Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

ATHEIST RAP
Srbija i Crna Gora
BIOGRAFIJA

Sve je pocelo tako sto je poznati menadzer Teca Morales trazio pet lepih momaka za boys bend... Ma jok, ovako je to bilo. Da bismo otkrili korene nastanka ATHEIST RAP-a treba se vratiti u daleke 80-te kada su se neki od buducih clanova benda neizlecivo zarazili pankom. Tada su sa svojom ekipom oformili FLUOREL TACKAS, bend koji je zario i palio po novosadskim fiskulturnim salama, po kojima se tada cesto sviralo. Posle nadasve preteranog koncerta Ramba Amadeusa na novosadskom MASINCU 1989. godine, dva gradska frika, dr. Pop i Pecinko pokrecu inicijativu za stvaranje benda.

Iz vec pomenutog Tackasa u Ateiste dolaze Radule (gitara) i Zare (bass), a za bubnjeve seda iskusni Goja (KAPETAN LESHI, FEAR OF DOG, fanzin BOLJI ZIVOT). Pomenuti vokalni tandem nije bas imao nekog pevackog iskustva, sto im nije smetalo da se u tome nikada dodatno ne edukuju, ali upravo njihovim ucescem udahnuta je dodatna doza pozitivnog duha. Kao zvanican datum rodjenja benda vodi se datum prvog nastupa, 22.05.1989. godine. Put od proba punih dobre zajebancije do lokalnih koncertnih heroja bio je kratak. Krajem '89. bendu se na bubnjevima pridruzuje Atzke (FLUOREL TACKAS, ELBA), a svestrani Goja prelazi na gitaru. Početak i uspon Atheist Rapa je neraskidivo vezan za klub ZUTA KUCA, gradsku oazu novosadske subkulture, u kojoj su Ateisti vezbali, izlazili, pili, ziveli i ostalo, dok je gamad na vlasti nije srusila i izvadila temelje.

Vihor ratnih sranja sa pocetka 90-tih bespovratno je odneo prvi kompakt disk izdat na ovim prostorima. Bio je to EP sa 4 pesme pod naslovom KOMPAKT DISK, koji nikada nije dosao sa stampe iz Yugotona, te u tom obliku nije ni objavljen. Na prisilu, od strane Tece Moralesa (menadzer, gitara, volan) i Gazda-Voje Zugica (za tu priliku SCORNED RECORDS, fanzin TRI DRUGARA) bend odgovara snimaljem debi albuma MAORI I CRNI GONZALES (1993., reizdanje TIOLI 1996.). WARTBURG LIMUZINA i BLU TRABANT su dovezli Ateiste do prvih mesta top-lista, a album je proglasen za album godine 1993. na tada prestiznoj (i jedinoj) manifestaciji Brzi Bendovi Srbije. "Podzemnim" kanalima album stize do svih krajeva nase bivse domovine.

U to vreme iz benda odlazi Goja, a petorka Ateista nastavlja da svira svuda gde su to uslovi iole dozvoljavali. Doza bunta i optimizma koju su tada nosili bila je neophodna gologuziji, koju su i sami dostojanstveno predstavljali. Uspeli nastupi i dogodovstine sa putovanja dali su bendu inspiraciju za dalje stvaralastvo. 1995. izlazi drugi studijski album pod naslovom JA EVENTUALNO BIH AKO NJEGA ELIMINISETE (pegepeertees, reizdanje HI-FI RECORDS 1998.), koji ih priblizava siroj publici. Serija dobrih svirki koja je pratila album je zaustavljena zbog Zaretove teske bolesti, sa kojom nije uspeo da se izbori. Preminuo je 14.02.1997. godine. Bend zbija redove i dolazeci do zakljucka da samo svirajuci mogu oziveti uspomenu na svog drugara, nastavlja sa radom. Na mesto basiste dolazi Leki (mladjani veteran iz bendova OVE SEZONE VEDRI TONOVI, TELEGRAM SAM, NAUCNICI, LUNA, LA STRADA, OBOJENI PROGRAM, LOVE HUNTERS, PLAVI PTICIC PREPELICIC, saradjivao sa bendovima RITAM NEREDA, BOYE i Borisom Kovacem...), koji je u bendu od izdavanja Jebanja po potrebi svirao gitaru ili na basu menjao Zareta, a bend krece na ranije zakazanu turneju po Sloveniji, gde su svojim fanovima i sebi potvrdili razlog postojanja. Sledi rad na albumu DRUGA LIGA ZAPAD (1998, HI-FI RECORDS), nakon cijeg se izdavanja bendu prikljucuje Barbun (LOS SPOJ, RITAM NEREDA, BOYE).

2000-te godine Ateisti uzimaju ucesce u kampanji VREME JE... IZADJI NA CRTU, koja je za cilj imala da motivise mlade da izadju na izbore. Oktobra iste godine bend svira u zagrebackoj MOCVARI, puljanskom ULJANIKU i u rijeckom PALAHU. 2001. izlazi kompilacijski album PREDSEDNICI PREDSEDNISTVA PREDSEDNIKA (HI-FI REC.), koji prati totalna koncertna neaktivnost i nerad. Bend napusta Pecinko, koji je i dalje ostao usko vezan za AR, i Barbun koji se posvetio solo karijeri, dok Radule (BOYE) pocinje da svira bas u BONEBREAKER-u. Na mesto Barbuna dolazi Dulles (KNO, OUT OF CONTROL, BONEBREAKER, GBB, MITESERS, BOYE...), transfuzija sveze krvi preko potrebna za radjanje mecke koja ce postati poznata kao OSVETA CRNOG GONZALESA (MULTIMEDIA RECORDS, 2005.), album snimljen u produkciji samog benda, rekordera u disproporciji izmedju utrosenog vremena i efektivnog rada na snimanju i miksanju. Period koji prethodi izdavanju Osvete obelezili su malobrojni nastupi po festivalima (NISOMNIA, EXIT 03, ZAGREB OPEN AIR, Banja Luka, Sisak, Velika) i klubovima MOCVARA - Zagreb, MONTE PARADIZO - Pula, BARAKA - Kutina, zapazeni kako po maestralnosti i kvalitetu izvedbe, tako i po vesto odglumljenim scenama teskog pijanstva. Sve u svemu, nakon decenije i po postojanja, 4 studijska albuma i oko 400 koncerata, ATHEIST RAP nastavlja sa akcijom VAS DINAR ZA NAS PROSPERITET! I tako do kraja sveta.










Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -