Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Pop - rock history
WOODSTOCK
4 decenije
...

Woodstok - godišnjica - četiri decenije i uticaja. Kriza srušila snove o novom festivalu

Woodstok i danas utiče na tokove svjetskog rocka i popa. Muzike uopšte. 15. avgusta 2009. godine su četiri decenije od tad. Jer od 15. do 18. avgusta daleke 1969. godine na seoskoj farmi u Betelu, u državi Njujork, održan je festival koji je u muzičkoj istoriji ostao zapisan kao nešto najznačajnijie. Magazin "Rolingstoun" uvrstio je "Woodstok" na listu 50 događaja koji su promijenili rock and roll. Više od 30 izvođača nastupilo je pred gotovo pola miliona posjetilaca. O značaju i nostalgiji za "Woodstokom" dovoljno govori da je snimljeno više dokumentarnih fiimova, napisano nekoliko knjiga, pjesama, napravljeno mnogo izložbi, a tekstove koji iz godine u godinu izlaze u svjetskoj štampi da ne nabrajamo.

Skoro petsto hiljada ljudi koji su se tokom tri, odnosno četiri dana, slilo u malo mjesto Betel, sa svega 3.000 stanovnika, na farmu Maksa Jasgura, na jednom mjestu je vidjelo i čulo legendarne Džoan Baez, ili Janis Joplin, Blood, Sweat and Tears, Džoa Kokera, Creedence Clearwater Revival, Crosby, Stills, Nash and Young. Slušali su Tima Hardina, Ričija Hejvensa, Džimija Hendriksa, Grateful Dead, Arloa Gatrija, Jefferson Airplane, Džona Sebastijana, Ravija Šankara, sastav Sly and the Family Stone, Ten Years After, Who, Džonija Vintera...

Četiri čovjeka - Majkl Leng, Džon Roberts, Džoel Rozenman i Arti Kornfild, odgovorni su za sve. Htjeli su da na taj način profitiraju. Prvobitno je bilo zamišljeno da se naplaćuju karte, ali je postalo jasno da će događaj privući daleko više od očekivanog i "Vudstok" je prerastao u masovni besplatni festival. Kada je masa krenula ka Betelu, došlo je do nezapamćenog saobraćajnog kolapsa. Za većinu prisutnih bio je kulminacija hipi pokreta. "Djeca cvijeća" su se valjala u blata, nudirala, uživali u "Ijetu ljubavi" ili muzici, neki su konzumirali različite narkotike, a neki su "Vudstok" shvatili kao jedan veliki i neobičan antiratni protest. Ne treba zaboraviti da se festival održavao dok je trajao rat u Vijetnamu i u Americi je još bilo problema sa rasnom netrpeljivošću. Baš zato su učesnici festivala vrlo brzo shvatili da "Vudstok" poprima mnogo dublje značenje.

To mjestašce postalo je neka vrsta simbola svega što je drugačije - slobode, prije svega. No sa novopronađenom slobodom i idealima, došla je i droga i slobodna ljubav. Po završetku festivala, Maks Jasgur, vlasnik farme na kojoj je "Vudstok" održan, rekao je da je to bio trijumf mira i ljubavi. "Po ugledu na "Vudstok", možemo da riješimo sve probleme u Americi sa nadom u bolju i mirniju buućnost."

Jedan od organizatora festivala izjavio je: "Cio svijet nas je posmatrao i imali smo šansu da pokažemo svima kako bi bilo kada bismo mi preuzeli stvar u svoje ruke na ovoj planeti." "Kada smo došli tamo, shvatili smo da je to mnogo veće nego što smo mogli da zamislimo. Tako nešto se nikada do tad nije desilo. Opisati "Vudstok" kao "big beng" je sjajan i apsolutno tačan opis," Pričao je Dejvid Krozbi, jedan od učesnika. I Karlos Santana se prisjećao svog nastupa na torn festivalu: " Bilo je nevjerovatno. Nikada neću zaboraviti kako je dobro zvučala muzika koja se odbijala o tijela prisutnih na polju".

Majkl Leng, jedan od glavnih inicijatora tog događaja imao je ove (2009.) godine ambiciozan plan - da ovu godišnjicu, obilježi novim "Woodstokom". Da okupi sve preživjele učesnike tog događaja iz 1969. godine i neke od najaktuelnijih muzičkih zvijezda današnjice. Međutim, stvarnost često ruši snove. Trebalo mu je deset miliona dolara. Moćni sponzori nisu se odazvali. Izgovor jr bila - kriza. Šteta.

 

Autor priloga:
Časlav Vujotić
Podgorica, Crna Gora
vujotic@gmail.com
Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -