Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Interviews

MIROSLAV MIŠO BARTULICA
Interviewer: Dragutin Matošević



Miroslav Mišo Bartulica
Rock grupa Bolero

Razgovarano: tokom 2004. i 2005. godine

P: Kada je i gdje osnovana grupa Bolero?

O: Mislim da smo se imenom Bolero počeli ozbiljno koristiti početkom 1985. godine, i to na upit jednog radio urednika kako će najaviti band u demo top-listi. Bio je to demo snimak pjesme "Galebovi". Znam da ima i jedan novinski članak o našem radu objavljen krajem 1984. godine, ali ne znam jesmo li tada spominjali ime BOLERO.

P: Kakav i čiji repertoar je sviran u početku djelovanja grupe Bolero?

O: Mi smo, u stvari, stalno bili u podrumu Doma "Vaso Pelagić" na Grbavici. Nigdje nismo svirali, samo smo imali probe i to 2 do 3 godine. Imali smo jednu svirku na moru i tada smo spremili nekakav morski repertoar. Radili smo samo na svojim pjesmama.

P: Odmah se, znači, krenulo sa autorskim radom?

O: Dakle, to što sam prije i rekao, stalno smo radili na svojim pjesmama. U tom traženju otpalo je mnogo aranžmana. Mnogi muzičari su prošli kroz bend dok nije ostala dole navedena postava. Mnogi su i odustali (između ostalih i Fifa). Valjda su ih umorile naše probe.

P: Kako je došlo do snimanja prvog albuma?

O: Tokom 1985. godine izkristalizirao se skoro cijeli materijal koji se našao na našem prvom albumu - "Na kraju slavlja", (1986.). On je prvo bio snimljen u demo verziji na našim probama, a tokom 1986. godine snimljen je u studiju Brane Likića u Sarajevu. Iste godine je i objavljen u izdanju Diskotona iz Sarajeva.

P: Opiši nam muzičku scenu u ex YU u vrijeme vašeg djelovanja (koje grupe su bile glavne i koji stilovi muzike su tada preovlađivali)?

O: Muzička scena ex YU bila je toliko raznovrsna i kvalitetna da je svaka nova grupa stvarno morala ponuditi nešto uistinu vrijedno da bi se nosila sa svom tom konkurencijom. Teško je i nabrojati sve dobre grupe - EKV, Azra, Zabranjeno Pušenje, Leb i sol... ma, ne znam, čini mi se da loših grupa i nije bilo. Moglo je samo biti da ti se neka više sviđa, a neka manje.

P: Zašto se za temu drugog albuma uzeo Jesenjin?

O: Bilo je pitanje vremena kada će se tako nešto desiti. Bilo bi glupo uzeti stihove Jesenjina i samo ih obraditi. Ako se pogleda taj album, vidjet će se da na albumu ima samo jedan Jesenjinov tekst koji je u cjelini. Ostali tekstovi su moji i njih sam napisao na osnovu impresija o onome što sam pročitao o Jesenjinu - bilo da su to bili neki biografski podaci ili se radilo o njegovim pjesmama. Npr. "Krčmarska Moskva" je pjesma koja je nastala na osnovu impresija o jednom periodu Jesenjinovog raskalašenog načina života koji je on na neki način opisao u svom opusu koji je nazvao "Krčmarska Moskva". Ja sam to pročitao, a nešto od toga i doživio, i napravio sam svoju "Krčmarsku Moskvu". Tako da u toj pjesmi nema skoro ni jedne Jesenjinove riječi, osim par onih koje nisam mogao izbječi. U pjesmi "Pismo majci", drugi stih je Jesenjinov, a ostalo su moji stihovi, s tim što je i taj stih iz Jesenjinove pjesme koja se isto zove "Pismo majci". Ta varijanta je bila teža, ali bolja. Za svaku od tih pjesama imam priču, a svaka ima vezu sa Sergejom Jesenjinom. Zato se taj album zove "O Jesenjinu" (1988.) i snimljen je u Studiju 1, RTV Sarajevo.

P: Kako je došlo do saradnje sa Radetom Šerbedžijom i kakvi su rezultati tog zajedničkog projekta?

O: Rade Šerbedžija se bukvalno oduševio kad je čuo cijelu moju priču i odmah je pristao da učestvuje u projektu. Bez njega to ne bi bilo to. On me je pozvao u Suboticu. Tamo smo se družili par dana i to što je na ploči snimili smo u studiju kod Gabora Lenđela. Taj dio koji je snimljen u Subotici odabrao je i, da tako kažem, aranžirao sam Šerbedžija.

P: Da li je grupa Bolero snimila neki single i koji? Postoje li u tonskim arhivama neki neobjavljeni snimci grupe Bolero?

O: Grupa Bolero nije nikad snimila single. Tonski zapisi postoje, ali su oni u nekim privatnim arhivama. Više se tu radi o pripremnim, demo snimcima.

P: Na kojim je velikim manifestacijama / festivalima svirala grupa Bolero? Gdje je grupa Bolero uopće svirala?

O: Bilo je vrlo malo nastupa. U Sarajevu više puta i to u Skenderiji. Sve ostalo su bile grupne svirke. Imali smo jedan veliki koncert pred katedralom u Sarajevu. To je bila promocija našeg drugog albuma i naš veliki samostalni koncert. U Zenici smo svirali više puta, a u Tuzli nakon izlaska prvog albuma. Sjećam se dvorane u Tuzli u kojoj smo svirali i tom prilikom smo izveli i neke obrade - grupe Europe, Billy Idola... jer nismo imali dovoljno svojih pjesama. Bili smo u Bugojnu, Livnu, Mostaru, Karlovcu... i u još takvih mjesta. Sve su to bili samostalni koncerti. Svirali smo i u Crnoj Gori i u Beogradu. Jedan puta čak i uživo - nešto kao radio prenos. Uglavnom, više koncerata nam je nedostajalo.

P: Kada se i zašto raspala grupa Bolero? Zna li se gdje su i što sada rade bivši članovi grupe Bolero?

O: Grupa se nikada nije definitivno raspala. Prestali smo raditi 1989. godine s namjerom da sačekamo da se neke stvari poprave, pa da se snima treći album. Čizma je u Sarajevu. Nečko je u Americi. Graba je u Pragu. Mile je u Švicarskoj, a ja sam u Livnu. Da se moglo doći do Marsa vjerovatno bi neko od nas bio i gore.

P: Što je (na muzičkom planu) radio Mišo Bartulica od raspada grupe Bolero, pa do danas?

O: Ostao sam u muzici, u nekom drugom smislu. Pjesme nisam prestao pisati, ali sam mislio da ih više nema ko slušati. Naravno, to je bio osjećaj iskrivljen od ovog ludog rata. Nikad prije nisam pisao dječije pjesme, a tad jesam. Apsurdno, ali tako sam izbjegavao stvarnost. Dječji svijet je svijet bajki sa sretnim završetkom, a neko te završetke stalno pokušava izbrisati.

P: Napravio si veliki comeback. Izdao si album "Ludnik", a potpisao si ga sa Bartulica M. M. O kakvom materijalu je riječ i ko su bili tvoji direktni saradnici na tom projektu?

O: Tačno je. Ja sam snimio kantautorski album koji sam nazvao "Ludnik". Radio sam ga na više različitih mjesta. Gitare sam radio sa Miralemom Mandžukom koji se dosta brinuo i o produkciji. Matko Petrić je svirao bubnjeve i perccusion. Joško Gujinović, koji je svirao i na prvom albumu grupe Bolero, svirao je klavijature. Mix i mastering su rađeni u Njemačkoj, a prateći vokali u Splitu. Ne znam koliko sam puta u zadnjih par godina već odustao od snimanja tog albuma zbog kojekakvih razloga, koji sa muzikom nemaju nikakve veze. Ovaj je svijet u kome sve ima svoj condicio sine qua non, što bi bilo sasvim u redu, ali čovjek čovjeku je vuk, pa vladaju zakoni divljine, a vuk se ne brine za broj "ovaca" - nit' crnih, nit' bijelih. Svijet ne bi bio svijet kad se ne bi okretao, pomislio sam i zato je tu album koji se zove "Ludnik". Ludnik je onaj onaj koji ne obazirući se previše na druge, živi svoj svijet do kraja, čak i kad postane svjestan "uzaludnosti" svog nauma. Ludnik nikada ne odustaje. Kažu da snove napuštaš zbog straha od neuspjeha ili čak i uspjeha, a Ludnik do kraja "romari" svojim snovima i baš nikada ne odustaje. Možda ćeš sada reći, pa i ja sam Ludnik, ali nisam znao da se to tako kaže. Ima tu nečeg boemskog, ali boem zna i odustati (dokoličariti), a ipak ostati boem. Ludnik nikada ne odustaje i zato je Ludnik.

Diskografija:

Na kraju slavlja, 1986. / O Jesenjinu - Diskoton, Sarajevo, 1988. / Recital sa Radetom Šerbedžijom, 1989. (neobjavljen) / Ludnik, 2005.

Bolero su (prva postava):

Mustafa Čizma Čizmić (bas) / Nedžad Nečko Hadžić (klavijature) / Zoran Graba Grabovac (bubanj) / Mile Anđelić (vokal) / Miroslav Mišo Bartulica (gitara, vokal)


Interview objavljen u dnevnim novinama
Tuzlanski list - Br. 282 od 22./23.12.2007.

Interviewer:
Dragutin Matošević
Tuzla, Bosna i Hercegovina
info@barikada.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -