Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

BIOGRAFIJA JIMI HENDRIXA
Uz dodatak "Jimi Hendrix Experience - Smash Hits"


JIMI HENDRIX - BIOGRAFIJA
"JIMI HENDRIX EXPERIENCE - SMASH HITS"

Pozivamo vas da dodjete na promociju knjige "Soba Ogledala - biografija Jimija Hendrixa", autora Charles R. Crossa, koja ce se odrzati u sklopu Sajma knjiga "Interliber", na sredisnjoj pozornici u Paviljonu br. 6, u subotu 12.11.2005. godine, u 12 sati. Knjigu ce, uz podrsku Aquarius Recordsa, predstaviti urednistvo IBS-a, uz sudjelovanje posebnog gosta, Massima Savica.

Knjiga Charles Crossa, "Soba ogledala", potresna je biografija najveceg rock gitarista svih vremena, Jimi Hendrixa. Taj prvi hrvatski prijevod jedne Hendrixove biografije treca je knjiga u biblioteci "Knjigafon" izdavacke kuce IBS, koja vam donosi iscrpnu pricu o odrastanju, slavi i tragicnom zavrsetku covjeka koji je citav zivot posvetio glazbi i svojoj gitari.

Jimi Hendrix se rodio 27. studenog 1942. godine u gradu Seattle, u Sjedinjenim Americkim Drzavama. Kao najstariji sin siromasne crnacke obitelji nije imao sretno djetinjstvo. Otac mu je bio teski fizicki radnik, a majka alkoholicarka. Drzava je Jimijevim roditeljima oduzela pravo na skrb o njegovih petero brace i sestara, jer oni jednostavno nisu bili u stanju brinuti za svoju djecu. Nasilje u obitelji, alkoholizam, besparica i opcenito beznadje vladali su tih poratnih godina u citavoj "crnoj Americi". Jimi nije poznavao nekoga tko bi mu predstavljao autoritet. Otac ga je svakodnevno tukao, a jedina svijetla tocka njegovog djetinjstva bila je prijateljica obitelji Ernestine Benson, koja mu je kao decku pustala stare R&B i blues ploce, te Jimijevog oca nagovorila da mu kupi prvu elektricnu gitaru.

Knjiga "Soba ogledala", autora Charlesa Crossa, najvecu paznju pridaje upravo Jimijevom djetinjstvu i odrastanju, te svim posljedicama tog turobnog perioda njegovog zivota za njegovu veliku ali kratku glazbenu karijeru. Charles Cross, poznat hrvatskoj publici po bestseleru "Kosa andjela", biografiji Kurt Cobaina, ponovno se upustio u istrazivanje pozadine jedne velike rock zvijezde. Ovaj puta, za razliku od posla na knjizi "Kosa andjela", Cross je morao otvarati zaboravljene pretince opcinskih ureda, kucati na vrata 80-to godisnjaka i obilaziti skole u cijim klupama je Hendrix prije dobrih pedeset godina sjedio kao ucenik. Knjiga odise atmosferom Amerike i Engleske pedesetih i sezdesetih godina cemu su doprinijeli jos uvijek zivi svjedoci tih dogadjanja. Cross nam, na svojem vlastitom primjeru, uspijeva objasniti da rock glazba ne pripada samo jednoj generaciji, nego svima, a Jimi Hendrix je rocker koji je na tu svevremenost udario pecat. Charles Cross, koji je u trenutku Jimijeve smrti imao 13 godina, u predgovoru kaze: "Albumi Jimi Hendrixa bili su soundtrackovi moje mladosti, a to je vrijedilo za citavu moju generaciju. Moj otac je kroz zidove stana u kojem smo stanovali dok sam bio mali dovoljno puta cuo album Electric Ladyland, pa je tocno znao kada treba snazno pokucati na moja vrata - prije nego Jimi kresne prvi akord kroz distorziju!"

Knjiga "Soba ogledala" otkriva mnoge, do sada potpuno nepoznate dijelove Jimijeva zivota. S osamnaest godina otisao je u vojsku i kuci se nije vracao sve do trenutka kad je osvojio svjetsku slavu. Tada ga je nekoc okrutni tata docekao rasirenih ruku. Sve je u kratkoj povijesti Jimijevog uspjeha upucivalo na prebrzi razvoj dogadjaja i Jimijevu neprilagodjenost. Svi prijatelji sjecaju ga se kao dobrog i nenasilnog momka, dobricine koji bi se na ulici objasnjavao s ratnim veteranima zasto iz stosa nosi vojnicku uniformu. Ali njegove djevojke, kojih je imao toliko da u nekim trenucima ni sam nije mogao tocno izbrojiti koliko, pricaju drugu pricu. Pricu o ranjivom i nestabilnom mladicu, koji je iz anonimnosti u Americi (u kojoj mu je i njegova boja koze predstavljala problem u pokusaju da uspije) preko noci postao slavan u Engleskoj, tocnije u Londonu, po cijim su mu nocnim klubovima stiskali ruku i odavali priznanje svi najslavniji rockeri s kraja sezdesetih - Paul McCartney, John Lennon, Mick Jaegger, Eric Clapton, Jimmy Page i drugi. London je bio Jimijevo prijestolje, ali i njegov nadgrobni spomenik. U London je stigao 1966. s pedeset dolara u dzepu i bez snimljenog samostalnog albuma. Umro je, takodjer, u Londonu, 1970., svjetski slavan nakon ogromnog uspjeha sa svojom grupom The Experience (Jimi Hendrix - gitara, Noel Redding - bas, Mitch Mitchell - bubnjevi), s nekoliko snimljenih albuma i plejadom pjesama koje nikada nece biti zaboravljene. Umro je u 27. godini od posljedica disnih poteskoca prouzrokovanih uzimanjem prevelike doze tableta za spavanje.

Danas ne postoji rock glazbenik koji u nekom periodu svoga stvaranja nije pronaąao uzor u Jimi Hendrixu. "Hey Joe", "Manic Depression", "All Along the Watchtower" (pjesma Bob Dylana koja je puno poznatija u Hendrixovoj izvedbi), "Voodoo Chile", samo su neke od pjesama koje svi znaju, ali ne samo to, one se i dalje sviraju.

Promoviranje biografije Jimi Hendrixa podrzala je diskografska kuca Aquarius Records, koja ce knjigu prodavati u svojoj mrezi CD shopova, uz mogucnost kupnje knjige u kompletu s CD-om "Jimi Hendrix Experience – Smash Hits", po pristupacnoj cijeni od 199,00 kn.

AQUARIUS RECORDS | UNIVERSAL MUSIC LICENSEE CROATIA
Trakoscanska 38 - 10000 Zagreb - HR

Ured: Tel: +385 1 3040 700 | Fax: +385 1 3040 710 | E-mail: aquarius.records@aquarius-records.com
Prodaja: Tel: +385 1 3091 111 | Fax: +385 1 3040 720 | E-mail: aquarius.records@aquarius-records.com

Web: www.aquarius-records.com | Web-shop: www.cedeterija.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -