Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Interviews

DRAGAN BULIČ
Interviewer: Dragutin Matošević

Foto: Tina Ramujkic
Foto: Tina Ramujkic
Foto: Tina Ramujkic
Dragan Bulič
Razgovarao: Dragutin Matošević

Dragan Bulič je muzički urednik koji je 35 godina proveo na Radiju Ljubljana (sada Radio Slovenija), a krajem 2009. godine obilježio je vrijedan jubilej - 30 godina uređivanja i vođenja radijske emisije "Štos". Svatko tko je nešto značio na muzičkoj sceni ex YU, prošao je kroz njegove ruke. Naravno, bilo ih je nekoliko i sa svjetske muzičke scene. Dragan Bulič posebno ističe intervjue koje je uradio sa Ian Gillanom (Deep Purple) i Rick Wakemanom (Yes). Trenutno, Dragan Bulič priprema veliki koncert koji će 04.02.2010. godine biti održan u Hali Tivoli u Ljubljani, a na kojem će nastupiti legendarna imena sa slovenačke muzičke scene, muzičke zvijezde iz 60-tih i 70-tih godina prošlog vijeka. Nastupiti će 14 grupa i 9 pjevača / pjevačica. To je i bio povod da ga kroz interview za www.old.barikada.com malo bolje upoznamo.

- Kako bi danas ti predstavio samog sebe? Čime se trenutno baviš, što su ti najveći interesi?

Imam 60 godina, od toga 35 godina rada na Radiju Ljubljana (sada Radio Slovenija). Prošle (2009.) godine sam imao mali jubilej - 30 godina moje emisije na radiju, koja se zove ŠTOS - (narednog utorka se podsjećamo "starih vremena"). Trenutno pripremam koncerat koji će biti 04.02.2010. godine, u Hali Tivoli u Ljubljani, na kojem će svirati legendarna imena sa slovenačke muzičke scene iz 60-tih i 70-tih godina prošlog vijeka. Nastupi će 14 grupa i 9 pjevača / pjevačica. Interesi su mi: muzika, muzika i muzika, pa sport, a tek onda žene!

- Kako si ušao u svijet muzike?

Kao klinci slušali smo gramofonske ploče koje je 1964. ili 1965. donosio otac od mog druga Mladena. Njegov otac je u ona doba bio poznati arhitekt i baš zbog toga je više puta išao vani, naročito u Švedsku. Moj brat je počeo svirati bas gitaru u grupi Yeti Experience, a potom je došla 1970. godina kada sam počeo raditi na Radiju Študent. To je bila prva studentska radio stanica u Evropi i kod nas su dolazile delegacije iz cijele Evrope.

- Koje sve uloge (poslove), vezane za muziku, si do sada obavljao i koja uloga ti je bila najdraža, zašto?

Sve od prvih dana na Radiju Ljubljana, znači od 1974. godine, ja sam muzički urednik. Znači, pored svoje emisije koja je prvi put bila emitirana 21.04.1979. godine pripremao sam i muzičku opremu za 1. i 2. radijski program, a nekad sam puno radio i intervjuje sa domaćim (u ona doba YU) izvođačima, pa naravno i sa stranim izvođačima. Recimo, sa Ianom Gillanom (Deep Purple) i Rickom Wakemanom (Yes).

- Nabroj nam neka važna imena iz svijeta SLO i svjetske muzike sa kojima si bliže radio / sarađivao?

Svi koji su nekad kod nas nešto značili, prošli su kroz moje ruke: od Tomaža Domicelja, Aleksandra Mežeka, grupa Bele vrane, Mladi levi, Srce, Oko, pa čak i Tereza Kesovija, Zdravko Čolić, Drugi način, Drago Mlinarec...

- Kakav je odnos SLO medija prema SLO muzičkim veličinama iz vremena ex YU? Da li im se sada daje dužna pažnja, da li su zaboravljeni, na koje načine im se odaju priznanja za "minuli rad"?

Kako kada. Sad kada radim ovaj koncerat, o njima se, naravno, puno piše, no mislim, da ex Yu daje više pažnje svojim legendama. Barem ih na hrvatskoj TV ima puno. No, neki su imali sreću, pa su dobili Ježkovu nagradu (doprinos na polju komedije, šansone i slično), kao Tomaž Pengov i Lado Leskovar, prošle (2009.) godine. Danas je ipak važnije da netko napravi neki skandal ili da "one" pokažu grudi. Matrica (play back, nažalost, obavezno radi)!

- Rade li se reizdanja nekadašnjih albuma SLO izvođača i ima li ta "stara" muzika primjeren termin u SLO medijima (novine, radio, TV)?

Da, ali nedovoljno. Moja ZKP izdaje ploče starih izvođača kao što su Berta Ambrož, Majda Sepe... no, sa grupama stvari baš i nisu najbolje.

- Što ti je bio osnovni cilj prilikom promovisanja nekog muzičkog imena?

Uvijek kada razgovaram sa nekim muzičarem koji je izdao novu ploču, ja mu kažem - "Neka se ona dobro prodaje, pa barem u milion primjeraka." Naravno, kod nas je to nemoguće, no četvrtkom naveče, od 23.15 do 24.00 svaki put uz malo teksta premijerno predstavljam nove ploče. To je najviše što mogu učiniti za sve njih.

- Što te još uvijek "drži" da sa istim elanom radiš posao vezan za promociju muzike?

Svakome kažem ovako: "Ono što mi je bio hobi, postala mi je obaveza. Što više, za to čak dobijam i platu." Još uvijek idem na koncerte - baš jučer (25.01.2010. godine) u Ljubljani je pjevao Michael Bolton, 19.02.2010. godine idem na Dunaj, gdje svira Dave Matthews Band, a ljeti ću ići na jedan festival u Pistoiu, u Italiji. I to je to. I, naravno, jedva čekam juni 2010. godine, kad počinje Svjetsko prvenstvo u nogometu. Šteta za Bosnu - imate neke izvanredne igrače (Džeko). Inače, moram ti reći da sam armiju služio u Brčkom, pa potom u Semizovcu i u radnom vodu u Ilijašu!

Web link za više informacija: www.rtvslo.si/val202/stos

Foto: Tina Ramujkic
TOMAŽ DOMICELJ - Življenje je lepo
ALEKSANDAR MEŽEK - Ljubav preko žice
BELE VRANE - Brez besed

Interviewer:
Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -