Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

4. SEASIDE JAZZ FESTIVA VODICE 2006.
I z v j e s t a j


Foto: Davor Hrvoj
Ladislav Fidri International Quintet

4. Seaside Jazz Festival Vodice 2006.
28.-30.07.2006. - Vodice, Hrvatska

U Vodicama odrzan 4. Seaside Jazz Festival

Pod pokroviteljstvom grada Vodica, u organizaciji Turisticke zajednice grada Vodica, u Vodicama je od 28. do 30. srpnja 2006. odrzan 4. Seaside Jazz Festival. Pod umjetnickim vodstvom poznate pjevacice Helene Bastic, tijekom tri festivalska dana predstavili su se poznati hrvatski i strani glazbenici.

Foto: Davor Hrvoj
Super Session Big Band & Csaba Deseo

Foto: Davor Hrvoj
Super Session Big Band & Helena Bastic
Foto: Davor Hrvoj
Csaba Deseo

Foto: Davor Hrvoj
Ladislav Fidri

Priredbu je svojim nastupom otvorio medjunarodni Super Session Big Band koji djeluje pod vodstvom trubaca, krilnicara, skladatelja i aranzera Ladislava Fidrija. Uz ritam sekciju sastavljenu od glazbenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Madjarske, u Big Bandu su svirali uglavnom mladji zagrebacki glazbenici. Za tu prigodu Fidri je priredio aranzmane skladbi poznatih iz repertoara orkestra Count Basiea, Duke Ellingtona i drugih velikana bigbendaskog jazza, te vlastite, "For Dizzy", posvecene preminulom velikanu jazza, trubacu Dizzy Gillespieu. Osim sto je svoje odusevljenje glazbom sugestivno prenosio na clanove orkestra, Fidri se predstavio i kao uvjerljiv solist, posebice svirajuci krilnicu. U nekim izvedbama kao solist im se pridruzio madjarski violinist Csaba Deseo.

Foto: Davor Hrvoj
Helena Bastic

Foto: Davor Hrvoj
Helena Bastic

U drugom dijelu programa uz njih je pjevala Helena Bastic koja je brojnu publiku odusevila izvedbama jazz, blues i bossa nova stadarada. Steta je da njezin potencijal nije dovoljno iskoristen buduci da rijetko djeluje u tom kontekstu u kojem je, kao i na dosadasnjim nastupima s Big Bandom HRT-a, pokazala smisao za ritam, osjecaj za jazz i muzikalnost.

Foto: Davor Hrvoj
Ladislav Fidri International Quintet i Miroslav Vuletic

Druge veceri nastupio je Medjunarodni kvintet Ladislava Fidrija sastavljen od glazbenika koji cine okosnicu Super Session Big Banda: trubaca Fidrija, violinista Deseoa, klavirista Sinana Alimanovica, kontrabasista Dinka Simunovica i bubnjara Pece Peteja. Buduci da duze vrijeme djeluju zajedno, a posebice nakon nedavnih nastupa u Malom Losinju i Omisu, sastav je stekao sigurnost i uigranost, a svi clanovi predstavili su se i dojmljivim solistima. Izvodili su standarde i skladbu Ladislava Fidrija koji je posebice bio uvjerljiv u izvedbama balada, primjerice, u Monkovoj "'Round Midnight". Deseo je demonstrirao zavidno instrumentalističko umijece odsviravsi uz pratnju trija jednu vlastitu skladbu i evergreen, "Stardust". Zanimljive su bile osebujne jazz obrade sevdalinki u duo izvedbi Alimanovica i Simunovica, te u triju s Petejom, a u jednoj i nenajavljeno pridruzenim sjajnim sarajevskim pjevacem Miroslavom Vuleticem.

Foto: Davor Hrvoj
Peco Petej

Foto: Davor Hrvoj
Dinko Simunovic

Foto: Davor Hrvoj
Sinan Alimanovic, Dinko Simunovic i Peco Petej

Najvise publike privukao je Cubismo koji je odsvirao zavrsni nastup Festivala. U ovoj prigodi svoj su program prilagodili potrebama jazz festivala. Naime, koncert su zapoceli izvedbama standarada sto su ih na samom pocetku karijere obradili afro-kuban pistupom: "Misty", "Afro Blue" i "Manteca". Kao sto su se u tom dijelu predstavili izvrsnim instrumentalistima, u drugom su dijelu bili i odlicni zabavljaci. Iskrenim i predanim izvedbama atraktivnih skladbi digli su na noge djecu i odrasle koji su plesali, pljeskali i pjevali u ritmu salse.


Cubismo


Zdravko Tabain, Hrvoje Rupcic i Mladen Ilic (Cubismo)

I nakon odsviranog dodatka, publika je burnim pljeskom nagradila njihov nastup, ali i uspjesnu organizaciju Festivala koji je pokazao kvalitetu, te je opravdao razlog odrzavanja - obogacivanje kulturne ponude i podizanje turizma na visu razinu.

Autor teksta i fotografija:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr
Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -