Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)

Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - TulipaniExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2010

JASON MORAN TRIO
Najava nastupa u Zagrebu
(6. Vip Zagreb Jazz Festival, 12. XI 2010., ZKM, Zagreb)

Jason Moran Trio
12.11.2010. - ZKM, Zagreb, Hrvatska

Najava - JASON MORAN TRIO, 6. Vip Zagreb Jazz Festival, 12. XI 2010., ZKM, Zagreb

Treće večeri festivala zagrebačka publika će imati prilike čuti i vidjeti uživo ovogodišnjeg dobitnika cijenjene nagrade MacArthur Genius Award, mladog američkog klavirista i skladatelja sa svojim pratećim sastavom.

Klavirist i skladatelj Jason Moran (www.myspace.com/jasonmoranonbluenote), rođen 1975. u Houstonu, u američkoj Saveznoj državi Texas, klasično je obrazovan glazbenik. Iako je od malena slušao jazz ploče iz roditeljske kolekcije, svirao je klasičnu glazbu, a volio je i hip-hop. Glasovir je počeo učiti kao dijete, a jazzom se zarazio zahvaljujući očevoj kolekciji ploča Theloniousa Monka, kao i tijekom pohađanja Houston School for Performing and Visual Arts, pod utjecajem big banda Boba Morgana. Kao šesnaestogodišnjak pohađao je High School for the Performing and Visual Arts gdje je bio član big banda, ali vodio je i vlastiti jazz kvartet.

Godine 1993. kao osamnaestogodišnjak je došao u New York gdje je četiri godine studirao kod poznatog jazz pijanista Jakija Byarda na visokoj glazbenoj školi "Manhattan School of Music", gdje je 1997. i diplomirao. Danas na toj školi i sam povremeno predaje. Osim Byarda, na njegov su glazbeni razvoj snažno utjecali pijanisti Ahmad Jamal i Thelonious Monk te Andrew Hill i Muhal Richard Abrams koji su mu također bili učitelji.

Nedugo nakon studija, kao glazbenik drugog naraštaja M-Base pokreta, pridružio se sastavu poznatog alt saksofonista Grega Osbyja koji mu je također bio mentor, a poslije je svirao i sa Steveom Colemanom, Davidom Gilmoreom, Lonniem Plaxicom i Cassandrom Wilson. Dugogodišnji je stalni član kvarteta saksofonista i flautista Charlesa Lloyda, a svirao je i s Wayneom Shorterom, Donom Byronom, Leeom Konitzom, Christianom McBrideom, Raviem Coltraneom, Vonom Freemanom i Joeom Lovanom.

Poznat je kao glazbenik suvremena jazz pristupa koji tradiciju obogaćuje novim zamislima. S lakoćom spaja žanrove i očituje poštovanje prema tradiciji jazza (radne pjesme, pjesme zatvorenika, blues), klasične glazbe i drugih stilova te glazbenicima koji su ih stvarali. Posebice štuje legendarnog klaviristu i vođu jazz orkestara, Dukea Ellingtona. Otvoren je prema skladbama stilski različitih autora, od Ellingtona preko Bjork i Afrike Bambaate do Brahmsa, Schumanna, Prokofieva i Johna Cagea, te glazbe iz filmova slavnih redatelja poput Kurosawe i Coppole.

Iako je iznimno produktivan glazbenik koji objavljuje jedan samostalni album godišnje, još uvijek ima nove zamisli i svježinu. Albume snima, uglavnom, sa stalnim vlastitim sastavom te tek ponekad s gostima, primjerice saksofonistom Samom Riversom. Tijekom putovanja snima razgovore ljudi iz svih dijelova svijeta koji govore svojim jezikom. Poslije preslušava te snimke, odabire segmente i kao samplove rabi u svojoj glazbi.

Jason Moran je dobitnik mnogih priznanja i nagrada, među ostalima, nagrade Udruženja jazz novinara za glazbenika u usponu karijere koju je dobio 2003. U glasovanju kritičara Down Beata više je godina uzastopce zauzeo vodeće pozicije u kategoriji Zvijezda u usponu karijere - kao najbolji klavirist, skladatelj i jazz umjetnik, a u Playboyu je 2007. bio proglašen najboljim jazz umjetnikom godine.

Prateći sastav čine mu Tarus Mateen (bas) i Nasheet Waits (bubnjevi). Koncert se održava u petak, 12. XI 2010. s početkom u 20h, a cijena ulaznice je 150 i 100 kn.

Odabrana diskografija: Modernistic (Blue Note / Dallas Records, 2002.) / The Bandwagon - Live at the Village Vanguard (Blue Note / Dallas Records, 2003.) / Same Mother (Blue Note / Dallas Records, 2005.) / Artist in Residence (Blue Note / Dallas Records, 2006) / Ten (Blue Note / Dallas Records, 2010.)

Za više informacija o 6. Vip Zagreb Jazz Festivalu, posjetiti: www.vipzagrebjazzfestival.com

JASON MORAN TRIO - You've got to be Modernistic (2004)


Autor:
Vladimir Horvat
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hrDavor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group

© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -