Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

CACTUS JACK
"Natur All"
(PGP RTS - 2004.) CD

Cactus Jack - Natur all
Cactus Jack - Natur all
Cactus Jack - Natur all

Pančevaćki sastav Cactus Jack pravi je primer postave koja je vrlo postepeno, korak po korak, gradila delove vlastite karijere. Počeli su kao "klasičan" tezgaroški sastav, svirajuči bukvalno svuda gde bi im se ukazala prilika, a da su na tim i takvim mestima mogli da plasiraju repertoar, koji se bazirao na rocku i hard rocku 70-tih i 80-tih godina. I njihova diskografija tekla je postupno, a naišla je onog momenta kada su već uveliko postali etabliranom koncertno-klupskom pojavom na svesrpskim prostorima.

Njihov doskorašnji izdavač bila je kuća "One Records", za koju su upriličili tri albumska ostvarenja. Jedam dvostruki set, jedan "običan" album i jedno EP izdanje. Kao čuvari ostavštine muzičke porodice Deep Purple, njihovo prethodno, dvostruko izdanje, predstavljalo je u potpunosti cover / tribute remake pomenutoj legendi, a zvao se jednostavno "Deep Purple Tribute".

Imali su i tu čast i tu privilegiju da nastupaju na beogradskom "Sajmu", kao predgrupa svojim uzorima (Deep Purple), gde se i šira publika mogla uveriti u potencijale ove postave. Paralelno su radili na svom repertoaru, tako da je novo albumsko izdanje u potpunosti posvečeno njihovom autorskom radu.

Cactus Jack je sastav izuzetne sviračke uigranosti, gde je, ipak, jasno vidljivo da unutar njihovih redova dominira jedna figura, a to je gitarista i šef benda, Stevan Birak - Bucko. On lično poseduje i najveću prirodnu "harizmatičnost", koja, nažalost, nedostaje ostatku postave. Ovaj "detalj" je naročito bitan kod ovakvih sastava, kojima je kontakt sa publikom i međusobna interakcija presudna za održavanje normalnog toka karijere.

"Natur All" promoviše bend u pomenutoj ulozi autora kompozicija koje izvode, i mora se priznati da su tehnički detalji realizovani prilično ubedljivo, vešto i profesionalno. Realizaciji i tehničkim rešenjima se nema šta zameriti. Same pesme predstavljaju temu za sebe. Bend se sa svoje strane potrudio da muzika bude što kvalitetnija, interesantnija i prijemčivija što širem slušalačkom sloju.

Osnova izraza Cactus Jacka je rock sa povremenim hard rock izletima, koji je kao takav imao jednaku primenu tokom 70-tih, a vidimo to, i danas. Pomenuta pametna produkcija maksimalno popravlja priču, koja je bleđa u elementima tekstualne poruke i u nepostojanju jačeg hit aduta. No, sa svoje strane, Pančevci su uradili maksimum. Ovakva žanrovska forma ovde ima publiku, naročito kod one starije generacije, no videčemo koliko će sve to uspeti da se realizuje na planirani način.

Cactus Jack - Natur all
Cactus Jack - Natur all
Cactus Jack - Natur all

Ocena: 7,5 / 10
www.pgp-rts.co.yu


Zainteresovani za muzičke recenzije mogu poslati svoja izdanja -
oficijalna, demo, promo, live... na adresu:

Branimir Lokner
Bežanijska 33, 11080 Zemun
Serbia & Montenegro

e-mail: lokbis@eunet.yuDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -