Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

2. ZAGREB JAZZ FESTIVAL
02. - 05. studenog 2006. - Kino Studentskog centra, Zagreb, HR


Z
A
G
R
E
B

J
A
Z
Z

F
E
S
T
I
V
A
L

2
0
0
6

Foto: Davor Hrvoj
James Blood Ulmer

Z
A
G
R
E
B

J
A
Z
Z


F
E
S
T
I
V
A
L

2
0
0
6

2. Zagreb Jazz Festival
Wayne Shorter oduševio nekonvencionalnom svirkom

Pod sloganom "Jazz is in" u Kinu je zagrebačkog Studentskog centra od 02. do 05. studenog 2006. godine održan 2. Zagreb Jazz Festival. Nakon što je prošlogodišnje, 1. izdanje Festivala, uzburkalo kulturnu javnost organizacijom nastupa jazzista najvišeg svjetskog ranga, pitali smo se je li taj slogan samo mamac za publiku i novinare, te može li se ponoviti sjajan odaziv jednih i drugih ili je to samo trenutno pomodarstvo. Uporan u svojim nastojanjima da dokaže kako kvalitetan program može vratiti publiku u dvorane, ali i privući močne sponzore bez kojih je nemoguće dovesti glazbenike čiji honorari zbog iznimnog interesa u cijelome svijetu dostužu astronomske brojke, organizator Festivala Dražen Kokanović je i ove godine uspio u svojem naumu. Pokazalo se to prelaskom iz dvorane ZeKaeM-a, gdje se festival održao prošle godine, u Kino Studentskog centra koje prima dvostruko više publike, a svake je večeri bilo gotovo ili u potpunosti ispunjeno.

Z
A
G
R
E
B

J
A
Z
Z

F
E
S
T
I
V
A
L

2
0
0
6

Foto: Davor Hrvoj
Joe Lovano

Z
A
G
R
E
B

J
A
Z
Z


F
E
S
T
I
V
A
L

2
0
0
6

Stilski raznolik program, od mainstreama, preko free jazza do bluesa i soula, donio je neujednačenu kvalitetu, ali uz nekoliko bljeskova najviše razine. Festival je svojim nastupom otvorio slavni tenor saksofonist Joe Lovano. Sa svojim je nonetom, u kojem sviraju cijenjeno glazbenici od kojih su neki i vođe vlatitih sastava, izvodio glazbu sa svojeg Grammyjem nagrađenog albuma "52nd Street Themes", te s "On This Day... At The Vanguard" i upravo objavljenog "Streems Of Expression", na kojima sviraju isti glazbenici. Uigran sastav kompletnih glazbenika, sjajnih solista, prošetao je kroz razne stilove jazza, od bigbandovskih aranžmana preko novog viđenja cool jazza i third streama do free jazza.

Gitarist i pjevač James Blood Ulmer tek je djelomično ispunio očekivanja. Poznat na području free jazza i free funka, Ulmer se na nagovor gitarista Vernon Reida, utemeljitelja popularne skupine Living Colour, vratio korijenima i posvetio bluesu. Izvodio je standarde Willie Dixona i drugih autora, uglavnom sa svojeg albuma "Memphis Blood: The Sun Sessions" iz 2003. Upečatljiv je bio njegov vokal koji savršeno odgovara kontekstu bluesa, na tragu slavnog John Lee Hookera. S nekoliko sjajnih sola predstavio se Reid, no to nije popravilo dojam prosječnosti u drugom dijelu nastupa.

Z
A
G
R
E
B

J
A
Z
Z

F
E
S
T
I
V
A
L

2
0
0
6

Foto: Davor Hrvoj
Pee Wee Ellis

Z
A
G
R
E
B

J
A
Z
Z


F
E
S
T
I
V
A
L

2
0
0
6

Tenor saksofonist i pjevač Pee Wee Ellis, nekadašnji suradnik James Browna i Van Morrisona, ali i vođa vlastitih sastava, predstavio je vlastiti pristup funku - smunk (smooth-funk). No, sofisticiranom i opuštenom verzijom funka s utjecajima bluesa, soula i jazza, u izvedbama standarada i vlastith skladbi od kojih su neke postale hitovi žanra, tek je povremeno uspio pokrenuti publiku.

Vrhunac festivala bio je rasprodani koncert kvarteta legendarnog tenor i sopran saksofonista i skladatelja Wayne Shortera. S poznatim glazbenicima koji su ostvarili i uspješne samostalne karijere: klaviristom Danil Perezom, kontrabasistom John Patituccijem i bubnjarom Brian Bladeom, Sorter već pet godina razvija osebujan glazbeni jezik zasnovan na potpunom oslobađanju od ustaljenih pravila. Nekonvencionalnom svirkom, dinamikom, iznimnom energijom, slobodom, spontanošću i komunikacijom, oduševili su publiku koja je svaku izvedbu pozdravljala ovacijama, a umjetnike je dva puta dozvala na dodatak. Bio je to primjeren svršetak ovog uspjelog festivala koji je svim skepticima pružio odgovore - jazz je i u Hrvatskoj "in", a publika ima ukusa i vapi za istinskim vrijednostima.

Z
A
G
R
E
B

J
A
Z
Z

F
E
S
T
I
V
A
L

2
0
0
6

Foto: Davor Hrvoj
Wayne Shorter

Z
A
G
R
E
B

J
A
Z
Z


F
E
S
T
I
V
A
L

2
0
0
6

(Preuzeto iz Novog lista od 07. studenog 2006.)
(Fotke: Davor Hrvoj, snimljeno foto aparatom Olympus E1)

Autor teksta i fotografije:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -