Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Rock-pop history

SAM COOKE
USA

Sam Cooke
Biografija
22. januar 1931. - 11. decembar 1964.

"Kralj soula". Kratko je živio, ali je obilježio američku muziku prošlog vijeka. I više. Sam Cooke je gospel, soul i pop pjevač i kompozitor. Začetnik, kreator i najvažniji interpretator pravca poznatog kao soul. Njegova ostvarenja bila su 29 puta među prvih 40 hitova u USA između 1957. i 1965. godine. Najpoznatija: "You Send Me", "Chain Gang", "Wonderful World" i "Bring It On Home To Me". Među prvima je na jednom mjestu okupio bijelu i crnu publiku. Angažovan u antirasističkom Pokretu za ravnopravnost građana (obilježili ga Martin Luther King i Malkolm X), bio je među prvim tamnoputim izvođačima sa uspješnim poslovnim potezima u karijeri. Tragičnoj, nažalost.

Razvoj
Rođen je među sedmoro djece u Clarksdaleu, Mississippi, USA. Otac, baptistički svještenik, Charles Cook, početno je usmjerio sinovljev talenat. Kada se je porodica preselila u Chicago, 1933. godine, sa devet je godina zapjevao sa sestrama u triu The Singing Children. Kao tinejdžer, sa bratom postaje član, na nacionalnom nivou poznate, gospel grupe Highway QCs (tako zvane jer im je sjedište bila Highway - baptistička crkva). J. W. Alexander, tenor i manadžer gospel grupe Pilgrim Travelers, zapazio ga je i uveo u The Soul Stirrers, takođe gospel grupu sa zavidnim uspjehom. Upravo tada Robert Harris, vokal Soul Stirrersa, raskinuo je sa grupom (1950), pa je Sam, sa devetnaest godina, preuzeo njegovo mjesto. Brzo je postao gospel superstar. Na očevo prezime Cook dodao je slovo "e" ukazujući na sebe kao nekog posebnog. Osjećao je da može i dalje i više.

Prvi pop single, "Lovable" (1956), objavio je pod pseudonimom "Dale Cooke" kako bi zavarao gospel publiku, kojoj je kršenje tabua bilo ako se neko njihov imalo približi sekularnoj muzici. Varka je bila neuspjela, odao ga je jedinstveni vokal. Otpušten je iz Soul Stirrersa, gdje ga je zamjenio Johnny Taylor.

Srećom, Art Rupe, šef kuće Specialty Records, koja je pokrivala Soul Stirrerse, dao je blagoslov da Sam u istoj kući snima svetovnu muziku pod pravim imenom. Problem je nastao kada se Artu nije dopala ta nova muzika kakvu su pravili Sam i njegov producent Bumps Blackwell. Kada je konačno Art Rupe čuo Cookea i Blackwella kako improvizuju Geršvina - iznervirao se i uskoro je Sem morao birati. Epilog: Cooke i Blackwell napustili su Specialty Records.

Uspjeh
Ubrzo je Sam potpisao za Keen Records . Prvi snimak, "You Send Me", svrgnuo je s vrha "Jailhouse Rock" Elvis Presleya i šest nedjelja bio je prvi na Billboard R&B listi i tri na Billboard pop listi. Prodat je u 1,7 milion kopija. Pjesma je postala obrazac za njegov stil u narednom periodu: bile su to ljubavne pjesme, gizdavog aranžmana i kotrljajućeg, srednjeg tempa. Uslijedio je početkom 1959. godine novi hit, "Everyone Like To Cha Cha Cha", pjesma koja je označila promjenu prema dance stilu, a dalju transformaciju naznačila je pjesma "Only Sixteen". Sljedeći veliki hit bio je "Wonderful World" (1960). Napisao je i uspjeh "Nobody Loves Me Like You". U međuvremenu, oženio se Barbarom i izgubio nesrećno prvu, osamnaestomjesečnu bebu. Potom su dobili i kćer Tracy.

Uz izvođenje i komponovanje, Cooke je iznenadio poslovni svijet ustanovljujući 1960, svoj komercijalni zaštitni znak SAR Records. Ubrzo su se priključili The Simms Twins, The Valentinos, Bobby Womack i Johnnie Taylor. Cooke je kreirao izdavački menadžment tim i sasvim napustio Keen Records, povezujući se sa RCA Victor liderom u razvoju tehnologije nosača zvuka tog vremena. Jedan od prvih RCA singlova je "Chain Gang". Dostigao je drugu poziciju Billboard pop liste. Slijedili su brojni uspjesi: "Sad Mood", "Bring it on Home to Me" (sa Lou Rawls kao pratećim vokalom), "Another Saturday Night" i "Twistin' the Night Away"... Kao mnogi R&B umjetnici tog vremena, Sam Cooke se fokusirao na singlove; ali objavio je i bluzerski LP, "Night Beat", 1963. godine.

Tragedija
Smrt ga je stigla u 33. godini, u Los Angelesu. I danas je misteriozna. Zvanično je objavljeno kako ga je upucala Bertha Franklin, menadžer Hacienda motela - u samoodbrani. Sudu mnogi dokazi nisu prikazani, smatraju poznavaoci. Zasad se vodi kako je kobne večeri, 11. decembra 1964. godine, na žurci u nekom klubu u Los Angelesu, sreo 22-godišnju Elisu Boyer. Odvezli su se potom do motela da bi se ubrzo Boyerova iskrala iz unajmljene sobe odnoseći i Samovo rublje. Nakon nje se Cooke, samo u ogrtaču i papučama, pojavio na recepciji tražeći Elisu, a menadžer Bertha Franklin je ispalila u njega tri hica. Kasnije je izjavljivala kako je branila Boyerovu jer je Sam htio da je siluje, a pravosuđe ju je oslobodilo - nazivajući taj čin "opravdanim ubistvom" ("Justifiable homicide")!I" Danas su nejasne sve te okolnosti. Govori se o mogućoj ponovnoj istrazi.

Semova udovica, Barbara, udala se docnije za Bobby Womacka, a druga kćerka Linda - za Bobbyjevog brata, Cecila. Sahranilo ga je 200,000 obožavalaca, u Forest Lawn Memorial Park Cemetery, Glendale, California.

Nasljeđe
I danas je primjetno. Uslijedili su posthumni hitovi "Shake", "A Change Is Gonna Come". Posebno je zapažena "A Change Is Gonna Come", protestna pjesma. Za mnoge - najbolja. No, jednako pjesmama, značajan je njegov uticaj na druge. Ko ga nije čuo - ipak je dotakao njegovo stvaralaštvo u izvedbama Rod Stewarta ili Southside Johnnya. Njegov stil ili zaostavšinu su koristili: The Animals, Simon and Garfunkel, Van Morrison, James Taylor, the Beatles (posebno John Lennon), John Mayer, Bruce Springsteen, Steve Marriott, Terry Reid, Steve Perry, Smokey Robinson, Marvin Gaye, Otis Redding, David Ruffin, Bobby Womack, Johnnie Taylor, Lou Rawls, Al Green, The Temptations, Philippe Wynne, Aretha Franklin, Mavis Staples i mnogi drugi.

Cookeova, "A Change Is Gonna Come", posmrtno je uvrštena u film "Malcolm X", Spike Leea. Sem Cooke je u Rock and Roll Hall of Fame uvršten 1986. godine. Tri godine poslije njega, to mjesto su dobili i Soul Stirrersi. Pred kraj vijeka, 1999. godine, Cooke je počastvovan sa Grammy Lifetime Achievement Award, da bi ga 2004. godine, Rolling Stone Magazine rangirao kao16-tog na svojoj listi 100 Greatest Artists of All Time.

Hitovi u USA and UK - singles

Godina
Naslov
Pozicija na listi
1957
"You Send Me"
#1
#1
#29
1957
"I'll Come Running Back to You"
#18
#1
1960
"Wonderful World"
#12
#2
#2
1960
"Chain Gang"
#2
#2
#9
1961
"Cupid"
#17
#20
#7
1962
"Twistin' the Night Away"
#9
#1
#6
1963
"Another Saturday Night"
#10
#1
#23
1965
"Shake"
#7
#4
 
USA
R&B
UK

Hitovi u US and UK - albumi

Godina
Naslov
Pozicija na listi
1957
Sam Cooke
#16
1962
The Best of Sam Cooke
#22
1964
Sam Cooke at the Copa
#29
1986
The Man and His Music
#8
2003
The Portrait of a Legend: 1951-1964
#19
 
USA
UK

Link do audio zapisa gornjeg teksta: http://rapidshare.com/files/68524982/Sam_Cooke.mp3 (17773 KB)


Prilog:
Časlav Vujotić
Podgorica, Crna Gora
vujotic@gmail.com
http://vujotic.googlepages.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -