičar, niti pjevač, on u tančine posjeduje informacije o gospodinu Robiću, zna ih više i od onih koji su uz gospodina Robića bili mnogo češće od njega. Naš kontak i saradnja poslatli su učestaliji nakon naših susreta u Opatiji i u Zagrebu. Baš u znak zahvalnosti za njegovu nesebičnost, odlučio sam mu se dijelomično odužiti otvaranjem poddomaine koja će govoriti o njegovom radu. Gospodin Tomić mi i nadalje dostavlja nove informacije kojima ću upotpunjavati to njegovo predstavljanje.

P: Ti si nastavio rad i od skora si se posvetio predstavljanju još jedne velike umjetnice - gospođe Zdenke Kovačiček. Kako je došlo do tog angažmana?
O: I do toga je na neki način došlo slučajnošću. Već od ranije sam posjedovao neke njene gramofonske ploče i veoma sam je cijenio. Kada je u Puli, decembra 2007. godine, prisustvovala koncertu Nella Milottija, poznatog istarskog skladatelja koji je pisao pjesme za Lidiju Percan, Toni Kljakovića i druge, i tu smo se sreli. U razgovoru je iskazala želju da i njoj pripremim web stranicu što sam sa zadovoljstvom i prihvatio. Ta stranica je također već urađena (http://www.to-be-zdenka.hr) i svakim danom se dodaju nove i nove informacije.

P: Kada već govorimo o tvojim web kreacijama, što je slijedeće na redu?
O: Sada mnogo radim na sređivanju arhivske građe poznatog kompozitora Ljube Kuntarića. Pregledavam mnogobrojne VHS kazete, preslušavam stare vrpce sa njegovom muzikom, sortitram stare novinske članke koji su pisali o njemu, skeniram fotografije i sve ostalo vezano za njegov vrijedni rad. O tome bih više mogao reći kada sve bude završeno.

P: Znam da pripremaš i jedan važan kulturno-umjetnički događaj. Možeš li nam i o tome nešto više reći?
O: Da. Bit će to koncert pod nazivom "U ljetno prevečerje", a naziv potiče od jedne Robićeve pjesme. To je projekat koji radim sa gospođom Mariom Marinović koja je pijanistica i vodi i jedan zbor. Obzirom da se u zadnjih osam godina na muzičkom planu u Opatiji ništa nije učinilo u čast gospodina Robića, još januara ove godine počeli smo sa realizacijom ideje o tom koncertu. Veliku potporu smo opet dobili od grada Opatije i njegovog gradonačelnika. Za dijelom financija još uvijek tragamo i nadamo se da ćemo i tu imati uspjeha. Koncert će se održati 6. lipnja 2008. godine, u parku Vile Arstion, Opatija - Ičići. Velika pomoć u ovom projektu dao nam je i veteran hrvatske glazbene scene, gospodin Ljubo Kuntarić koji naš projekat podržava od samog početka. Svoje učešće u programu već su potvrdili Zdenka Kovačiček, Anica Zubović, Miro Ungar, Lidija Percan, Višnja Korbar, Vanja Lisak, Beti Jurković, Grupa Bonaca, Zoran Tomaić, Slavko Sekulić, Pešekani, Tasha, Bruno Krajcar, Zbor Maestral, Klapa Mirakul, Mateo Granić, te pijanistica Natalia Marićeva. Koncert će snimati i naknadno emitirati RiTV. Dodatne informacije o koncertu imaju na zvaničnoj web stranici festivala - http://koncert.ivorobic.com . Ulaz na taj koncer će biti slobodan i očekujemo veliki broj posjetitelja.

P: Sa muzičkog stavovišta, kakva muzika preovladava u medijima Opatije i njenog okruženja?
O: Razna muzika, ali uglavnom, njen kvalitet je u padu. Lijepu sliku kvare turbo folk i ova nova pop glazba. Mislim da su glavni krivci za takvo stanje muzički urednici koji više i ne daju naglasak na kvalitetu, nego povlađuju ukusu naroda. Slična situacija je i na televiziji.

P: Opatija je blizu Rijeke. Rijeka, neosporno je, ima bogatu i raznovrsnu muzičku scenu. Kako objašnjavaš to bogatstvo i raznovrsnost?
O: Rijeka je veći grad i tu imaju mnoga događanja i mjesta na kojima se mogu predstaviti kvalitetni muzičari i kvalitetna glazba.

P: Tko čini muzičku scenu Opatije?
O: U današnje vrijeme je to Elvis Stanić koji se stvarno trudi oko jazz muzičke scene. Elvis Stanić je svestrani muzičar, a završio je i glasoviti Berklee koledž u Americi. Često nastupa prateći na koncertima Josipu Lisac. Direktor je Liburnia Jazz Festivala. Iz Opatije je i Dražen Turina Šajeta, ali ga ja više doživljavam kao zabavljača. Od starijih muzičara iz Opatije spomenuo bih Opatijeske suvenire. Oni su između mnogih ostalih pratili i gospodina Ivu Robića.

P: U sve o ćemu smo naprije pričali ti si uložio mnogo vremena i truda. Da li smatraš da je to bilo vrijedno svega toga?
O: Ja u biti sve to radim zbog sebe, zbog mog osobnog zadovoljstva. Sa druge strane, imam veliku podršku i od mojih roditelja. Moj otac, koji je audiofil i doskofil, u šali mi često kaže da smo zamijenili uloge. On sluša ono što bih ja trebao slušati, a ja ono što bi on trebao slušati. Moji vršnjaci dolaze kod mog tate i sa njim razmjenjuju CD-e. Ha ha ha.

Foto: Dragutin Matošević
Foto: Dragutin Matošević
Foto: Dragutin Matošević

Interview objavljen u dnevnim novinama
Tuzlanski list - Br. 398 od 10./11.05.2008.

Interviewer (tekst i fotografije):
Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -