Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Omarov kutak

  Omarov kutak - Mississippi Queen (HR) - Interview

Kako na ovim prostorima predstaviti jednu pravu rockabilly grupu? Kako nekome ko je, mozda, nekada davno cuo za pojam rockabilly, staviti do znanja da i kod nas (kada kazem kod nas, mislim na Balkan) ima rockabilly grupa, ima rockabilly sljedbenika. Kao jedan vid promocije rockabilly kulture na Balkanu, odlucio sam se na intervju s hrvatskom grupom Mississippi Queen. Hrvatska rockabilly scena danas je jedna od jacih na Balkanu, kao sto cete vidjeti iz samog intervjua, ima veoma dosta grupa, objavili su odlicnu kompilaciju - "CROckabilly" (kao nastavak predratne ploce "Blue Moon"). U BiH danas imamo samo jednu grupu koja njeguje rockabilly (na svoj nacin), brcanski Voodoo Cadillac, imamo jedan blog koji prati rockabilly desavanja, http://rockabilly.blogger.ba i to je skoro sve. A prije rata, u BiH smo imali odlican rockabilly show na tadasnjem Omladinskom radiju, koji je vodio Edin Kukavica alias Teddy Wilson, imali smo prvi rockabilly festival, a danas... Glavno je da jos uvijek ima osoba koje vole i njeguju kulturu pedesetih godina. Zato, mislim, vrijedi ovaj intervju procitati od pocetka do kraja... Uzivajte...

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, BiH.
  Dubioza Kolektiv (BiH) - Firma Ilegal

Jednostavno receno, Dubioza Kolektiv ima novi album, pod radnim nazivom, "Firma Ilegal". Na prvo slusanje snimka, moram priznati da je po pitanju produkcije Dubioza Kolektiv napravila veliki korak naprijed. "Firma Ilegal", mogu slobodno reci, spada u vrh BH muzicke produkcije (ova konstatacija se posebno odnosi na produkciju basa). Iako sam bio veliki skeptik po pitanju objavljivanja cijelog albuma na nasem jeziku, jer sam sumnjao da tekstovi na nasem jeziku plus muzika koju radi (preferira, njeguje) Dubioza Kolektiv mogu biti neka dobitna kombinacija. Ispostavilo se da sam potpuno bio pogresan. Tekstovi na albumu su u punom politickom duhu, jedna potpuna kritika danasnje vlade, bez imalo straha od posljedica. Ovo je "60 minuta" u muzickom smislu ili ovo je prvi, pravi soundtrack za "60 minuta". Sta reci o albumu kao cijelini? Dubioza Kolektiv je jedan od najboljih BH brendova u Evropi. Mislim da u BiH nema toliko grupa koje su svirale i bile gosti na vise festivala kao sto je to Dubioza Kolektiv. S albumom "Firma Ilegal" vise su se primakli domacoj publici, koja je zeljna dobrih muzickih ostvarenja, koja je zasicena kvazi umjetnicima i politicki podobnim izvodjacima. P.S. Dubioza Kolektiv je 11.04.2008. imala koncert u Klubu "Palma" u Tuzli.

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, BiH.
  Omarov kutak - Michael Reinboth, interview

Novo izdanje jedne od mojih omiljenih diskografskih kuca, Compost Records, nastavak je serijala "Future Sound Of Jazz" i to jedanaesto po redu. Dok su se mnogi drugi serijali lomili i padali i nisu do danas opstajali, sam borbeni duh vlasnika Compost Recordsa, Michael Reinbotha, uspio je da ovaj serijal do danas odrzi zivim. S novim nastavkom, Michael Reinboth je otisao korak dalje u svome predstavljanju fuzije dzez muzike i elektronike. Popratni sadrzaj koji je dosao uz album pocinje jednim citatom nepoznatog posjetioca stranica Amazona, koji za ovaj serijal kazao da nema nista s dzez muzikom i da se John Coltrane prevrce u svom grobu. Ovo je je i bio povod za intervju. Pronadjite samu kompilaciju, preslusajte je i sami prosudite, a do tada, uzivajte u intervjuu...

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, BiH.
  Eddy Meets Yannah - Once In A While (interview)

Jedno od boljih iznenadjenja dolazi nam iz Hrvatske. Drugi studijski album Eddy Meets Yannah - "Once In A While" - u izdanju minhenskog Compost Recordsa, predstavlja jedan korak naprijed, kako za samu grupu, tako i za cijelu hrvatsku muzicku scenu. Ovo posljednje nimalo nisam pretenciozno rekao, jer se radi o jednom od najboljih albuma ikada izdatih od grupa koje dolaze iz Hrvatske. Sama produkcija je na veoma velikom nivou i donosi nove standarde, koje ce ostali izvodjaci morati da stignu. Necu pogrijesiti ukoliko produkciju usporedim s dva, takodjer, perfektna albuma iz Hrvatske, "Mirakul" (Gibonni) i "Zena dijete" (Damir Urban). Eddy Meets Yannah ne spadaju u neke specificne zanrovske oblike. Nisu ni jazz, ni soul, ni pop, ni electro, ni nu jazz, vec jedan sasvim dovoljna kombinacija svega sto sam naveo prije. Nicega previse, nicega premalo. Prethodni album ("Just Like...") samo je najavio moguci iskorak, pa je "Once In A While" samo logicni slijed dogadjaja. Compost Records se pokazao kao najbolji dom za ovaj album i svojom svjezinom pomalo odudara od ostalih izvodjaca. Veoma slicno kao debi album popularnog Ben Mona. Jednu od veoma pozitivnih stvari donosi saradnja s nekadasnjim clanom skupine Galliano, Earl Zinger, koji svojim prisustvom donosi jednu veoma dobru svjezinu u cijelokupnom dojmu albuma. Album "Once In A While" preporucujem da nabavite za svoju kolekciju, jer se radi o izvrsnom albumu, koji veoma dobro funkcionise u bilo kojem vremenskom periodu. Odlican rad nasih susjeda ... Intervju s Eddy Meets Yannah citajte u nastavku.

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, BiH.
  Omarov kutak - Ben Mono (interview)

Iako se dugo nisam javio za Barikadu, posljednji album, jednog od najboljih umjetnika iz Njemacke, Ben Monoa, "Hit The Bit", odlican je povod. Nakon veoma dobro primljenog debi albuma "Dual" (Compost Records), prije nekoliko sedmica, novi album "Hit The Bit" je ponovo objavljen za Compost Records. Album "Hit The Bit" donosi jedan novi zvuk koji bi trebao da bude Benova vizija hip-hop muzike. O samom albumu ce kasnije (u tekstu interviewa) biti vise rijeci. Pored ovoga, u svom narednom javljanju imacu interview s Wagoon Cookin, povodom njihovog posljednjeg albuma. Do tada ... BEN MONO ...Hvala marketingu iz Compost Records na pomoci oko realizacije ovoga interviewa.

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, BiH.
 Alan Wilson, The Sharks - Interview

Predstaviti Alan Wilsona, producenta, muzicara, vizionara, nije lak posao. Iako je relativno nepoznato ime vecem auditorijumu, Alan Wilson je jedan od bitnijih muzicara koji dolaze iz Britanije. Jedan je od onih koji su bili na pocetku stvaranja rockabilly scene u Britaniji, osnivac i lider jednog od najboljih rockabilly / psychobilly bandova - "The Sharks". Pocetkom devedesetih pokrenuo je svoj vlastiti rockabilly / psychobilly fanzine, "Deathrow", koji je izlazio nekoliko godina i predstavio sve sto je bitno s te scene, potrudio se da mnogim grupama otvori put za uspjeh. Danas se fanzine "Deathrow" prodaje po visokim cijenama na e-Bayu. Ove godine objavljena je i knjiga "Deathrow - The Chronicals Of Psychobilly". Pred vama je intervju s Alan Wilsonom, koji je uradjen posebno za www.old.barikada.com . Nadam se da cete uzivati... i SRETNA 2007. svim posjetiteljima www.old.barikada.com .

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, BiH.
 Aki Nawaz - Fun'Da'Mental - Interview

Veoma dugo se (opet!) nisam javio za www.old.barikada.com i nemam neko opravdanje za to. Razlog ovoga javljanja jeste novi album grupe Fun'Da'Mental - "All Is War - The Benefits Of G-Had" (5 Uncivilised Tribes Records), koji je ove godine podigao najvise "prasine". Pocelo je s odbijanjem velike diskografske kuce "Beggers Banquet" da objavi album, jer su bili u strahu od represija medija u Britaniji, zatim se nastavilo velikim clankom u listu "The Guardian", koji je Fun'Da'Mental skoro proglasio teroristima ili "persona non grata" u Britaniji. Posebno se ovo odnosilo na numeru s albuma "Cookbook DIY" (cije rijeci mozete pronaci na web siteu www.fun-da-mental.co.uk, pa prosudite sami). Numere tipa "5 Prayers Of Afgan Woman" ili "Srebrenica" nisu ni spomenute. Aki Nawaz je na na ideju za posljednju pjesmu dosao dok smo prosle godine sjedili zajedno (Aki, Tarik Samarh i ja) u klubu "Hacienda" u Sarajevu, pricajuci o Tarikovim fotografijama (jos uvijek mi je u sjecanju ponuda Aki Nawaza da se Tarik pridruzi grupi Fun'Da'Mental). Tada sam prvi put cuo najsvjezije informacije o albumu, te smo zajedno preslusali numeru "5 Prayers Of Afgan Woman".

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, BiH.
 FUN-DA-MENTAL - All Is War (The Benefits Of G-Had)

Za nekoliko dana svjetlo dana ugledace jedan od najocekivanijih albuma ove godine, grupe Fun’Da’Mental - "All Is War (The Benefits Of G-Had)". Kao sto je to bilo i ocekivano, FDM se vracaju na scenu da po ko zna koji put pokazu kako se iznose politicki stavovi, kako se glasno govori kroz muziku. Veoma posebnu paznju skrece numera "Srebrenica Massacre", koja se tice nas. Uostalom, vise detalja mozete vidjeti iz detaljnog teksta u prilogu, u kojem svaku pjesmu, Aki Nawaz, lider grupe, komentira na svoj nacin. Prije ovoga cu iskorisiti priliku da posljednji put odam pocast velikm BH umjetniku, producentu, kompozitoru, prijatelju:

ADI LUKOVAC (1970 - 2006). Nadam se da si, napokon, pronasao svoj mir!

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, BiH
 Omarov kutak - Dubioza Kolektiv (Dubnamite - recenzija)

Dubioza Kolektiv je prvi bosanskohercegovacki band koji je razbio teret drugog albuma. Nakon odlicnog debija, te desetina koncerata van BH (Exit, Sziget, te mnogih drugih), Dubioza Kolektiv nam predstavlja svoje drugo izdanje, nazivano "Dubnamite". Ono sto je najbitnije za novi album grupe Dubioza Kolektiv je to da su njeni clanovi jedni od prvih koji se osjecaju pripadnicima ove zemlje, bez religijskih ili, jos gore, kantonalnih predrasuda. Politicko budjenje omladine ove drzave se ne vidi ni kroz jednu nevladinu organizaciju, nijednu politicku stranku. Ono je sada jedino vidljivo kroz ovaj album koji nam porucuje da je "pet do dvanaset". Zato ce novi album, "Dubnamite", biti ignorisan od strane medija, jer dolaze izbori, farbaju se ceste, gdje tu ima mjesta za budjenje politicke svijesti, gdje tu ima mjesta za istinu... "Dubnamite" je rjesenje i za njega bi trebali svi da glasamo... Album je preporuceno slusati veoma glasno!!!

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, BiH
 ALEX ATTIAS / GENERAL ELECTRICS

Fudbal (najvaznija sporedna stvar na svijetu): Neki ce reci da nisam upravu i da fudbal nije najvaznija sporedna stvar na svijetu, ali mislim da nije tako. Moje tvrdnje su potvrdjene u prosli vikend, dok je nasa reprezentacija igrala utakmicu protiv Srbije i Crne Gore na stadionu Kosevo. I ko zna po koji put ovoj nasoj mladoj drzavi se ne da da "slavi". Ni protiv Danske (a bili smo bolji), ni protiv Spanije (a bili smo bolji), a evo, ni protiv nasih susjeda (a bili smo, opet, bolji). Tako nam je malo, samo malo srece nedostajalo, pa da se ovaj prethodni vikend pretvori u veselje, a onda u ponedeljak svi sretni na posao. Valjda ce iduci put biti bolje...

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, Bosna i Hercegovina
 DJ SHADOW / VUNENY / THE CHEMICAL BROTHERS

Iskreno, nisam bio raspolozen za pisanje nove recenzije za www.old.barikada.com, ali sam nekako dobio / smogao snage i zelje da Vam predstavim neke nove albume. Kako se vec duze vrijeme nisam javljao s novim recenzijama, iako sam za to imao dosta materijala, u ovoj godini sam odlucio da promjenim stil, tj. nacin predstavljanja albuma. Od sada cu probati u nekom kontinuitetu da se za www.old.barikada.com javljam svake sedmice, te Vam predstaviti po tri nova / interesantna izdanja. Za prvo ovogodisnje predstavljanje, odlucio sam da Vam predstavim: DJ SHADOW: "In Tune And On Time", VUNENY: "Play That Silence" i THE CHEMICAL BROTHERS: "Push The Button" (na slici).

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, Bosna i Hercegovina
 MARCO DE SILVA & THE MIDNIGHTERS / RATTLESNAKES

Prekinuo sam pisanje recenzije za posljednji DVD od DJ Shadowa, te sam se odlucio da Vam predstavim dva odlicna rockabilly banda iz dvije razlicitih zemalja. Prvi je iz Italije, dok nam drugi dolazi iz Rusije. Marco De Silva i njegov prateci band "The Midnighters" su predstavnici stare skole klasicnog rockabillya. Na svom posljednjem studijskom albumu, "The Midnight Bop", Marco De Silva odaje pocast velikanima rockabilly muzike, obradjujuci njihove numere, tako da imamo jednu odlicnu kolekciju hitova. "Rattlesnakes" (na slici) su odlican trio, koji nam predstavlja svoju viziju neo rockabilly muzike u najboljem svijetlu. Negdje na pola puta izmedju americkih "Cadillac Angels", "Revered Horton Heat" i britanskih "Polecats", Rattlesnakes se odlicno snalaze, kako u svojim originalnim numerama, tako i u obradama.

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, Bosna i Hercegovina
 MIGHTY ZULU NATION w. AKI NAWAZ - Abantu

Proslo je vec dugo, dugo, vremena od kako je diskografska kuca "Nation Records" iz Londona, inace, pionir azijske muzicke scene, objavila album. Posljednji je to bio Swami s svojim "BhangraDotCom". Ali kako nisu izdavali albume, Fun'D'Mental su imali veoma aktivnu koncertnu sezonu u posljednje dvije godine. Tokom vecine svojih nastupa, Fun'D'Mental je imao stalnu pratnju hora iz Juznoafricke Republike, pod nazivom "Mighty Zulu Nation". Svoju saradnju su zapoceli na posljednjem albumu F'D'M-a, "There Shall Be Love!", a sada pred nama imamo cijeli album, koji je nastao kao plod prethodnih saradnji. Iako je Aki Nawaz poznat po svojim agresivnim produkcijama s prethodnih albuma Fun'D'Mentala, na ovom albumu Aki je napravio jedan odlicni komercijalni zvuk s odlicnim vokalnim sposobnostima hora "Mighty Zulu Nation".

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, Bosna i Hercegovina
 OMAROV KUTAK - Tri nove recenzije

Kao sto sam obecao u svojoj posljednjoj recenziji na www.old.barikada.com, probacu da odrzim jedan tempo objavljivanja - jednom sedmicno po tri recenzije novih muzickih izdanja, kako kod nas, tako i u svijetu. Za ovu sedmicu odabrao sam sljedece novitete: 1. "Travel The World With Putumayo" (Putumayo Records), 2. "Ballads The World vol. 4" (Enja Records, CD) - na slici i 3. MARIMANGA TRIO with Bojan Zulfikarpasic (Gramofon Records, CD).

 Autor: Omar Kudovic, Konjic, Bosna i Hercegovina

Arhiva svih novosti...Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -