Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2008

BOB DYLAN U VARAŽDINU
13.06.2008. - Stadion NK "Varteks" Varaždin, Hrvatska

Bob Dylan u Varaždinu
13.06.2008. - Stadion NK "Varteks", Varaždin, Hrvatska

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg prvog Radar Festivala na kojem su nastupili Queens of the stone age, Placebo, Kaiser Chiefs i Overflow, ove godine Radar Festival i grad Varaždin u Hrvatsku dovode jednog od najvećih velikana svjetske glazbene scene - Bob Dylana.

Festival će se održati u petak 13. lipnja 2008. godine na gradskom stadionu NK "Varteks" u baroknom biseru sjeverozapadne Hrvatske - Varaždinu - a uz legendarnog Boba Dylana nastupiti će još nekoliko izvođača koji će biti naknadno objavljeni.

Vrata stadiona za posjetitelje će se otvoriti u 16 i 30, dok će Bob Dylan početi sa svirkom oko 21 sat. Ulaznice po cijeni 250 kuna (do 30.04.2008.) i 290 kuna (od 01.05.2008. do 12.06.2008.) mogu se nabaviti u ponudi EVENTIM prodajnih mjesta u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Austriji i Mađarskoj i preko interneta www.eventim.hr .

Ovaj premijerni nastup Bob Dylana pred hrvatskom publikom ujedno je i jedini koncert u regiji na ovogodišnjoj europskoj turneji u sklopu koje će nastupiti na Islandu, u Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Rusiji, Litvi, Estoniji, Češkoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu.

U posljednjih deset godina Dylan je snimio tri izvanredna albuma - "Time Out Of Mind" (1997.), "Love And Theft" (2001.) i "Modern Times" (2006.) - koji kao neformalna trilogija ili pojedinačno, a to se posebno odnosi na "Modern Times", kao ponajbolji album 2006. godine, mogu izdržati usporedbu s njegovim najjačim djelima iz sredine 60-tih ili sredine 70-tih, kreativno najuzbudljivijim periodima njegove karijere, od kada je Dylan ostavio nevjerovatno duboki utjecaj na kulturu i pop kulturu zapadne civilizacije.

Uz to, zahvaljujući "Never Ending Touru", Dylan je s grupom s kojom dolazi u Varaždin ostvario gotovo savršen odnos lidera benda i pratećih glazbenika. S tom grupom glazbenika snimio je i "Modern Times" s kojim je osvojio i prvo mjesto američke top liste najprodavanijih albuma. Time je i službeno postao najstariji osvajač prvog mjesta top liste američkih albuma, točno 30 godina nakon što je do istog mjesta stigao album "Desire". Sva tri spomenuta albuma ušla su među deset najprodavanijih albuma, pa Dylana danas iznova valja zvati Top Ten izvođačem.

Koncem 2007. objavljene su i jednostruka i trostruka kompilacija najbitnijih Dylanovih pjesama, a sve to vrijeme Dylan nije prestao oduševljavati publiku brojnim koncertima. Srećom, te koncerte posljednjih deset godina prati brojna publika i briljantne nove pjesme "još uvijek najvećeg pjesnika rock generacije" koji je početkom 60-ih prvi "oženio velike riječi i rock'n'roll" zbog čega ga je magazin Time svojedobno stavio vrlo visoko na listu najznačajnijih osoba 20. stoljeća.

Njegova velika umjetnička djela, kako ona starija, tako i ova novija, još uvijek snažno rezoniraju i u "modernim vremenima" 21. stoljeća. Upravo je ovih dana Dylan primio počasnu Pulitzerovu nagradu za izuzetan utjecaj na popularnu muziku i američku kulturu, čime je postao prvi rock glazbenik kojemu je dodjeljena ova prestižna nagrada. Jedno od njegovih remek djela je autobiografija "Chronicles, Volume One", objavljena 2004. godine, u Hrvatskoj 2006. godine.

Ovu "najintimniju autobiografiju što ju je ikad napisala jedna legenda 20. stoljeća" i jednu od najljepših knjiga ovog desetljeća krase erudicija, fascinantno poznavanje kulture, šarmantan pripovjedni stil, duhovitost i mnogi drugi spisateljski aduti. Dylan trenutno radi na drugom djelu svojih memoara. 2005. godine objavljena je i vrhunska coffe-table knjiga "Spomenar 1956. - 1966." koja je mnogo više od neobaveznog štiva.

Osim glazbenicima i tekstopiscima diljem svijeta, Dylan je i inspiracija brojnim filmašima kako nezavisnim, tako i onima u Hollywoodu. Režiser Martin Scorsese snimio je fenomenalan dokumentarac "No Direction Home" kojeg je sjajno gledati sa i bez čitanja Dylanovih "Kronika". Kronološki uredan dokumentarac donosi niz nepoznatih snimaka i britke intervjue s Dylanom, a na sve to izvrsno se nadovezao vrlo dobar dvostruki CD live i demo snimkama snimljenima od konca 50-tih do sredine 60-tih, te dokumentarac D. A. Pennebakera, "Don't Look Back", o Dylanovoj turneji po Britaniji sredinom 60-tih.

Prošle (2007.) godine Todd Haynes snimio je hrabro postavljen i pohvaljen film "I'm Not There" u kojem čak šest glumaca, uključivši Cate Blanchet, Heatha Ledgera i Richard Gerea, glumi "šest raznih lica" Bob Dylana kao enigmatičnog pjesnika koji je stubokom promijenio kulturu druge polovine 20. stoljeća. Film prati i izvrstan dvostruki CD s nadahnutim obradama Dylanovih pjesama u izvedbama Eddie Veddera, Sonic Youth, Calexica, Iron & Wine, Los Lobos, Willie Nelsona, Sufjan Stevensa, Jack Johnsona, The Hold Steady, The Black Keys, Cat Power, Anthonyja i drugih. 2003. godine Dylan je imao i epizodnu ulogu u filmu "Masked And Anonymus".

Posljednje dvije godine Dylan je postao i popularan radijski voditelj s emisijom "Theme Time Radio Hour" koju jednom emitira XM Satellite Radio u Americi i BBC 6 Radio u Europi. Dylan tematski bira pjesme (o autima, piću, majkama...) i priča o njima i ljudima koji su ih pjevali, u rasponu od Billie Holiday do White Stripesa, ali i o sebi i svom životu.

Nedavno je objavljena dvostruka CD kompilacija s pjesmama koje Dylan u ulozi izvrsnog poznavatelja pop-kulture spašava od zaborava.

Autor:
Dijana Lakuš, Koprivnica, Hrvatska
www.radar-festival.com
didi@radar-festival.com







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -