Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

VIP ZAGREB JAZZ FEST 2008
Zagreb, Hrvatska

Foto: Davor Hrvoj
Dave Holland Quintet

U Zagrebačkom kazalištu mladih od 5. do 8. studenog 2008. održan Vip Zagreb Jazz Festival 2008.

Ovacije za vodeće jazziste današnjice

Nastupom trija klavirista Brad Mehldaua, u subotu, 8. studenog 2008. godine, završen je četverodnevni Vip Zagreb Jazz Festival 2008. Dvorana, u kojoj su postavljena dodatna gledališta sa svake strane i iza pozornice, bila je premala da primi sve koji su željeli svjedočiti nastupima vodećih jazzista današnjice, a aktivirani su dodatni stolci, te jastučići za one koji su, sjedeći na podu, ispunili svaki kutak dvorane. Sudionici su u potpunosti ispunili očekivanja publike koja je na svim nastupima oduševljeno reagirala, pa i na zahtjevnije izvedbe suvremenija pristupa, ali i kritičara koji su hvalospjevima počastili glazbenike.

Poput jogija u meditaciji

Bilo je tako i na koncertu Mehldauova tria koji je izvodio glazbu visoke estetske razine. Svirao je impresionističkim pristupom, spajajući tradiciju jazza i klasične glazbe sa suvremenim kretanjima na današnjoj sceni. Izvedbe su razvijali usredotočeno i smireno, poput jogija u meditaciji, "lijeno", kao da još nisu popili prvu jutarnju kavu. Trojka se doimala poput glazbenih blizanaca koji intuitivno osjećaju jedan drugoga.

Kontrabasist i bubnjar njegova tria, Larry Grenadier i Jeff Balard, produžili su boravak u Zagreb kako bi sudjelovali u snimanju albuma Matije Dedića, glazbenika koji je svojim nastupom otvorio Festival. Skladatelj osebujna rukopisa i klavirist zavidne tehnike, te maštovit improvizator, Dedić je, uz poticanju suradnju kontrabasista Martina Djakonovskog i bubnjara Deana Terzića, atraktivnim izvedbama zaslužio ovacije publike.

Raspoloženi kvintet

Bila je to sjajna uvertira za nastup legende jazza, osamdesettrogodišnjeg bubnjara Roy Haynesa, suradnika istinskih velikana jazza. Nastupio je uz trojicu mlađih, solidnih, ali ne i vrhunskih glazbenika s kojima bi mogao poletiti u svemirske visine koje Haynes još uvijek može doseći. Naime, iako je svirao nenametljivo pružajući maksimalnu podršku kolegama i stavljajući glazbu ispred osobnog dokazivanja, predstavio se fascinantnim bubnjarom koji neprestano improvizira, a u zraku se uvijek osjeća nepogrešiv tempo.

Na visini zadatka bio je i pjevač Kurt Elling koji je u uvjerljivom nastupu predstavio nekoliko aspekata svojeg djelovanja: izvedbe standarda, originala, transkripcija i scat improvizacije.

Vrhunac festivala bio je nastup kvinteta Dave Hollanda. Čuveni kontrabasist i skladatelj ostvario je osebujan zvuk i koncept objedinjujući razne pristupe, od jazza, preko rocka do suvremene ozbiljne glazbe. Hrabro, ali uspješno konfrontirao je, nerijetko u formi dijaloga, različite osobnosti stalnih suradnika u spontane, uzbudljive i nepredvidlive izvedbe raspoloženog kvinteta ponesenog entuzijazmom publike.

(Objavljeno u "Novom listu" od 11. studenog 2008.)
(Fotografiju snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -