Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Interviews

BRANO JAKUBOVIĆ
Interviewer: Dragutin Matošević

Foto: Dragutin Matošević
Foto: Dragutin Matošević
Brano Jakubović
Razgovarao: Dragutin Matošević

Brano Jakubović - Dubioza Kolektiv

P. Molim te, Brano, da predstaviš sve sadašnje članove svog benda.
O: Ministar za bubanj je Senad Šuta. Ministar za perkusije je Orhan Maslo. Njih dvojica cu članovi iz Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zeničko-dobojski kanton predstavljaju ministar pravde Adis Zvekić, ministar poljoprivrede Almir Hasanbegović i ministrica za kulturu i sport Adisa Zvekić. Ostaje da se pomene i četvera iz Sarajevskog kantona - Almir Hasanbegović, ministar gitare i solo pjevanja, Armin Bušatlić je isto gitarista, Vedran Mujagić, savjetnik premijera Kantona Sarajeva Samira Silajdžića i moja malenkost, Brano Jakubović, zamjenik gradonačelnice Samihe Borovac.

P: Kada si već tako krenuo, lokalnom zastupljenošću BiH, kako stojite sa nacionalnom zastupljenošću?
O: Trenutno "furamo" tu međukantonalnu mržnju, to pokušavamo maksimalno ispromovisat, a pošto je nacionalna mržnja više "isfurana", ona više nije fol i to je prošla "priča". Mi smo generacija koja treba da se mrzi po kantonalnim osnovama, a poslije nas dolazi generacija koja će se mrziti po općinskim osnovama.

P: Red je da pomenemo i bivše članove benda Dubioza Kolektiv.
O: Imena onih koji su imali dovoljno morala da podnesu ostaku su: Alan Hajduk, bivši vokal iz Zenice i Emir Alić, bivši bubnjar.

Foto: Dragutin Matošević
Foto: Dragutin Matošević

P: Vaša biografija objavljena na raznim mjestima počinje istom konstatacijom - nastali ste 2003. godine, fuzijom članova iz dva benda, Gluho Doba i Ornamenti. Nove prinove u vašem bendu malo proširuju tu priču.
O: Da, Armin Bušatlić je došao iz bendova Beastlystroke i Sch. Senad Šuta i Orhan Maslu su svirali u svim mogućim mostarskim bendovima.

P: Mislim da neću pogriješiti ako konstatujem da ste vi profesionalni muzičari.
O: Da. Mi živimo od ovoga čime se bavimo.

P: Imate muziku koja pripada modernom zvuku. Ko među vama određuje vaš muzički sti?
O: U rincipu, naš zvuk nastaje nakon što shvatimo kakvu pjesmu želimo da pravimo. Često nas pitaju koje stilove miješamo. U stvari, stil muzike je za nas sekundarna stvar. Nama je najvažnije da poruka koju naša pjesma nosi komunicira sa publikom i tek onda razmišljamo o muzičkom stilu koji će iznijeti tu poruku.

P: U bendovima sa velikim brojem članova, kakav je slučaj i kod vas, postoji problem ravnomjerne zastupljenosti svih muzičara u pjesmi koju treba snimiti ili izvesti. Kako vi održavate međusobni balans ne dajući nikome priliku da dominira.
O: Mi pjesme ne pravimo zbog ego tripova. Pjesmu pravimo da bi komunicirala sa našom publikom i zbog toga nemamo problem tko je u bendu važniji, a tko je manje važan. Najvažnija je poruka i sa takvim pristupom sve se samo po sebi "poreda".

P: Svoje albume ste izdavali za više izdavača.
O: Da. Do sada smo sarađivali sa izdavačkom kućom "Gramofon". Naš novi album, "Firma Illegal, za bosansko-hercegovačko tržište nam je izdala nova izdavačka kuća koja se zove "Ekipa", a distributer je "Hayat Production". "Ekipa" je pored nas izdala i album "Mrtvi su mrtvi" Damira Avdića Grahe, a ako se situacija bude povoljno odvijala bit će još novih izdanja. Sredinom maja 2008. godine naš album će u Srbiji izdati "PGP RTS", a "MenArt" za Hrvatsku i Sloveniju. Tako ćemo pokriti teren bivše Jugoslavije.

Foto: Dragutin Matošević
Foto: Dragutin Matošević

P: Prije nekih četiri godine za muziku grupe Vuneny sam rekao da ona može proći samo "vani" i oni su cijelo ovo vrijeme najviše "vani". Dijeliš li ti moje mišljenje da se sa vašom muzikom u Bosni i Hercegovini ne može napraviti mnogo?
O: Ne dijelim takvo misljenje u potpunosti. Mi smo sa našim radom počeli prije nekoliko godina i sada ubiremo plodove tog rada. Naše tržište i tržište "vani" zahtijevaju dva različita pristupa, različite načine promocije, sve je raličito. To su dva kolosijeka koji nemaju veze jedan sa drugim.

P: Da li se vaši ljubitelji iz Hrvatske "prepoznaju" u vašim tekstovima?
O: Da, problemi i kod nas i kod njih su slični. U Hrvatskoj ima mnogo bendova koji se isto tako bave tematikama sličnim našima. U cijelom regionu važi ista "priča".

P: Što su teme vaših pjesama?
O: Politika i socijalna situacija.

P: Vjeruješ li ti da se svijet može promijeniti (na bolje) vašim tekstovima?
O: To je često pitanje - može li muzika promijeniti stvarnost i odgovor je da muzika direktno ne utiče na promjene, međutim ako se muzikom sve više i češće prenosi neka poruka, što se češće komunicira sa publikom, to ide tom cilju. Muzika ne može sama učiniti promjene, ali može biti važan činilac promjena. Svako od nas, kao jedinka, mora shvatiti da donoseći boljitak sebi, pridonossimo boljitak cijelom društvo.

P: Da li misliš da će nam budućnost biti bolja?
O: Mislim da će biti bolja, ali na duže staze. Ovo što se tada dešava, mislim, prvi su tračci svjetla koje ova zemlja vidi.

P: Kako održavate bend, probe, obzirom da ste lokalno razjedinjeni?
O: Tu postoje i dobre i loše strane. Kada bend čini raja iz jedne ulice, poslije niza godina intenzivnog druženja ljudi mogu dosaditi jedni drugima. Mi jesmo prijatelji, radimo zajedničke probe i zajedno koncertriramo, ali nas ta fizička razjedinjenost spriječava da dosadimo jedni drugima. Mana je da za svaku probu moramo uložiti dodatni trud, ali je i to za nas izazov. Onog trenutka kada ne bude tih izazova, mi nećemo imati razloga za dalji rad.

P: Iako ste vi jedna složna ekipa, tko je po tebi, frontman vašeg benda?
O: U principu, mi se trudimo da svi u bendu rade svoj dio posla, ali u suštini, većinu muzike pišem ja, većinu tekstova pišu naši vokali. Jako je važno da tekst pjeva onaj tko ga je i napisao jer je taj tekst tada mnogo uvjerljiviji. Naše pjesme imaju dva nivoa. Nivo ideje i nivo razrade. Najbolje je da prvi dio bude dobro pripremljen, a onda zajednički radimo na razradi drugog nivoa. Naša glavna vodilja u našem radu je "manje je više". Nastojimo biti kristalo jasni i tako najbolje komuniciramo sa našom publikom.

P: Da li ste vi underground ili mainstream bend? Kako se vi sada osječate?
O: Ja to ne mogu prosuditi. Ja bih volio da svi underground bendovi jednog dana postanu mainstream bendovi. Meni laska kada netko za nas kaže da smo postali mainstream bend. Ako je nešto dobro i ima mnogo publike to može biti samo pozitivno.

P: Koga na bosansko-hercegovačkoj muzičkoj sceni vidiš u paraleli sa vama?
O: Po meni je to cijelo savremena muzička scena u BiH nastala u zadnjih pet godina. Iz Mostara bih pomenuo grupe Zoster i Vuneny. Iz Tuzle je tu cijela FMJam ekipa, Defence, Damir Avdić Graha. U Sarajevu su Letu Štuke, Skroz, Vella Havle. U Brčkom djeluju Dub Rebellion...

P: Da li sebe vidite na prvom mjestu među BiH bendovima.
O: Ne i to i nije važno. Nije važno tko je prvi, a tko je zadnji. Muzika nije atletika.

P: Nastupate li na teritoriju Republike Srpske? Nailazite li tamo na kakve probleme?
O: Naravno da nastupamo, a što se tiče problema, njih pokatkad i bude. To je normalno za nekoga tko se bavi temama kakvim se mi bavimo. Mora se prihvatiti činjenica da bez obzira gdje svirali naći će se pet debila koji će biti ubjeđenja da je ono što oni misle najvažnije i da drugi i ne smiju misliti drugačije. To za nas više i nije problem. To je nešto sa čime smo se pomirili.

P: Tko se brine o vašim menadžerskim poslovima?
O: Što se tiče Bosne i Hercegovine, shvatili smo da smo sami sebi najbolji menadžeri, a i "Ekipa" nam radi booking. Na isti način radimo i našu promociju. Po pitanju promocije imamo sreću da se bavimo temama koje zanimaju medije tako da se naša promocija sama dešava. Za tržište Slovenije booking nam radi firma RockVibe kojoj je na čelu Sandi Maver. Za Francusku i zemlje Beneluksa imamo jednog bookera, za Španiju imamo drugog i tako dalje.

P: Približavamo se kraju ovog razgovora. Uobićajeno pitanje je - što ubuduće?
O: Naš glavni cilj je maksimalno ispromovirati naš novi album "Firma Ilegal". Imamo već dogovoreno mnogo nastupa, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama našeg okruženja.

P: Toliko za ovaj puta. Hvala ti puno.
O: Hvala i tebi.


Interview objavljen u dnevnim novinama
Tuzlanski list - Br. 392 od 03./04.05.2008.

Interviewer (tekst i fotografije):
Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -