Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2010
IVO ROBIĆ
Na današnji dan - 09.03.2000. - 09.03.2010.

Ivo Robić - Na današnji dan
Autor: Damir Tomić, Zagreb, Hrvatska

Ivo Robić umro je u Rijeci dana, 09.03.2000. godine, prije deset godina. Toga dana naša glazba ostala je bez pjevača, skladatelja i gospodina koji je svojom pjesmom i glasom osvajao srca mnogih, kod nas i u svijetu.

Njegov uspješni glazbeni put započeo je u Zagrebu 1943. godine i trajao je 56 godina. 56 godina radosti za sve ljubitelje glazbe i njegovog nenadmašnog glasa i dikcije. Upravo je to, uz skromnost i poštivanje kolega i publike, odlikovalo gospodina Ivu Robića i njegovo pjevanje. Uspješan na ovim prostorima, a isto tako i u inozemstvu, nastupao je na brojnim priredbama i festivalima, počevši od prvog Zagrebačkog festivala 1953. godine gdje je uz njega tada nastupala samo gospođa Rajka Vali, jedna od naših najboljih pjevačica.

87 festivalskih nastupa sa više od 150 pjesama, 29 samostalnih LP ploča, više od 200 single ploča, više od 70 ploča na 78 okretaja i oko 500 pjesama, samo su neki brojčani pokazatelji njegove uspješnosti. Njegove su ploče izdavane širom svijeta, od Praga u Češkoj, gdje je i počela njegova inozemna diskografska karijera, pa do Australije, Japana, Brazila i drugih zemalja.

Dobitnik je mnogih glazbenih i drugih nagrada, bio je počasni predsjednik Hrvatske glazbene unije, koja će dan njegove smrti prigodno obilježiti posjetom groba Ive Robića i još nekim aktivnostima.

Bio je skroman i uvijek otvoren prema svojoj publici s kojom je uvijek rado razgovarao i izvan pozornice. Uvijek je bio spreman pomoći mlađim kolegicama i kolegama, bio je cijenjen i od struke, ne samo kao pjevač i skladatelj, već i kao kolega i čovjek. Čitav život proveo je u braku sa svojom Martom koja ga je uvijek poticala na još nešto više, ako je to uopće bilo moguće, u glazbenim dostignućima. Ivo se je vinuo u visine još kao mladić, a i sada je tamo sa svojom Martom i prijateljima.

Prije više od 40 godina Ivo Robić je proglašen počasnim građaninom grada Garrya u saveznoj državi Indiani u Sjedinjem Američkim Državama, a niti nakon 10 godina od njegove smrti, za razliku od marginalnih političara, niti jedna ulica, trg ili ustanova u Hrvatskoj ne nose njegovo ime. Na ponos Republici Hrvatskoj.

Hvala Vam gospodine Ivo na nezaboravnim pjesmama koje su ostale iza Vas i koje će, nadam se, živjeti vječno. Vjerujem kako biste bili presretni, gospodine Ivo, da ste upoznali mladića iz svog susjedstva u Ičićima koji danas predano radi na tome da nikada ne budete zaboravljeni, ni Vi, a ni Vaše pjesme. Njegovo ime je David Dezsö.

Poručujem svim čitateljima neka zapamte to ime - David Dezsö - jer zahvaljujući njemu još ćemo godinama slušati Ivu i njegove ostale kolegice i kolege iz zlatnih dana naše glazbe.

IVO ROBIĆ - Morgen (Italian version)

SKENOVI ORIGINALNIH FOTOGRAFIJA I GRAMOFONSKIH PLOČA SU IZ ZBIRKE GRAMOFONSKIH PLOČA I PREDMETA "GOSPODIN IVO ROBIĆ" I PRIVATNO SU VLASNIŠTVO DAMIRA TOMIĆA, TE IH NIJE DOZVOLJENO UPOTREBLJAVATI BEZ ODOBRENJA VLASNIKA OSIM NA www.old.barikada.com. (Damir Tomić)

Foto: Dragutin Matosevic

Autor priloga:
Damir Tomić
Zagreb, Hrvatska
damir.dierre@hi.t-com.hr
http://www.damir.ivorobic.com

Foto: Dragutin Matosevic








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -