Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 83

  Fatos Querinaj i Ivana Marija Vidovic - Solisti Dubrovackog simfonijskog orkestra

Fatos Querimaj, albanski klarinetist i dubrovacka pijanistica Ivana Marija Vidovic nastupiti ce 25.10.2007. godine u 21h u tvrđavi Revelin u Dubrovniku, kao solisti s Dubrovackim simfonijskim orkestrom uz palicu dirigenta Zlatana Srzica. Na programu su djela Carl Maria von Webera: "Concertino za klarinet i orkestar u C/Es duru", op. 26., J. 109, Joaquín Turina: "Simfonijska Rapsodija" (Rapsodia Sinfónica) za klavir i gudace, op. 66, te Wolfgang Amadeus Mozart: " 41. Simfonija u C duru", KV 551, "Jupiter". Fatos Querimaj potjece iz veoma poznate albanske glazbene obitelji, koja je mnogo odigrala u kultiviranju i propagiranju albanske glazbe uopce. Diplomirao je 1982. godine klarinet i kompoziciju na Akademiji u Tirani. Danas radi u svojstvu asistenta na akademiji u Tirani, gdje je i voditelj odjeljenja za puhacke instrumente. Rodjena je u Dubrovniku. Klavir je pocela uciti u najranijoj dobi (s cetiri godine) u svom rodnom gradu u klasi L. Cobenz i V. Miletic. U njenoj klasi maturira u ratnom Dubrovniku, 1992. godine. No, prije zavrsenog srednjeg skolovanja primljena je na Akademiju za glazbu u Ljubljani. U klasi Tatjane Ognjanovic diplomira 2002. godine s najvisim uspjehom. Ivana M. Vidovic inicijator je i umjetnicki direktor Epidaurus festivala u Cavtatu, odrzanog rujna 2007. godine.

 Autor: Ivana Marija Vidovic, Dubrovnik, Hrvatska.
  Rock Masters - Tribute to Deep Purple (27.10.2007.)

Kao zagrijavanje za splitski koncert legendarnih hard rockera, Deep Purple (na slici), jedan od ponajboljih hrvatskih klupskih sastava - Rock Masters odsvirati ce u zagrebackom Klubu Boogaloo Deep Purple tribute koncert u subotu 27.10.2007. od 21 sat. Predvođeni Vedranom Bozicem na gitari, Tomasom Krkacem na bas gitari i Slavkom Pintaricem Pistom na bubnjevima ovi ce stari majstori imati veliki broj gostiju. Glavne ce vokalne dionice izvesti Vedran Baucic, a na Hammond klavijaturama biti ce Danko Krznaric iz banda Cota G4. Koncertu ce se pridruziti Branko Pozgajec iz Drugog Nacina, Branko Bogunovic – Pif, Marko Osmanovic iz Cote G4, Pista i Miha iz grupe Hard Time... lista jos nije konacna. Svirku ce otvoriti band Porto Franco i predstaviti muziku sa svog albuma prvijenca koji bi se uskoro trebao pojaviti na trzistu. Ove cemo se subote podsjetiti najboljih dana jednog od najlegendarnijih hard rock bandova svih vremena - Deep Purple - i svih faza njihove karijere. Tako ce se tu naci sve od "Speed King" i "Child in time" (koju Deep Purple vise ne izvode) i "Black Night", preko "Strange kind of woman", "Highway star", "Burn" i "Stormbringer", pa do neizostavne "Smoke on the water". Kako Deep Purple sviraju u Splitu, samo osam dana kasnije, ovo ce biti prava prilika za zagrijavanje, a nekolicina sretnika imati ce priliku (zahvaljujuci Lupa Promotion) u nagradnoj igri osvojiti ulaznice za koncert grupe Deep Purple u Splitu 04.11.2007. godine. Nagradnom fondu pridruzili su se i Dallas Records koji ce nekolicinu sretnika nagraditi sa upravo izaslim fenomenalnim albumom "Deep Purple live in London 1974". Ulaznice po 35 kuna mogu se nabaviti na blagajni kluba od 21 sat.

 Autor: Gordan Penava Pista, Zagreb, Hrvatska.
  Ofsajd, Sarajevo, BiH - Predstavljanje

Bend Ofsajd pocinje sa radom sredinom 2001. godine. Svoj prvi nastup imali su 02. juna 2002. godine u Sarajevu u klubu "Stella” zajedno sa sarajevskim bendom "Fakat gras", gdje su pred skoro stotinu ljudi i prijatelja, pored velikog broja obrada, odsvirali i sest svojih pjesama. Od svog prvog nastupa bend radi u istoj postavi: Glish (vokal, gitara); Vanja (gitara); Hara (bas, vokal) i Dragan (bubnjevi). Krajem jula 2002. godine, na inicijativu prijatelja, snimaju prve demo snimke u prostorijama jedne osnovne skole u Sarajevu. Prvi snimljeni materijal objavljuju kao DIY izdanje mjesec dana kasnije, pod nazivom "Ofsajd". Od sest pjesama koje su se nasle na demo snimku izdvojice se pjesma "Generaciji", koja ce postati zastitni znak benda. U augustu iste godine dobivaju poziv za ucesce na festivalima "Ex-YU Rocks!" u Bugojnu i "Heineken Music Fest" u Zenici. U maju 2003. godine samostalno objavljuju demo album sa 20 svojih pjesama, privremenog naziva, "Pst. Genije stvara", koji snimaju tokom mjeseca aprila u kucnom studiju u prostorijama IMIC-a u Sarajevu. Zahvaljujuci boljem kvalitetu snimka, svirajupo Bosni i Hercegovini, ali i po susjednoj Hrvatskoj. U oktobru 2003. snimaju prvi zivi audio zapis, sa zajednickog koncerta u Sarajevu, sa bendovima "Validna legitimacija" i "Protest". U aprilu 2004. godine snimaju sest novih pjesama, takodje u kucnom studiju. U maju iste godine grupa filmskih snimatelja iz Slovenije snimaju im prvi spot za pjesmu "Sarajevo", koji, nazalost, nikada nije emitovan. U augustu iste godine, odlucuju se za ponovno snimanje pojedinih pjesama. Kao posljedice toga pjesma "Tri zvijezde do zore (in memoriam)" je objavljena na kompilaciji "Radija 202", pod nazivom "Demo 202", i zapocinju rad na drugom video spotu za pjesmu "San ljetne noci". U oktobru 2005. godine pjesme "Sarajevo" i "Pogled na zapad" objavljene su na antimilitaristickoj kompilaciji "New 3iyo's Disorder", koju izdaje Kampanja za prigovor savjesti u BiH. Tokom 2006. godine uvjezbavaju nove pjesme, da bi krajem iste godine snimili prvi album, pod nazivom "Generaciji", u studiju FKR u Sarajevu. Ubrzo dobivaju ponudu za izdavanje CD-a za izdavacku kucu "DMC Records" (Sweden). Nazalost, dogovor sa oduzio vise nego sto su ocekivali i stavio je bend u vrlo tesku poziciju. Prakticno su imali zavrsen disk, ali neobjavljen. Pocetkom septembra 2007. godine, bend uzima sve obaveze oko izdavanje diska u svoje ruke i krajem mjeseca objavljuju svoj prvi album. Album nazivaju "Generaciji", objavljuju ga samostalno (DIY izdanje), a sadrzi ukupno 18 pjesama + Intro. Web link: www.ofsajd.info . (...JG 176).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Nikad Robom - Carmina Partizana

Napokon je nakon 20 godina objavljen najkontraverzniji projekat sa prostora bivse Jugoslavije: Nikad Robom - Carmina Partizana. Kreativnost idejnog vodje ovog projekta, Nenada Strbca, dostigla je svoj vrhunac. Ovim projektom on je dokazao da je uvijek bio daleko ispred svih, jos od dana grupa Bonton Baya (na slici) i Garri Garrincha, a sa ovim projektom je definitivno dostigao vrhunac svoje kratke, ali fenomenalne karijere. Uvijek je bio neshvacen od strane sire muzicke publike, nekomercijalan za vecinu, ali avangardan za istinske ljubitelje muzike. Bio je ispred vremena, pionir, kreativac, karizmaticna licnost. Poslusajte samo tekstove njegovih pjesama i sve ce vam biti jasno. Uzivajte u ovom istinskom muzickom remek djelu moderne pop-rock muzike na kojem su radili: Nenad Strbac - muzika, idejni kreator, vodeci vokal i aranzmani; Miro Arapovic - idejni kreator br.2, markentiski strateg; Josko Guinovic - klavijature, glavni aranzer; Niksa Bratos - gitare, gitarski aranzmani; Gertruda Munitic - vokali; Mufid Kosovic - inzinjering i produkcija. Projekat je radjen u sarajevskom studiju "I", 1986. godine. Projekat je restauriran / remasterizovan od aprila do augusta 2007. godine u mastering studiju future house music, Los Angeles, USA. Restauraciju i remastering radio je Nedim Muzur - Dino. Web linkovi za vise informacija: www.futurehousemusic.com ili www.cdbaby.com/cd/nikadrobom .

 Autor: Nedim Muzur, Los Angeles, USA.
  Cantus br. 146 - Rujan 2007.

Casopis Cantus sluzbeno je glasilo Hrvatskog drustva skladatelja, ali i jedini casopis u Hrvatskoj posvecen iskljucivo domacoj glazbi. Preteca danasnjeg Cantusa bili su bilteni HDS-a koji su sluzili informiranju clanstva i izlazili su prema potrebi. U razdoblju od 1979. do 1993. bilten HDS-a izlazi redovito, da bi se od te godine poceo pojavljivati u tehnoloski naprednijem izdanju i pod novim imenom: Cantus. Danas Cantus izlazi dvomjesecno u tirazi od oko 2.500 primjeraka. Besplatno se distribuira svim redovnim clanovima, te dijelu pridruzenih clanova, a moze se kupiti po cijeni od 20 kuna, dok godisnja pretplata na sest brojeva stoji 100 kuna. Broj 146 karakterisu ovi naslovi: Veliki povratak Jinxa, Deset godina bez Natka Devcica, Hrvatska glazba u Osoru, XV veceri Antuna Dobrinica, Festival zabavne glazbe Split '07, 10. Festival dalmatinske sansone, Svecanosti kajkavske popevke, CD izlog... i tako dalje. Urednik casopisa: Davor Hrvoj. Vise informacija ima na: www.hds.hr .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  In memorian - Tose Proeski (25.01.1981. - 16.10.2007.)

Tose Proeski rodjen je 25. sijecnja 1981. godine u Prilepu u Makedoniji. Njegova je glazbena karijera zapocela je 1996. godine kada je pobijedio na festivalu "Melfest". 1998. godine sudjelovao je u makedonskom nacionalnom izboru za pjesmu Eurovizije s pjesmom "Ostani do kraja". 1999. godine objavljuje svoj prvi album - "Nekade vo nokta". Iste godine na Skopje festivalu osvaja prvu nagradu publike s pjesmom "Tvoji poljupci na mojoj bijeloj kosulji", a na ljeto odrzava prvi samostalni koncert u Skopju. U lipnju 2000. objavljuje novi album - "Sinot Bozji". 2001. godine na Podgorica Festivalu osvaja 2. mjesto sa pjesmom "Nemir", a u ozujku 2001. odrzava 5 zaredom rasprodanih koncerata u Skopju. U listopadu 2002., objavljuje treci album - "Ako me pogledas u oci", a u studenom 2002. krece na prvu veliku turneju. 2003. pobjedjuje na velikom festivalu Beovizija s pjesmom "Cija si" koja postaje veliki hit, a Toce krece graditi medjunarodnu karijeru. Iste godine pobjedjuje na nacionalnom izboru za Pjesmu Eurovizije. 2004. u Turskoj predstavlja Makedoniju sa pjesmom "Life". Godine 2004. objavljuje album "Dan za nas", cetvrti po redu i prvi za teritorij Hrvatske i Slovenije, a 2005. godine objavljuje hit album - "Pratim te", a 2006. godine slijedi album "Bozilak" na kojem interpretira tradicionalne makedonske pjesme. U kolovozu 2007. Tose Proeski objavljuje svoj aktualni album - "Igra bez granica" koji kriticari u Hrvatskoj, vec po objavi, nazivaju albumom godine. Posljednji veliki koncert Tose Proeski odrzao je u Skopju 05.10.2007. godine na gradskom stadionu. Hrvatska publika Tose Proeskog pamtit ce po citavom nizu iznimno popularnih pjesama, a s pjesmom "Vezi me za sebe", ove godine je osvojio Grand Prix 11. Hrvatskog radijskog festivala na Hvaru. Tose je hrvatsku publiku posebno odusevio pjesmom "Srce nije kamen", najemitiranijom pjesmom hrvatskog radijskog etera za 2006. godinu, a srca slusatelja od 7 do 77 definitivno je osvojio svojom posljednjom grandioznom pjesmom "Igra bez granica". (...JG 176).

 Autor: Kristina Krajna, Zagreb, Hrvatska.
  Zov usne harmonike... Promocija albuma Mr. B.

Little Pigeon's ForHill Blues predvodjeni usnoharmonikasem Tomislavom Golubanom, poletjeli su u promociju njihovog novog albuma, "Mr. B." Istarski dio promocije odrzat ce se u petak 19. listopada 2007. godine u Graciscu - gradu usne harmonike, cije veliko srce kuca za taj mali instrument. Tomislav Goluban drag je i poznati gost Gracisca. Ovog petka (19.10.2007.), po prvi ce puta tamo nastupiti sa kompletnom postavom svog benda Little Pigeon's ForHill Blues (Nikola Herceg, Nikola Santro, Krunoslav Dobricevic). Koncert pocinje u 22.00 sata, a ulaz je slobodan. Zagorski dio promocije albuma odrzat ce se u sklopu ovogodisnje Kulturne manifestacije "Dani Ksavera Sandora Gjalskog" u Zaboku. Na koncertu u petak, 26. listopada 2007. godine, u Restoranu "Zaboky", najpoznatiji zagorski blueseri, Little Pigeon's ForHill Blues, pojacani gostima iznenadjenja, najavljuju vrhunsku svirku i odlicnu zabavu. Koncert pocinje u 20.00 sati, a ulaz je slobodan. dakle, istarski dio promocije: 19.10.2007. (22h) - Susak, Gracisce; zagorski dio promocije: 26.10.2007. (20h) - Zaboky, Zabok.

 Autor: Tomislav Goluban, Zabok, Hrvatska.
  Psihomodo Pop - 25 godina postojanja

Zagrebacka grupa Psihomodo Pop planira za proljece 2008. godine izdati novi album, knjigu i dokumentarni film povodom 25 godina postojanja. Iako su prvi album, "Godina zmaja", objavili 1988. godine, bend postoji pet godina duze. Tako ce 2008. godine proslaviti punih cetvrt vijeka uspjesne karijere i zestokih svirki. Tim povodom popularni Psihici najavljuju bogatu izdavacku djelatnost. Naime, u proljece 2008. godine planiraju da objave novi album, a ubrzo zatim knjigu i dokumentarni film o 25 godina benda. "Za album imamo gotove demo snimke, desetak pjesama. Prvi put u karijeri snimicemo i jednu reggae numeru, a radni naslov albuma je "Ye, ye, ye". Planiramo da snimimo i dokumentarac, koji bi radio Radoslav Jovanov Gonzo, nas stari prijatelj i saradnik, koji mnogo toga zna o nama. Imamo puno starih snimaka i materijala iz svih perioda karijere. Sto se tice knjige, tu se nece puno pisati, da ne bude neko zamorno stivo, vec ce vise biti fotki. Ideja je da dizajn knjige radi studio "Bruketa & Zinic", i vec to dogovaramo" - otkrio je frontmen benda, Davor Gobac. Web link: www.psihomodopop.hr .

 Autor: Caslav Vujotic, Podgorica, Crna Gora.
  My Morning Jacket, USA - Portrait

My Morning Jacket hail from the city of Louisville, Kentucky, an odd metro-suburban mix of stark industry and fine thoroughbreds and rock and roll fevers. "It's a place with no labels," James says. "It's not the South, it's not Chicago, and you don't think of it as you think of New York or LA. It has some Southern romanticism to it, but also a Northern progressivism, this weird urban island in the middle of the state of Kentucky that has always provided a fertile, often dark, bed. For us, Louisville and the surrounding areas are the center of massive creativity and massive weirdness. The place has its flaws: You move away, but you're always going to come back." For their 'Z' sessions, My Morning Jacket did indeed, for the first time, move away. 'Z' is a 10-song collection that encompasses carefully wrought ballads such as "Wordless Chorus" and "Knot Comes Loose," multi-genre jams such as "Off the Record", silvery country-soul such as "Lay Low", and high-energy rockers such as "Anytime" and "What a Wonderful Man". Deliberately, emotionally, majestically, the collection concludes with "Dondante", a seven-minute piece that weaves together several singular Louisville-like blends of creativity and engagement, blues and elations. "Most of the songs", Broemel says, "are based on the sound of Jim's voice." Uncommonly passionate and blooming, it's the sound of someone who, in Leckie's words, "is always singing a duet with his reverb, which is the sixth member of the band." Broemel continues: "But I think we were also looking more rhythmically for ideas as the core of the songs, and maybe not having huge guitars on every song." Web link: www.mymorningjacket.com . (Headliner ...JG 174).

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  RockTimes.de - Recenzija albuma "Blues reke Drave"

Poznati njemacki Internet magazin, www.rocktimes.de, iz pera jednog od svojih recenzenata, imenom - Joachim 'Joe' Brookes, osvrnuo se na album velikog hrvatskog umjetnika iz Koprivnice, Hrvatska, Miroslava Evacica - "Blues reke Drave". Joachim u svom osvrtu, izmedju ostalog, kaze i slijedece: "Hrvatska je krasna zemlja za odmor. Treba li pomisliti da Miroslav Evacic stvarno ima nesto s bluesom kao sto to naziv albuma, "Blues reke Drave", daje naslutiti? Hrvatska ethno glazba i blues! Krizanjem tih glazbenih stilova Evacic ovim albumom ostvaruje njihovo stapanje u jednu krajnje zanimljivu mjesavinu. Odlucnu podrsku pri tomu dobiva od Gordane Evacic, koja s jedne strane pjeva, a s druge, se iskazuje kao majstor u sviranju cimbala, jedne vrste citre ili dulcimera. Miroslav Evacic svira na razlicitim zicanim instrumentima, akusticnim i el. gitarama. Osobito uzbudljivo zvuce pjesme u kojima on svira na Samici, jednoj maloj tamburici koja zvuci poput mandoline ili buzukija. A kada se tomu jos pridoda jedna harmonika, hrvatski blues zvuci savrseno", (Joachim 'Joe' Brookes) .

 Autor: Amir Bahtijarevic, Zagreb, Hrvatska.
  Tribute to Ivo Robic - ...samo jednom se ljubi

Tribute to Ivo Robic naziv je koncerta koji ce se odrzati u zagrebackoj Tvornici kulture 29. listopada 2007. godine u 20 sati. Bit ce to koncertna promocija albuma ''Samo jednom se ljubi - tribute to Ivo Robic'' na kojoj ce nastupiti svi izvodjaci koji su sudjelovali i na samom albumu ("...samo jednom se ljubi" - izdavac: Aquarius Records, Zagreb): Oliver Dragojevic, Ivana i Marija Husar, Swingers, Ivana Starcevic, Nina Badric, Sajeta i Dusko Jelicic, Tedi Spalato i Klapa Dalmati, Rivers, Mildreds, Kristijan Beluhan, Suzana Horvat, Massimo.

 Autor: Ivana Futivic, Zagreb, Hrvatska.
  Slusaj najglasnije - Noviteti iz kataloga za 2007. (6)

Za nastupajuce jesenske dane 2007. godine Zdenko Franjic je pripremio 10 novih albuma. Svi su sjajni i posebni, a izdvojio bih nevjerojatne domace Melt Banana, ex-Mamojebce pod nazivom Trio 3 i nezasluzene marginalce, Radost. Mozda "radost oslobadjanja" tek sad pocinje.... Nova edicija CD-a sa etiketom Slusaj najglasije ukljucuje slijedece albume: ACTON - "1967"; ACTON - "Garsonjera sansonjera / Vikingvin"; EUNA 3000 - "Budim se"; F.A.P. - "F.a.P."; FEDERICO BARABINO & KENJI SIRATORI - "Hallucination Cell" ; HARI KRVNIK OD ILINCHICE - "Hari krvnik od Ilinchice"; PUZOD - "Imenice su glagoli"; RADOST - "Radost oslobadja"; TRIO TRI - "Trio Tri" (na slici) i TRIO TRI - "Za televizore".

 Autor: Vladimir Horvat Horvi, Zagreb, Hrvatska.
  Uskoro novi album grupe T.B.F.

Grupa T.B.F. nastala je 1990. godine u Splitu. Bez prijasnjeg iskustva u stvaranju muzike, 1992. godine snimili su tri pjesme u kucnoj produkciji i plasirali ih na lokalne radio stanice. Slijedili su nastupi uzivo na kojima ih je zapazio renomirani splitski muzicar i producent Dragan Lukic Luky, i ponudio im produciranje albuma. 1997. godine izlazi njihov prvi album "Ping-pong: umjetnost zdravog djira". Tekstovi uglavnom imaju socijalnu notu. Povjerenje publike T.B.F.-ovci su postigli odlicnim i originalnim nastupima kombinirajuci rap sa zivim instrumentima tako da su pjesme dobile novi ritam: od funka, soula, reggaea, grungea, rock 'n' rolla, do klapskog pjevanja. 2000. godine izdaju drugi album, "Uskladimo toplomjere", koji je proglasen za najbolji hip-hop album. 2004. godine izlazi i treci studijski album, "Maxon Universal" u produkciji Dragana Lukica Lukyja. Za razliku od prva dva albuma, muzika je ovaj put snimljena instrumentalno. Manje je cistog rapa, a vise pjevanja. Ovaj album proglasen je za rock album godine. Momci iz T.B.F.-a s singlom "Djita" najavljuju izlazak cetvrtog studijskog albuma koji mozemo ocekivati u novembru 2007. godine.

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -