Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008

PAPPOEMUO
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pappoemuo
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

cirkus je ponovo u vašem gradu...

Pappoemuo je ideja benda koji pravi party na stejdžu kao da je sutra smak svijeta i svirke na kojoj se potroši sva energija tog dana. To je svirka kakve su pravili bandovi punk vala kao The Clash ili The Stranglers, a osamdesetih postpunk bandovi kao Jane's Addiction ili Red Hot Chili Peppers.

Pappoemuo je zapravo rečenica iz romskog jezika i znači "dedo je umro". Dugo najavljivani, a neobjavljeni album, "Selamjesusdjnebo" napokon izlazi ove godine. Kontraverzan, i od onih rijetkih koji ga su imali priliku čuti, okarakterisan kao novi "Paket aranžman", hvaljen kao najorginalniji produkt bh poslijeratne muzičke scene, a sa druge strane, osporavan kao djelo totalnih diletanata i muzičkih neznalica. Evo kako je tekla ta priča.

prošlost

Bera i Emir su počeli zajedno svirati 1993 u projektu Sarajevo - The Wall - Pink Floyd, ali kao što ništa drugo u tom periodu nije imalo smisla, tako nije ni muzika, pa od svega toga nije bilo ništa. 1999. godine, nakon su se povratkom u Sarajevo opet našli i počeli jammirati. Probali su sa nekoliko ljudi koji za ovu priču nisu previše relevantni, i čak napravili i par demo snimaka. Radio stanice su puštale prve verzije pjesama "Miss America" i "Ovdje na putu za raj", snimljenih na četverokanalnom taskamu i u nekoj prvoj verziji Cubasea sa Mr. Ficho J. Kurtovichem kao basistom. Ti su snimci sad su svi vjerovatno izgubljeni.

pappoemuo

2001. godine je na probu došao Neven Redžić koji (srećom) nema nikakve veze sa puno poznatijim prezimenjacima, isto basistima. Neven se samopouzdanim stavom i svojim originalnim (nikog.ne.slušam.sviram.samo.svoje.i.baš.me.briga) pristupom sviranju bas gitare, pokazao kao najsretnija veza između bubnja i glasa i stvoren je karakteristični Pappoemuo zvuk Već je nakon prvih proba postalo jasno da bi mogli razmišljati o snimanju ozbiljnijih snimaka, tako da su, sad u konačnom sastavu, Pappomuo su ubrzo snimili prvi singl u nekadašnjem sarajevskom studiju "Mandarina".

singl i prvi uspjeh

Sa vlasnikom tog studija, Adijem Čičkom, prijateljem benda, za simboličnu nadoknadu, uradili su dvije pjesme - "Dieselboy" i "Zajedno" i postigli iznenađujući rezultat. Za ovu prvu pjesmu su uradili spot u produkciji NTV Hayat i vrlo brzo su ih prepoznali svi koji su i trebali da ih prepoznaju. Takoreći, iz klasičnih autsajdera, preko noći su postali ozbiljno ime na lokalnoj muzičkoj sceni. Uslijedili su mnogobrojni pozivi na svirke i u te dvije godine su koncertno bili vrlo aktivni. Svirali su na jako puno poznatih i nepoznatih festivala i istih takvih mjesta. Osvajali ove i one nagrade i nabrajanje svega toga bi ovdje bilo suvišno. Treba reći da su nakon nekog vremena postali stvarno izgrađen koncertni bend.

album, pad...

Rezultat tog perioda (u najboljem i najgorem značenju te riječi) je bila ponuda od BH-Radija 1 za snimanje ostatka pjesama i izdavanje album za nešto što je trebalo da bude ambiciozni početak bh izdavaštva. Album su snimali uz sve moguće i nemoguće nevolje, pet mjeseci. U toku snimanja izdavački projekat BH-Radija 1 je propao, direktor muzičke produkcije je smjenjen, magnetofon Studer i mikseta su se naizmjenično kvarili i bili popravljani, prvi producent je penzionisan, a Pappoemuo su zbog rada u studiju prestali sa živim nastupima, i to im je poprilično otupilo oštricu.

Ispočetka je snimanje išlo odlično, ali je, nakon nekoliko prekida u snimanju, odlaganja termina, te na kraju i promjene producenta, postalo jasno da se mora odustati od početne koncepcije albuma sa 16 pjesama, pa su u finalnoj verziji smiksali njih deset. Poređenja radi, u arhivama BHT-a vjerovatno još uvijek postoje trake sa nikad smiksanom verzijom pjesme "Dieselboy". U tom stadiju, a to su zadnji dani usnimavanja, više nisu bili u stanju prenijeti energiju koji su imali na živom nastupu, tako da je taj snimak ove pjesme na kraju ispao poprilično neuvjerljiv. Prvi glas je na kraju iz zezancije snimio Neven. Nije bilo puno bolje ni sa puno drugih pjesama. Već je pilot bubanj za "Zajedno" zvučao totalno drugačije od ideje koja je snimljena ranije, pa su od snimanja te pjesme odustali u toku snimanja. Nakon završetka rada na albumu, u bendu je došlo do unutrašnjeg zasićenja, pa su članovi nakon par neuspješnih pokušaja ponovnog sviranja zajedno, otišli svaki na svoju stranu, a album je ostao neobjavljen. U narednom periodu Emir je radio sa novim bendom svirajući i neke od Pappoemuo pjesama, Bera se bavio video produkcijom i advertisingom pokušavajući uskrsnuti Pappomuo sa novim ljudima, Neven je otišao raditi u Afriku.

sada i dalje

Danas, pet godina nakon snimanja, album "Selamjesusdjnebo" zvuči svježije nego ikad. To vjerovatno znači da su Pappoemuo bili puno ispred svog vremena. Album se nalazi u pripremi za izdavanje. Izdavač je neovisna izdavačka kuća bomba.ba. Na albumu se ipak nalazi dvanaest pjesama. Deset snimljenih u studiju 1 BHT-a i dvije snimljene u studiju "Mandarina", kao bonus tracks. U ovom momentu bend priprema promociju albuma, sa tri videa i pet promotivnih svirki.

Kako se u toku ovih godina nakupilo puno ideja, energije i želje sa muzikom, bend je počeo da radi na novom albumu. Neven je uslijed poslovnih obaveza odustao od dalje saradnje i novi basista je Damir Sokolović. Damir nije neko ko je totalno novi član. On i Emir su svirali zajedno svih ovih godina u kojima Pappoemuo nije bio aktivan. Obavještenja o svih novostima, kao i puno drugih detalja o aktivnostima se mogu naći na www.pappoemuo.com.

Za više informacija kontakt je:
www.pappoemuo.com








Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -