Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2009
CESARIA EVORA
Bosonoga diva se vraca u Beograd

Cesaria Evora
Sava Centar, Beograd, 06.10.2009.

Cesaria Evora, velika bosonoga diva sa Zelenog rta ponovo nastupa u Beogradu gde ce promovisati svoj poslednji album "Rogamar". Ime albuma sastavljeno je od dve reci - Rogar sto znaci molitva i Mar sto znaci more. Novi album nastao je u njenom rodnom mestu Mindelo, gde velika umetnica ima svoj studio sto joj ujedno omogucava saradnju sa mladim, lokalnim umetnicima i tekstopiscima. Kako sama kaze: "Mladi umetnici se radjaju i rastu, ovde jedino ja starim". Stihovi njenih pesama su poeticni:

"Ovaj cvet koji rida, / ovo dete koje place / ovaj oblak koji prolazi / to je nostalgija, / to je tuga. / Svet se menja / dok se moja prica nastavlja..."

Cesaria Evora proslavila je svoju malu drzavu boreci se za nju muzikom i stihovima. Ona je dokaz da covek moze da postigne svetsku slavu uprkos zrelim godinama. Put ka uspehu Cesarije Evore nije bio lak. Uprkos manjim usponima i velikim padovima, njena muzika nije mogla da ostane skrivena. Prve medjunarodne nastupe imala je u Portugalu (uglavnom peva na kreolskom portugalskom), da bi kasnije pocela da osvaja svet. Posle cuvenog nastupa u pariskoj "Olimpiji" rusi sve stereotipe da je za uspeh potrebno biti mlad, lep i agresivan. Prvi album "La Diva Aux Pieds Nus" objavljuje 1988. Potom slede albumi "Distinto di Belita", "Mar Azui", "Miss Perfumado" i drugi. Novinari je porede sa velikim umetnicama kao sto su Bili Holidej (Billie Holliday), Edit Pjaf (Edith Piaf) i Amalijom Rodrigez (Amalia Rodriguez). Saradjivala je sa vodjom kultne grupe Talking Heads, Dejvidom Burnom (David Byrne) i mnogim drugim poznatim umetnicima. 2004. godine osvaja Grammy nagradu za najbolji World Tour album.

Cesaria Evora je prosetala mnogim svetskim pozornicama na svim kontinentima. I skoro uvek je bosa u znak podrske sirotinji i beskucnicima iz svoje zemlje. Voli da nastupa svuda u svetu sa svojim bendom koji nikada ne napusta. Interesantna anegdota je da je uprkos primljenom pozivu da nastupa na Madoninim koncertima, Cesaria Evora to ljubazno odbila jer nije zelela da nastupa bez svoje muzicke pratnje. Tokom svojih putovanja, ona ostaje verna secanjima na svirke i zabave iz malog luckog grada Mindelo u kome se po barovima okupljaju mornari, muzicari i svetski putnici. Iz ovog razloga, repertoar Cesarije Evore podrazumeva specifican presek muzickih uticaja, od ritmova portugalskog fada do brazilske sambe, ukljucujuci i poznate pesme na spanskom jeziku kao sto su "Besame Mucho" i "Maria Elena". Zvukovi gitare, violine, klarineta i tradicionalnog kavakina savrseno prate sugestivni i topli glas bosonoge dive. Upravo je glas Cesarije Evore njen glavni instrument- melanholican sa nijansom prokumlosti. Cak i publika koja ne razume njen maternji jezik bude ponesena ociglednim emocijama koje ona prenosi svojim glasom. Muzika Cesarije Evore odise tugom, nostalgijom i toplinom. Njeni nastupi su emocionalno snazni a ostaju urezani u secanju po impresivnoj muzickoj energiji. Cesarija Evora dugo traje i nikad nije odstupila od iskazivanja osecanja. Cesarija Evora je princeza male drzave za koju mnogi nisu znali dok se ona nije pojavila.

Cesariju Evoru danas mnogi smatraju zivom legendom. Velika pevacica uvek ostaje verna sebi i uprkos godinama i dalje je hrabra, jaka i principijelna. Od objavljivanja prvog albuma Cesaria Evora ne staje. Posle mnogo teskih godina probijanja sama kaze: "...I tako sam pocela samo da pevam. Ne verujem u snove i sudbinu. Ono sto me usrecuje je cinjenica da sam prosla kroz mnogo patnje da bih danas znala bolje da uzivam u onome sto imam. U mojoj zemlji se kaze da je bolje prvo popiti otrov a kasnije med. Sada, uzivam u medu".

A Beograd ponovo ima priliku da uziva u njenoj muzici. (Tijana Popovic, PR manager, Mob: + 381 65 66 77 890).








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -