Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)


Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - BB Lokner - Metal scena

 Arhiva svih novosti...

Sve sto vidite na ovom mjestu tek je "fasada" ove rubrike. Manjak slobodnog vremena sprecava me u njenom redovnom "osvjezavanju". Sva ponuda novih i starih priloga vidljiva je tek u rubrici "Arhiva svih novosti..."

 Autor: Dragutin Matosevic, Tuzla, BiH.
 ABSENT - Errare Humanum Est

Novije ime na trzistu poljskog underground metala je i sastav naziva - ABSENT. Postoje oko 2 godine, i do sada su imali nekoliko zapazenih nastupa u svojoj zemlji. Jos ih nije "dodirnuo" bilo kakav internacionalni iskorak, no nadaju se da ce to vreme doci nakon realizacije njihovog full-lengtha koji bi uskoro trebao slediti. Njihov death metal nastao je pod uticajem sastava kao sto su: Nile, Hate Eternal, Suffocation, Gorgasm, ali su uspeli da su unutar pomenute price izbore i za vlastiti stil.

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, SCG Vise...
 Kid Ego - Ignite The Tide

"Ignite The Tide" je izdanje na kojem se britanski bend Kid Ego predstavio sa 12 autorskih numera.Cini se da je sastav u izrazajnom smislu vise influentan americkim talasom iz druge polovine 80-tih godina nego britanskom sleaze / glam tradicijom, ali je evidentno da su uspeli da se izbore za originalnost, koja nije tako cesta kada se radi o sastavima koji gravitiraju ka ovakvoj ili slicnoj muzickoj poruci. Kid Ego su uspeli da spoje energiju ovog vremena sa pevljivim i slusljivim songovima, pri cemu bih pohvalio aranzmanska resenja samih pesama koja ni jednog momenta nisu dosadna. Kid Ego spadaju u one sleazy / glam sastave na koje u buducnosti svakako vredi obratiti paznju. Ocena: 8 / 10 .

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, Srbija
 ABSENT SOCIETY - Opaque Eyes Seal Our Fate...

Relativno novo ime u USA underground krugovima je i akt naziva - Absent Society. Bend je pokrenuo pevac Jason Everett, novembra 2002. godine. Nasao je istomisljenike sa kojima ce podeliti muzicka interesovanja, i vrlo brzo se krenulo sa nastupima. Njihova baza je San Francisco - Bay Area, i za kratak period su na domacem terenu uspeli da se izbore za respektabilan sledbenicki status. Tokom 2004. godine ulaze u studio i realizuju EP, kojim su se predstavili siroj javnosti. Absent Sosiety na neki svoj nacin apsorbuju izrazajne elemente power metala u manjoj meri i metal-corea u vecoj.

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, SCG Vise...
 ADRENALINE KINGS - Adrenaline Kings

Novo ime na austrijskoj hard i heavy sceni je akt naziva - Adrenaline Kings. Formirani su 2002. godine od strane gitariste Matthias Schneidera i bubnjara Florian Hartla. Vremenom su stvorili nukleus od 5 ljudi, tako da je formacija kvinteta aktuelna i danas. Austrijski press prilicno cesto informise o njihovom delovanju, ali su bar za sada gotovo u potpunosti anonimni van granica te zemlje. Radili su vrlo naporno na materijalu, koji ce se naci na njihovom debiju. Takodje je interesantno, da 16. novembra 2004. godine izlazi remasterizovano izdanje debija, jer bend nije bio zadovoljan kako je sve to zazvucalo u zavrsnoj formi.

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, SCG Vise...
 AESTHESIA - Drawn To The Flame

Iz Ohia dolazi sastav Aesthesia, kvartet u postavi, ciji clanovi imaju respektabilan staz iza sebe.  Interesantno je da su svoj prvi album objavili 1990. godine i zvao se "Heavy Metal Thunder".  Sa njim su u ono vreme imali prilican uspeh sto im je omogucilo da cesto nastupaju i da se za njih sazna u zainteresovanim krugovima.  Sledio je album "Mission Road" iz 1992.  godine, a diskografska pauza je nakon njega trajala celu sledecu dekadu.  U to vreme njihovo delovanje nije imalo kontinuitet, a takođe ni neke druge unutarnje stvari nisu im isle u prilog.

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, SCG Vise...
 ALCYON - 3 Songs Advance

Grupa Alcyon je oformljena 1998. godine od strane basiste Alain Garcesa, nekadasnjeg clana sastava Killers i Crazy Hammer, te bivsih clanova bendova Firestorm i Prophecy - Jeff Martineza, Yann Beguea, Mathieu Villacampa i Nicolas Langranda. Imali su puno promena postave, a nedavno je njihove redove napustio gitarista Nicolas Langrand, a na njegovo mesto je dosao Mathieu Papon. Tokom 2003. godine snimili su album "In The Shadow".

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, SCG Vise...
 AMORICIDE - Give Me Metal Or Give Me Death

Momci iz sastava Amoricide, uslovno receno, novo su ime na tamosnjem trzistu. U postavi su kvartet, a takodje pripadaju onoj grupi sastava koji zele da u danasnje vreme vrate "plamen" thrasha iz zlatnih 80-tih godina. Kao i vecina slicnih aktova, nastupaju kada god im se za to ukaze prilika, i dobro su usvirani i uigrani. Tokom septembra i oktobra 2003. godine usli su u studio i snimili 5 numera koje su se nasle na njihovom debiju. Album je snimio i producirao Jimmy Byam, a bend mu je asistirao. Na albumu su se nasle sledece autorske numere: "Unmarked Grave", "Bloodthirst", "Roboticized", "When The First Of Many Falls" i "Bleed From The Mounth".

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, SCG Vise...
 AZRAEL'S BANE - Wings Of Innocence

Iz Houstona, Texas, dolazi kvintet naziva Azrael's Bane. Radi se o sastavu koji vrlo brzo moze postati veoma trazenom atrakcijom na teritoriji metal zanra. Inace, postoje od 2002. godine, a u postavi su vrlo dobro usvirani profesionalci cije dosadasnje iskustvo takodje nije zanemarljivo. Do sada su imali prilike da budu opening act mnogim etabliranijim bendovima, a delili su stage sa takvim imenima kao sto su Quiet Riot, Lillian Axe, LA Guns, George Lynch... Americka stampa je puna hvale za njihov dosadasnji rad, a takodje su tamosnjim medijima zanimljivi, jer su vise verzirani ka evropskoj varijanti metal pristupa.

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, SCG Vise...
 B-BLAST - Insidioso Ascolto Della Musica

Italijanski sastav B-Blast nije anonimno ime na tamosnjem muzickom trzistu. Ipak, njihova izrazajna ponuda nije toliko tipicna ili pak' cesta. Rade u kontinuitetu vec respektabilan broj godina, a od 1997. godine krece njihova diskografska prica. Do sada su objavili sledeca izdanja: "Polline Part 1" (1997.) LP, "Polline Part 2" (1999.) LP, "Secondo Me..." (2000.) CD, "Anna" (2001.) Promo, te aktuelno ostvarenje, EP CD objavljen 2003. godine naziva "Insidioso Ascolto Della Musica". B-Blast rade u postavi kvinteta i njihov pristup bi se mogao okarakterisati kao neka vrsta crossovera sa odredjenim electro uplivima.

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, SCG Vise...
 BASTARD - ... And The Darkness Seemed...

Nemacki sastav Bastard formiran je 1993. godine. U postavi su kvartet, a predvodi ih pevac, gitarista i glavni autor Franck Becker. Tokom dosadasnjeg dela karijere, bend je objavio 4 izdanja. Prvo je na red dosao MCD snimljen 1996. godine. Imao je tiraz od 1550 kopija i za oko 10 meseci "otisao" je u potpunosti, da kasnije nikad ne bi bio dostampavan. Decembra 1998. godine snimljen je drugi album naziva "Falling To Pieces". Trece izdanje naziva, "Lost And Found", realizovano je u neoficijalnoj varijanti, a sastojalo se od njihovih neobjavljenih materijala, plus multimedijalni CD sa videom njihovih koncertnih nastupa. "... And The Darkness Seemed..." je jos uvek aktuelno ostvarenje u njihovom katalogu, koje je objavljeno tokom 2003. godine.

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, SCG Vise...
 BETRAYER - Rusted Icons

Kanadski sastav Betrayer osnovali su pevac i gitarista Jeff Klingbeil i bubnjar Shawn Bastein. U prvo vreme su se zvali SWARM i tada su snimili demo sa tri pesme. Ali ubrzo menjaju ime u sadasnje i realizuju full-length naziva "Rusted Icons". Interesantno je da su, sto se tice karijere, donekle imali obrnut postupak tretiranja iste. Prvo su snimili album, a tek onda su krenuli sa koncertima koji su im doneli, mora se priznati, respektabilnu reputaciju.

 Autor: Branimir Bane Lokner, Zemun, SCG Vise...Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -