Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Mostarenje

ODISEJ ISPOD VLAŠIĆA
Milenko Mišo Marić

 


Milenko Mišo Marić i Seid Memić Vajta

 

SEID MEMIĆ VAJTA
Odisej ispod Vlašića

Baš bi bila šteta za Travnik, a i za nas, da je grad stao 1892. kad ga je tako lijepo krenulo. Ta berićetna godina na južnoslavenskim prostorima rodila je i Ivu Andrića. Pod istom Vlašić planinom 1950. rodila je Seida Memića. Ivo je okrenuo u svijet poezije, proze i diplomatije... Seid u svijet muzike, zabave, meraka... Ivo nam je bio vodič u prošlost i mudrost; činio nas zamišljenim, često tužnim. Vodio nas je, preko ćuprije, u minule vijekove koji su proticali mutni i krvavi. Seid nas je vodio u svijet pjesme; činio nas bezbrižnim, veselim i sjetnim. S Vajtom sam prvi put planinario Jahorinom. Znao sam "Kolika je Jahorina planina", a on mi je otkrio koliko je lijepa... Ivo je bio sve što se moglo biti. Uznik, diplomata i nobelovac. Seid nije stigao da bude sve što je mogao biti. Mogao je biti naš Lenard Coen il Čarli Čaplin. Odlučio je da bude samo Vajta. On je sevdalinki skinuo zar, pa je u raskošnoj njenoj ljepoti, izveo u Evropu. Ovjerio joj status evropske balade. U njegovom pjevanju je dert aga Sarajlija, što vino piju, nane, i rezil za mlađanim Omerom i Merimom. Te pjesme padaju na dušu ko ljetnji akšami na Travnik s mirisom kadulje, jasmina i vruće materine pogače, ispod sača. U tim pjesmama čujem saz, kasni ezan mujezina, zlatan zvon s crkvenog tornja i veselu ciku sirotinjske djece po mahalama. Čujem teferič i merhamet a na dnu svega: naivnu, lijepu i tužnu dušu bosansku.
***
U krug predvečernjeg Rondoa, prije nekih 30 godina, uplovi crn Mercedes, k'o brod. Okrenu jedan krug, pa okrenu drugi. U trećem, otvara se prozor i pojavljuje glava o kojoj brico dugo nije radio. Ta se glava smije, a umjela se smijati. Pa obrnu još 5-6 krugova. Maše maršalski. Parkira pod platane, uz stolove. Prvo se pojavljuju bose noge, a onda vlasnik. "Đe si Vajta?" upitani su Mostarci. "Vozdra raja", odzdravlja na sve strane, a pita me:
- Valja li ova?
- Valja - potvrdim.
Kod mene ćemo, na sjedeljku, ostaće i na konaku. Priča kako je majci Ešrefi, od prvog honorara kupio veš mašinu i električni šporet... A kako je on jedini poklon koji je mati ikad dobila za 8. Mart, rodila ga na taj dan. Mojoj Azri oči pune suza, a on pita:
- Valja li ova?
- Valja - potvrdim.

Prije nekih 25 godina, maksuz vodim Milenu na novogodišnji dječiji vašar u Skenderiji. Poželila. Carska i kćerina se ne poriču. Na sceni Vajta, Dino Merilin, Troka; sve prva liga. U krcatoj dvorani divan narod djece, s roditeljima. Opet: sve prva liga. To što djeca urnebesno navijaju i uživaju, ne čudi me. Al' i roditelji podjetinjili... Kad se predstava završi, eto ga u kostimu. Vodi mi kćer i njeno društvance u garderobu, da ih upozna s izvođačima. Kad ih sve ispredstavlja, rukoljub djevojčicama, pa dubok reverans. Ona djeca hoće da polete, a on me pita:
- Valja li ova?
- Valja - dirnut sam.

Prije nekih 10 godina, zvoni telefon.
- Vozdra - javlja se.
- Gdje si, moj Vajta? pitam.
- Evo me u Hamburgu, školujem se. Kupio sam torbak, teke, olovke i gumicu. Sad se vratio s nastave. Imali danas diktat. Samo sam šest grešaka napravio. Učiteljica me plaho pohvalila pred čitavim razredom... Valja li ova - pita?
- Ne valja - velim. - Nikako ne valja.
- Jašta da ne valja - slaže se. - Ja sam prije 30 godina pobjegao iz škole, a sad me naši hajvani vratili u klupu. Pomenu im rodbinu.

Februara '97. zvoni telefon. Javlja mi se krajiški i TV drugar, Vehid Gunić.
- Gdje si to, moj Vehide?, interesujem se.
- Sad ću pod La Manš, eto me iza ponoći u London. Gledaj mi naći kakav konak. Pitam je li sam. Veli da je sa snimateljem, a da mi vozi gosta. Daje mu telefon.
- Vozdra - čujem s one strane. - Evo, Vehid pošao, pa se i ja priselembetio, da se vidimo. Valja li ova?
Veza se prekinu. Ne stigoh mu odgovoriti da mi je ta ko majci Esrefi šporet od prvog honorara.
Družili smo se u Londri, birvaktilski. Jadali i bećarili. Lentrali uz Tauer Bridž. U Muzeju Madam Tiso uvalio se među voštane Bitlse. Grupa Japanaca ih fotografiše. Japancima ne smeta što ih je 5. Meni godra što mi se drugar našao u odgovarajućem društvu...

Za Bajram je spremio Azri čestitku. Čestita i meni. Za Božić, zna da ne slavim, ali spremio i meni čestitku. Čestita i Azri. Tradicionalno, po engleski: "Christmas Mubarek Olsum". A onda mi je stigao i CD "Od Kulina bana do Vajtinih dana". Nije za prepričavati. Bolje poslušati. Vajta je prvi kod nas sevdalinki ovjerio status evropske balade.
***
Čujemo se, odtad, redovno. Svašta mi lijepog ispriča. – Sve što kažem više bih volio otpjevat, govori pa nastavi: Dugo, već ništa nisam radio za svoju karijeru, radim humanitarno za IMIC. To ti znači Internacionalni Medjureligijski Interkulturalni Centar... Vojka, jesam li ja o vo dobro rekao? Nejse, u tom centru su mješoviti brakovi, a i ja sam taj. Porodica moje Vojke je srpska, Besarovići, imaju pet stoljeća korijene u Sarajevu. Znaš kako Marko (prof. dr. Oršolić, koji je osnovao i vodi Centar) zove mješovite? Muško plus Žensko. Tako ja s Markom hodam okolo i skupljamo sredstva. I nekidan smo jednoj našoj djevojčici obezbjedili stipendiju. Kažem Marku da ću nabaviti kostime i da ćemo se obući ko Robin Hud i fratar Tak. Jer uzimamo od bogatih, a dijelimo sirotinji. Valja li ova?
-Ta ti je ko iz musafa, vozi dalje.

Kad pomenuh vožnju, pade mi na um onaj Mercedes što si ga vozikao oko Rondoa. Šta sad voziš?
- Vozim starog Golfa - dvojku. Nije sad fol da dođem u Travnik, u svoju mahalu sa Mercedesom. Postoje stvari koje ne idu. Ja sam prije rata promjenio tri Mercedesa. Ne mogu sad psovati, ali imbecilno je da neko, da ne kažem šta, u Mercedesu, a komšija mu gladan. Nije to ni čovjek ni vjernik. On je ništa... Znaš šta znači skraćenica BMW? Znači: Bosansko Muslimansko Vozilo.
- Da se kanemo bosanskih vozila, a prihvatimo muzike. Jednom si rekao da si snimio preko 130 pjesama. Pobjedio si u umorenoj Jugi gdje god se nadmetalo pjevanjem. Lijepo si nas predstavljao i vani. S lijepom "Lejlom" na Evroviziji. Osluškuješ li šta se sad dolje pjeva i kako ti se čini ?
- Pronašao sam 130, a koliko sam snimio, ne znam. Moje geslo je bilo: uradi savršeno, precizno i na vrijeme, a ako ne, uradi još bolje. To sada dolje ne važi. To je mas produkcija. U kojoj nema više poezije. Vrte se 2-3 riječi: bog, otišla - došla. Ponekad se pojave vino i more. A da nije bilo Mocarta, mi bi i dalje gangali i guslali.
- Pa šta čekaš?
- Sad ću prvi put javno izgovoriti: pripremam album. Radni naslov je "Odiseja" jer se evo već 10 godina vraćam kući. Radim sa svim živim s kojim sam se i rodio. S Gaborom Lenđelom koji je u Budimpešti, s Narcisom Vučinom koji je u Splitu i Danskoj, s Andrejom Bašom u Rijeci, s Lazom Ristovskim i Kornelijem Kovačem u Beogradu, s Nikšom Bratošem u Zagrebu i Acom Razbornikom u Ljubljani. Tamo mi je i Vedo Hadžiavdić iz Teške industrije. Njegov band Link preimenovao sam u The music scandal orcehestra. Beli ću nekog i zaboraviti. Imao sam namjeru s Bodom Kovačevićem, a ode nam Bodo, nemoj o tom... Producent je Claes Cornelius, a realiziraću u Denka studiu, Kopenhagen, kod fine raje, Irfana Šehovića i Denisa Efendića. Ponudiću jedan program za djecu Sarajevu, na kojem bih radio s Mladenom Miličevićem. Doktorirao je i predaje recording na univerzitetu u Los Anđelosu. I još da ti kažem: neće na tom CD biti borbenih pokliča kojim neki dokazuju ljubav prema BiH. Samo pjesma i ljubav prema zemlji iz koje potičem i kojoj pripadam."

- Tebi je još '79. "Zlatna ribica" ispunila platinastu želju. Kad bi sad upecao Zlatnu, pa ti ponudila ispunjenje tri želje, šta bi poželio?
- Nepoštivanje različitosti dovelo je do rata, silovanja, ubijanja... Jednostavno strašnih stvari. Evo, sad Vojkina rodica, Sanja, odlučila da se nađe s jaranicama iz škole. Sastaće se u Budimpešti njih sedam, sedam raznih pasoša... Zato bih poželio da tri zlatne i slatke riječi zavladaju svijetom i postanu postulati. Moral - Etika - Estetika... Ne trebaju meni ni kuće ni zlato, meni treba moj i tuđi rahatluk.

Tako mi zbori prijatelj Seid Memić. I još mi je svašta lijepog i pametnog rekao, što nisam stigao zabilježiti. Valja nam sabur do "Odiseje", ma kad stigla. Tamo će biti nastavak ovog kazivanja. Znam, čim preslušam, pitaće:
- Valja li ova?
Odgovaram odgovorno, unaprijed:
- Valja, moj dobri Vajta. Svaka ti valja - bar za zlatne.

SEID MEMIĆ VAJTA - Lejla (1981)

Autor priloga:
Milenko Mišo Marić
London, Velika Britanija







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -