Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
VLADO PODANY
Biografija

Vlado Podany
Biografija

VLADO PODANY rođen je 11.01.1964. godine u Sarajevu. Čitav život je posvećen muzici i instrumentima sa klavijaturom, te sa završenom Muzičkom akademijom, stiče potpunu muzičku edukaciju. Najraniji period muzičkog iskustva u vezi je sa mladim i neafirmiranim sarajevskim bendovima iz kojih su se izdvajali pojedini muzičari i postajali članovima kasnije veoma poznatih ex-YU bendova... U prvi zvanični i ozbiljni profesionalni projekat, Vlado kao klavijaturista ulazi krajem 1985. godine na poziv (tada već bivšeg pjevača Bijelog dugmeta) Željka Bebeka, te snima prvi LP pod nazivom "Željko Bebek i Armija B", na kojem se kao gost pojavljuje i drugi, već bivši pjevač pomenutog "Dugmeta" - Mladen Vojičić Tifa. Album tokom 1986. doživljava veliku promotivnu YU turneju. Samo godinu dana kasnije, na poziv Zeleta Lipovače, gitariste i autora već poznatog benda Divlje jagode, Vlado postaje članom ovog benda i snima svoj drugi studijski album "Konji" za zagrebački Jugoton, i kao i u prethodnom periodu tako i sada, sa "Jagodama" priprema i odlazi na veliku YU turneju. 1988.godine sa Mladenom Vojičićem, sa kojim je u isto vrijeme izašao iz Divljih jagoda, počinje pripremati i konačno snimati njegov prvi solo album pod nazivom "Tifa No 1.", u beogradskom studiju Aquarius.

Već sa solidnim studijskim i koncertnim iskustvom, i sa poznanstvima sa gotovo kompletnom YU estradom, Vlado dobija pozive od već poznatih bendova, ali konačno 1989. godine počinje suradnju sa Crvenom jabukom, te odlazi na veliku turneju pod nazivom "Tamo gdje ljubav počinje" nakon koje na tržište izlazi dupli live album pod istim nazivom.

Nekad pred rat, Vlado se počinje baviti više studijskim radom, radeći razne songove i špice za tadašnju RTV Sarajevo. Sve vrijeme rata 92.-95. biva u Sarajevu, te sa svojim prijateljima i kolegama Harisom Sadikovićem i Mustafom Čengićem osniva Muzičku produkciju RASA koja je plasirala nekoliko značajnih imena bh muzike: Amilu Glamočak, Azru Hasanović, Selmu Muhedinović i još mnogo, danas afirmiranih imena, uradivši autorski veliki broj kompozicija i koncerata kojima potvrđuje svoj status muzičara, kompozitora i instrumentaliste. Za to vrijeme postaje muzički urednik TVBiH, te kao asistent šefa naše delegacije,1994. i 1995. godine učestvuje na takmičenju za pjesmu Evrovizije, oba puta u Irskoj, u Dablinu.

U vrijeme aktuelnosti oko izbora državne himne, među desetinama pristiglih prijedloga, himna koju Vlado Podany komponuje se našla među tri prijedloga koja su se našla u Parlamentarnoj skupštini koja je birala zvaničnu državnu himnu. Potvrda muzičkog kvaliteta konačno stiže početkom 2000. godine, kada na poziv i današnje naše najveće zvijezde Dine Merlina odlazi na njegovu promotivnu turneju po Turskoj, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim prihvata i poziv jedne od najznačajnijih zvijezda naše zemlje, Hanke Paldum, da kao vodeći muzičar učestvuje na njenom velikom promotivnom koncertu u sarajevskoj "Zetri".

Vrijedno je spomenuti da je Vlado kao studijski muzičar učestvovao na posljednjem Tifinom albumu te u realizaciji velikih projekata islamske duhovne muzike Ilahija i kasida (Tri Hafiza, Pogledaj nas Jarrabi, kao i najnovijeg promotivnog projekta hora Gazije). Sve vrijeme nakon rata, Vlado se zapravo profilira u umjetnika visokog muzičkog nivoa, radeći ozbiljne i potpuno drugačije projekte od ranije navedenih. Studijsko i autorsko iskustvo mu dozvoljava da se istakne u raznim medijskim projektima, velikom broju reklama, muzika za serije ("Žene sa broja 13" u produkciji NTV Hayat, "Mahalaši" TV Pink).

Značajan pomak u autorskom smislu dešava se upravo ove godine. Vlado dovršava kompletnu muziku za igrani film "Ostavljeni" reditelja Adisa Bakrača, koji bi se trebao naći u ozbiljnoj takmičarskoj konkurenciji na nekoliko velikih evropskih filmskih festivala, sa Narodnim pozorištem je već u pripremi balet "Maskerata" Miroslava Krleže na libreto Gradimira Gojera, čiji je Vlado kompletan autor muzike, kao i prvi dječiji mjuzikl "Plavi zec" reditelja i koreografa Slavka Pervana, čija se premijera priprema u okviru tradicionalnog teatarskog festivala MESS 2009. Vlado Podany je vlasnik i voditelj muzičko-edukativnog centra "Academia".

Konačno, početkom 2009. godine, Vlado je počeo, a krajem iste godine i završio snimanje prvog solističkog CD-a pod nazivom "Pianp album", što već jasno određuje profil muzičara, izbor instrumenta, i umjetnički nivo. Bez pretencioznosti, ali vrlo originalno, na albumu se nalazi 19 kompozicija, većinom svjetskih autora i izvođača, jedan broj domaćih kompozicija, kao i jedna autorska. Ovaj pristup muzičkih izvedbi nosi sa sobom jasnu aranžersku kreaciju, pogodnu za ciljnu grupu slušalaca kojom se obrača. "Piano album" je ostvarenje potpuno novog pristupa i trenutno je jedini takav u našoj zemlji, pa i u regionu.









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -