Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Vremeplov - Nadirov spomenar

VIS Sanjalice
Biografija

Postovani citatelji Barikade,
Nakon duzeg vremena krecemo na jedno vremensko putovanje i to na podrucje ex-YU. Mi cemo krenut u 60-te godine proslog stoljeca i nas cilj su cetiri lijepe djevojke koje su zivjele na podrucju glavnog grada ex-YU, u Beogradu i pjevele i svirale u VIS-u Sanjalice.

Na podrucju ex-YU su sezdesetih godina vec pomalo bile zaboravljene strahote Drugog svjetskog rata, a uz to, i zivotni standard se je prilicno povisio. Ljudi su bili puni optimizma i vjerovali su da buducnost donosi samo bolja vremena. Na zalost, svaka buducnost donese ono sto ona hoce, a ne ono sto mi zelimo.

Mladez tog vremana pocela je da kupuje gramofone i gramofonske ploce tako da se je pomalo pocela svirati muzika koja je odgovarala svjetskim trendovima. To vladajucoj partiji bas i nije odgovaralo, ali se jos nista konkretno nije poduzimalo protiv tih utjecaja. Kao gljive na dobrom tlu, u svim krajevima ex-YU su nicale razlicite vokalno-instrumentalne grupe koje su zabavljale mladez.

U nas vremeplov su ubacene vremenske koordinate zeljenog cilja i mi smo trenutno u Pionirskom gradu (Beograd), na kraju daleke 1964. godine, tocnije, 29.12.1964. godine. Na zalost, navigator sa kojim sam racunao i koji dobro poznaje tu muzicku scenu tog doba, otkazao je to putovanje, jer ne voli izlazak u javnost. Moram reci da se bez njega ovo putovanje ne bi ni realiziralo, jer sam od njega ipak dobio potrebne i vazne inforomacije. Cilj naseg putavanje jeste jedan novoosnovani zenski VIS koji je kasnije postao poznat pod imenom Sanjalice.

Prvo veliko iznenadjenje za mene, kada smo dosli u to vrijeme, bila je cinjenica da zenski kvartet Sanjalice ima 5 clanova i to dva muskaraca. Tri djevojke na kraju osmogodisnje skole i dva mlada momka. Ta dva momka bila su za bubnjevima i klaviaturama. Taj VIS bi mozda zauvijek ostao mijesani - musko / zenski da se nije umjesala tadasnja Jugoslovenska narodna armija. Obaveznim odlaskam u vojsku, Vojislav Veljkovic je, krajem 1966. godine, ostavio Radomira Vukovica samog medju djevojakama sto ovome uopce nije odgovaralo. Mjesto Vojislava Veljkovica zauzela je njegova djevojka Snezana Veselinovic koja je svirala bubnjeve. Kratko poslije toga, Radomir Vukovic je napustio grupu i time je iza njega ostao jedan sastav u kojem su bile samo djevojke. Te cetiri djevojke - Ljiljana Mandic, Slobodanka Miscevic, Ljiljana Jeftic i novodosla Snezana Veselinovic, nastavile su da nastupaju kao iskljucivo zenski sastav pod imenom "VIS Sanjalice".

Da li je to bila zelja za emancipacijom, ekskluzivitetom ili nemogucnost da se nabave novi muzikalni muskarci za grupu, to je danas iz vremeplova tesko rekonstruisati. U svakom slucaju je jedan iskljucivo zenski sastav bio mala senzacija u to doba. VIS Sanjalice krenuo je putem uspjeha i vec 1967. godine na jednom takmicenju djevojke su osvojile prvo mjesto. Brojni muski sastavi su ostali iza njih i mogu misliti da je taj poraz za njih bio vrlo neugodan, jer su izgubili od djevojaka.

VIS Sanjalice svirao je po Vojvodini prateci tada veoma popularnog Miju Aleksica, koji je uz Ckalju, u ex-YU bio pojam humora i vica. Mija Aleksic je bio glumac i nije zelio biti samo humorista i zabavljac ali, manje vise, njega je publika prisilila da slijedi tu sablonu.

Te iste, 1967. godine, VIS Sanjalice su dobile priliku da nastupaju u putujucem muzickom karavanu "Pesma Leta". Time su te mlade djevojke dosle u drustvo poznatih pjevaca, a kroz to su i postale poznate kod sire publike. Taj muzicki karavan je bio pretezno zaposjednut od profesionalnih pjevaca i pjevacica. Na "Pesmi leta" 1967. godine ucestvovali su: Lola Novakovic, Anica Zubovic, Gabi Novak, Ljiljana Petrovic, Majda Sepe, Arsen Dedic, Dusan Jaksic, Miki Jevremovic, Minja Subota, Ivica Serfezi i orkestar Sase Subote.

VIS Sanjalice imale su i prvo internacionalno gostovanje, u Rumuniji, koje je ukljucilo i nastupe na rumunjskoj televiziji i radiju. Moze se slobodno reci da su te godine na klizavoj stazi glazbene karijere njihove sanjke uhvatile pravi pravac i brzinu. Na povratku iz Rumunije, na aerodromu u Temisvaru, gdje su pjevale na modnim revijama uz Aleksandra Joksimovica, dvije Ljilje su zajedno sa kompletnim instrumentima ostale zaboravljene od strane clanova modne karavane. Nekako su uspjele autostopom da dodju kuci, sa svim instrumentima, ali su na carini imale problema carinicima da objasne sto dvije djevojke rade sa tolikom gomilom muzickih instrumenata.

Liljana Mandic je na jednom od gostovanja u Herceg Novom ostala bez gitare koja je kasnije nadjena i nakon puno peripetija je dosla natrag u ruke pravoj vlasnici. U doba strogih carinskih zakona, koji su bili na snazi u to doba, instrumenti su bili veoma skupi, jer je uvoz istih bio veoma oganicen.

U ljetnim mjesecima 1968. godine, VIS Sanjalice krstario je po Istri, a svake subote i nedjelje svirao je u Puli, u tadasnjem Domu armije. To je vec bio zivot profesionalaca, koji sigurno nije bio veliki uzitak, jer su vec nesto starije djevojke pocele uciti za prijemne ispite na fakultetu. Znaci, trebalo je svake veceri svirati, redovno vjezbati i jos k tome uciti za ispite. Vremana za kupanje i uzivanje nije bilo. VIS Sanjalice nastupao je u jednoj vrsti uniformi, ali jednog dana su im te uniforme nestale. To ni za jednog umjetnika nije ugodna situacija, ali srecom, uniforme su nadjene. Na jednoj drugoj turneji - na gostovanju u Zadru, djevojke su u navali navijaca koji su htjeli slike i autograme, u toj guzvi bile dobro izgrebane. U sali se mozemo pitati, da li je to cijena slave, biti izgreban!

Te uspjesne djevojke snimile su tri singlice sa 12 pjesma i to je bilo veoma malo, s obzirom, koliko su bile popularne. Taj mali diskografski "output" moze se objasniti time da im njihove obaveze nisu dozvoljavale da se intenzivnije posvete muzici. Na plocama su pretezno pjevale strane slagere, ali su u taj izbor uvrstile i pjesmu "Marijana" Vlahe Paljetka.

Nastupivsi, prilikom jednog takmicenja u Beogradu, protiv vise muskih sastava, VIS Sanjalice osvojio je prvo mjesto i dobio prvu nagradu - "Cetiri usisavaca za prasinu". Moze se, kroz vrstu nagrade, predpostaviti da je prvo mjesto za njih vec unaprijed bilo rezervirano!

Daleke, 1969. godine, pala je njihova odluka da se profesinalno vise ne bave muzikom, jer su se morale posvetiti svojim obavezama. Ljilja Mandic je sa 23 godine zavrsila medicinki fakultet i danas je uvazeni strucnjak za reumatologiju. Mladi parovi koji su plesali, odnosno, skakali 60-tih godina uz njenu muziku, u to doba nisu ni znali sto je to reuma!! Slobodanka Miscevic je zavrsila ekonomski fakultet. Ljiljana Jevtic se je okrenula kreativnoj umjetnosti i izradjuje umjetnicke predmete. Snezana Veselinovic je zavrsila srednju skoli i potom je odmah osnovala porodicu. Meni je drago, postovani citatelji Barikade, da vam mogu reci da su sve cetiri djevojeke iz VIS-a Sanjalice jos zive i da bi ta grupa, teoretski, mogla nastupiti na nekom takmicenju veterana zabavne glazbe.

Kao sto sam vec rekao, diskografija VIS Sanjalice je dosta siromasna, jer su one veoma malo snimale.

VIS Sanjalice_Marijana_Vlaho Paljetak
VIS Sanjalice_To su bili dani_Raskin (pjeva Ljilja)
VIS Sanjalice_Bez reci
VIS Sanjalice_Haj Lili, haj-lo
VIS Sanjalice_Marioneta (pjeva Doda)
VIS Sanjalice_Mi mladi
VIS Sanjalice_Misli ponekad na mene (pjeva Doda)
VIS Sanjalice_Ta mala ledi
VIS Sanjalice_Nemoj reci da me volis (pjeva Doda)
VIS Sanjalice_Srecni zajedno (pjeva Ljilja)
VIS Sanjalice_Znam da ces se vratit (pjeva Ljilja)
VIS Sanjalice_Idem u svet (pjeva Ljilja)

Po mom starom obicaju, prvoj desetorici citatelja / citateljki Barikade koji mi se jave, e-mailom cu poslati jednu od gore navedenih pjesama VIS-a Sanjalice u mp3 formatu. Mislite samo na vase telefonske (modem) troskove.

Idem u svet (Per vedere quanto e grande il mondo)
Bez reci (Without words)
Nemoj reci da me volis (Io che non vivo senza te)
Mi mladi (What they gonna do)
7" EP (Jugoton 196x)

Marioneta (Puppet on a string)
Znam da ces se vratiti (io so gia che tornerai)
Haj lili, haj-lo (Hi lili, hi-lo)
Srecni zajedno (Happy together)
7" EP (Diskos 1967)

Marijana
To su bili dani (Those were the days)
Ta mala ledi (My little lady)
Misli ponekad na mene (Think sometimes about me) 7" EP (Beograd Disk 196x)

Izvori informacija bili su:

Podaci direktno dobiveni od VIS-a Sanjalice i njihovih poznanika

Uz srdačan pozdrav, Vaš Nadir Efendić
Efendic@gmx.de



Autor:

Nadir Efendić
Henstedt-Ulzburg, Deutschland
Efendic@gmx.de








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -