Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Pop - rock history
 
LES PAUL
Kratka biografija
...

Umro Les Paul

Les Paul, gitarista i pronalazač koji je promjenio muzičku istoriju umro je 13.08.2009. u 94-toj godini života. Ostavio je trag svojom električnom gitarom, ne sviranjem, mada je bio vrstan, nego instrumentom koji je kreirao. Uz to se proslavio prvim višekanalnim snimanjem - mogućnošću da se različiti instrumenti radi zapisivanja zvuka ne moraju svirati istovremeno. Nije se više moralo za višeglasje pjevati paralelno. Sa već zabilježenim svojim glasom moglo se dodatno zakantati, nekom novom bojom, intonacijom, pa je jedan čovjek mogao praviti razne harmonije, a to sve potom balansirati za završni snimak. Sa Meri Ford, svojom ženom od 1949. do 62., zavrijedio je čak 36 zlatnih ploča i 11 puta bio na vrhu top listi. Mnoge hitova dosnimavao je - tom takozvanom overdubbing tehnikom. Pomenimo hitove "How High the Moon," "Nola", "Lover," i "Vaya Con Dios. "Mogao sam s mojom Mary nasnimiti tri, šest, devet, 12, koliko hoćeš glasova," govorio je. Tu su tehniku potom prvi obilato iskoristili. Carpentersi.

Dominatno korišćennje električne gitare u drugoj polovini 40-tih u popu prelilo se u rock 50-tih, a Les Pol je objašnjavao: "Iznenada, prepoznato je da je snaga važan dio muzike, da ima dinamiku, da je način da se izraziš preko granice koju su dotad pravili amplifikovani, preneseno, sangom ograničeni instrumenti. To je bilo nevjerovatno."

Pronicljiv i muzici nastrojen, od djetinjstva je eksperimentisao sa jačinom gitarskog zvuka. A onda se 1941. godine pojavio sa nečim što je tad nazvao "The Log" ili, sloborno objašnjeno, “Klada” - kockastom daskom sa zategnutim čeličnim žicama. "Ušao sam u noćni klub i svirao na tome - kazivao je sjećajući - nazvali su me odmah, stablom". Docnije je dodao drvena krila na korpus instrumenta da ima tradicionalan oblik gitare. Ostalo je legenda...

1952-ge godine, Gibson gitare počele su produkciju modela - Les Paul. Otada, modeli Les Paul serije su najšire korišćeni među svjetskim gitaristima. Na njoj su se proslavili Pete Townsend iz gupe Who, Steve Howe iz Yes, veliki džezer Al DiMeola I legendarni gitariste Led Zeppelina - Jimmy Page.

Les Pol je bio aktivan i u vremešno doba. Početkom 2006-te dobio je 2 Grammys za album koji je snimio za svoj 90-ti rođendan - "Les Paul & Friends: American Made, World Played."
...

 

Autor priloga:
Časlav Vujotić
Podgorica, Crna Gora
vujotic@gmail.com
Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -