Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
VEDO HAMŠIĆ
Sarajevo, BiH

Vedo Hamšić
Kratka biografija

Vedo Hamšić (rođen 06.06.1942. godine u Sarajevu) jedan je od pionira, a od 1960. do 1973. godine i aktivni sudionik čuvene sarajevske zabavno-muzičke škole. U tom periodu, njegov glas pojavio se na četiti gramofonske ploče. Jedna od njih je album sa 12 kompozicija koji je (zajedno sa Vanjom Stojković) snimio za rusko tržište, a desetak njegovih audio snimaka čuva arhiv Radio Sarajeva. Tokom svoje muzičke karijere ostvario je bezbroj koncerata u zemlji i u inostranstvu.

U Banja Luci je 1950. godine upisao muzičku školu i učio sviranje violine. U Sarajevo se preselio 1956. godine. Tu je pohađao privatne časove sviranja gitare. 1961. godine pristupa audiciji za vokalnog solistu i biva primljen.

S ozbiljnijim pjevanjem počeo je 1959. godine pjevajuči na igrankama, kao učenik Druge gimnazije u Sarajevu. Njegov repertoar činili su prepjevi tuđih pjesama koje su u originalu izvodili - Paul Anka. Pino Donaggio, Giani Morandi, Neil Sedaka, Cliff Richard... . Interesantno, sve te pjesme imale su tekstove na našem jeziku.

Od trenutka kada je Esad Arnautalić, kao muzički urednik Radio Sarajeva, stavio veto na snimanje stranih pjesama, svi ovdašnji muzičari okrenuli su se autorskom radu. Ta odluka je dala velikog doprinosa ubrzanom razvoju domaće zabavno-muzičke scene. Među prvim kompozitorima, tekstopiscima i aranžerima, iz sarajevskog okruženja, bili su Kornelije Bata Kovač, Žarko Roje, Srđan Matijević, Edo Sidran...

Prva saradnja Vede Hamšića i Kornelija Bate Kovača desila se 1963. godine, tokom stvaranja antologijske pjesme, "Četiri mladića idu s Trebevića". Obojici je to bio diskografski debi. Na ostalim studijskim snimcima, Vedu Hamšića su najčešće pratili sarajevski Indexi. Vedo Hamšić je, također, nastupao i uz razne druge orkestre. Što se tiče Vedinih nastupa u Sarajevu, oni su najčešće bili na igrankama u Fisu, Ekonomiji i Slogi.

Mada nerado, Vedo Hamšić je nastupao i na domaćim festivalima zabavne muzike. Tako je 1965. godine pjevao na "Opatijskom festivalu" (pjesma "Ljeti i zimi", pjevajuči je u alternaciji sa Zdenkom Vučković), 1967. godine je nastupio na festivalu "Vaš šlager sezone" (sa pjesmom "Ne ostavljaj me", Ede Sidrana).

Vedo Hamšić je uz ostale tadašnje pjevače često nastupao u SSSR-u, kao i u ostalim zemljama, Istočnog bloka, što je bilo veoma popularno u to vrijeme. Bile su to višemjesečne i financijski veoma unosne turneje. Vedo Hamšić je imao priliku da nastupi i u Njemačkoj, nastupajuči po klubovima u kojima su se okupljali oficiti NATO-a, uz to pjevajuči uz pjevače svjetskog renomea. Vedin repeortoar u tim prilikama većinom su činile džez izvedbe.

Uporedo sa bogatom muzičkom karijerom, Vedo Hamšić je upisao i završio arhitektonski fakultet. Diplomirao je 1968. godine i zaposlio se. Prema njegovim projektima izgrađene su mnoge značajne građevine. Jedan je od autora na projektu Kliničkog centra u Banja Luci (Paprikovac), te jedan od autora na projektu KCU u Sarajevu (Koševo).

Vedo Hamšić je, za razliku od mnogih drugih, pjevao iz zadovoljstva, iz želje da putuje svijetom. To mu se i ostvarilo. Iako je sa aktivnom muzičkom karijerom završio daleke 1973. godine, imao je nastup u novembru 2004. godine, u sarajevskom Narodnom pozorištu, kao gost na koncertu svog kolege, pjevača Sabahudina Bahe Kurta, kojom prilikom je uz Miralema Kruškića i Fazlu izveo svoj najveći hit, "Četiri mladića idu s Trebevića".

Vedina velika ljubav je i slikarstvo. na tom polju je također uspješan, a to dokazuju mnogobrojne samostalne izložbe. Više o Vedi Hamšiću ima na web stranici - www.hamsic.com .


Vanja Stojković / Vedo Hamšić / Angelo Vlatković - LP za SSSR

Kemal Monteno, Sabina Varešanović, Miralem Kruškić, Vedo Hamšić, 1967.

Zvonko Špišić, Sabahudin Kurt, Vedo Hamšić i Vanja Stojković (Krstarica "Aurora", Lenjingrad, SSSR)

Vedo Hamšić u Fronter Clubu 033 - klub za oficire NATO-a u Njemačkoj








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -