Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nadirov spomenar

GABI NOVAK
Biografija

Gabi Novak
Biografija

Dragi citatatelji Barikade,
Nakon duzeg vremena krecemo na jos jedno putovanje u proslost. Nas vremeplov je spreman i vremenske koordinate su nam poznate. Odmah Vam zelim reci da ovo putovanje vodi u dogadjaje koje nam nece biti bas ugodni.

Nas prvi cilje je poznati autoput, negdje izmedju Beograda i Zagreba, u drugoj polovici 50-tih godina. Pritisak na startni prekidac i mi u mraku vec lebdimo iznad autoputa na kojemu se vide farovi automobila. Nista posebno, ali odjednom se vide tri fara koje se ukrstavaju i odmah poslije toga jedan far napusta voznu traku. U mraku se vidi da pored autoputa lezi prevrnuti autobus iz kojega se cuje jaukanje povredjenih putnika. Ta nesreca bila je prouzokovana neopreznim preticanjem jednog Fice koji je prisilio autobus da napusti voznu traku. Taj Fico napusti je mjesto nesrece i jedino sto su svjedoci mogli reci, bilo je da je njegova registracija pocinjala sa H8. Policija nije uspjela da identificira tog Ficu i identitiet njegovog vozaca / vlasnika ostao je nepoznat.

Ta teska nesreca u kojoj je poginulo 8 putnika autobusa, bila je tema za filmskog rezisera Tanhofera, koji je 1958. godine snimio film o toj nesreci i putnicima koji sanjaju svoje snove dok sat iznad njih otkucava njihovo vreme. Tako tragicna filmska tema bila je tada veliki filmski dozivljaj i moze se reci filmska senzacija. U tom filmu mogla se je cuti jedna mlada djevojka, koja je otpjevala pjesmu Ljube Kuntarica "Sretan put". Ta pjesma koja je bila muzicka pozadina u tom emocionalnom filmu, bila je pocetak pjevacke karijere, kasnije poznate pjevacice ex YU - Gabi Novak.

Foto: Nadir Efendić
Gabi Novak, 1974. godine (Foto: Nadir Efendić)

Slijedeci skok naseg vremeplova vodi nas u 1962. godinu na jedan dogadjaj koji sam i ja tada pratio u TV prenosu. U Zagrebu se je tada odrzavao poznati "Zagrebacki festival" i buduci da su tada dva pjevaca u alternaciji izvodila jednu pjesmu, doslo je do interesantne kombinacije. Gabi Novak, vec tada najpopularnija pjevacica u Zagrebu pjevala je pjesmu pokojnog Alfonsa Vucera "Ti nisi dosao" u alternaciji sa Lolom Novakovic iz Beograda.

Prvo je tu pjesmu otpjevala Gabi Novak i dobila je veoma topli aplauz njene zagrebacke publike. Poslije Gabi Novak zapjevala je Lola Novakovic, koja je uspjela da sa suzama prenese emocije na publiku i posije njenog pjevanja publika je bila na nogama. Lola Novakovic je aklamacijom, u sred Zagreba, bila proglasena pobjednikom festivala. To ustajanje na noge sa aplauzom u ex YU bilo je prisutno samo na partijskim kongresima tada vladajucih komunista. Za razliku od politickih aklamacija, odusevljenje publike u Zagrebu nije bilo izreziranao. Tada je Gabi Novak pokazala svoj sportski karakter, bez oklijvanja je prisla Loli Novakovic i srdacno joj cestitala na pobjedi. Na njenom licu se je vidjelo da joj to nije bilo lako, ali Gabi Novak je bila sposobana da gubi kao pravi sportas.

Gabi Novak rodjena je 1936. godine u Berlinu jer je njen otac, Ing. Djuro Novak, tada radio u Berlinu. On je Elizabeth Reiman, majku Gabi Novak, upoznao na otoku Hvaru gdej je ona dosla na godisnji odmor i on ju je ubrzo poslije toga i vjencao. Pocetkom Drugog svjetskog rata otac Gabi Novak mogao je, kao neutralni stranac, napustiti Njemacku i poveo je svoju familiju na rodni otok Hvar koji je jos skoro dvije godine, do 1941. godine, bio postedjen od rata kao i citava tadasnja Kraljevina Jugoslavija.

Gabi Novak izgubila je oca 1945. godine i uz samohranu majku, osnovnu skolu zavrsila je na otoku Hvaru, a poslije osmogodisnjeg skolovanja sa majkom odlazi u Zagreb na daljnje skolovanje.U osnovnoj skoli doslo je do izrazaja da je za Gabi Novak najdrazi predmet bio likovni odgoj. Gabi Novak je Zagrebu zavrsila graficki smjer u skoli za primjenjenu umjetnost. Nekoliko godina je radila u studiju za animirane (crtane) filmove. Mogu napomenutii da je reziser iz poznate zagrebacke skole crtanog filma, Dusan Vukotic, daleke 1962. godine dobio Oskara za crtani film "Surogat".

Prekretnica u zivotu Gabi Novak dosla je sa ponudom Nina Kostelca da ona pozajmi njen glas jednoj djevojcici iz crtanog filma. Gabi je u tom filmu i pjevala. Bojan Adamic, poznati vodja ljubljanskog Big Benda, cuvsi njen glas, odmah je Gabi Novak dao ponudu da ona prati njegov orkestar, t.j. da gostuje na njegovim koncertima. Istovremeno je pjesma "Sretan put" iz filma "H8" bila veliki uspjeh mlade pjevacice Gabi Novak.

Poslije tog filma, Bojan Adamic gostovao je u Zagrebu sa njegovim orkestrom i po dogovoru, vokalno ga je pratila Gabi Novak. Njen nastup je u muzickim krugovima Zagreba bio pozitivno ocjenjen i ona je dobila ponudu da nastupi i na zagrebackom festivalu "Zagrebfest". Vandekerova pjesma "Ljubav ili sala" bila je takova da je glas Gabi Novak u toj pjesmi dosao do punog izrazaja. Tim nastupom Gabi Novak je postala nova zvijezda na muzickom nebu ex YU.

Na Bledskom jazz festivalu Gabi Novak je imala priliku da daleke 1958. godine zapjeva u duetu sa Louisom Armstrongom i to poznati motiv "Tea for Two", ili "Caj za dvoje". Poslije sluzbenog koncerta, Louis Armstrong obicavao je sa muzicarima i privatnim gostima da pjeva i svira do kasno u noc i tom prilikom je pjevao u duetu sa Gabi Novak. Siroj publici ostalo je prikriveno da je Gabi Novak oduvijek imala veliku sklonost prema jazzu.

Pocetkom 60-tih godina Gabi Novak je pocela snimati gramofonske ploce (singl) i treba napomenuti da je tadasnji "Jugoton" te ploce izdavao u nakladama od 3.000 (tri tisuce) komada!!. Mozda je to razlog da su te ploce danas velika rijetkost. Kada se poslusaju ti stari snimci moze se odmah primjetiti da je Gabi Novak tada jos uvijek trazila svoj nacin pjevanja. Ona je tada jos pjevala strane pjesme, kao ne primjer: "Kada zalazi sunce", "Vreme za twist" i "Down Town".

Daleke 1964. godine Gabi Novak je pokusala da se probije na zapadnom glazbenom trzistu. Ista kompanija Barcley koja je godinu dana ranije tom trzistu ponudila Terezu Kesoviju bila je spremna da se brine i o Gabi Novak. Medjutim , kada je vidjela sto se sve od nje trazi: "...skinuti tezinu, promjeniti boju kose i pjevati u stilu kako to kompanija zeli...", Gabi Novak je spakovala kofer i vratila se u Zagreb. Gabi Novak je pocela pjevati kompozicije domacih autora i pjevala ih je stilom koji je njoj odgovarao. To je inace, bila njena osobina da je pjevala samo one pjesme koje su se njoj svidjale. U toku dugih godina Gabi Novak je izdala relativno malo pjesama jer je svaku njenu pjesmu prije izdavanja veoma kriticno ispitala. Moze se isto tako reci da su njene pjesme bile dobro izabrane, jer je svaka od tih pjesma postala manje vise glazbeni uspjeh na trzistu ex-YU.

Njena udaja, u 60-tim godinama, za Stipicu Kalogjeru dovela je do toga de je Stipica jedno vrijeme bio glavni kompozitor pjesama koje je pjavala Gabi Novak.Rastava braka, nekoliko godina kasnije, nije skodila karijeri Gabi Novak jer se u to doba ni jedan festaval nije mogao zamisliti bez njenog prisutstva.


Arsen Dedić i Gabi Novak, 1974. godine (Foto: Nadir Efendić)

U 70-tim godinama Gabi Novak je ponovo usla u bracnu luku i to sa poznatim kompozitorom i pjevacem Arsenom Dedicom alias Igor Krimov. Za razliku od mnogo umjetnickih brakova, ta veza izmedju Gabi i Arsena Dedica odrzala se je sve do danasnjeg dana. Kako bi to drugacije i bilo, Arsen Dedic je poceo uspjesno komponirati pjesme za njegovu suprugu Gabi Novak.

Godine su prolazile i Gabi Novak pocela je da nestaje sa muzicke scena. Talentovana i kreativna ona je svakih nekoliko godina izdavala nove albume koji su bile veoma uspjesni i time je ponovo dolazila na scenu. Poslije skoro pola stoljeca moze se slobodno reci da je ona bila neunistiva, t.j. ona se je kao ptica Feniks vracala natrag njenoj publici. Danas je za stariju generaciju veliko uzivanje da mogu cuti Gabi Novak jer ona jos uvijek zna zapjevati pjesme njihove mladosti. U medjuvremnu, Gabi Novak dobiva muzicku podrsku od njenog sina Matije koji se je, inace, posvetio jazzu.

Time sto je Gabi Novak rijetko snimala nove pjesme, njena diskografija je dosta malene kada se pomisli da je to vremenski period od skoro 50 godina. U mojem arhivu nalazi se samo jedan mali dio njenih snimaka.

Nepotpuna diskografija Gabi Novak:
Gabi Novak 4M Crveni_Koralji_Jenny te voli_Udell.mp3
Gabi Novak_Bice jos takvih dana Pesma Leta 68_1968.mp3
Gabi Novak_Butterfly_Gerard_1971.mp3
Gabi Novak_Down town_2_Hatch.mp3
Gabi Novak_Duga je duga noc_Cavallaro.mp3
Gabi Novak_Dugo me ni bilo_Dedic_1971.mp3
Gabi Novak_Gazi dragi srce moje_Hegedusic.mp3
Gabi Novak_Grlice u sumi_Dedic.mp3
Gabi Novak_Hrabri ljudi_Novkovic.mp3
Gabi Novak_Hvala ti zivote_Parra.mp3
Gabi Novak i Ivica Krajac_Sutra u sedam_Rosin.mp3
Gabi Novak i Marko Novosel_Veslaj_Kalogjera_1963.mp3
Gabi Novak_Jos uvijek_Krajac.mp3
Gabi Novak _Kada zalazi sunce_60-te_rem.mp3
Gabi Novak_Kad bi ove ruze male.mp3
Gabi Novak_Kuca za ptice_Dedic.mp3
Gabi Novak_Lubav ili sala_Vandekar.mp3
Gabi Novak_Malo reci treba kad se voli_Opatija69_Adamov.mp3
Gabi Novak_Mestrovicev Zdenac.mp3
Gabi Novak_Mozda_Opatija_1963_Pilis.mp3
Gabi Novak_Nada_Novkovic.mp3
Gabi Novak_Odlaze djecaci Vracaju se ljudi_Dedic.mp3
Gabi Novak_On me voli na svoj nacin_Dedic.mp3
Gabi Novak_Otisel je_Roco.mp3
Gabi Novak_Otok_Dedic.mp3
Gabi Novak_Otok wight_Delpech_1970.mp3
Gabi Novak_Pamtim samo sretne dane_Monteno.mp3
Gabi Novak_Penelopa_Dosen.mp3
Gabi Novak_Plava ruza zaborava_Dedic.mp3
Gabi Novak_Prvi snijeg_Kalogjera_1965.mp3
Gabi Novak_Pusti me da spavam_Dedic.mp3
Gabi Novak_Sretan put_Kuntaric(Film h8).mp3
Gabi Novak_Tebe volim drukcije_A Dedic.mp3
Gabi Novak_Ti nisi dosao_Zagr1962_Alfons Vucer_rem.mp3
Gabi Novak_Ti si moja obala_S Kalogjera.mp3
Gabi Novak_Vino i gitare_Kalogjera.mp3
Gabi Novak_Vreme za tvist_60-te_rem.mp3
Gabi Novak_Zelim malo njeznosti i ljubavi_Kabiljo_1970.mp3

Po mom starom obicaju - prvih deset citatelja Barikade koji mi se jave, dobiti ce preko e-maila jednu od pjesama u izvedbi Gabi Novak, po svom izboru. Mozete izabrati bilo koju od pjesama sa moje liste. Mislite samo na Vase telefonske (modem) troskove!

Uz "vino i gitare" od Vas se oprasta
Vas Nadir Efendic

Izvori informacija bili su:

Licna sjecanja / Internet / omotnice starih gramofonskih ploca

Uz srdačan pozdrav, Vaš, Nadir Efendić
Efendic@gmx.de



Autor:

Nadir Efendić
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.de








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -