Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Pop - rock history

MERCEDES SOSA

Biografija

Odlazak Latinske folk dive Mercedes Sose

Mercedes Sosa, argentinska folk pjevačica i aktivistkinja, umrla je u 74. poslije teške bubrežne bolesti, u nedjelju 04.10.2009. godine. Njena popularnost u Latinskoj Americi traje četiri decenije, a vrhunac je bio za vrijeme hunte u Argentini 70-tih. Mecedes Sosa, ostaće obilježje argentinske, ne samo umjetnosti, nego otpora tekozvanom režimu "gvozdene pesnice".

Rođena 1935, u siromašnoj radničkoj familiji na sjeveru. Od malena je privlačio folklor, a tamo je impresionirala, pa su je ohrabrili da se pod pseudonimom "Gladys Osorio” prijavi na konkurs lokalnog radija. Pobijedila je i tako potpisala dvomjesečni ugovor - prvi od brojnih koje će imati do smrti, oktobra 2009. Ostavila je umjetničku zaostavštinu da bude dugo pamćena. Najpoznatije pjesme su joj "Gracias a la Vida" (jedna od nezvaničnih himni Latino svijeta, pjesmu napisala, odavno je nema, Violeta Para - "Hvala životu") i "Si se Calla el Cantor" ("Ako je pjevač zaćutao").

Sa prvim mužem, Manuelom Oscarom Matusom, pokrenula je 60-tih pokret Nueva Cancion (Nova Pjesma) i bila jedan od nekolika najvećih trubadura Južne Amerike sa Čileancima Victorom Jarom i pomenutom Violetom Parrom, zemljakom Victorom Herediom i Urugvajcem Alfredom Zitarrosom. Oni su spajali ljevičarske političke poglede sa poetičnom muzikom kritikujući vladajuće hunte i njihovo gušenje civilnih sloboda i ljudskih prava.

Kao aktivistkinju nazivali su je "glasom tihe većine", Sosa je obožavana od siromašnih. Borila se za političke promjene. Ispirisala je opozicionare u svim latino zemljama pod totalitarnim režimima. Kao pjevačicu su je zvali "La Negra" ili "The Black One", što bi se prevelo kao "Crna" zbog miješano indijansko - francuskog porijekla.

Najangažovaniji socijalno-politički album, "Hasta la Victoria" (Do pobjede), objavila je 1972. godine. Njeno simpatisanje komunizma, te unošenje tog osjećaja u muziku, izazvalo je oštru cenzuru - a u to doba je to moglo biti izuzetno opasno. Već naredne godine njenog kolegu Jaru zbog istih pogleda vojnici su u Čileu izmučili do smrti. "Nisam ja odlučila da pjevam narodu - život je to uradio", govorila je.

Na koncertu u La plati 1979. godine, uhapsili su je na bini skupa sa svim posjetiocima koncerta. Konstantno su joj zabranjivali da snima, pratila je neskriveno non stop vojna tajna služba. Morala je napustiti zemlju i živjeti u Parizu i Madridu. Vratila se tri godine potom, tik pred kolaps vojnog režima. (http://www.youtube.com/watch?v=icrCSlBGkl0&feature=related) .

Povratnički album naslovila je po sebi, "Mercedes Sosa, i tu su, smatraju, njeni najveći hitovi: "Un Son para Portinari" i "Maria Maria". Postala je UNICEF-ov Ambassador dobre volje. Objavila više od 70 albuma. Sarađivala s poznatim muzičarima: Lucianom Pavarottijem, Stingom, Shakirom i Joan Baez. Poslednji album, "Cantora 1", nominovan joj je za tri Latino Gremi nagrade - nominacije će biti tek objavljene u novembru 2009. godine u Las Vegasu. Među njima - za album godine i za najbolji folk album.

Link do emisije s Radija Crne Gore:
http://rapidshare.com/files/289970777/Mercedes_Sosa.mp3

Autor priloga:
Časlav Vujotić
Podgorica, Crna Gora
vujotic@gmail.com
Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -