Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2010

DAVID MURRAY & VIP FESTIVAL ORCHESTRA
Najava nastupa u Zagrebu
(6. Vip Zagreb Jazz Festival, 13. XI 2010., ZKM, Zagreb)

David Murray & Vip Festival Orchestra
13.11.2010. - ZKM, Zagreb, Hrvatska

Najava - DAVID MURRAY & VIP FESTIVAL ORCHESTRA, 6. Vip Zagreb Jazz Festival, 13. XI 2010., ZKM, Zagreb

Najbrojnija instrumentalna ekipa očekuje nas u subotu, 13.11.2010. godine, četvrte večeri festivala, kada će na pozornicu ZKM-a izaći čak 17 glazbenika big banda kojima će se pridružiti slavni saksofonist David Murray.

Tenor i sopran saksofonist, bas klarinetist, flautist, skladatelj i aranžer, David Murray (www.myspace.com/davidmurraymusic), rođen je 19. veljače 1955. godine u Oaklandu, u Kaliforniji. Prvu poduku primio je od majke koja je svirala klavir i orgulje u crkvi gdje su nastupali i ostali članovi njihove obitelji. Nakon gospela svirao je rhythm and blues, a učio je svirati i klasičnu gitaru. U mladosti se nadahnjivao glazbom Sonnyja Rollinsa, a poslije i Johna Coltranea, Alberta Aylera i Archiea Sheppa. No, upoznat je i s tradicijom jazza, posebice djelima saksofonista poput Colemana Hawkinsa, Bena Webstera i Paula Gonsalvesa koji su također utjecali na njegov pristup sviranju tenor saksofona.

Nadahnjuje se i djelima glazbenika koji ne dolaze iz jazza, primjerice Jimija Hendrixa i Joan Baez, a svirao je posvetu bandu Grateful Dead. Studirao je na Pomona Collegeu u Los Angelesu. Kako bi zaradio za školovanje svirao je po noćnim klubovima.

Godine 1975. preselio je u New York gdje je počeo voditi vlastite sastave s kojima je krenuo i na europske turneje. Svirao je s gitaristom Jamesom Blood Ulmerom u njegovu Revelation Ensembleu, sastavom Jack DeJohnette's Special Edition, Cecilom Taylorom, Anthonyjem Braxtonom, McCoyem Tynerom, Lesterom Bowiem, Randyjem Westonom, Elvinom Jonesom, Maxom Roachom, Henryjem Threadgillom i drugim glazbenicima modernog jazza. Jedan je od utemeljitelja i stalni član uglednog World Saxophone Quarteta s kojim je 04. studenog 2005. nastupio na Zagreb Jazz Festivalu, u Zagrebačkom kazalištu mladih. Uz to što svira i snima solo, te u duetu i triu s raznim glazbenicima, vodi vlastiti kvartet, kvintet, oktet i big band, koji slove za bolje sastave suvremena jazza. Danas je jedan od najproduktivnijih jazzista, a njegova diskografija broji više od sto trideset albuma koje je snimio pod svojim imenom i još gotovo toliko s drugim glazbenicima.

Svestran je glazbenik koji je snimao albume u raznim podžanrovima jazza, ali i drugim stilovima. Surađuje sa sastavima komorne glazbe, južnoafričkim plesačima i sviračima, senegalskim sastavom Fo Deuk Revue i guadalupskim Gwo ka Masters. Poznat je kao saksofonist iznimne vještine koji se služi tehnikom cirkularnog disanja što mu omogućuje sviranje dugačkih fraza.

Osim što piše za vlastite sastave skladao je glazbu za filmove: "W Dubois" (1989.), "Dernier Stade" (1996.) i "Karmen Gaye" (2000.), a pisao je i za plesnu skupinu Urban Bust Woman, te za New York Public Theatre. Napisao je glazbu za dvije opere: "The Blackamoor of Peter the Great" (2004.) za gudače i pjevače, zasnovanu na Puškinovim spjevovima, te "The Sysiphus Revue" (2008.), bebop operu za gospel zbor na libreto Amirija Barake. Prearanžirao je mnogobrojna djela slavnih jazz skladatelja, među ostalima Dukea Ellingtona.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada, među ostalima Village Voice za najboljeg glazbenika desetljeća (1980.), Bird Award (1986.), Guggenheim Fellowship (1989.) i Danish Jazzpar Prize (1991.). Godine 1989. primio je nagradu Grammy u kategoriji najbolje jazz instrumentalne izvedbe za album "Blues for Coltrane - A Tribute to John Coltrane".

Odabrana diskografija: Live at Swet Basil, vol. 1 (Black Saint, 1985.) ; World Saxophone Quartet: Live at Brooklyn Academy of Muisc (Black Saint 1986.) ; New Life (Black Saint, 1987.) ; McCoy Tyner / David Murray / Pharoah Sanders / Cecil McBee / Roy Haynes: Blues for Coltrane - A Tribute to John Coltrane (Impulse! / Universal Music, 1988.) ; Ming's Samba (Portrait / CBS, 1989.) ; Octet Plays Trane (ENJA / Menart, 2000.)

Miro Kadoić
Miro Kadoić rođen je 1962. u Zagrebu. Diplomirao je 1986. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu stekavši zvanje akademskog glazbenika - klarinetista. Glazbom se profesionalno počeo baviti ranih 1980-tih svirajući u blues sastavima (Podroom Blues Band), te surađujući s pop-rock glazbenicima (Massimo Savić, Parni valjak, Voodoobuddha...). Istodobno je započeo svirati u malim jazz sastavima. U nekoliko navrata boravio je u New Yorku gdje se usavršavao na Manhattan School of Music pod mentorstvom Reggiea Workmana i Blue Loua Marinija (Blues Brothers Band).
Nekoliko godina bio je solist i prvi saksofonist Plesnog orkestra Radio Zagreba. Istovremeno je vodio male jazz sastave (Kadoić-Križić Ensamble, kvarteti Mire Kadoića). Godine 1993. postao je član Big Banda RTV Slovenija s kojim je snimio niz diskografskih izdanja. Kao član spomenutog orkestra, muzicirao je sa slavnim solistima, među ostalima s Johnnyjem Griffinom, Clarkom Terryjem, Ernieom Wilkinsom, N.H.O. Pedersenom, Boškom Petrovićem, Fritzom Pauerom, Diane Schuur, ali i aranžerima i autorima različitih stilskih usmjerenja, od Herba Pomeroya i Billa Hollmana do Davida Murraya, Michaela Abenea i Marie Schenider. To je ostavilo i trag u skladateljskom radu Mira Kadoića koji pokazuje podjednako zanimanje za tradiciju i inovaciju.
Aktivan je sudionik slovenske i hrvatske glazbene scene te suradnik uglednih glazbenika kao što su Petar Ugrin, Primož Grašič, Ratko Divjak, Kruno Levačić, Saša Nestorović, Davor Križić i Boško Petrović. Član je jazz sastava Boilers All Stars u kojem sudjeluje kao skladatelj, instrumentalist i aranžer.
Početkom 1990-tih vodio je kvintet u čijem su repertoaru velikim dijelom njegove autorske skladbe od kojih su neke nadahnute narodnom glazbom Balkana, ali i drugih dalekih lokaliteta (Japan, Arapski poluotok, Afrika). Rezultat tog rada predstavljen je na samostalnom CD-u "Dry" iz 1995. Godine 2008. objavio je i drugi samostalni CD, "Monster in the Garden". Uz spomenuta izdanja, sudjelovao je u snimanjima albuma drugih poznatih glazbenika, među ostalima Boška Petrovića, Ratka Divjaka, Milka Lazara, Ivana Kapeca, Gabi Novak i sastava Boilers All Stars.
Osnivač je jazz kvinteta Ten Directions koji izvodi originalne skladbe i moderna djela svjetski znanih autora kao što su Joe Henderson i Wayne Shorter. Godine 2002. osniva Mirokado orkestar u kojem nastupaju ponajbolji hrvatski i slovenski glazbenici. Nastupao je u programima brojnih jazz festivala (Ljubljanski Jazz Festival, Jazz Lent, Montreux Jazz Festival...). Dobitnik je nagrade "Status" Hrvatske glazbene unije za najboljeg alt-saksofonistu Hrvatske u godini 1997., 2006. i 2007.. Osim za jazz ansamble, sklada i klasičnu i filmsku glazbu. Njegove skladbe za klarinet postale su redovita literatura glazbenih škola, a zapažen je i njegov rad na dokumentarnom filmu Miroslava Mikuljana "Čuvari mrtvih sela". Od 2005. redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja. Godine 2008. dobio je nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju jazz skladbu.
Odabrana diskografija: Dry (Megaton Records, 1995.) / Ten Directions: Vitro (Aquarius Rrecords, 2000.) / Boilers Al Stars: That's It (Cantus, 2002.) / Monster in the Garden (Aquarius Records, 2008.)

Vip Festival Orchestra:
Antonio Geček - 1st trumpet, HR ; Davor Krizić - 2nd trumpet, HR ; Marko Djordjević - 3rd trumet, SRB ; Branko Sterpin – 4th trumpet, HR ; Matjaz Mikuletič - 1st trombone, SLO ; Vid Žgajner - 2nd trombone, SLO ; Miron Hauser - 3rd trombone, HR ; Luka Žužić - bass trombone, HR ; Ales Suša - 1st alto, soprano, SLO ; Miro Kadoić - 2nd alto, HR ; Saša Nestorović - 1st tenor, HR ; Mario Bočić - 2nd tenor, HR ; Elvis Penava - gitara, HR ; Sava Miletić - piano, SRB ; Goran Rukavina - double bass, HR ; Janko Novoselić - bubnjevi, HR ; Blaž Trček - bar sax, SLO.

Koncert se održava u subotu, 13. XI 2010. s početkom u 20h, a cijena ulaznice je 150 i 100 kn.

Za više informacija o 6. Vip Zagreb Jazz Festivalu, posjetiti: www.vipzagrebjazzfestival.com .

DAVID MURRAY - Live at Village Vanguard


Autor:
Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hrDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -