Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Jazz reflections

B. P. CONVENTION
CD - "Bag's Groove - Live at Studio M", Croatia Records

Foto: Davor Hrvoj

Foto: Davor Hrvoj

B. P. Convention
Majstori jam session svirke

Naš najpoznatiji jazz glazbenik - vibrafonist, skladatelj, producent i promotor, Boško Petrović, tijekom bogate karijere ostvario je zavidan broj diskografskih izdanja. No, postoje mnoge snimke koje su sačuvane - neke su nedostupne, a neke, zahvaljujući dobronamjernim prijateljima i suradnicima diljem svijeta, nakon niza godina izlaze na svjetlo dana evocirajući uspomene. Neke od njih svojom umjetničkom kvalitetom i zadovoljavajućom razinom snimke postaju zanimljivima za objavljivanje na novim izdanjima. Sagledane s određenim vremenskim odmakom, one donose značajan prikaz jednog dijela Petrovićeve karijere, nostalgično prisjećanje na jazz povijest, ali i glazbeni užitak slušanja vrhunskog jazza koji i danas zvuči svježe, uvjerljivo i aktualno. Posebice je značajno izdanje ostvareno zahvaljujući sretnom slučaju. Naime, ton majstor, veliki simpatizer Zagrebačkog jazz kvarteta, dao je Petroviću poslije koncerta Kvarteta 1965. u Heidelbergu duplikat snimke koja je mnogo godina kasnije objavljena na CD-u "In Concert" (Jazzette Records, 2003.).

Uz Petrovićeve su sastave kao gosti svirali najznačajniji hrvatski, ali i ugledni svjetski jazzisti. Tako će na koncertu kojim će 1. travnja 2009. godine u "B. P. Clubu" biti zaključen ovogodišnji "Springtimer Jazz Fever", što počinje 21. ožujka 2009. godine, uz Boško Petrović Trio nastupiti čuveni britanski pjevač i klavijaturtist Georgie Fame, sad već redoviti suradnik. Na koncertu održanom 1977. godine u novosadskom Studiju M, s kojeg su snimke upravo objavljene na CD-u, uz stalne članove: gitarista Damira Dičića, bas gitarista Maria Mavrina i bubnjara Ratka Divjaka, kao gosti su nastupili trubač Petar Ugrin i tenor saksofonist Sal Nistico. O njima je Petrović rekao: "U svoj karijeri, od Kvarteta Boška Petrovića do Zagrebačkog jazz kvarteta, imao sam sreću surađivati s dva izvanredna kontrabasista, Krešimorm Remetom i Miljenkom Prohaskom. No, osnivanjem grupe B. P. Convention, koja je bila sastavljena od mladih rock glazbenika, počinje moja suradnja s Mariom Mavrinom. I danas mi je žao što je definitivno odustao od kontrabasa, no njegova svirka bas gitare u potpunosti kompenzira odsustvo kontrabasa. Ugrin, najbolji trubač svoje generacije, odlično se uklapao u koncept grupe. Sal Nistico, poznat kao solist orkestra Woody Hermana, u jednom je razdoblju bio čest gost u Zagrebu, a nerijetko je uz B. P. Convention gostovao i na inozemnim festivalima." Oduševljen tom suradnjom, Nistico je često nalazio izgovore kako bi se maknuo od obaveza koje donosi status zvijezde i uživao u suradnjama s Petrovićem. Jedna od njih, ostvarena 1989. na nastupu u B. P. Clubu, uz Mavrina, te klavirista Nevena Frangeša i bubnjara Saliha Sadikovića, dokumentirana je na CD-u "Sal Nistico: Night Flight", objavljenom za tvrtku Petrovićeva sina Kolje, Jazzette Records.

O djelovanju sastava, Petrović je rekao: "B. P. Convention je stvoren paralelno s gašenjem Zagrebačkog jazz kvarteta i Zagrebačkog jazz kvinteta, kad sam, čuvši nekolicinu mladih hrvatskih rock glazbenika - tada je bio jako tražen jazz-rock - odlučio pokušati s bandom čijim sam nazivom aludirao na slobodu varijacija. Naime, convention je dogovor, te sastav nije bio određen žanrovski niti po broju članova. Ostavio sam slobodu da prema pojedinom projektu odredim što je najbolje."

Iako se radi o glazbenicima koji su došli iz rock miljea, Mavrin i Divjak su na ovom nastupu pokazali da ne razmišljaju o stilskim odrednicama već o ljepoti glazbe, a njihova se kvalitetea očituje u mogućnosti ostvarivanja sjajnih komunikacija s iskusnijim kolegama.

Prisjećajući se tog nastupa Petrović je rekao: "Uoči jednog od koncerata tadašnje turneje u Novom Sadu nas je dočekao prijatelj i producent koncerta Vitomir Simurdić koji se, zajedno s ton majstorom Ištvanom Tibaiem, pobrinuo da ta posjeta ostane svima u lijepom sjećanju. Naime, Ištvan je skuhao izvanredan dunavski riblji paprikaš, a Vitomir je nabavio dovoljno pravog fruškogorskog vina. Poslije takve večere uspjeh koncerta je bio osiguran."

Osim standarda zahvalnih za jam session suradnju: "Bag's Groove", "Blue Bossa", "Summertime" i "Straight, No Chaser", na album je uvrštena i izvedba skladbe "Song For You", Damira Dičića. "Dičić je bio poznatiji kao izvanredan jazz gitarist osobena stila sa snažnim blok-akord korusima", rekao je Petrović. "Manje je poznato da je bio inventivan skladatelj i izvanredan aranžer. Drago mi je da je "Pjesma za tebe", koja mu je bila posebno draga, uvrštena na CD."

Radi se o jam session svirci koja donosi užitak kreiranja glazbe u trenutku nadahnuća, zahtjevnom principu koji je Petrović uvijek volio i zbog kojeg su njegovi nastupi uvijek iznimno uzbudljivi. O tome je rekao: "Model jam session svirke, koji je početkom osamdesetih potpuno nestao, omogućavao je glazbenicima iste kategorije da se bez dugih priprema i proba nađu na bini i zajedno s publikom vesele glazbi. To je poput nogometne utakmice između Brazila i ostatka svijeta s nizom krasnih poteza i puno golova, a rezultat nije važan." Na sreću, u ovom slučaju, rezultat je izvanredan.

(Objavljeno u "Novom listu" od 08.03.2009.)
(Fotografije Boška Petrovića - snimio: Davor Hrvoj)

Autor priloga:

Davor Hrvoj
Zagreb, Hrvatska
davor.hrvoj@zg.t-com.hr
www.jazz.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -