Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Arhiva 239

  Kuriri (SRB) - Aktivnosti

Kuriri (other / alternative band) su iz Pirota, Srbija. Cine ga: Nenad Antic - vokali ; Predrag Pejcic - klavijature ; Srdjan Veselinovic - bass ; Marko Zubic - gitara ; Saša Djordjevic - bubnjevi. Posle osvajanja druge nagrade na Jelen Demo festu u Banjaluci, jula 2010. godine, Kuriri su napravili kracu pauzu. Vracaju se sa nekoliko nastupa u periodu avgust /septembar 2010. godine. Kuriri ce nastupiti na Agios Ioannis festivalu na Krfu u Grckoj, u petak 27. avgusta 2010. godine. Posle toga sledi nastup na E-tvrdjava festivalu u niskoj tvrdjavi, 03. septembra 2010. godine i nastup na "Pivolendu" - skopskom beer festu - 17. septembra 2010. godine na skopskoj tvrdjavi. Kuriri ce konacno nastupiti i pred domacom publikom u Pirotu, na zajednickom koncertu sa Bjesovima, 24. septembra 2010. godine. Web link za vise informacija: www.myspace.com/xenonprojectsebia .

 Autor: Marko Zubic, Pirot, Srbija.
  Preminuo Marko Breškovic, osnivac Dubrovackih trubadura

Foto: Dragutin Matosevic Dubrovacki glazbenik Marko Breškovic preminuo je 29.08.2010. godine, u 69. godini, od duge i teske bolesti srca u zagrebackome Klinickom bolnickom centru "Rebro". Marko Breškovic bio je osnivac, bas gitarist i pjevac jednog od najpopularnijih hrvatskih sastava, Dubrovacki trubaduri, u kojima je djelovao od osnutka 1961. godine pa do prestanka rada (pocetkom 80-tih). Dubrovacke trubadure osnovao je zajedno s Djelom Jusicem, Lucianom Capursom, Hamom Hajdarhodzicem, Bobom Berdovicem i Ladislavom Padjenom, a 1966. godine su izdali svoju prvu plocu nakon cega su uslijedili veliki uspjesi u Hrvatskoj, ex YU i sirom svijeta. Prva snimka bila im je "Tutta in roso", pjesma autora Marina Marinija. U prepjevu Marija Kinela snimili su je 1962. godine na Radio Zagrebu. Posebice se pamti njihov nastup na Euroviziji 1968. godine s pjesmom "Jedan dan". Gostovali su u svim europskim TV kucama i uz Nove fosile bili najprodavaniji bend tadasnje Jugoslavije. Citav zivot Marka Breškovica bio je vezan uz glazbu. Sudjelovao je i kao glumac u predstavi "Dundo Maroje" na Dubrovackim ljetnim igrama, te u filmovima "Dubrovacki suton" 1999. i "The Pope Must Die" 1991. Tijekom 90-ih godina prosloga stoljeca na Radio Dubrovniku vodio je emisiju o jazzu ciji je bio veliki zaljubljenik. Posljednjih godina posvetio se ugostiteljstvu, a njegov Cafe bar "Trubadur" bio je omiljeno okupljaliste Dubrovcana i njegovih gostiju.

 Autor: Nadir Efendic, Henstedt-Ulzburg, Deutschland.
  Adrenalin Music & Tatoo (SRB) - Live festival (27. i 28.08.2010.)

Na prostoru Zitomlina (Dunavski kej 43), u Beogradu, 27. i 28. avgusta 2010. godine, odrzati ce se "Adrenalin Music & Tattoo" Live Festival. Nastupaju sledece grupe: Bjesovi (na slici), Kanda Kodza i Nebojsa, Goblini, Filthy Cathouse, Zaa, Atheist Rap, Let 3, SMF, Lollobrigida, E Play, Goribor, Six Pack, Good Eye Closed i jos mnogi drugi izvodjaci. Autor fotografije (levo): Arvid Jensen.

 Autor: Milan B. Popovic, Beograd, Srbija.
  Tedi Spalato i Klapa Iskon (HR) - Gala koncert u Kaštelu Grimani (26.08.2010.)

Jos jedna vecer za pamcenje u Kaštelu Grimani u Savicenti... U seriji koncerata "Zvijezde u Kaštelu" gostuju dva predstavnika dalmatinske pjesme, nepopravlji romanticar i jedan od najboljih glasova na hrvatskoj glazbenoj sceni, Tedi Spalato, uz legendarnu splitsku Klapu Iskon. Tedi Spalato je svakako jedan od najboljih izvodjaca dalmatinskog melosa, umjetnik cijelim svojim bicem. Kroz njegove pjesme kao da mozete osjetiti sol, more, gradele, Dalmaciju... Njegovi koncerti su uvjek nesto posebno, melem za dusu, odmak od svakodnevnog stresa, trenutak za opustanje i uzivanje. U pratnji svog benda provesti ce nas kroz vrijeme i prostor, izmamiti osmijeh na lice i glas iz grla. Klapa Iskon, ti divni splitski fakini carobnih glasovnih mogucnosti, izvesti ce za nas najbolje od klapske pjesme. Klapa Iskon je nekonvencionalna i nastupala je uz najveca imena hrvatske glazbe. Najbolje od tih hitova imati cemo prilike cuti i pod Kaštelom... Tedi Spalato i Klapa Iskon u toploj ljetnoj noci 26.08.2010. godine pod Kaštelom u Savicenti. Koncert je to za sladokusce upravo za kraj ljeta... Cijene ulaznica: 100kn stajanje, 120kn sjedenje, 180kn VIP.

 Autor: Alen Vozila, Labin, Hrvatska.
  BeetanTone (HR) - Aktivnosti

U cetvrtak, 26.08.2010. godine, besplatnim koncertom u Šibeniku, šibensko-zagrebacka ska / reggae / punk grupa, BeetanTone, zapocinje svoju balkansku turneju. Prvi koncert se odrzava na trgu ispred OŠ "Fausta Vrancica" u centru Šibenika i davna je zelja grupe koja ce se napokon i realizirati. Grupa BeetanTone najavljuje koncert koji ce ostati u sjecanju i samim clanovima grupe (Duska Duskec Radecic - vokal ; Karlo Totti Pletes - truba ; Roko Blitva Vidakovic - trombon ; Mario Budha Budimir - bubanj ; Ivan Kova Kovic - glavna gitara ; Goran Gogo Gracin - ritam gitara ; Dubravko Dux Blace - bass gitara ; Hrvoje Hrvac Šamec - zvuk i efekti), kao i publici. Prije i poslije koncerta publiku ce zabavljati DJ Goran Višnjevaca (ex GoGo). Organizator koncerta je Udruga Crtaona . BeetanTone odmah nastavljaju sa turnejom koja ide prema slijedecem rasporedu: 28.08.2010. - Novi trg, Postojna (SLO) ; 02.09.2010. - Splav Ladja, Beograd (SRB) ; 03.09.2010 - Klub Pevac, Stara Pazova (SRB) ; 04.09.2010. - CK 13, Novi Sad (SRB) ; 17.09.2010. - Alo Alo, Tetovo (MK) ; 18.09.2010. - Pivolend fest, Skopje (MK). Novi singl grupe BeetanTone, "Vruce", moze se skinuti na linku www.beetantone.com/vruce.rar ili na YouTubeu . Web link: www.beetantone.com .

 Autor: Zvonko Choso, Zagreb, Hrvatska.
  Eldin Huseinbegovic (BiH) - Kaldrma (CD)

• Eldin Huseinbegovic je 22.07.2010. godine objavio svoj prvi album - "Kaldrma". / • Eldin Huseinbegovic rodjen je 1978. godine u Sarajevu. Svoj prvi javni nastup imao na festivalu "Mali šlager" 1987. godine u Sarajevu. 1992. godine je zavrsio Nizu muzicku skolu u Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1996. godine bavio se izvodjenjem duhovne muzike. / • Ucestvovao je na brojnim festivalima i osvajao znacajna priznanja. Od 2002. godine radi kao tenor u operi Narodnog pozorista u Sarajevu i ucestvuje u izvodjenju velikog broja opernih predstava i koncerata. / • Od 2007. intenzivno autorski saradjuje sa najvecim muzickim imenima u regionu kao sto su Dino Merlin, Hari Mata Hari, Marija Šerifovic, Elvira Rahic, Enes Begovic, Osman Hadzic, Dzenan Loncarevic i Jelena Tomaševic. / • Na albumu "Kaldrma", koji sadrzi 12 pjesama, pored Edina Huseinbegovica, muziku, tekstove i aranzmane radili su Kenan Hadzifejzovic i Alen Lemeševic. / • Prvi singl sa albuma bila je pjesma "Poslije tebe" za koju je muziku, tekst i aranzman radio Eldin Huseinbegovic. / • Album je sniman i miksan u studiju "Dzaan" Sarajevo. / • Izdavac albuma je Hayat Production. Web link: www.hayatproduction.com . •

 Autor: Meliha Olovcic, Sarajevo, BiH.
  Alen Nizetic (HR) - Pismo moja ljubljena (CD)

Alen Nizetic, nakon diskografske pauze od 6 godina objavljuje svoj novi album. Na albumu "Pismo moja ljubljena", Alen se predstavlja kao zreli izvodjac, a i kompletni glazbenik, jer neke pjesme potpisuje kao autor, npr.: "Zivim za tebe" i "To nisam ja", a u pjesmi "Oprosti za grijehe" uglazbio je tekst Davora Jurage. Na Splitskom festivalu 2010. predstavio se sa pjesmom "Pismo moja ljubljena" vrhunskih autora - Z. Sirišcevica - B. Slivara - J. Banova, koja je bila prva po glasovima publike na I polufinalnoj veceri, sto je sjajan pokazatelj da je prihvacena od publike. Odusevio je publiku i kritiku sa nadahnutom inerpretacijom kultne pjesme Miše Kovaca - "Nocas cemo zemlji k'o materi reci" na veceri Retrospektive 50. godina Splitskog festivala. Dizajn i fotografije za album uradio je Igor CC Kelcec koji je sjajnim uratkom potvrdio svoju reputaciju najboljeg dizajnera u glazbenoj industriji. Alenovom autorskom timu pridruzili su se sigurnom buducom velikom uspjesnicom "Kradem bogu dane" autori glazbe D. Košpic i I. Ivic i autor teksta R. Pilepic. Alen ima svoj stil pjevanja, koji najvise dolazi do izrazaja u baladama, koje su zahtjevnije za interpretaciju, cime se on moze pohvaliti. Njegove pobjede i zapazeni nastupi na festivalima u Zadru, Splitu, HFR, Dori i drugima to dokazuju. Alen Nizetic svoju je glazbenu karijeru zapoceo kao clan veoma popularne grupe Tutti Frutti, ali je grupu brzo napustio i zapoceo iznimno uspjesnu samostalnu karijeru. Web link: www.scardona.hr .

 Autor: Ljiljana Paic, Zagreb, Hrvatska.
  BH radio 1 (BiH) - Omladinski program - 'od 2 do 2' (23.08.2010. / 24.08.2010.)

Ponedjeljak je (23.08.2010. godine), a na BH radiju 1 'od 2 do 2' - od 14h do 02h (iza ponoci) - ide 138. epizoda Omladinskog programa BH radija 1 (OP BHR1) koja donosi: Infopol - od 14:10h do 15h sa dosta korisnih informacija i najava nekih interesantih kampanja / akcija, dobre muzike... ; Magazin Cuj BiH - sa pricama / prilozima iz raznih krajeva zemlje, zanimljive storije zabiljezene u kontaktima sa mladim ljudima i dobre muzike... ; Cuj BiH - od 15:15h do 17h ; Kost u grlu (aktuelni intervju OP-a) ce ugostiti Nenada Velickovica, pisca i predavaca na Odsjeku za knjizevnost naroda BiH Filozofskog fakulteta u Sarajevu. On se u posljednje vrijeme intenzivno bavi analizom i kritikom sadrzaja u bh. citankama i nacinima na koje ideologija putem knjizevnosti oblikuje, zastupa i brani 'interese nacija'. Dakle, o citankama, obrazovanju, i jos ponecemu sa Nenadom Velickovicem, od 17:30h do 18:15h ; Cinema Express - filmski zurnal, medju ostalim prilozima donosi i kritiku 'Predatorsa' ; Magnovenja imaju pricu 'Salata od puzeva', a Treci Svijet drugu epizodu storije o sufijskoj muzici ; BH Demo Liga je mjesto za promociju radova domacih demo sastava i za najave desavanja na bh. demo sceni. Aleksandra Slavnic vodi kroz BH Demo Ligu od 19:05h do 20h ; Od 20h, kolege iz Sportske redakcije BHR1 preuzimaju program, i realiziraju prijenos utakmice kvalifikacija za EP u kosarci izmedju BiH i Madjarske. OP BHR1 se nastavlja oko 22:40h, sa OP Racijom - nocnim programom koji traje do ponoci. Domacini su Ademir i Boris, a bice i gostiju ; Iza ponoci - elektronska muzika. Prvo u Oscilator radio showu (do 01:00h), a onda i u emisiji Tramride, sve do 01:55h. VOP vijestima zavrsava nasa danasnja ponuda. OP BHR1 mozete slusati na svim zemaljskim frekvencijama BH radija 1: Banja Luka 103.1 MHz, Bihac 88.8 MHz, Bijeljina 93.7 MHz, Centralna Bosna 97.0 MHz, Gorazde 107.3 MHz, Drvar 94.7 MHz, Capljina 87.8 MHz, Konjic 100.3 MHz, Mostar 97.3 MHz, Livno 88.1 MHz, Sarajevo 101.7 i 103.7 MHz, Trebinje 94.1 MHz, Neum 96.2 MHz, kao i putem Interneta . Autor ilustracije: Elvis Dolic, Zenica, BiH.

 Autor: Samir Culic, Sarajevo, BiH.
  Boško Cirkovic Škabo (SRB) - Aktivnosti

Foto: Branko StarcevicBoško Cirkovic Škabo, beogradski MC i bitmejker, clan Beogradskog sindikata, novinar, privatnik i pre svega otac, u subotu, 28.08.2010. na beogradskom splavu "Povetarac" (Staro sajmište bb, novobeogradska strana), od 22 casa do 15 minuta nakon ponoci ce koncertno pomovisati svoj cetvrti solo album, "Muzika za demonstacije" (Magmedia, 2010.). 15 pesama koje na albumu snimane su u dorcolskom BStudiju. Škabo po prvi put tokom svoje dugogodisnje rep karijere potpisuje i finalni miks veceg dela albuma. I ovaj put je ostvarena saradnja sa ljudima ciji je rad poslednjih godina ostavio utisak na "domacina" izdanja. Tako su, na srpskoj hip hop sceni vec dobro poznati producenti Timbe, Skubi i S Kicka znacajno doprineli zvuku "Muzike za demonstracije". Srpske rep kolege: Borko iz THCF-a, Bvana i Delfagor (ciji je brat, Peezbeats, producent pesme-saradnje) su briljiale u svojim strofama a, pored brojnih stranih emsijeva (Nameless KX iz Toronta, Wu, najpoznatiji angazovani reper sa Kipra i Chistychov, jedan od najznacajnijih emsijeva izuzetno ozbiljne slovacke hip hop scene), posebnu zanimljivost predstavlja saradnja sa jednom beogradskom pank legendom, cije cete ime saznati tek na samom koncertu. Album ce se 28.08.2010. na splavu "Povetarac" od 22.00 do 00.15 casova dobijati uz kartu za koncert, koja ce kostati 300 dinara. Nakon 00.15 ulaz na uobicajeno ludu subotnju zurku u reziji Škabovog i BS DJ Irona biti ce besplatan, a ukoliko preostane neki od 300 diskova, moci ce opciono da se kupe. Web link: www.myspace.com/skabomaestro .

 Autor: Nikola Biskupovic, Novi Sad, Srbija.
  Hugh Laurie (UK) - Pod okriljem Warner Music Entertainmenta

Hugh Laurie (James Hugh Calum Laurie, rodjen 11. lipnja 1959.), priznati glumac, pisac, redatelj i glazbenik potpisao je diskografski ugovor s Waren Music Entertainmentom za koji ce objaviti svoj prvi album. Laurie je zvijezda jedne od najgledanijih dramskih serija u svijetu - "House". Uloga cudljivog doktora Housea priskrbila mu je dva Zlatna Globusa, pet nominacija za Emmy, te brojne druge nagrade. Dogovor Laurieja i Warnera je da tijekom ovoga ljeta i jeseni snimi New Orelans blues album koji ce biti objavljen internacionalno. Snimanje ukljucuje suradnju s brojnim taleniranim glazbenicima i pjevacima. Cijelu pricu zaokruzit ce dvostruki dobitnik Grammyja, kantautora i producent Joe Henry koji je do sad suradjivao s Elvisom Costellom, Solomonom Burkeom, Ani DiFrranco, Teddyjem Thompson, Aimee Mann, Loudonom Wainwrightom III i Allenom Toussaintom. Henryjev rad obuvaca i filmske scoreove u "I’m Not There" i "Knocked Up", kao i supotpisivanje pjesama za Madonnu i Madeleine Peyroux. Haugh Laurie gotovo cijeli svoj zivot koketira s glazbom i samouki je pijanist. Cak i povremeni gledatelji "Housea" mozda su primjetili kako njegov lik Gregory cesto poseze za gitarom ili sjeda za klavir. Osim toga, Haugh Laurie je klavijaturist u dobrotvornoj grupi 'Band from TV', a gostovao je i jednoj pjesmi objavljenoj na posljednjem albumu Meat Loafa. Izdavac albuma o kojem je rijec za Hrvatsku bit ce zagrebacki Dancing Bear. Web link: www.dancingbear.hr .

 Autor: Boba Kovac, Zagreb, Hrvatska.
  Bajan (HR) - Bajan (CD)

Nakon visegodisnje pauze, samozatajni splitski kantautor Zdravko Bajan, odlucio je ponovo zaploviti glazbenim vodama. Malo je znano da je upravo on autor glazbe i stihova za hitove "Suncan dan" ("Sunny Day") i "Ludo zaljubljen", u izvedbi Nene Belana. Od sada cete imat priliku cuti kako te pjesme zvuce u izvedbi samog autora! Snimio je album jednostavno nazvan "Bajan" koji donosi cak 20 pjesama u njegovom prepoznatljivom mediteranskom power pop izricaju. Kako god ga glazbeno definirali nije toliko bitno jer je na svoj nacin dopadljivo poseban. Prvim singlom i video spotom za pjesmu "Ja bi htio" predstavlja objavljivanje albuma u izdanju Dancing Beara. Na istoj smo frekvenciji... uzivajte! Web link: www.dancingbear.hr .

 Autor: Boba Kovac, Zagreb, Hrvatska.
  VAL 010 (SLO) - Hocemo dobro glasbo! (CD)

Foto: MediaspeedTole se je zadnje case dogajalo na Valu 202, 2. Programu Radia Slovenija: 151 prijavljenih skladb, dolgi popoldnevi ziriranja in rezultat - 16 izbranih skladb javnega razpisa "VAL 010 - Hocemo dobro glasbo!" Zirija v sestavi Igor Bašin, Andrej Karoli, Jernej Vene, Jure Longyka (foto) je ze tretje leto med prispelimi skladbami izluscila tiste, ki si zaradi glasbe, vsebine besedil in ne nazadnje vokalne in instrumentalne interpretacije zasluzijo prostor ne samo v etru Vala 202, ampak tudi na zgoscenki "VAL 010 - Imamo dobro glasbo!". Koncni vtis zirije lahko strnemo v besede, da so izbrane skladbe odraz casa in prostora, ki ga zivimo; vecina besedil govori o tem. Nekatera pa - kot vedno in tako je prav - pripovedujejo zgodbe o ljubezni. Izbrani izvajalci / skladbe so: 1. Zgrešeni Primeri - "Kaku si kej?" ; 2. Zaklonišce Prepeva - "Još uvek pomislim na tebe" ; 3. Didiwa - "Decko" ; 4. Sabalmoza - "Poet" ; 5. Blooming - "Fant, ki je govoril z angeli" ; 6. Leila - "Ti si" ; 7. Jacuzzy - "Roke gor" ; 8. Matej Krajnc - "Prišlek" ; 9. Brutalna romantika - "Can You Do It?" ; 10. I. Vanish - "Zacetek konca" ; 11. Same babe - "Zjutraj pticki prav lepo pojo" ; 12. Beatmyth feat. N'Toko - "Hello" ; 13. Giftna Krf - "San na cesti" ; 14. Nejc Sajovic in Jaša Hedzet - "Casovni (u)stroj" ; 15. Ditka - "So fine" ; 16. Drill - "Z mikrofonom" Septembra in oktobra (2010) boste te skladbe lahko slisali ekskluzivno na Valu 202, novembra (2010) pa bo album izsel pri Zalozbi kaset in plošc RTV Slovenija. Sledil bo, kot so tisti, ki spremljajo Valovo kolekcijo kakovostne slovenske glasbe, ze vajeni, koncert nekaterih izbrancev.

 Autor: Špela Škrbina, Ljubljana, Slovenija.
  Zdenka Kovacicek & Blues Company (HR) - Nastup u Labinu (20.08.2010.)

Zdenka Kovacicek i Blues Company ce "Kod Špine" u Labinu, 20. kolovoza 2010. godine od 21 sat i 30 minuta izvesti glazbeni performans "Tribute to Janis Joplin". Rijec je o poznatoj glazbenoj prici koja se u zagrebackoj "Komediji" izvodi vec par godina pod nazivom "S ljubavlju, Janis". Glazbeni dio postava ove predstave gostuje u Labinu, a cine ga Zdenka Kovacicek - vokal ; Boris Bogunovic-Pif - elektricna i akusticna gitara, vokal ; Tomislav Krkac- bas gitara, vokal ; Marko Petrovic - klavijature ; Krešo Randic - bubnjevi i Neven Mijacusna - harmonika, gitara, vokal.

 Autor: Igor Dundara, Labin, Hrvatska.
World Of Music
World Of Music


Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -