Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 202

  Razni izvodjaci (HR) - Sky Over Groznjan - The Future of Croatian Jazz (Recenzija CD-a)

CD "Sky Over Groznjan - The Future of Croatian Jazz" za hrvatski jazz, zahvaljujuci objavljenim izvedbama, mozemo stvoriti realan dojam o radu Ljetne jazz skole u Groznjanu, te sklonostima i vjestinama njezinih polaznika. U nekim izvedbama sa CD-a glazbenici su podrsku imali u bivsim polaznicima: klaviristu Gregi Fticaru i kontrabasistu Goranu Rukavini, te bubnjaru Borni Sercaru, a u jednoj izvedbi i Anti Geli, mentoru gitarista. Bosko Petrovic je posebno ponosan na mlade vibrafoniste, cak cetvoricu njih koji u nekoliko posljednjih godina pohadjaju Ljetnu jazz skolu u Groznjanu. Trojica od njih predstavljaju se na ovom albumu, a zajedno sviraju u izvedbi njegove, naslovne skladbe albuma. To su Matic Cresnik, te Vid Jamnik i Simun Matisic koji izvode i Petrovicevu "Music For Summernights" i Bachov "Prelude No. 2". U raznim kombinacijama, u izvedbama jazz, blues, fusion, tango i rock standarda, u ostalim izvedbama, predstavljaju se klaviristica Dina Rizvic, bubnjarka Lada Obradovic, bas gitaristica Tea Tidic, gitarsit i pjevac Matija Miletic, pjevaci Nika Turkovic i Matej Ocvirk, harmonikas Mislav Novakovic, klavirist i pjevac Sandi Cakalo, te gitaristi Filip Gregovic, Adriano Lampalov i Orjen Ridanovic. Zahvaljujuci mentorstvu producenata albuma, Boska Petrovica i Ante Gela, njihove se izvedbe doimaju poput nastupa iskusnih glazbenika koji su pronasli svoj put, a buduci da su na ovom albumu dokumentirali jedno razdoblje karijere, mogu nastaviti s novim istrazivanjima nepresusne glazbene bastine, ne samo u "groznjanskom laboratoriju za usavrsavanje talenata".

 Autor: Davor Hrvoj, Zagreb, Hrvatska.
  Franko Krajcar (HR) - Aktivnosti

Franko Krajcar je multiinstrumentalista. Rodjen je u Puli, 09.12.1967. godine. Glazbom se profesionalno bavi vec vise od 20 godina. Svoj prvi samostalni album, "Pensieri" (Croatian Roots Music - Croatia Records) izdaje 2008. godine. Franko Krajcar je sa bendom Invidia bio ucesnikom proslogodisnje (2009.) "Dore" na kojoj je nastupio sa pjesmom "Jobrni me" (autor muzike i teksta: Franko Krajcar). Franko Krajcar ce pocetkom listopada 2010. godine, ponovo pod etiketom Croatian Roots Music (Croatia Records), objaviti i svoj drugi autorski album. Na tom albumu ce gostovati i Amira Medunjanin iz Sarajeva, vec odranije poznata glazbenoj javnosti koja prati ethno scenu. Na albumu ce biti i obrada velikog hita grupe Focus, "House of the king". Web link za vise informacija: www.frankokrajcar.com .

 Autor: Amir Bahtijarevic, Zagreb, Hrvatska.
  Formula 4 (BiH / D) - 40 godina djelovanja

40 godina (1970. - 2010.) svog uspjesnog rada grupa Formula 4 obiljezit ce sa dva velika nastupa. Prvi je u subotu, 30. januara 2010. godine u Senftoepfchen Pollerbruchu, Duisburg, Deutschland. Drugi je u petak, 26. februara 2010. godine, Klub "Sloga", Sarajevo, BiH. Pored clanova grupe Formula 4 (Ljubisa Racic, Dragan Djidji Jankelic, Zoran Pavlovic, Vlado Micanovic), u Sarajevu ce nastupiti i svi nekadasnji clanovi grupe Formula 4. Web link: www.formula4rock.altervista.org .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Elektricni orgazam (SRB) - The Ultimate Collection (2CD)

Elektricni orgazam je grupa osnovana 1980. godine i jedna je od najvaznijih koju je iznjedrila beogradska novovalna scena. Epohalna kompilacija "Paket aranzman" koju Jugoton objavljuje 1981. godine i na kojoj se uz Elektricni orgazam nalaze jos dvije bitne grupe - Idoli i Sarlo akrobata, u prvi plan je izbacila Elektricni orgazam koji su nakon samo tri objavljenje pjesme, "Krokodili dolaze", "Vi" i "Zlatni papagaj", postali komercijalni unatoc cinjenici da se radi o punk grupi. Cak je i britanski casopis New Musical Express opisao Elektricni orgazam kao jedan od najuzbudljivijih nebritanskih sastava. U svojoj dugogodisnjoj karijeri mijenjali su mnoge clanove benda, ali Srdjan Gojkovic - Gile, gitarista, vokal, te autor gotovo svih pjesama, ostao je zastitnim znakom Elektricnog orgazma. Objavili su vise od deset studijskih albuma, te nekoliko kompilacija i live albuma. Medju posljednja izdanja spadaju im "Breskve u teskom sirupu Vol. 1" (2006.) sa do tada neobjavljenim live i demo snimcima nastalim u periodu od 1980. do 1982. godine, te "New Wave, live Dom omladine". U prosincu 2009. godine Croatia Records je u ediciji "The Ultimate Collection" objavila dvostruku kompilaciju koja obuhvaca cjelokupnu sjajnu karijeru Elektricnog orgazma i na kojoj se nalaze sve bitne pjesme, pocevsi od onih sa albuma "Paket aranzman", pa do onih sa njihovog posljednjeg studijskog albuma, "Harmonajzer": "Krokodili dolaze", "Zlatni papagaj", "Kako bubanj kaze", "Elektricni orgazam", "Bejbe ti nisi tu", "Igra rok'en'rol cela Jugoslavija" i jos mnoge druge. Izbor pjesama napravio je Milos Ivanovic Kepa, glazbeni urednik Radija B92. Osim ove ultimativne kolekcija, Croatia Records je 2007. godine objavila i reizdanje albuma "Paket aranzman".

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  Mostarenje (BiH) - Zana Mesihovic (BiH opet u Oskar prici)

Nakon velicanstvenog triumfa Danisa Tanovica i "Nicije zemlje" '02., Bosna i Hercegovina se prosle (2009.) godine vratila u kontekst natjecanja za najpresitizniju filmsku nagradu na svijetu - Academy Award - poznatiju po pozlacenoj statueti "Oskar", nominacijom kratkog igranog filma "In the name of Son" - "U ime sina", Haruna Mehmedinovica (29) koji je iz rodnog Sarajeva u US izbjegao '96. Nastavak price je uslijedio ovog novembra (2009.). U uglednom i veoma uticajnom losandjeloskom soubiznis magazinu, "Daily Variety", koji na naslovnoj istice kandidaturu dugometraznog igranog filma "The Lightkeepers" - "Svjetionicari" i njegovih 6 aktera za Academy i Golden Globe nagrade. Lista pocinje sa nosiocem glavne uloge Richard Dreyfussom, vlasnikom "Oskara" i "Zlatnog Globusa", a zavrsava sa Zanom Mesihovic (28), za Najbolji originalni song. Zana je komponovala i u filmu interpretira udarnu pjesmu, "If you wondering". "Zana ima rijedak i poseban dar. Njena pjesma cini filmski trenutak magicnim", podrzava je Straw Weisman, direktor svjetske produkcije holivudskog studija New Film International.

 Autor: Milenko Miso Maric, Exeter, Velika Britanija.
  AlijansA (SRB) - Nove nade iz Backe Palanke, Vojvodina

Rock grupa AlijansA osnovana je u leto 2005. godine. Clanovi su: Sonja Petrovic - vokalni solista, Nemanja Graonic - gitara i vokal, Marko Agic - bas gitara i vokal, Zoran Vucelja - gitara i Milan Stankovic - bubnjevi. Repertoar im je sirok, ali Whitesnake su im uzori i idoli. Pored njih, odlicno "skidaju" repertoar grupa Bon Jovi, AC/DC, Guns & Roses, The Cult, ZZ Top, Tina Turner itd., a i Negativ, Neverne bebe, YU Grupa, Smak, Van Gogh. Odradili su svirke po mnogim mestima Vojvodine. Evo nekih: Backa Palanka, Novi Sad, Sombor, Apatin, Vrbas, Odzaci, Zrenjanin... Ucestvovali su i na gitarijadama / rock festivalima na kojima osvajaju i nagrade, od prve do cetvrte: Ratkovo, Kikinda, Backi Petrovac, Crvenka... Imali su i prvi nastup van Vojvodine, u Velikoj Plani, na Plana DemoFestu 2009, gde osvajaju prvu nagradu za tekst pesme "Losa devojka". Evo samo nekih naslova njihovih pesama: "Losa devojka", "Bezim", "Da sam se vise borila"... Sve ih mozete cuti i videti na adresi: www.myspace.com/alijansabp Clanovi grupe AlijansA bave se i komponovanjem, te spremaju svoj prvi album. Sami komponuju i to tako da svi zajedno ucestvuju u oblikovanju pesama. Zavrsnu rec, ipak, daje glavni kompozitor i aranzer - Zoran Vucelja. Sonja Petrovic, svestrani je talenat, jer pored sto peva ona i glumi, rezira, slika, zaduzena je za tekstove pesama... Milanova uloga je da bude "filter" kako bi kompozicije bile perfektno uradjene... Najcesca tema njihovih pesama, koja je inace zapostavljena u ovom vremenu, je ljubav, jer ljubav ce spasiti svet. U izdanju "Demonstracije mladosti", belom (rock) CD-u, medju osam demo bendova Vojvodine, zastupljeni su sa dve svoje kompozicije. Beleze i pojavljivanje u rock and roll emisiji TV Novi Sad, "Gruvanje", koja se emituje sredom na Prvom programu. Cuveni BGD-Radio 202 organizuje "Demo Masters turnir", emisiju u kojoj se takmice demo bendovi Srbije. Bili su prvi u lokalu, prvi u regiji u Novom Sadu, a u februaru 2010. godine ocekaju poziv za finalni deo... Web link: www.myspace.com/alijansabp .

 Autor: Zeljko Gradjin, Backa Palanka, Srbija.
  VIS Idoli (SRB) - The Ultimate Collection (2CD)

Beogradski VIS Idoli (Boza Jovanovic - bubnjevi, 1980-1981 ; Kokan Popovic - bubnjevi, 1981-1984 ; Nebojsa Krstic - udaraljke i glas ; Srdjan Saper - udaraljke i glas ; Zdenko Kolar - bas gitara, 1980-1982 ; Branko Isakovic - bas gitara, 1983-1984 ; Vlada Divljan - gitara i glas ; Goran Vejvoda - gitara, klavijature - punopravan clan grupe, kratko, 1982. godine) djelovali su u razdoblju Novog vala, a ostali su zapamceni kao jedan od najoriginalnijih bendova bivse drzave. Svojim tekstovima i glazbom pomaknuli su granice rock glazbe, ne povodeci se i ne kopirajuci tadasnje trendove, vec stvarajuci jedinstven rock izricaj koji ih i dan danas dovodi do novih slusatelja. Potpunu glazbenu zrelost dostigli su albumom "Odbrana i poslednji dani", koji i kritika i publika postavlja u sam vrh rock stvaralastva na ovim prostorima. Na "The Ultimate Collection" (Croatia Records) mozemo cuti cak 38 pjesama medju kojima su hitovi "Retko te vidjam sa devojkama", "Malena", "Kenozoik", "Maljciki", "Plastika" i mnoge drugi.

 Autor: Marina Skoro, Zagreb, Hrvatska.
  Gabi Novak (HR) - In Concert, Jazzerella ZKM 2009 (Recenzija CD-a)

Na CD-u "In Concert, Jazzarella ZKM 2009" (Menart, 2009) objavljena je snimka nastupa sto ga je pjevacica Gabi Novak odrzala 02. travnja 2009. godine, na prvom koncertu proslogodisnjeg Ghetaldus All Women Jazz Festivala - Jazzarella 2009. Uz podrsku publike koja je te veceri do posljednjeg mjesta ispunila Zagrebacko kazaliste mladih, Gabi je na tom koncertu izvodila skladbe sto ih je snimila 2002. za svoj album "Pjesma je moj zivot" za koji je dobila cetiri nagrade "Porin". No, za ovu je prigodu prosirila repertoar novim obradam svojih hitova i jazz standarda. Za sve skladbe nove su aranzmane pripremili Ante Gelo ili Matija Dedic, u skladu s njezinom osobnoscu. Osim svjetskih evergreena koje pjeva od pocetka karijere: "My Funny Valentine", "Someone To Watch Over Me", "Misty" i "Moonlight In Vermont", otpjevala je pjesme Arsena Dedica: "Sve sto znas o meni", "U registraturi", "Pjesma je bila zivot moj", "Ni ti ni ja", "Kuca za ptice", "Pusti me da spavam" i "Pamtim samo sretne dane", te "Intimu" Miljenka Prohaske, najpoznatiju hrvatsku jazz skladbu koja je godinama na njezinu repertoaru, a izvodili su ju i strani orkestri i solisti. Za tu je skladbu izvorni tekst napisao cijenjeni jazz enciklopedist Leonard Feather. Bez obzira radi li se o pjesmama koje su pisane za nju ili o globalno popularnim hitovima koje su dozivjele nebrojene obrade, Gabi ih svojim izvedbama prilagodjava vlastitim glazbenim stavovima i estetici.

 Autor: Davor Hrvoj, Zagreb, Hrvatska.
  Brain Forest Rytual (BiH) - Izvjestaj sa koncerta u Lukavcu

Ethno / alter / metal / industrial / multimedijalni bend iz Lukavca, BiH, Brain Forest Rytual, odrzao je uspjesan koncert u "Soda Clubu" u Lukavcu. Bilo je to u petak, 15.01.2010. godine. Njihov koncert ocekivao se sa velikim nestrpljenjem s obzirom na cinjenicu da taj bend rijetko nastupa uzivo. Brain Forest Rytual (Sasa Peric - voice, guitars, percussions, saz, pipe, flute, zurle, keyboards, samples, programming, artworks, design ; Alen Mehmedovic - back voice, bass, pipe, flute, zurle, artworks, design ; Benjamin Moranjkic - drums, percussions ; Rijad Hanic - live sound, samples, programming ; Edin Mujkic - percussions, back voice ; Fikret Osmanovic - light and projections technician, additional bass) bio je na visini zadatka. U punoj mjeri opravdali su ocekivanja prisutne publike. Bilo je to vidljivo po dobrim reakcijama koje su pocele vec sa prvom izvedenom pjesmom. Brain Forest Rytual su kao bend veoma uigrani i zvukom kompletni. Muzika im je poticajna i ima snage animirati publiku. Ova muzika svakako ima svoju publiku i bend treba dati vise truda da ona dospije do veceg broja konzumenata kvalitetne muzike. To je u sumi ponude tesko, ali se taj trud uvijek isplati.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Zagreb (HR) - Thursday Blues @ Bikers Beer Factory

Od prvog cetvrtka u veljaci tekuce (2010.) godine, u novootvorenom i izuzetno atraktivno uredjenom zagrebackom Klubu "Bikers Beer Factory", pocinje redovite glazbene programske veceri nazvane "Thursday Blues @ Bikers Beer Factory". Te ce programske veceri predstaviti trenutno izuzetno aktivnu i rastucu hrvatsku blues scenu o kojoj vise informacija ima na web portalu na www.croblues.com . "Blues @ BBF" najaviti ce 30.01.2010. godine, zadnje subote u sijecnju 2010., zagrebacki blues trio Mojo Stuff Band. "Thursday Blues @ BBF" - Program za veljacu 2010. godine: 04.02.2010. - Puzzle Blues Band ; 11.02.2010. - Mojo Stuff Band ; 18.02.2010. - Two For Blues ; 25.02.2010. - Kukac + Gosti. Ulaz na "Thursday Blues @ Bikers Beer Factory" je slobodan. Web link: www.spona.biz .

 Autor: Sinisa Bizovic, Zagreb, Hrvatska.
  Katarina Kacunkovic (SRB) - Biografija

Katarina Kacunkovic je beogradska pjevacica skolovanog glasa, koja svoju jazz karijeru zapocinje kao solista Big Banda Radio Televizije Beograd. U startu je obiljezava saradnjom sa velikim imenima kao sto su dirigenti i aranzeri Zvonimir Skerl, Vojislav Bubisa Simic, Mirko Souc i Vojkan Borisavljevic. U beogradske muzicare sa kojima, zatim, saradjuje spadaju i Vasil Hadzimanov, Vlada Maricic, Ognjan Radivojevic, Mica Markovic, Jovan Maljokovic, Aleksandar Jacimovic, Misa Blam, Lale Tosic, Bisera Veletanlic, Vladana Markovic, Madam Piano, Aleksandra i Kristina Kovac, Leontina Vukomanovic, Dragutin-Guta Jakovljevic, Ljubisa-Buba Opacic, DJ Pookie i mnogi drugi... Obzirom da je njeno muzicko stvaralastvo naslonjeno na jazz, ona se slobodno krece i u raznim savremenim i tradicionalnim muzickim zanrovima kao sto su: dance, soul, rhythm'n'blues, rock i pop. Sama pise tekstove i muziku za sebe, kao i za druge izvodjace i producentski i aranzerski je aktivno ukljucena u svaki projekat kojim se bavi. Narocito je u stanju da se kreativno poigra pratecim vokalima... Web link: www.katarinakacunkovic.com .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Mario Kristofic (HR) - Portfolio

Mario Kristofic (1957., Zagreb): Djeluje kao fotograf. Studirao filmsko snimanje na Akademiji za kazaliste, film i televiziju u Zagrebu. Od pocetka osamdesetih kontinuirano se bavi umjetnickom i komercijalnom fotografskom produkcijom u suradnji sa grafickom dizajnericom Sanjom Bachrach. U mediju fotografije centar interesa su ljudi i njihovi odnosi (studijski aktovi, studijska portretna fotografija). Tijekom godina suradjuje i fotografira sva vaznija imena domace glazbene scene u rasponu od Dorian Gray, Denis&Denis, Gorana Bregovica, grupe Film, U skripcu, Parni valjak, Prljavo kazaliste, preko Josipe Lisac, Olivera, Novih fosila, Tajci, grupe Magazin, Vanne, Borisa Novkovica, Arsena i Gabi, Matije Dedica, Alke Vuice, Doris, Joleta ili Tonija Cetinskog, do Nede Ukraden, Mise Kovaca ... Bavi se i aspektima recepcije vizualnih komunikacija, te studijskom portretnom fotografijom. Od 1997. - 2001. godine predsjednik je fotografske sekcije ULUPUH-a. Clan je Udruzenja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti hrvatske (ULUPUH), Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i Hrvatskog drustva likovnih umjetnika (HDLU). Sudjeluju na preko 50 skupnih i 30 samostalnih izlozbi u zemlji i inozemstvu. Fotografije su mu uvrstene u zbirku Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb. Dobitnik vise priznanja, nagrada i nominacija u kategoriji fotografije ili dizajna. Suradjuje u koncepciji i organizaciji skupnih izlozbi, najcesce na teme fotografije i pop-rock kulture. Vise informacija ima na web adresi: www.kristoficmario.com .

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
  Meho Puzic (BiH) - Diskografija

Meho Puzic je poznati intepretator bosanske sevdalinke. Rodjen je u Odzaku 24. jula 1937. godine, a i preminuo je u Odzaku, 25. juna 2007. godine. Iza sebe je ostavio mnogo lijepih pjesama koje ce nadzivjeti i uveseljavati i njegovu, a i mnoge naredne generacije. Antun Toni Macasevic, dugogodisnji muzicar i diskofil iz Osijeka, dao si je truda da sakupi informacije o Puzicevoj diskografiji. Kada to vec nije uradio nitko od nas, Bosanaca, red je da nas jedan Slavonac poduci kako se cuva i pazi narodno blago. Hvala ti Toni.

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -