Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nadirov spomenar

Trio TiViDi
Tino Stipinovic (1938) | Vigor Finderle (1937-2006) | Dinko Banic (1937-2001)

Trio TiViDi - Muzicka biografija

Dragi citatelji Barikade,
Kao i uvijek kada krecemo na nasu vremensku (glazbeno - arheolosku) ekspediciju, moramo prvo lokalizirati nas cilj. Kad cujete rijeci Mama Huanita,  Cucurrucucu Paloma, Sombrero i slicne rijeci, ne smijete misliti da putujemo u Meksiko proslog vremena. Mi ostajemo na podrucju ex-YU, ali morate znati da je nas danasnji cilj, meksikanska muzika.

Znaci, ne trebaju nam dodatni rezervoari goriva za nas vremeplov, a ni znanje spanskog jezika nije obavezno. Mozda cete misliti da sam pobrkao vremeske i prostorne koordinate, ali to nije slucaj.  Kada Vam kazem da je nas poznati kompozitor Nikica Kalogjera svoju karijeru poceo sa vlastitim meksikanskim orkestrom, mozda Vam ni tada sve nece biti jasno. Gospodin Kalogjera nije svirao u Meksiku, vec je svoj novac zaradjivao na prostorima  ex-YU.

Buduci da se umjetnost na prostorima ex-YU nikada nije mogla razvijati bez direktnog utjecaja politike u umjetnicki zivot i ovaj puta moramo traziti neke od uzroka na toj strani.

Ex-YU je poslije Drugog svjetskog rata politicki bila u "bratskom" zagrljaju Sovjetskog Saveza. U kinima tog doba pokazivali su se ruski filmovi, a na radio stanicama se cula ruska muzika. Kada je krajem cetrdesetih godina proslog stoljeca doslo do prekida odnosa izmedju Staljina i Tita, ruska muzika je odmah nestala iz muzickih programa nasih radio stanica, a kina su ostala bez filmova iz Sovjetskog Saveza. Stidljivo su se poceli pokazivati americki filmovi, ali ni oni bas nisu pasali partijskoj liniji. Situaciju su spasili meksikanski filmovi, jer su se u njima glorificirali ustanci seljaka protiv veleposjednika, kao jedna vrsta klasne borbe. Vodje meksikanskih filmskih ustanaka nisu spominjali Marksa, Lenjina i njima slicne, ali su ipak dobro odgovarali vladajucoj komunistickoj ideologiji ex-YU. Kinematografi ex-YU su masovno poceli prikazivati meksikanske filmove i mora se reci da su ti filmovi kod nase publike bili veoma omiljeni. Meksikanski filmski reziseri marljivo su svojom melodramatikom pritiskali suzne zlijezde posjetioaca kina, tako da se gledanja tih filmova moglo prepoznati po velikoj potrosnji maramica. Muzicka pratnja tih filmova bila je muzicki prilog, koji je efektno pojacavao tu poplavu suza (moram napomenuti, posebno zenske publike). U svakom slucaju, gradjani ex-YU su bili suoceni sa tom meksikanskom muzikom i oni su je odusevljeno prihvatali.

U to doba jakih migracija sa sela u gradove, doseljenici su donosili i svoje obicaje. U seoskim podrucijima ex-YU vec su od prije vladali obicaji da clanovi bogatijih familija to bogatstvo i pokazuju. Djevojke su vjesale nizove dukata oko vrata, a muskarci su obavezno nosili zlatne satove. Cesto se stavljala i zlatna kruna na zdrave prednje zube.

Kad su se u drugoj polovici 50-tih godina poceli da prodaju radio aparati, njihovi vlasnici su bili veoma ponosni da oni imaju nesto takovo. Sivaca masina "Singerica" i radio aparat bili su znak viseg zivotnog standarda. Vlasnistvo nad radio aparatom pokazivalo se  na taj nacin da se je radio aparat stavljao uz otvoren prozor i "pustao" na maksimalnu jacinu. Mogu se sjetiti, da su krajem 50-tih godina na Radio Rijeci bile popularne emisije tipa "po zeljama slusalaca". Za vrijeme tih emisija cijelo susjedstvo se "treslo" kada je zasvirla "Mama Huanita" jer su uz visoku glasnocu svi radio aparati bili podeseni na istu radio stanicu.

Meksikanske pjesme su bile veoma trazene i nije cudo da su na tom polju domaci glazbenici poceli da traze svoje sanse. Jedan od prvih bio je vec spomenuti Nikica Kalogjera, sa njegovim "Meksikanskim orkestrom". Ipak, to je bilo sve veoma skromo dok nije dosla daleka 1958/59. godina kada su se na glazbnom polju ex-YU pojavile nove zvijezde, kasnije veoma poznati trio - TiViDi. Oni su u to doba, kada je bilo veoma malo gramofona na podrucju ex-YU, vec uspjeli  prodati preko 50 000  gramofonskih ploca.

TiViDi su pjevali slijedec pjesme: Mamma Juanita, Vedro nebo, Cucurrucucu Paloma, Cetiri staze (J. Jimenez - A. Beclin - N. Kalogjera) i Kalogjerin novokomponirani Sombrero.

Tri pjevaca - Tino Stipinovic (1938), Vigor Finderle (1937-2006) i Dinko Banic (1937-2001), osnovali su trio TiViDi koji je dobio ime po pocetnim slovima njihovih imena( TIno-VIgor-DInko), znaci, trio TiViDi.

Vigor i Dinko su svoja prva iskustva skupljali u pionirskim emisijama Radio Rijeke, a kasnije im se pridruzio i Tino. Njih dvojica su Tina upoznali prilikom snimanja jedne emisije u studiju Radio Zagreba. Na zalost, Radio Rijeka je krajem 50-tih godina izgubila svoju samostalnost i time je zavrsen jedan od najplodnijih perioda glazbnog zivota ex-YU. Po mom misljenju, to nije bio slucajan dogadjaj, jer se Mariu Kinelu koji je tada bio odgovaran za muzicki program, pocelo prigovarati da ima previse zapadne muzike i da se premalo emituju pjesme naroda i narodnosti ex-YU.

Trio TiViDi je pjevao sve do 1962. godine samo meksikanske pjesme. Sa tim pjesmama su osvojili glazbeno trziste cijele ex-YU. Meksikanski orkestar Nikice Kalogjere pratio ih je na tom putu sa svojim, moze se reci, orginalnim meksickim glazbenim ugodjajem.

Nekada sam imao osjecaj, slusajuci te dacke kako pjevaju i sviraju, da su veci Meksikanci od samih Meksikanaca. Ta pojava u glazbenom zivotu nije tako rijetka, jer je veliki i veoma poznati zbor "Kozaci sa Dona" imao i pjevace koji nisu ni znali govoriti ruski.

Veliki uspjeh tria TiViDi privukao je i mnoge druge pjevace da pocnu pjevati meksikanske pjesme, ali se moze reci da njihov nivo nitko nije uspio dosegnuti.

U 60-tim i 70-tim godinama proslog stoljeca poduzece "Diskos" iz Aleksandrovca je masovno proizvodilo gramofanske ploce sa meksikanskom glazbom. Te pjesme su pjevali Nikola Karovic, trio (kasnije kvartet) Paloma, Milic Ljubomir, Ana Milosavljevic (na slici gore), trioTenori i ostali.

Godine 1962. trio TiViDi je poceo mijenjati repertoar. Izvodili su i zabavne melodije kao na primjer: Zov mora Ace Petrovica i Rosaly Celestea Zrelca - rijeckih skladatelja). Medju prvim "zabavnjacima" su snimili long play plocu, a tu cast su prije njih u Jugotonu imali samo Ivo Robic i Dusan Jaksic.

Na vrhuncu popularnosti, ta tri decka su po zavrsetku studija,1964. godine napustila glazbenu scenu, jer su bili uspjesni i marljivi studenti koje su u roku zavrsili svoj studij. Oni su se odlucili da se posvete svojim zanimanjima i to je u to doba bilo razumljivo jer je poziv muzicara imao imidz necega nesolidnog i kratkotrajnog. Zaradjivalo se je i u to doba nesto vise novaca muzikom, ali to nisu bili iznosi od kojih se moglo doci do penzije i kasnije od toga zivjeti.

Nestanak njihovih mekanih i ugodnih glasova bio je veliki gubitak za glazbenu scenu ex-YU i to je bio gubitak koji nikada vise nije bio nadoknadjen. Zivot i godine cine svoje i nedavno, t.j. 2001. godine, Dinko Banic (1937-2001) nas je zauvjek napustio. Na zalost, nikada vise necemo moci vidjeti trio TiViDi u punom sastavu.

Dragi citatelji Barikada, nadam se da sam Vam uspio prikazati to davno glazbeno vrijeme. Prije nego Vas napustim, staviti cu sombrero na glavu i uputi cu Vam ove rijeci "Yo soi el tempo aventurero" (Ja, vremenski pustolov). Pozdravljam Vas i zelim Vam sve najbolje do nase slijedece arheoloske ekspedicije. Inace, pjesmu "Yo soi el aventurero" pjevao je kvartet Paloma.

Lista pjesama tria TiViDi u izdanju Jugotona:

Sombrero

1961

N. Kalogjera

Cetiri staze

1961

Jimenez

Aj, Halisko

1961

Enveron / Cortasar

Vedro Nebo

1961

Mendoza

Mama Huanita

1961

Diaz

Put zelja

1961

Prandi

Vratila se Mary Ann

1961

Polish

Seva

1962 

Jimenez

Koliko njeznosti

1962

Laredo

Galopera

1962

Cardozo

Cucurrucucu paloma

1962 

Mendez

Utrkujem se sa suncem

1962

Diaz

Zov mora

1962

A. Petrovic

Bikini

1962

Vance

Kad me gledas

1962

Marini

Moja glava je ko balon

1962

Marini

Rozaly

1962

Zrelc

Ferali (Zagreb 63)

1963

Runjic

Kad zalazi sunce

1963

Riqual

Beraci Koralja

1963

N. Kalogjera

Jedina

1963

Toto

Kotaci

1963

Petty

To je ljubav

1963

Iglesias

Maria Magdalena

 

Fernandez

Aj, Halisko

 

Cortasar

Vedro nebo

 

Diaz

Ti-Pi-Tin

 

Crever

                                        

 
Dragi citatelji Barikade,
Kao i uvijek, prvih deset citatelja koji mi se jave, mogu izabrati jednu od gore navedenih pjesama u mp3 formatu. Pjesma ce Vam biti dostvljena preko e-maila. Mislite na Vase telefonske (modem) troskove!

Moji izvori informacija su kao i uvjek bili:

Omotnice gramofonskih ploca
Internet informacije
Izlozba gramofonskih ploca u muzeju grada Rijeke
Moja sjecanja na te davne dane

Srdačan pozdrav,

Vaš Nadir Efendić,
Efendic@compuserve.de

Naknadna vijest:

RIJEKA - Jucer (početak oktobra 2006.) u sušačkoj bolnici je od infarkta kojeg je doživio na
poslu preminuo Vigor Finderle, istaknuti riječki glazbenik starije
genetracije i član nekadašnjeg popularnog sastava "Trio Tividi". Vigor
Finderle je prije desetak godina prebolio moždani udar od kojeg se bio
potpuno oporavio. Omiljeni glazbenik ovoga kraja rođen je 1937. ...

Vijest preuzeta sa web sitea Novi List OnLine
Autor:

Nadir Efendić
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.deDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -