Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  World Of Music

MAZINGA SPASAVA SVIJET
Prica iz ex YU
(Autor: Zeljko Milovic, Bar, SCG)


MAZINGA SPASAVA SVIJET
Robot koji se borio da dobro pobijedi

Italijanska RAI je pokorila Mediteran emitovanjem serijala o robotu sto je spasavao svijet. Mazinga Zeta je bio nezaobilazna stavka odrastanja svih sto su drzali do sebe, a imali su izmedju tri i trinaest godina.

Bogami se znalo - bilo je tesko, ako ne i nemoguce, pocetkom osamdesetih od cetiri do pet popodne sresti nekog od klinaca u gradovima Crnogorskog primorja, a vjerujem da je i u ostalim jadranskim oblastima bilo tako. Prekidale su se fudbalske utakmice, odlagano zmurka trazenje, klikeri se na brzinu pakovali, na lelestine-bubostine niko nije ni pomisljao. Mazinga Zeta se borio protiv ultimativnog zla, a mi nijesmo zeljeli da propustimo niti minut od neke epizode.

Sve je smislio tvorac ovog kultnog stripa i crtane serije Go Nagai 1972. godine i uz pomoc producentske kuce "Toei Doga" podigao iz nokdauna industriju animacije Zemlje izlazeceg sunca. Prvo pojavljivanje bilo je na Fuji TV, a iz Japana se poput zaraze sirom svijeta prosirila slava ovog niskobudzetnog, ali visokokvalitetnog crtanog filma. U Juznoj Evropi, pogotovo Italiji, Mazinga Zeta zadobija kultni status, a na RAI se emituje u kontinuitetu 51 epizoda. I vise puta reprizira.

Prica nije bila komplikovana. U toku jedne arheoloske ekspedicije na ostrvu Rodos, japanska ekipa je otkrila tehnoloski naprednu anticku civilizaciju, i njene ocuvane ogromne robote. Jedan od naucnika, dr. Hell, odlucuje da ih stavi pod svoju kontrolu ne bi li osvojio svijet. Prastarim ritualom reanimira dvije mumije razlicitog pola, spajajuci ih u specificno bice Barone Ashuru (lijeva polovina zensko, desna musko), a armadi negativaca pridruzuje se i Conte Blocken, koji svoju glavu drzi u ruci. Jedina prepreka unistenju covjecanstva je ucenjak dr. Kabuto sto je u podzemnoj laboratoriji napravio robota - spasioca svijeta, kojeg na samrti predaje u amanet svojim unucima Koji i Shiru (u italijanskoj verziji Koji se zove Rio). Da sve bude potaman za ciljnu grupu, tu su i djevojcica Sayaka, Riova pomocnica i tajna ljubav, vlasnica zenskog robota Afrodita A, kao i Riovi drugari Boss, Nuke i Mucha, te stari dr. Yumi, inzinjer Centra za fotoatomsko istrazivanje.

Mazinga Zeta se pokrece nakon sto Rio sleti letilicom u glavu velikog robota, skrivenog ispod bazena porodicne kuce. Posjeduje sirok arsenal oruzja i sredstava za borbu, a uzvici prilikom aktiviranja bile su i prve rijeci na italijanskom koje su generacije primoraca savladale. Uostalom, nije bilo tesko identifikovati se sa super-herojem cija je visina 18 metara, tezina 20 tona, jacine je 65 miliona konjskih snaga, a koji postize brzinu od 360 km / h na zemlji i tri maha tokom leta.

Namjenska "pumpajuca" muzika znacajno je doprinosila harizmi Velikog Robota. Izvodjaci su bili "Galaxy Group", autor Azumi, italijanski prepjev je uradio Verbe, a u japanskoj verziji performer je grupa "Watanabe 80".

I danas se na internetu moze naci pregrst stranica posvecenih Mazinga Zeti - pasionirani fanovi ovog animiranog filma nude sinapsise svih epizoda, a nemali je broj onih koji i na webu dokazuju da, i pored toga sto su postali ocevi, nikada nijesu do kraja odrasli. Moj prijatelj, na cijem je desktopu slika Mazinga Zete kako prelece japanska brda i doline, samo potvrdjuje ovu pricu.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

U zapanjujucoj lepezi oruzja kojom je Mazinga Zeta efikasno tamanio robote dr. Hella i ostalih zlotvora bili su raketa-pesnica (pugno a razzo - podlaktica i saka se odvajaju od tijela i usmjeravaju ka neprijateljskom robotu i poslije obavljenog posla se kace za ostatak ruke), ciklonski zraci (raggio ciclonico - iz usta robota izlaze hladan vjetar i specijalne cestice koje cine da svaki metal korodira), termicki zraci (raggio termico - iz metalne ploce na grudima oslobadja se velika temperatura koja topi svaki metal), fotonski zraci (raggio fotonico - energetski zraci sto izlaze iz ociju) i centralna raketa (missile centrale - raketa koja izlazi iz abdomena)... Poslije 51-ve epizode, u novom ciklusu nikad prikazanom na RAI, pridodat je ovom arsenalu novi set oruzja, rasporedjen na strateskim tackama tijela robota.



Autor:

Zeljko Milovic, Bar, SCG
z.milovic@cg.yu







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -