Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

Gresnici
Beograd, SCG

Bend Gresnici postoji od septembra 1983. godine. Prvi koncert su odrzali 08.10.1983. godine u Rakovici. Do sada je kroz bend prosao prilican broj ljudi, ali ova sadasnja postava koja zajedno svira od 1995. godine i od izdavanja albuma "Rafalna paljba", najbolja je i konacna. Dok ona postoji, postojace i ovaj bend.
 
Prvi deo rada Gresnika, do 1995. godine, karakterise traganje za pravim zvukom, tako da je i prvi album, "Zbog tebe sam dugu kosu pustao na rep", iz 1987. godine (MML, Slovenska Bistrica), bio skup ideja tadasnjih clanova benda i isuvise sarolik (od r`n`r do reggaea), tako da je to sa svim svojim slabostima bio vise neki probni rad (mada je 1992. godine objavljen i kao kaseta za francusku nezavisnu izdavacku kucu Ajax Bondage).

Od 1995. godine i od vremena drugog albuma, "Rafalna paljba", bend se ustalio sa postavom, konacno uoblicio i pronasao svoj originalni zvuk po kom je postao prepoznatljiv - zestoko i snazno da udara u glavu i muzikom i tekstom da goni slusaoca da razmislja svojom glavom i da deluje. Pored clanova benda, za zvuk je podjednako zasluzan i producent tog albuma, Veljko Veselinovic ("Vera Kvark"), koji je pre svega prijatelj benda. Logican nastavak je maksi singl (ili mini album, kako hocete) “Divlja horda” koji je objavljen 2000. godine. U toku januara 2005. godine, Gresnici ulaze u studio I konacno zapocinju rad na svom novom albumu, a planirali su da ga zavrse i objave u prvoj polovini 2005. godine.
 
Gresnici su i dalje underground i klupski bend, uvek raspolozen za dobre svirke i da svoje ideje i energiju podeli sa publikom (to se najbolje moze videti na DivX-u - GRESNICI UZIVO, koji je upravo zbog toga i objavljen krajem 2004. godine).
 
Clanovi benda Gresnici slusaju razlicite bendove: od Motorheada, Iron Maidena, Deep Purplea, ZZ Topa do Clasha, Girlsshool, GBH..., jako puno bi mesta zauzelo nabrajanje svih bendova koje su slusali i koji zauzimaju znacajna mesta u njihovom poimanju muzike. Trude se da im pesme budu originalne i sa prepoznatljivijim zvukom Gresnika. To bi bila fuzija hard rocka, punka, metala, hard corea i uopste, snazan zvuk miksovan sa tekstovima koji zovu na razmisljanje i akciju (plus, normalno, i poneki ljubavni tekst).
 




Tekstove uglavnom pise Vasa Radovanovic, mada je na albumu "Rafalna paljba" jedan tekst napisao njegov brat, Voja (inace,  bivsi bubnjar benda u periodu od 1986. do 1994. godine, ali se vise ne bavi muzikom). Muziku uglavnom rade svi zajedno, na probama, i zajednicki je i potpisuju.
 
Do sada su Gresnici imali gomilu koncerata (vecinom samostalnih). Uglavnom, svirali su po Beogradu i okolini. Od najuspesnijih nastupa izdvojili bi se: KST - 1996., St. James - 1997., Dom omladine - 1986., Barutana - 2002., SKC - 2004., Ripanj - 1997. (sa grupom Sunshine), Resnik - 1997., Beli Potok - 1996. i jos mnogi drugi.
 
Gresnici su ostali underground i klupski bend koji svira muziku koju voli.  Imaju odredjeni broj svojih fanova koji ih neizmerno podrzavaju. Takav status im odgovara jer su na taj nacin slobodni bez kompromisa da sviraju ono sto vole sa bilo kim.
 
Pesma "Nebeska kraljica" sa albuma "Rafalna paljba", postavljena je na web siteu: www.crsn.com/verovaliiline/indexx.html
 
RECENZIJE KONCERATA I IZDANJA, INTERVJUI: (mogu se procitati na web siteu benda Gresnici -  www.gresnici.biz.ly)

Gresnici su:

Vasa Radovanovic (1961) – vokal
Zlatko Jelic (1965) – gitara
Steva Nakov (1962) – gitara, od ove godine ponovo sa bendom
Darko Tomic (1976) – gitara (inace, rodjen u Tuzli, gde je i poceo da svira)
Vlada Mandic (1974) – bas gitara
Dejan Mandic (1974) – bubnjevi

(prva trojica - Vasa, Zlatko i Steva su i osnovali bend, 1983. godine)

Diskografija benda Gresnici:

1. album - "Zbog tebe sam dugu kosu pustao na rep" (MML - Slovenska Bistrica 1987., kaseta),
(reizdanje pod naslovom "Cheveux longs" za francuski "Ajax Bondage", 1992.)
2. album - "Rafalna paljba" (Yankee Sound - Beograd, 1995., kaseta i CD)
3. maksi single - "Divlja horda" (Yankee Sound - Beograd, 2000., kaseta i CD)
4. DivX - "GRESNICI UZIVO" (Yankee Sound - Beograd, 2004.,)

Kontakt:

Vasa Radovanovic
Vase Carapica 74, 11223 Beli Potok - Beograd, SCG
Tel.: (381) 011 3906 310,   064 2 401 301
e-mail: vasagoca@EUnet.yu
web site: www.gresnici.biz.ly 
 








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -