Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
DAJANA MAR
P r e d s t a v l j a n j e

Dajana Mar
Zagreb, Hrvatska

Biografija
Dajana Mar rođena je s dugom crnom kosom 12. rujna 1979. godine u Zagrebu i čim je zaplakala jasnim glasom "La-la" ljudi su naslućivali što bi jednom mogla postati. Diplomirala je studij novinarstva, no s vremenom prevagnula je glazba.

Prvi glazbeni koraci
Svira, pjeva i pleše otkad zna za sebe. U djetinjstvu je pjevala u zborovima, svirala gitaru i od najranije dobi pisala. Solo pjevanje počinje učiti 2000. godine u sklopu Rock Akademije na Ribnjaku, a potom nastavlja u klasi prof. Mirele Brnetić čiji je i danas učenik što smatra iznimno važnim i vrijednim iskustvom ulaganja u sebe.

Glazbeni stil kojem se posvetila isprva je bio jazz kao njena prva ljubav kojoj će se rado vraćati i kojem bi voljela posvetiti jedan album u budućnosti. Tako je i 2005. godine proglašena mladom nadom jazza osvojivši nagradu "Marijan Marjanović" Jazz kluba "Zagreb". Upravo taj trenutak 6. travnja 2005. godine kada je nastupila u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" s vodećim jazz glazbenicima (Julije Njikoš, Borna Šercar, Mladen Baraković, Igor Savin) za nju je bio prijelomni jer je upravo tada odlučila okušati se u svijetu glazbe.

U početku pjevajući prateće vokale, a potom i obrade jazz, soul i blues standarada istakla se već na mnogo nastupa, a trenutno se nalazi u studiju gdje priprema svoj prvi samostalni album u koji će svakako unijeti djelić ambijentalnog stila ukorijenjenog u jazz i blues tradiciji.

Stil
Ističe se rijetko senzualnim i pomalo "starinskim" rustikalno renesansnim vokalom koji je istovremeno bogat i odiše lakoćom postojanja i specifičnim izrazom koji je prepoznatljiv, a ujedno blag i ugodan uhu. Neobičnim glasom i pojavom stvara slike koje su rustikalne, tople, vilenjačke, prirodne, ženstvene i senzualne. Ona je bosonoga dama u haljini, ona je svoja. A ako je ikada usporede učine to nadovezujući je na vrhunska i nadasve afirmirana glazbena imena.

Prije svega želja joj je raditi kvalitetnu glazbu na tragu popa koji uspješno balansira između raznih glazbenih stilova - od jazza s kojim je započela svoju karijeru, preko etna, bluesa pa sve do daška ambientalne glazbe. Na albumu surađuje sa vrhunskim autorima i glazbenicima, a to su: Ante Pecotić, Jure Stanić, Sandra Sagena, Marko Križan, Silvio Pasarić, Arsen Dedić te Matija Dedić, a i sama će se predstaviti kao autor.

Uzori
Njeni uzori uglavnom nisu iz ovog vremena i pripadaju zlatnom dobu jazza, 40-tih, 50-tih i 60-tih godina čije pjesme rado pjeva na nastupima, ali inspiraciju uvelike nalazi i u novijih vokalistica kao što su Aretha Franklin, Stacey Kent, Eva Cassidy, Natalie Cole, Alicia Keyes, Diana Krall i nebrojeno drugih autora. Od domaćih vokalista iznimno cijeni Massima, te Josipu Lisac kao žive inspiracije, primjer autentičnosti, posebnosti, izdržljivosti i hrabrosti da budu apsolutno drugačiji i pod svaku cijenu ostanu svoji.

Novosti
Dajana Mar predstavila se široj javnosti pjesmom "Nitko ne zna" na prošlogodišnjem Hrvatskom radijskom festivalu (2008). Nedugo poslije nagrađena je i za najbolju vokalnu interpretaciju za pjesmu "Čuvaj me" na Međimurskom festivalu. Izdala je nekoliko singlova, a snimljena su i dva videospota, za pjesme "Kao jedno tijelo svemira" i "Nitko ne zna". Najnoviji singl "Lažna sreća" tjednima se već vrti na ljestvicama radijskih postaja gdje osvaja slušatelje kao i vodeća mjesta na top listama.

Mjerom ispravnog i "zdravog" publiciteta smatra upravo eter, jer za pjesmu je najbitnije da zaživi i dopre do ljudi, a "Lažna sreća" to je lako uspjela, i to je za nju najbitnije. Upravo stoga javnosti se predstavlja polaganim ali sigurnim koracima putem singlova na radio postajama, dok je posvećena stvaranju albuma.

Bliskost prema džezu razvila sam godinama radeći na vokalnoj tehnici uz prof. Mirelu Brnetić, koja mi je otkrila svijet džeza i zarazila me pravom glazbom za moj senzibilitet. No džez zasigurno nije autohton ni blizak našim području kada je riječ o snimanju albuma na hrvatskom jeziku, za hrvatsko tržište i našu publiku. Pronašla sam ugodan pop-zvuk u kojem se mogu osjetiti mnogi elementi, pa i ambijentalna glazba na kojoj sam se izgrađivala kao pjevačica. Bitno mi je osjetiti pjesmu, dati sebe, postići emociju, bez obzira na to kojim se stilom pjesma nazivala. Još rado na nastupima izvodim i džez-standarde u raznim obradama, to je neodvojiv dio mene i uvijek ću se rado vraćati džezu, a i nastojati ga odjenuti u pop-ruho, u kojem se zapravo najbolje osjećam.

Album
- Na putu do albuma prvijenca odlučila sam ići polaganim ali sigurnim koracima, ostajući vjerna sebi i glazbi, puštajući da polako moja glazba pronađe svoj put. To je način kojim se rjeđe ide, ali vrijedan je putovanja. Nadam se da će u konačnici na njemu biti pjesme koje će me predstaviti u svjetlu onoga što jesam. Jedini „plan“ koji mogu imati jest biti autentična i ostati svoja, jer publika osjeća i prepoznaje jedino pravu istinsku energiju i autentičnu, iskrenu glazbu i emociju, pa mi to može biti jedina misao vodilja da istaknem svoje kvalitete i različitost, što publika već kod mene prepoznaje.

Planovi
- Dosad me život naučio da postoji jedino ovaj trenutak sada. Sve što može u meni postojati jest namjera, volja i potreba da se bavim i dalje glazbom jer je ona neodvojiv dio mene. U bliskoj budućnosti sve usmjeravam prema završetku albuma i njegovom predstavljanju. Sam proces stvaranja iznimno me veseli pa ću nastojati i sama se razvijati dalje kao autorica, ali i ostvarivati iznimne glazbene suradnje. U tom pogledu želim ostvariti i kvalitetan duet, a izazov bi mi bio i okupiti vlastiti bend. Bilo bi lijepo imati i takvu podršku na tom putu.

Ono što slijedi u skorijoj budućnosti je nastup 05.12.2009. godine na Međimurskom festivalu gdje ću predstaviti novu pjesmu, te nastup u emisiji HRT-a "Dobro jutro Hrvastka" gdje ću uz klavirsku pratnju otpjevati dvije pjesme. Točan termin bit će dodatno najavljen. Trenutno sam, uglavnom, posvećena završavanju albuma u studiju. Više nastupa potom.

Web stranica: http://www.dajanamar.com / http://www.myspace.com/dajanamar

Kontakt: infodajanamar@gmail.com / Management: Lida Hamar, 00 385 91 3837311








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -