Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Pop - rock history

PREMINUO PATRICK SWAYZE

Biografija

Preminuo Patrick Swayze

Kultni glumac, plesač i pjevač Patrick Swayze preminuo je u ponedeljak, 14.09.2009. godine u 57-moj poslije duge i teške bolesti, u Los Agelesu, uz svoju porodicu, prenose svjetski mediji. Mnoge svjetske zvijezde tužne daju izjave i žale. Bio je omiljen među kolegama. Tako je naglo zablistao da je smatran fenomenom.

Od malena ga je podučavala baletu majka, inače direktor hjustonske džez-balet škole. Drugovi iz odeljenja stalno su ga zadirkivali zbog baleta pa je počeo i s' gimnastikom, plivanjem i fudbalom. Kada je maturirao, mogao je birati stipendiju za ples ili - za gimnastiku. Odabrao je - gimnastiku. Upisao hjustonski koledž.

Nije diplomirao. Fakultet napustio radi karijere i u plesu i u gimnastici. Često je putovao sa privatnim plesnim grupama, učestvovao i na Diznijevoj turneji po Americi. Sve dok se nije tako povrijedio koljeno, a nije bilo prvi put, da je morao operisati. Ta 1975. je kraj karijere u tom poslu. Tad se vjenčao se sa Lisom Nemi, upoznao je u majčinoj školi. On je imao 18, ona 14 ... ostali su vjerni do poslednjeg trena.

Posvetio se glumi. Tri godine uspješno je nastupao u pozorišnim predstavama, a nakon toga pozvan je u Holivud. Osam godina snimao niskobudžetne i prilično neuspješne filmove, a onda iznenada prava šansa I iskoristio je. Svetski prepoznatljiv filmskog platna postao je zahvaljujući ulozi u filmu "Prljavi ples" (Dirty Dancing) iz 1987. godine. To je bio niskobudžetski projekat spreman za pozorište, pa snimljen uzgred da se oproba u video distribuciji i, na opšte iznenađenje, nastala je internacionalna, tako se kaže, pomama za njim. Uz Swayzeja se proslavila partnerka Jennifer Grey. Noj je to bio zenit karijere. Naslovna numera filma "I've had the time of my life" nagrađena je Oskarom te godine.

http://www.youtube.com/watch?v=WpmILPAcRQo&feature=player_embedded

I poslije filma "Prljavi ples" - veliki uspjeh: film "Duh", sa tada početnicom, a danas divom, Demi Mur i takođe legendarnom Vupi Goldberg i "Point Break", sa Kijanu Rivsom. Časopis "People" ga je izabrao za najseksepilnijeg živog muškarca 1991..

Uspon su prekinule nevolje: slomio je nogu na snimanju filma "Pismo ubice". Krajem devedesetih, imao je problema sa alkoholom i išao je na kliničku rehabilitaciju. Nakon krize, vratio se na filmsko platno. Zapažen uspjeh ostvario je ulogom u filmu "Zauvek Lulu", sa Melani Grifit.

Teška bolest, rak pankreasa, dijagnostifikovana mu je u martu 2008. Uprkos tome nastavio je da radi.

Patrik i Lisa nisu imali djece. Počeo je sastavljati memoare sa suprugom i snimao dramsku seriju "Zvijer", za koju je napravio scenario. Privukla je više od milion gledalaca tokom emitovanja 13 epizoda prošle godine. Nije koristio lijekove protiv bolova prilikom snimanja, jer, smatrao je, smanjili kvalitet glume.

Snimio preko 20 filmova. Nije osvojio nijednu cenjeniju nagradu u Americi, ali je tri puta je bio nominovan za Zlatni globus i nekoliko puta nominovan za Oskara.

Najupamćeniji, ipak, Patrik Svejzi će ostati po ulozi problematičnog Džoni Kasla u filmu "Prljavi ples" iz 1987 u kom mu je partnerka bila Dženifer Grej. "Prljavi ples" punio je bioskopske sale, a muzika iz filma veoma dugo je držala vodeća mesta na top listama.

Sam Svejzi za taj film napisao je pesmu "She's like the wind". I ona je prelijepa, bila je među deset naj na svijetu:

http://www.youtube.com/watch?v=FlvYoD1RXWA&feature=player_embedded#t=54

Link do emisije s Radija Crne Gore:
http://rapidshare.com/files/280450836/Patrick_Swayze.mp3

Autor priloga:
Časlav Vujotić
Podgorica, Crna Gora
vujotic@gmail.com
Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -