Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

HGM JAZZ ORKESTAR ZAGREB
Novi ciklus - Sunday Nights

HGM jazz orkestar Zagreb
Drugačiji pogled na glazbu Frank Zappe

HGM jazz orkestar Zagreb je 5. listopada 2008. godine u Studiju Bajsić HRT-a održao prvi koncert svoje šeste sezone tradicionalnog ciklusa "Nedjeljne večeri". Za ovu prigodu stalni je vođa Orkestra, Sigi Feigl, odabrao skladbe čuvenog, 1993. preminulog gitarista, pjevača, skladatelja, aranžera i vođe skupine Mothers of Invention, Frank Zappe, najpoznatijeg iz područja rock glazbe. No, Zappa nije djelovao u konvencionalnim rock formacijama - uvijek ih je proširivao kako bi mogao ostvariti svoje neuobičajene, složene i ekstravagantne zamisli, a njegova su djela svojom osebujnošću osvojila glazbenike raznih stilova. Osim rockera, sviraju ih klasičari i jazzisti, ali tek rijetki, oni koji su spremni uhvatiti se u koštac sa složenim, zahtjevnim i otkačenim glazbenim obrascima, a još uvijek to najbolje čine njegovi nekadašnji suradnici koji djeluju u skupini Grandmothers.

Bila je to rijetka glazbena situacija. Naime, osim što je u ovom kontekstu prvi put izvedena u Hrvatskoj, Zappina se glazba u big band aranžmanima rijetko svira i u globalnim razmjerima. Feigl je s jazz orkestrom Hrvatske glazbene mladeži uvježbao aranžmane što su ih za manje poznate, ali bigbandaškom izrazu bliske skladbe, napisali glazbenici koji djeluju u jazzu: Niclas Rydh, Ed Palermo i Patrik Ehrnborg. No, njihov je pogled prenio samo jedan segment Zappine umjetnosti. Naime, nisu se pozabavili nadogradnjom koja je njegovu glazbu izdizala iznad samo izvrsnog muziciranja, nisu zaronili u njezinu kompleksnost koja se očitovala u posebnom duhu, humoru, nepredvidivosti, spontanosti, komunikaciji...

Iako nije ni pokušao swingati, Orkestar se Zappinim skladbama približio sa stanovišta jazza. No, i taj segment iziskivao je iznimnu pripremljenost, sviračku vještinu i koncentraciju, te stilsku svestranost. Zahvaljujući Feiglu, ali i članovima orkestra, uspjeli su odgovoriti na taj izazov i uvjerljivo odsvirati zahtjevne aranžmane, a neki od njih bili su sjajni u solima. Pojačan u nekim izvedbama gostima: vibrafonistom i udaraljkašem Stanislavom Muškinjom i austrijskim pjevačem Erichom Rathom, orkestar Hrvatske glazbene mladeži oduševio je publiku koja je te večeri do posljednjeg mjesta ispunila novouređeni Studio Bajsić u kojem će do kraja sezone muzicirati svake prve nedjelje u mjesecu, osim u siječnju. U ostalim koncertima ciklusa izvodit će glazbu Bob Florencea i Rob McConnella, a kao gosti uz Orkestar će nastupiti John Hollenbeck, Mark Feldman, hrvatski pjevači, John Thomas i Pete McGuinness, dok će u posebnom programu "Sunday Nights Special" glazbu Krešimira Herrcega izvoditi uz Sally Night, Peter Soavea i Gudački kvartet Rucner.

Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 7. listopada 2008.)
(Fotka: HGM jazz orkestar Zagreb u izvedbama Zappinih skladbi, snimio: Davor Hrvoj)

Autor teksta i fotografija:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr
Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -