Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Pop - rock history
VICE VUKOV
Biografija

...

Kultni pjevač nekadašnje Jugoslavije, Vice Vukov, preminuo je krajem prošlog mjeseca (24. IX 2008). Obožavan, a potom izgnanik. Pamtiće se po baladama i danas slušljivim poklonicima mediteranskog melosa i muzike šezdesetih godina. Snimio je preko 400 pjesama. Izdvajaju se "Bokeljska noć", "Tvoja zemlja", "Brodovi", "Dalmatinska elegija", "Čežnja", "Bodulska Balada", "Stavi svjetiljku u prozor", "Zvona moga grada".

Imao je bogom dan glas i pojavu zbog koje su ga smatrali kraljem domaćeg popa dok, iznenada, nije nestao sa scene. Neko je na Krapinskom festivalu htio trobojnu hrvatsku dolamu s narodnje nošnje okrenuti naopako, kako bi pred očima Josipa Broza Tita bila plavo-bijela-crvena, kao zastava države. Vice Vukov je pregaču odbio. "Kada dopustite da vas svaka budala ucjenjuje, onda se duh nužno modifikuje", objasnio je mnogo godina potom.

Verovatno najpopularnijeg pjevača bivše Jugoslavije šesdesetih, danas mladi, pa i srednje godište, ne znaju. Bio je neprikosnovena veličina zabavne muzike. U sistemu koji nije dopuštao kritiku, bijaše intelektualac. Slobodouman. Stoga je jednog dana, kako se to kaže, propao u zemlju. Rođen u Šibeniku 1936. Tamo odrastao, i živio do 17-te. Tada je izbačen iz šibenske gimnazije i Saveza omladine jer u pismenom je napisao kako je u Rusiji 1917-te bila pobuna, a ne revolucija . Nastavio je školu u Zagrebu. Tamo se učlanio u studentski Hor "Ivan Goran Kovačić". Izdvojivši se baritonom.
...

Vice Vukov
(Bokeljska noć)

...

Mogao je biti i operski pjevač. Takav je imao glas. Prijavio se na audiciju za festival Opatija 1959-te. I prošao. Osvojio i publiku i žiri. Ne baš uobičajeno za jednog početnika: ubjedljivo je pobijedio sa "Mirno teku rijeke" . Lansirana je mega zvijezda muzičkog života ex-YU. Postao popularan, svuda tražen, ženama se dopadao. Mogao je pjevati sve žanrove.

Krenulo mu je i privatno. Oženio se sa Dijanom Bulat 1961-ve. Bijaše najobrazovani na estradi: profesor filozofije i talijanskog jezika. Smatrali su ga "najkompletnijim pjevačem". Pomno je birao repertoar. Na festivalu u Splitu pet je puta pobijedio, četiri puta u Krapini. Primao je nagrade u Tokiju, Karlovim Varima, Bratislavi... Nastupao je po celoj Evropi, ali i SAD, Kanadi, Brazilu, Japanu, Novom Zelandu, Australiji i nekadašnjem Sovjetskom Savezu.

Postao je nezaobilazan na domaćim festivalima. Pretstavljao je zemlju prvi put na Evroviziji 1963-će sa pesmom "Brodovi". Drugi put 1965-te sa pjesmom "Čežnja".

No, nacionalne napetosti u Hrvatskoj početkom 70-tih su eskalirale. U pokretu poznatom kao "Hrvatsko proljeće" našao se, da li slučajno, da li namjerno, i Vice Vukov. Na jednom koncertu, na Jadranu, u jednoj svađi, preglasno je izgovorio neke riječi, za tadašnju vlast, neoprostive. Završio je na crnoj listi pedesetorice najistaknutijih ličnosti iz hrvatskog masovnog pokreta (MASPOK).

U velikom talasu hapšenja sudionika, milicija mu je pretresla stan dok je bio na turneji po Australiji. U strahu od progona nije se vratio kući - otišao je u Pariz. S tim potezom definitivno je prepoznat kao hrvatski desničar i nacionalist, festivali su mu zatvorili vrata, zabranjen javni nastup. Ploče su mu povučene iz trgovina. Nestao je s radija i televizije preko noći.
...

Vice Vukov
(Pismo ćali)

...

Sa promjenom politickih prilika, 1989-te, se vratio. Ispočetka mu je važila zabrana javnog pojavljivanja, pa je objavio album klasičnih napuljskih pjesama - "Bella Italia!" - bez svog imena na njemu. Bio je platinast.

Političke prilike su se tada naglo promjenile. Poslije 18 godina izašao je iz sijenke. Postavio još nenadmašen rekord od 13 koncerata zaredom u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Ipak, riješio je da više ne živi od pjevanja.

Posvetio se politici. Napisao autobiografiju "Pogled iza ogledala" i često pisao za "Vjesnik". Objavio je knjige političkih eseja "Tvoja zemlja", "Uspomene na 1971". Imenovan je 2001. godine hrvatskim ambasdorom Švajcarskoj. Bio je član hrvatskog Helsinškog odbora. Dva puta je kandidat za Hrvatski sabor, na čijim se stepenicama, decembra 2005-te, spotakao. Udario glavom. Ostao bez svijesti. Nikad se nije probudio. Život ga je napustio poslije gotovo tri godine kome. Uz njega su bili supruga i njihovi Emil i Ivana.
...

 
Vice Vukov
(Ribar plete mrižu svoju)
 

Link do emisije radija Crne Gore o Vice Vukovu:
http://rapidshare.com/files/152665605/Vice_Vukov_-_biografija.mp3

Autor priloga:
Časlav Vujotić
Podgorica, Crna Gora
vujotic@gmail.com
Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -