Barikada - World Of Music
Povratak na NOVU BARIKADU

   www.old.barikada.com 
Muzicki web portal svih zemalja ex YU (i jos malo sire)






Dinko Husadzic Sansky - Pogled na jazz
Reklamno mjesto 1
Davor Hrvoj - Jazz Connections
Reklamno mjesto 2
Summer Music School Pucisca
Reklamno mjesto 3
Davor Matosevic (singer-songwriter)
Reklamno mjesto 4
exYUsingles - Istorijat muzike ex YU
Webmaster - Kontakt e-mail


Optimizirano za
IE i 1024 x 768

Dragutin Matosevic feat. Esad Prcic - Tulipani



ExYUsingles - Istorijat muzike ex YU
  Barikada - World Of Music - Svastara - 2007

VANNA
P o r t r e t

V a n n a (HR)
P o r t r e t

Ivana Ranilović Vanna rođena je 1. rujna 1970. godine u Koprivnici, gdje je završila osnovnu i srednju ekonomsku školu, te glazbenu školu. Prvu puta javno je nastupila 1980. godine, na smotri mladih talenata, otpjevavši “Yesterday” The Beatlesa. Potom se prijavljuje na koprivnički Prvi pljesak sa skladbom “What a feeling” iz hit-filma “Flashdance” i oduševljava stručni ocjenjivački sud koji joj dodjeljuje prvu nagradu. Sličan podvig ponavlja tri godine kasnije na natjecanju u Zagrebu s pjesmom “Pokora”, Zorice Kondže. U Zagreb se seli 1989. godine, gdje je na Filozofskom fakultetu upisala engleski i francuski jezik s književnošću. Ubrzo odustaje od studija francuskog jezika i nastavlja redoviti studij engleskog jezika.

Službenim početkom njezine karijere smatra se nastup na Zagrebfestu 1990. u duetu sa glazbenikom Ilanom Kabiljom. Zajednički su snimili desetak pjesama, od kojih je najzapaženija “Zlatna noć” koju su otpjevali na spomenutom festivalu i osvojili “Zlatnu notu” prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda u večeri debitanata. Ilan i Ivana uskoro postaju pratnja grupi Boa, s kojom nastupaju pred 60 000 ljudi na maksimirskom stadionu kao predgrupa Davidu Bowieu.

1990. Vanna pristaje pjevati prateće vokale tada potpuno neafirmiranoj grupi Elektro Team, koju su činili Boytronic, Da’Real i DJ Fresh Jay. Zadovoljna suradnjom ubrzo postaje punopravni član banda. Prvi uspjeh ET postiže s pjesmom “Molitva za mir” koja ubrzo postaje jedna od najpopularniji domoljubnih pjesama.

U ljeto 1992. godine objavljuju svoj debitantski album “Elektro Team”, s kojim ne postižu zapažen uspjeh, ali nagovještavaju dolazak nove i poletne glazbene generacije. Pravi uspjeh postižu 1993. kada je premijerno izvedena pjesma “Tek je 12 sati”. Trebalo je desetak dana da pjesma osvoji publiku i dosegne uspjeh kakav se ne pamti. Iste godine ET dobila Porine za najbolju izvedbu grupe s vokalom i za najbolji videospot godine. Seriju uspjeha okončavaju spektakularnim koncertom 8. siječnja 1994. u Domu sportova. Te godine objavili su svoj najuspješniji album, “Second to None”, koji je lansirao osam hit-singlova, a Vanna je stekla epitet najbolje hrvatske pjevačice. Na Porinu te godine osvajaju nagrade u kategorijama Najbolja grupa s vokalom, Nabolji videospot i Najbolji videoprogram. S hitom “Da ti nisam bila dovoljna” nagrađeni su na Porinu 1995. u kategoriji hita godine.

U proljeće 1996. izlazi album “Anno Domini 1996”. Prvi singl “Ja ti priznajem” odmah je postao megahit, a uz album izlazi i knjiga Arsena Oremovića koja otkriva tajne njihova uspjeha. Unatoč svemu, ET te godine ostaje bez Porina, ali Vanna osvaja Porin za vokalnu suradnju s Tonijem Cetinskim u pjesmi “Don’t let the sun go down”. U proljeće 1997. ET u suradnji s hrvatskim distributerom filma “Evita” snima prepjev Madonnine uspješnice “You must love me”. U želji za istraživanjem novih žanrova Vanna nastupa u emisiji “I to sam ja”, gdje uz pratnju Plave trave zaborava i Zagreb Jazz Portraita izvodi sedam zimzelenih country i jazz-standarda. Snimke iz te emisije nalaze se na albumu “I to sam ja” koji je objavljen 1997. U listopadu te godine Vanna se nakon rođenja sina Luke prvi puta pojavljuje u javnosti na dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta. Tijekom 1998. godine ET pokušava snimiti svoj dugo očekivani singl, no nakon nekoliko mjeseci shvaćaju da ne mogu uskladiti vlastitet ideje i ambicije, te je 19. svibnja 1998. godine objavljen prestanak rada grupe.

Vanna se posvećuje solo karijeri te na poziv Boška Petrovića nastupa na prvom hrvatskom jazz saboru održanom u jesen 1998. godine. Brižljivo pripreman album “Ispod istog neba” izlazi u prosincu 1998. Album je najavila pjesma “Ja ću budna sanjati” koju izvodi u duetu s Gibonnijem. S albuma su skinuti singlovi “Ja imam snage za to” i “Ispod istog neba”, a iste godine osvojila je Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Na Zadarskom festivalu 1999. godine nastupa s pjesmom “Daj mi jedan dobar razlog”, te osvaja prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. U ožujku 2000. nastupa na Dori, gdje je s pjesmom "Kao rijeka" osvojila drugo mjesto. Iste godine ponovno osvaja Porin u kategoriji najbolje ženske vokalne izvedbe. Prijavivši se na natjecaj primljena je i u Hrvatsku zajednicu umjetnika.

Drugi studijski album “24 sata” izašao je u svibnju 2000. godine te postao jedan od najslušaniji i najprodavanijih albuma godine. Hit je postala pjesma “Ti se varaš”, a potom i pjesma “Ako je vrijedilo išta”, s kojom je nastupila na Melodijama hrvatskog Jadrana i osvojila nagradu za najcjelovitije djelo. U jesen te godine ponovno pobjeđuje na Zadarskom festivalu s pjesmom “Pomozi mi sad”. U listopadu 2000. godine u pratnji svog benda i orkestra “Windstrings” Alana Bjelinskog održava spektakularan solistički koncert u dvorani Lisinski, koji je slijedeće godine zabilježen na albumu “Vanna u Lisinskom”. U talk showu Željke Ogreste priznaje da je u trećem mjesecu trudnoće, a za nekoliko mjeseci pobjeduje na Dori s pjesmom “Strings of my heart” Tončija Huljića. U proljeće 2001. predstavlja Hrvatsku na Euroviziji u Kopenhagenu, gdje osvaja 10. mjesto. Iste godine nastupa na Zadarfestu s pjesmom “Više nisi moj” i po treći put osvaja prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda.

U 2002. godini posvećuje se obiteljskom životu, te se pojavljuje na Melodijama hrvatskog Jadrana s pjesmom “Živi kako znaš” gdje je nagrađena za najbolju vokalnu izvedbu. Novi album, “Hrabra kao prije”, objavljen je krajem 2003. godine, a najavila ga je skladba “Ne govori sve na glas”, s kojom na Splitskom festivalu osvaja nagradu za najbolju vokalnu izvedbu. Slijedećim singlom “Kao da me nema tu” po četvrti put pobjeđuje na Zadarfestu. S trećim singlom, “Napokon”, nastupa na Hrvastkom radijskom festivalu. Skladbu “Božić bili” snimila je za film Antuna Vrdoljaka, “Duga mračna noć”, a to je bila ujedno i najavna pjesma TV serije.

Krajem lipnja 2005. godine novinarka Antonela Marušić objavila je Vaninu biografiju pod nazivom “Glas iz prvih redova”. To je prva glazbena biografija neke pop glazbenice u samostalnoj Hrvatskoj. Petnaest godina uspješne glazbene karijere obilježila je 16. listopada 2005. velikim koncertom “Vanna s prijateljima u Lisinskom”, a 23. prosinca taj je koncert objavljen na dvostrukom DVD + CD albumu. U listopadu 2006. izlazi novi singl “Početak i kraj” kao najava albuma “Ledeno doba “ koji je objavljen krajem srpnja 2007. godine.







Davor Matosevic - videos
Reklamno mjesto 5
Rock Otocec 2010
Reklamno mjesto 6
Web portal Pljuga
Reklamno mjesto 7

Andjelko Jurkas (HR) - Bez rocka trajanja (Knjiga + CD)
Reklamno mjesto 8
Gary Talley (USA) - Guitar Playing for Songwriters
Reklamno mjesto 9

Hosting sponzor:

Barikada - facebook group





© Copyright by Dragutin Matosevic. All rights reserved (2004 -