Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008

CROATIA RECORDS
Promo IV 2008.

Croatia Records
Promo IV 2008.

U posljednje vrijeme počela su se otvarati vrata i za rock izvođače u ovoj nekada glasovitoj rockerskoj etiketi u vrijeme Jugotona.

Mada je davno prošlo vrijeme odlične licencne ponude i za Jugoton su albume objavljivali Bijelo dugme, Azra, Haustor, Film, Električni orgazam, Idoli, Pekinška patka, Šarlo akrobata i mnogi znameniti protagonisti ex YU novog vala i pripadajuće scene, ova etiketa je preimenovanjem u Croatia Records 1991. prestala s licencnim programom i sve više se počela čahuriti u oblasti lakoglazbene festivalske estrade.

Međutim u posljednje vrijeme s novim ljudima i novom ekonomskom strategijom, Croatia Records ponovno ukazuje povjerenje rock autorima. Tako uz etablirana imena poput Psihomodo Pop, Urbana, Bareta i njihova izdanja, te ranije objavljenim albumima zagrebačkih Picksiebner i Adastra, splitskih hard-rockera Ultimatum i hrvatsko-bosanskog sastava Studeni novembar ("Zagrebni život"), ova etiketa najavljuje dva nova, mlada i, nadajmo se, atraktivna rock imena.

Prvi su naši dobri poznanici s Novog zvuka u Saxu (6. XI 2007.), sastav Replica iz Sesveta (www.myspace.com/replica1986) u kome je na vokalu i električnoj gitaru Ivan Šibenik, povremeni pridruženi član Lotusa, te Branimir Ivančan (bubnjevi), Domagoj Cifrek (gitara) i Emil Obad (bas). Za sada su snimili singl "Vlak za nigdje", smjesu pop melodije začinjene post-grunge rock energijom uz nezaobilazno Ivanovo vokaliziranje po uzoru na Eddie Weddera. Skladba je onako propisno nabijena komercijalnim elementima pogodnim za proboj na MTV Adria, a pospješena je vrlo dobrim melodijama usne harmonike Kreše Oremuša iz Oroslavlja. Jedina boljka je emotivno patetičan i blijed tekst.

Drugo moguće osviježenje pruža prvi singl "Molitva" osiječkog sastava THP kojeg je okupio frontman, skladatelj i pjevač Tom Heat. Glazbeno su u vodama otočkog rock zvuka poput Coldplay, U2, Editors i mekših Muse, te valja pričekati cjelokupni materijal albuma kako bi se ove poredbe mogle definitivno potvrditi ili samo opovrgnuti kao čista kopija.

Zatim, vrijedi spomenuti i novu hip-hop grupu ACC (počeli u sklopu Neki Daniels Ekipe) koji su objavili prvi singl "Laka lova" koji je u vedrom plesnom funky maniru i kojeg se može usporediti s legendarnim Tram 11. Kako glazbeno, tako i tematski.

Ne treba zaboraviti i na etablirana hip-hop imena iz njihovog arsenala - Stoku i General Woo, te novo ime iz Slavonskog Broda, Thrill koji je koncem prošle godine objavio singl "Sve je u redu".

Naravno, treba ponoviti i da su Cinkuši odnedavno također dio ove etikete s novim singlom "Bratec kosi", a kad smo već kod etno zvuka, vrijedi spomenuti i novi projekt Davora Jendrašića - Mandraka iz Đurđevca koji je s grupom Jendrin Škrilak snimio album s vlastitim skladbama, a ima i onih na tekstove Renate Sabljak, Vida Baloga, Žige i još nekih autora. Kao promotivni radio singl izabrana je pjesma "Dravske sirene" u kojoj gostuju vokalni ansambl Đurđevčice i Arsen Dedić. Pjesma je lagana i elegična uspavanka, te se vrijedi nadati da na albumu ima barem malo više kinetičke i kreativne energije.

Od velikih srednjestrujaških imena vraćaju se Prljavo kazalište vrlo dobrim buntovnim rock singlom "Tajno ime" kojim za jesen najavljuju svoj istoimeni novi album sniman u New Yorku, te Aerodrom svojim 11. albumom, "Rock @ roll" na kome se nalazi jedna zajednička pjesme Jurice Pađena i Branimira Štulića - "Faith Accompli", posveta John Lennonu.

Pa ćemo vidjeti, doživjeti, poslušati, komentirati, odvagnuti... Nije kao što je bilo prije dvadesetak i više godina, ali nešto zanimljivo se u Croatia Records još uvijek može pronaći.


Autor:
Vladimir Horvat Horvi
Zagreb, Hrvatska
djhorvi@net.hr







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -