Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2010.

DALIBOR PROCHAZKA
"Dan pobjede"

Dalibor Prochazka
"Dan pobjede", Aquarius Records, 2010.

Dalibor Prochazka: DAN POBJEDE - Aquarius records, 2010.

Rijetko pišem o albumima koji nisu jazz, ali s vremena na vrijeme pojavi se CD pop glazbe koji me istinski zaintrigira, ponajprije iskrenošću autora koji nam kao srce na dlanu daje svoju dušu, svoj emotivni svijet i bez kompleksa pjeva na način koji nam kaže da ne laže, da ne pozira, i da je svaki stih, svaku notu, svaku emociju iskreno i duboko proživio. Istina, malo je takvih albuma, ali "Dan pobjede" jeste jedan od takvih.

CD Dalibora Prochazke je njegov projekt života, dvogodišnje snimanje i desetljetni rad na pjesama, njihovu brušenju, nadogradnji... i deset pjesama koje su životna priča Dalibora Prochazke. Teško bi za njega netko drugi mogao napisati tekstove i glazbu, to ne bi bio on. I teško da bi to onda bio album ovako visoka standarda, kako već spomenutom iskrenošću i vokalom, tako i gotovo audiofilskom snimkom za koju se pobrinuo Ivan Popeskić, ali i popisom glazbenika koji sviraju s Daliborom. Mnogi dolaze upravo iz jazz svemira i klasične glazbe - Elvis Stanić, vrhunski jazz gitarist, Henry Radanović, bas (čiji je album "Ozone Continuum" udahnuo svjež zrak u pluća hrvatskog jazza!), Marko Lazarić, bubnjevi, Bruno Urlić, violina (bez njega bi quintet Damira Kukuruzovića teško bio vrh gipsy swinga u našoj glazbi!), Antonio Geček, jedan od najboljih hrvatskih trubača mlađe generacije, Ivan Pešut, gitara, Petar Kovačević, cello, Maja i Nataša Veljak, violina i viola, Ivan Popeskić, klavijature, a prateći vokali Martina Majerle i Olja Dešić također zaslužuju najbolje ocjene. Većina ovih glazbenika su dobitnici nagrada za najbolje instrumentaliste (Status) i višestruki dobitnici Porina.

O samom albumu, Dalibor, između ostalog, kaže i ovo: "Čini mi se da je sve što sam do sad radio bila priprema za ovaj album. U svaki detalj uložen je maksimalan, višegodišnji trud i dugo stjecano znanje. Pjesme su nastajale vremenom, kao posljedica najsloženijih stanja duše. Rođenja i smrti. Iz nadahnuća. Zaista niti jedna riječ teksta i niti jedna tema nije napisana osim iz nadahnuća. Ponosan sam što su svi koji su sudjelovali na ovom albumu to osjetili. I rekli na glas. I još važnije, svirali kao što misle..."

Osim ove glazbene, album ima jednu strašnu literarnu, poetsku dimenziju, gotovo dramsku priču borbe svjetla i tame, života i smrti, pobjede dobra nad zlom, dvojbe mladog svećenika u stanjima sumnje i propitivanja samog sebe…ali i konačnu pobjedu života nakon kliničke smrti autora 1994. godine, kad se ipak uspio vratiti u život.

U skladbi "Isto blizu i daleko", Dalibor pjeva: Ja sam pola crno pola bijelo ; Ja sam pola noć i pola dan ; Ja sam isto blizu i daleko ; Sebi kao svjetlu mrak. ; Ja sam pola čovjek pola sjena ; Ja na pola lutam, ali znam ; Kao val kad razbije ga stijena ; Bez tebe bih bio sam.

No, dobro je album slušati kao cjelinu, jer nam se tad otvara cijela priča i tad razumijevamo način na koji autor rješava svoju "životnu jednadžbu" kako to samo iskreni umjetnici mogu i žele, uvodeći i nas u tu priču te i mi postajemo dio te priče koja se i nama mogla dogoditi. Djelo postaje umjetnički vrijednim samo onda kad autorovu priču možemo posvojiti.

Moram izdvojiti i baladu "Tvoje srce je moj dom". Jedna je to od onih pjesama koje se rijetko poslože, i dogode se možda jednom u karijeri autora, poput slikara koji bi teško kopirao svoju najmoćniju sliku i u kojoj je možda sve rekao. Od minimalističkog klavirskog fis-mol uvoda, preko riječi i aranžmana do dramske tenzije, katarze i poruke…ova pjesma sve to ima i za mene je najbolja na ploči. U mojim godinama teško se desi pjesma koja me ovako dotakne. Još od vremena Bregovićeve "Sanjao sam noćas da te nemam", teško je napraviti ovakvu skladbu. Daliboru je to uspjelo.

Ovim drugim CD-om Dalibor je u potpunosti stvaralački sazrio. Rekao je vrlo bitne stvari. Na nama je da slušamo, i svakim novim slušanjem otkrivamo ponešto novo. Ovo doista nije ploča za jednu sezonu. Svako novo slušanje je dobitak i glazbenikov nesebičan dar nama. Album krasi i odličan cover koji je dizajnirao Wetdog studio (Kobelščak, Odak) i primjer je dobrog dizajnerskog posla.

Autor priloga:

Dinko Husadžić Sansky
Zagreb, Hrvatska
dinx@net.hr
www.igranifilm.bloger.hr








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -