Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
DAMIR DADDO OREŠKOVIĆ
Gitarista godine u USA

Damir Daddo Orešković
Gitarista godine u Sjedinjenim Američkim Državama

Damir Daddo Orešković, rođeni Bišćanin, dobitnik je prestižne nagrade "Gitarista godine" koja mu je uručena od Los Angeles Music Awards u Hollywoodu, Kalifornija.

U SAD je otišao januara 2001. godine, gdje je studirao električnu gitaru na renomiranom Berklee Collegu u Bostonu. Godine 2004. je diplomirao na instrumentalnom odsjeku električne gitare u klasi profesora Joe Stumpa. Daddo je još tada dobio prestižnu nagradu "Harris Stanton", koju pomenuti koledž svake godine dodjeluje najboljim studentima.

Nakon studija u Bostonu, Daddo dolazi u Chicago, i par godina nakon toga kreće u realizaciju svog prvog albuma, "The Other Side". Album je ugledao svijetlo dana početkom juna 2008. godine. Album "The Other Side" stječe veliku popularnost u SAD-u, i postaje trostruki bestseler u kategoriji Progresivnog Rocka diskografske kuće "Guitar Nine Records".

Ubrzo nakon izlaska CD-a, dobija poziv od "Guitar Player" magazina u San Franciscu, Kalifornija, za učešće na američkom nacionalnom natjecanju gitarista - "Guitar Superstar". Odlukom žirija, u kojem su između ostalih bili i istaknuti svjetski gitaristi Joe Satriani i Steve Vai, Orešković osvaja drugo mjesto u ukupnom plasmanu, i prvo mjesto kao gitarista na električnoj gitari izvođenjem naslova "Parody of Sound".

Ove (2009.) godine Orešković je još jednom potvrdio umjetnički uspjeh i osvijetlio obraz svojim Bišćanima, osvojivši prvo mjesto na još jednom američkom nacionalnom natjecanju gitarista, koje je ovaj put organizirao "Premier Guitar" magazin pod nazivom - "Premier Guitarist Challenge". Ovo je bio izravni rat bendova, za koje je konkuriralo preko 8000 gitarista u SAD-u. Predsjednik žirija je bio poznati gitarista Marcus Henderson, koji je internacionalna gitaristička zvijezda. Pomenuti Henderson je i službeno proglasio Oreškovića kao prvog gitaristu u kategoriji električne gitare na websitu www.broadjam.com (direktan link - http://www.broadjam.com/contests/details/contest/index.php?contest_id=1492&pg=wnrs ). Ova vijest je relativno svježa (par sedmica), a bit će uskoro i objavljena u narednim brojevima "Premier Guitar" magazina. Daddo je odnio pobjedu svojom kompozicijom "The Temple" komponiranom u našem izvornom bosanskom ritmu 9-8 (devet osmina).

12. novembra 2009. godine, u Hollywoodu, Kalifornija, Damir Daddo Orešković dobija jednu od najprestižnijih muzičkih nagrada za nezavisne muzičare u Sjedinjenim Američkim Državama - "Gitarista Godine", koju mu je dodjelio Los Angeles Music Awards. Ova ugledna muzička institucija svake godina za najbolja muzička ostvarenja dodjeluje prestižne nagrade na američkoj sceni.

- Ovo je kruna mojega uspjeha s albumom "The Other Side" i najveća nagrada koja mi je dodijeljena do sada. Gitarista godine sam postao odlukom komiteta Los Angeles Music Awardsa, a njihova odluka je, između ostalog, temeljena i na kvaliteti snimljenog materijala, znači, mog vlastitog albuma, ističe Orešković.

Producenti u Hollywoodu, prijestolnici američkog i svjetskog show businessa, potvrdili su i nagradili Damirovu kvalitetu kao producenta, aranžera, kompozitora, i naravno, vrsnog gitariste. Manifestacija dodjele nagrada je održana u poznatom "Avalon" teatru u Hollywoodu u prisustvu više od hiljadu VIP posjetitelja, a među njima i mnogobrojni američki kompozitori, i naravno, najbolji gitaristi. Sam čin dodjele nagrada bio je uveličan i mnogobrojnim prisustvom američkih filmskih zvijezda. Daddo je i nastupio live kao gost poznatog ruskog rock benda A.N.J. iz Moskve, koji je dobio nagradu za najboljeg internacionalnog izvođača. U pamćenje je ostao i Oreškovićev triumfalni nastup kratke izvedbe baleta "Labuđe jezero" ruskog kompozitora Čajkovskog.

U Bosni i Hercegovini najpopularnija pjesma s albuma "The Other Side" je zasigurno obrada naše sevdalinke "Emina", koju je Orešković orkestrirao, u vrhunskoj izvedbi električnih i akustičnih gitara. U ovom modernom aranžmanu, naša poznata narodna pjesma "Emina" je na taj način prezentirana u čitavom svijetu kao brilijantni rad našeg zemljaka i kao kulturna baština Bosne i Hercegovine.

Damir Daddo Oreškovic trenutno živi i radi u Chicagu, a pored suradnje s američkim muzičarima, trenutno surađuje i s kolegama iz Bosne i Hercegovine i susjedne nam Hrvatske.

Za više informacija možete posjetiti www.ddomusic.com, gdje možete i poslušati cijeli album "The Other Side".

DAMIR DADDO OREŠKOVIĆ - Parody Of Sound
- -









Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -