Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

VIKI GLOVACKI
Dobro mi dosel prijatel

Viki Glovacki
(Rijeka, 1919. - Zagreb, 1976.)Izlozba u Muzeju grada Zagreba
30. svibnja 2006. - 03. rujna 2006.

Dobro mi dosel prijatel
Viki Glovacki

Izlozba "Dobro mi dosel prijatel / Viki Glovacki", otvorena 30. svibnja 2006. godine, prikazuje zagrebacku estradnu scenu od ranih 1950-tih do sredine 1970-tih godina kroz zivot i djelovanje jednog od najvecih hrvatskih zabavljaca i komicara druge polovice 20. stoljeca, Vikija Glovackog. Svojom osobnoscu, Viki Glovacki (Rijeka, 1919. - Zagreb, 1976.), obiljezio je, ali i kreirao, znatan dio estradnog i kulturnog zivota Zagreba i Hrvatske. Izlozbu je Muzej grada Zagreba priredio u povodu 30. obljetnice njegove smrti. Izlozba ce biti otvorena cijelo ljeto. To je ujedno i prva izlozba iz ciklusa "Zagrebacke pjevacke legende", koji je pokrenuo Muzej grada Zagreba.

Zamisljena i realizirana kao interaktivno, multimedijalno uprizorenje scenskog vremeplova, s brojnim projekcijama, instalacijama, Vikipedijom i suvremenim muzeografskim rjesenjima, izlozba uvodi posjetitelja u atmosferu Zagreba sredine 20. stoljeca i vodi ga pozornicama na kojima je nastupao Viki Glovacki: od Dvorane sv. Franje na Sv. Duhu, ilickog Varietéa, Studentskog centra i Festivala zabavnih melodija Zagreb 63 do stadiona na Salati i Zagrebackih ljetnih veceri. Cuje se "kak zvoni domaca rec" kad stihove pise Glovacki (rijetki znaju da je Glovacki napisao stihove najpopularnije kajkavske popevke "Dobro mi dosel prijatel") i vidi odusevljenje nasih iseljenika kad ih zabavlja "veseljak iz stare domovine". Humorni biografski film s pjevanjem, "Moj djed Viki Glovacki", prica je o njegovu zivotu iz perspektive unuka, koji ga nije imao prilike upoznati, ali je cesto slusao kazivanja o djedu.

Viki Glovacki bio je glavna zvijezda Varietéa 50-tih i 60-tih godina. Bilo je to vrijeme varijetejstine ili vikizma, a Artisticka pozornica Varieté bila je tada najposjecenija scenska ustanova u Zagrebu. "Zagrepcani su svake veceri punili dvoranu zahvaljujuci njegovu nenatkriljivome duhu. Narod se gusio od smijeha, a Vikijevi vrcavi biseri su se uvelike prepricavali. Od njega nije bilo vecega komicara medju Hrvatima i neprocjenjiva je steta sto ga redatelji nisu vise koristili u filmu i na televiziji" - zapisat ce Pero Zlatar. Sto je sve Viki napisao, izveo i rezirao u Varietéu, nemoguce je nabrojiti - stotine skeceva i parodija, brojne zabavno-muzicke revije ("Zivila matura", "Krenimo svi na put", "Globus plese i pjeva", ...) i brojne sentimentalne napjeve o Zagrebu ("Stari kandelaber", "Maksimirska klupa", …). "Viki je bio potreba, nasa televizija, nas pucki teatar, nepresusni izvor smijeha" - sjeca se Nela Erzisnik.
Viki Glovacki - Uvodna temaGodine 1957. Viki Glovacki je pokrenuo nedjeljne matineje Prvoga pljeska u Varietéu - natjecanja mladih, nepoznatih pjevaca. Odmah mu se kao voditelj pridruzio Braco Reiss. Prvi pljesak imao je osobitu ulogu u povijesti hrvatske zabavne glazbe, a legendarni par zasluzan je za pocetak karijere vecine nasih buducih pjevackih zvijezda. U vrijeme kad je na programu nasih radio-postaja Ivo Robic pjevao gotovo sve slagere i ostale pomodne novitete (tu su jos Zvonimir Krkljus, Rajka Vali i Bruno Petrali), nikla je cijela jedna generacija pjevaca, koji su meteorskom brzinom osvojili slusateljstvo.

Prvi pljesak lansirao je uistinu vrhunske talente, kasnije legende hrvatske zabavne glazbe, kao sto su Zdenka Vuckovic, Toni Kljakovic, Jasna Benedek (hrvatska Doris Day), Ivica Serfezi, Marko Novosel, Zvonko Spisic, Karlo Metikos, Tereza Kesovija, Visnja Korbar, Ana Stefok, Elvira Voca, Zdenka Kovacicek (tada clanica Dua "Hani"), Toni Leskovar, Vjekoslav Jutt, Hamo Hajdarhodzic (buduci pjevac "Dubrovackih trubadura"), Trio "Ti-Vi-Di", Kvartet "4M", Kvartet "Melos" i drugi. Koliko je bilo znacenje Prvoga pljeska pokazuje i cinjenica da su prvi pobjednici Pljeska 1957. godine, Zdenka Vuckovic u zenskoj i Toni Kljakovic u muskoj konkurenciji, osvojili na prvom Opatijskom festivalu zabavne glazbe 1958. prve nagrade: petnaestgodisnja Zdenka Vuckovic u duetu s Ivom Robicem i pjesmom "Tata, kupi mi auto", a Toni Kljakovic pjesmom "Sretna luka". Zdenka Vuckovic je zablistala i pjesmom "Kucica u cvijecu".

S pozornice Varietéa prvi se put u Zagrebu zacuo zvuk elektricne gitare i "zaprasio" rock. (Karlo Metikos morao se sam pratiti jer orkestar nije bio pripravan na te pomodne ludorije!) Pocetkom sezdesetih plesnjaci su bili cvrsto u rukama plesnih orkestara staroga kova, ali vec 1961. situacija se drasticno mijenja. VIS-ovi nakon Varietéa osvajaju i zagrebacke plesnjake! "Za nasu generaciju Varieté je bio hram kulture i zabave, matineje su bile zivi urnebes, pa cak i redoviti mjesecni programi bili su "in", posto smo mi, a zatim i mnogi drugi sastavi svojim sudjelovanjem obogatili te predstave. Gospoda Viki Glovacki i Braco Reiss su imali pravi nos za tako nesto!" - sjeca se glazbenik Srecko Zubak.
Viki Glovacki - Prvi pljesakZbog svih tih zasluga neumornog estradnog organizatora i "lovca na talente" prva izlozba ciklusa Zagrebacke pjevacke legende posvecena je upravo Vikiju Glovackom (2007. godine uslijedit ce izlozba Mr. Morgen - Ivo Robic).

Viki Glovacki debitirao je na Festivalu zabavnih melodija Zagreb 63. Festival je nagradjen europskom nagradom Oscar Mondial kao "najbolja glazbena manifestacija na polju lake muzike" te godine. Vikijeva antologijska izvedba "Zadnjeg fijakera" (Stjepan Mihaljinec - Drago Britvic / Pero Zlatar) i nakon 40 godina nalazi svoje mjesto u programima radio-postaja. Upravo zahvaljujuci interpretaciji Vikija Glovackog, u koju je unio svu svoju ljubav prema Zagrebu, na festivalu Zagreb 69 "Fijaker" je dobio nagradu Turistickog saveza Zagreba za "najslikovitije opisanu atmosferu starog Zagreba i Zagreba naseg vremena u proteklih 14 zagrebackih festivala". Pero Zlatar, idejni zacetnik Fijakera, zapisat ce: "S vremenom, blistava Mihaljinceva glazba "Zadnji fijaker" je vinula na visoko i prestizno kultno mjesto na kome je danas. Dakako, svjesni smo i istine da, povrh glazbe, nije bilo Vikijeva hrapavoga glasa, to ni iz bliza ne bi bilo - to!" Godine 2003. glasovanjem radijskih slusatelja, koje je organizirao Klub Zagrepcana, ova je pjesma, u konkurenciji pjesama o Zagrebu, proglasena pjesmom stoljeca.
Viki Glovacki - Izlozba - Zagreb '63Viki Glovacki redovito se pojavljuje i na Festivalu kajkavske popevke u Krapini kao autor stihova skladbi, od kojih i danas posebno mjesto zauzimaju "Dobro mi dosel prijatel" i "Tancaj, tancaj", koje je uglazbio Vilibald Caklec.

Bio je nenadmasan voditelj brojnih zabavnih priredbi i koncerata, od kojih svakako valja istaci glazbenu manifestaciju Zagorske veceri u Mariji Bistrici (1971 - 1973.), na kojoj su nastupale sve ondasnje pjevacke zvijezde. Osobito su ga voljeli nasi iseljenici u Kanadi i Sjedinjenim Americkim Drzavama, koje je uvijek znao ganuti pjesmom i grumenom zemlje iz stare domovine. Bio je zaljubljenik u Zagreb i veliki domoljub.

"Scenska umjetnost je efemerna - kako je svome pismu Vikiju Glovackom 1967. napisao jedan od najvecih glumaca hrvatskoga glumista izmedju dva rata, Viktor Bek - "i glumca se jos za zivota zaboravlja." Pa, ako je u svijetu zalosnih nasih prilika Glovacki bio zapostavljen (zbog djelovanja u Prosvjetnickoj bojni 1945. osudjen na visegodisnje uznistvo u KPD Stara Gradiska, te do kraja zivota pod presutnom zabranom nastupanja na filmu i televiziji), sada mu njegov voljeni Zagreb uzvraca multimedijalnim comebackom u Muzeju grada Zagreba.

Provedeno je znanstveno istrazivanje brojnih privatnih i institucionalnih izvora - arhiva, knjiznica, muzeja, radija, televizije i kinoteke, i razlicitog bastinskog gradiva - povijesne periodike, dokumenata, fotografija, plakata, rijetkih audio i filmskih zapisa itd. Unutar opseznog kataloga, iz pera vise autora (Vesna Leiner, Pero Zlatar, Stjepan Mihaljinec, Maja Sojat-Bikic, Boris Masic), koji je likovno oblikovao Miljenko Gregl, Muzej grada Zagreba objavio je i nosac zvuka s antologijskim "Zadnjim fijakerom" te, po prvi puta, digitalno obradenim arhivskim snimkama sentimentalnih napjeva o Zagrebu ("Stari kandelaber" i "Maksimirska klupa") i parodijama popularnih slagera 50-tih i 60-tih godina ("Reci zakaj si presla ti", "Ta tvoja ruka mala", "Pulover", "Andrija i Dilajla"), kojima je Glovacki odusevljavao publiku. I kako Glovacki u svojoj poznatoj parodiji na talijanski slager "Il Pullover" (Franco Migliacci - Gianni Meccia) iz 1961. god. pjeva:

Taj pulover, to nek saki zna
Celi zivot kaj ga nosim ja
U muzeju ipak svrsil bu
tako se i dogodilo.

Ovaj CD posebno je iznenadjenje za Zagrepcane i sve koji vole Zagreb, jer donosi rijetke sacuvane snimke Vikija Glovackog, iznudjuje sentimente i mozda pokoju suzu, ali i slatko nasmijava "neodoljivo sarmantnim poderanim glasom" koji parodira popularne slagere. Vikijeva kajkavstina rijetko se danas moze cuti.

Autorice izlozbe su Vesna Leiner i mr. sc. Maja Sojat-Bikic, koja je ujedno i autorica multimedijskog dijela izlozbe. Kustos izlozbe je Boris Masic, a likovni oblikovatelji - scenograf Ante Serdar i ak. slikar Miljenko Gregl. Uz autorski tim u projektu su sudjelovali i brojni strucni suradnici, kao i osobe iz javnog, kulturnog i vjerskog zivota grada Zagreba. Realizaciju izlozbe omogucio je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba.
Viki Glovacki - Plakat koncerta u Montrealu, Canada


Viki Glovacki - Izlozba - VarieteAutor priloga:

mr. sc. Maja Sojat-Bikic
Muzej grada Zagreba, Opaticka ulica br. 20 (na Gornjem gradu), Zagreb, Hrvatska
e-mail: muzej-grada-zagreba@mgz.htnet.hr
web site: http://www.mdc.hr/mgz/


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -