Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

BEBEL GILBERTO
11.06.2007. - Tvornica kulture, Zagreb, Hrvatska

B
e
b
e
l

G
i
l
b
e
r
t
o

Foto: Davor Hrvoj

Foto: Davor Hrvoj

Foto: Davor Hrvoj

B
e
b
e
l

G
i
l
b
e
r
t
o

Bebel Gilberto
11.06.2007., Tvornica kulture, Zagreb, Hrvatska

Publika se ljuljala u ritmovima nove brazilske glazbe

U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, 11. lipnja 2007. godine je pred više od tisuću obožavatelja u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupila kraljica nove brazilske glazbe, pjevačica Bebel Gilberto. Bio je to još jedan uspjeh organizatora koji u novije vrijeme na hrvatske pozornice dovode zvijezde u uspunu karijere, one od kojih će neki jednoga dana biti krema svjetske glazbene scene.

Nastupom kojim je privela kraju svoju europsku turneju, Bebel Gilberto je te večeri zaljuljala Tvornicu kulture u brazilskim ritmovima. Za zagrijavanje se pobrinula brazilsko-američka skupina Forro in the Dark koja izvodi vlastiti, duhovit i vedar spoj brazilske tradicijske glazbe s popom i rockom. Neki od glazbenika iz skupine stalni su članovi njezina pratećag sastava, a neki su joj se kao gosti pridružili tijekom nastupa.

Bebel Gilberto se predstavila stilski posve drukčijim pristupom. Karakterom svoje glazbe koji je, za razliku od predgrupe, cool, mirniji, introvertniji, izvodila je neke od skladbi sa svojeg novog kompakt diska "Momento", ali i glazbu s prethodnih albuma. Upravo zbog takvog priistupa, ali i nedovoljne izražajnosti - nerijetko je njezin glas bio ispod razine glazbala, a i najave su bile nerazumljive - publiku je tek djelomično uspjela animirati na aktivno sudjelovanje u izvedbama, a zapalila ju je otpjevavši nekoliko skladbi u temperamentnijim izvedbama nego na albumima. Njezine su izvedbe ipak primjerenije pažljivijem slušanju, a ne tek pukom podizanju ugođaja i raspojasanosti publike, te bi posve drukčiji učinak ostvarile u dvorani poput Lisinskog.

Uz zanimljiv scenski nastup - osim plesa na pozornici, izvodila je i senzualan ples u fotelji - koji bi bio primjeren i za kazališni ili kabaretski prostor, predstavila se pjevačicom osebujna pristupa zasnovanog na tradiciji bossa nove i popa s diskretnom upotrebom elektronike i klupskih ritmova što ih je upijala odrastajući u New Yorku. Takvim približavanjem glazbenom istupu vlastitog naraštaja uspješno je izbjegla sindrom slavnih roditelja. Naime, glazba Bebel Gilberto tek se djelomično naslanja na ostvavštinu njezina oca, čuvenog brazilskog gitarista i pjevača Joaoa Gilberta, jednog od utemeljitelja bossa nove i suradnika Antonia Carlosa Jobima, Stana Getza i drugih veličina žanra. Njezina je glazba ritmička, ali ne agresivna, poziva se na tradiciju, ali ju preispituje u kontekstu primjerenom današnjim svjetskim trendovima.

Najdojmljivija je bila u izvedbama baladnog karaktera u kojima je značajan doprinos dao njezin dugogodišnji vrijedan suradnik, japanski gitarist Masa Shimizu koji je uz Bebel Gilberto i koautor nekih skladbi. Zadovoljna takvim pristupom publika je uspjela izmamiti i poduži dodatak tako da je koncert potrajao do ponoći.

B
e
b
e
l

G
i
l
b
e
r
t
o

Foto: Davor Hrvoj

Foto: Davor Hrvoj

B
e
b
e
l

G
i
l
b
e
r
t
o

(Fotke: Davor Hrvoj, snimljeno foto aparatom Olympus E1)
Preuzeto iz Novog lista od 13.06.2007.

Autor teksta i fotografija:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -