Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

ENRICO RAVE - JAZZ CIKLUS HDS-a i KD "LISINSKI"
Visok domet suvremenog europskog jazza

Foto: Davor Hrvoj

Visok domet suvremenog europskog jazza
Koncertom kvinteta talijanskog trubača Enrico Rave
počeo Jazz ciklus HDS-a i KD "Lisinski"

U prvom ovosezonskom koncertu Jazz ciklusa, što ga organiziraju Hrvatsko društvo skladatelja i Koncertna dvorana "Lisinski", 7. listopada 2008. je u Maloj dvorani "Vatroslava Lisinskog" nastupio kvintet jednog od najpoznatijih europskih jazz glazbenika, trubača i skladatelja Enrica Rave. Bio je to još jedan od koncerata talijanskih jazzista koji redovito nastupaju na priredbama u spomenutoj organizaciji. Kao i tijekom cijele protekle sezone, i ovaj je koncert Jazz ciklusa bio iznimno posjećen, a organizator je morao aktivirati pomoćne stolice.

Neuobičajena formacija
Zahvaljući reputaciji, Rava može birati najbolje suradnike, a nerijetko u sastav uzima mlade glazbenike čiju je nadarenost otkrio i pomaže im da stasaju. Uz njega svirali su iskusni glazbenici u čijim se biografijama navode suradnje s najznačajnijim talijanskim i američkim jazzistima, sjajni improvizatori: trombonist Gianluca Petrella, klavirist Andrea Pozza, kontrabasist Rosario Bonaccorso i bubnjar Roberto Gatto. Karakteristični predstavnicu suvremenog europskog jazza, u neuobičajenoj formaciji s dva limena puhačka glazbala, ostvarili su osebujan zvuk koji su prilagodili suvremenom jazz iskazu zasnovanom na postavka utemeljenim šezdesetih i sedamdesetih godina kad je Rava započinjao karijeru svirajući s Gatom Barbierijem, Steveom Lacyjem, Leeom Konitzom i Carlom Blay.

Zahvaljujući odličnom ozvučenju ostvareni su uvjeti u kojima su svirali neopterećeno. Naime, Rava i Petrella nisu marili za mikrofon, slobodno se krečući pozornicom, a u tim je trenucima kvintet svirao gotovo akustički.

Foto: Davor Hrvoj

Izvan konvencija
Nesputani konvencijama, izvodili su Ravine skladbe, ali i standarde poput "My Funny Valentine", te "Royal Garden Blues" u neuobičajenom spoju New Orleans i suvremenog jazza. Kontrasti su obilježili sve izvedbe u kojima su se stapali tradicija i suvremeno, melodioznost i atonalnost, nježnost i agresivnost, disciplina i razuzdanost, forma i sloboda, citati i kolektivne improvizacije, swing i free. Svirajući bez razmetanja, svi su se upuštali u sola, no tijekom improvizacije nekog od njih, ostali se nisu opuštali, niti na trenutak se ne odvajajući od glazbala - pomno su slušali i vrebali priliku za odgovor, napad i zadirkivanje potičući jedan drugoga, tek ponekad ostavljajući solista da se sam nosi s iskrom trenutnog nadahnuća.

U dodatku izmamljenom burnim pljesklom, svirajući standard "Poinciana", Gatto je osjetio potrebu zapjevati, a na kraju su s njim pjevali svi u publici prizvavši i ekstravagantnu izvedbu skladbe "The Theme", Milesa Davisa, legendarnog jazzista zbog kojeg je Rava odlučio postati jazz trubač.

Davor Hrvoj (Preuzeto iz Novog lista od 9. listopada 2008.)
(Fotke: Davor Hrvoj)

Foto: Davor Hrvoj

Autor teksta i fotografija:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr
Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -